صفحه نخست > دیدگاه > بررسی آینده‌ی اقتصادی افغانستان در بستر سازمان همکاری‌های شانگهای

بررسی آینده‌ی اقتصادی افغانستان در بستر سازمان همکاری‌های شانگهای

ذبیح الله
جمعه 1 می 2015

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

کابل: موسسه‌ی تحقیقات حقوق شهروندی CRRO ، امروز 30 اپریل سال 2015 کنفرانسی را زیر نام «بررسی آینده‌ی اقتصادی افغانستان در بستر سازمان همکاری‌های شانگهای» برگزار درش شهر کابل برگزار نمود. در این کنفرانس علمی که شماری از نماینده های پارلمان افغانستان، کارشناسان اقتصادی، مقامات حکومت، دانشجویان، بازرگانان، فرهنگیان و دست‌اندرکاران رسانه‌ها، شرکت نموده بودند، آینده ی اقتصادی افغانستان را در صورت عضویت این کشور در سازمان همکاری شانگهای بررسی و مورد بحث قرار داند.
در اجلاس بهاری سازمان همکاری شانگهای، قرار است شماری از کشورهای ناظر این سازمان، درخوست عضویت دایمی نمایند؛ شماری از کارشناسان و صاحب‌نظران امور اقتصادی نگران آن اند که افغانستان نتواند از این فرصت به نفع خود استفاده نماید.

دکتور محمد امین فرهنگ، وزیر پیشین اقتصاد افغانستان و یکی از سخنرانان اصلی این کنفرانس، گفت: "افغانستان تا هنوز نتوانسته است عضویت دایمی سازمان همکاری‌های شانگهای را بدست آورد و تا به حال تنها ناظر فعال در کنفرانس‌های این سازمان است، در حالی که عضویت دایمی افغانستان در این سازمان می تواند نظر مثبت اعضای قدرتمند سازمان همکاری شانگهای را در امور امنیتی و اقتصادیِ کشور حاصل کند. یقیناً این سازمان در صورتی به موفقیت‌های منطقه‌ای دست خواهد یافت که تمام کشورهای عضو به تمامیت ارضی، امنیت و اقتصاد همدیگر احترام بگذارند. امنیت در افغانستان می‌تواند روابط بازارهای اقتصادی را در منطقه تحکیم بخشد."
آقای فرهنگ افزود: "اکثریت کشورهای عضو سازمان شانگهای، ناچاراند از افغانستان عبور کنند و خوشبختانه افغانستان کوتاه ترین راه رسیدن به بازارن های منطقه است".
دکتور محمد امین فرهنگ به این عقیده است که عضویت افغانستان در این سازمان مفید است به شرط آنکه بتوانیم منافع ملی‌مان را تشخیص دهیم و با قاطعیت تمام عمل کنیم.
آذرخش حافظی، رییس روابط بین‌الملل اتاق‌های تجارت و صنایع افغانستان، که یکی دیگر از شرکت کنندگان این مراسم بود، معتقد است که علاقمندیِ چینایی‌ها به افغانستان به مراتب بیشتر از یک کشور ناظر در این سازمان است. وی افزود: "پس از سفر اخیر رییس جمهور افغانستان به کشور چین، این کشور همکاری‌های اقتصادی‌اش را با افغانستان تا چهار برابر افزایش داده است".
رئیس روابط بین المللی اتاق های تجارت افغانستان افزود: "اگر همکاران بین المللی ما به افغانستان اجازه دهند که در این مورد مستقلانه تصمیم بگیرد و در نتیجه عضویت دایمی سازمان همکاری شانگهای را به دست آورد، قطعا به سود آینده ی اقتصادی کشور است".
وی افزود: "عضویت در سازمان همکاری‌های شانگهای برای افغانستان یک نعمت است. آرزومندم که سایر کشورهای عضو در این سازمان و هم پیمانان بین‌المللی‌مان در برابر عضویت افغانستان در این سازمان مخالفت نشان ندهند. البته باید توقعات‌مان را از این سازمان به طور روشن تعریف کنیم؛ با تاسف تا به حال نمی‌دانیم که واقعاً درخواست‌هایمان از این سازمان چیست؟ باید در دراز مدت به فکر اعمار جاده‌های معیاری باشیم تا با پیوند دادن بازارهای اقتصادیِ آسیای مرکزی با آسیای جنوبی، از موقعیت جیواکونومیک (جغرافیایی اقتصادی) مان استفاده‌ی بهینه‌ی اقتصادی و امنیتی را نماییم".
او در آخر تاکید کرد که "موقعیت امروز افغانستان با چهارده سال پیش متفاوت است و ما تواناییِ بهره‌برداری از عضویت در این سازمان را داریم».
بخشی از این برنامه به پرسش‌های حاضرین در تالار اختصاص داده شد و در آخر سیف‌الدین سیحون، استاد دانشگاه کابل، با تأکید بر اهمیت حضور افغانستان در پیمان های منطقه ای، دریافت عضویت دایمی سازمان همکاری شانگهای را برای آینده ی اقتصادی و معاملات تجارتی افغانستان، سودمند ارزیابی نمود.
آقای سیحون تأکید نمود که اگر حضور در پیمان های بین المللی سنجیده و برنامه ریزی شده باشد، قطعا مفید خواهد بود.

آنلاین :
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید
Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس