Kabul Press, World Media Home, Associated with RAHA in exile

 

 

No Censorship!

Letter to Editor

RAHA PEN CLUB, Afghanistan Centre

English

Portuguese

Spanish

Pashto

E- Afghanistan/Web Hosting

 

آرايش سياسی جديد در منطقه

کانيشکا پيوند

پس از گذشت تقريبا پنجاه سال عالی ترين مقام سياسی ايالات متحده، جورج دبليو بوش به افغانستان آمد تا دور جديدی از روابط خود را با اين کشورمان آغاز کند. روز چهارشنبه  دهم ماه حوت سال روان حدود ساعت يازده به وقت کابل، آسمان بروی پرواز های کشور بسته شد و هواپيمای حامل رييس جمهور آمريکا از بلژيم سوخت گيری کرده بود، وارد کابل، ميدان هوايی بگرام شد. رييس جمهور آمريکا بلافاصله با دو هليکوپتر مخصوص مستقيما از بگرام به ارگ رياست جمهوری رفت تا با هم پيمان خود در منطقه ديدار داشته باشد. سفر بوش به افغانستان در حالی انجام گرفت که دو روز پيش از آن روزنامه نيويورک تايمز از احتمال سفر وی به افغانستان خبر داده بود، اما اين روزنامه به هيچ عنوان از سفر غير مترقبه او خبری منتشر نکرد. روز چهارشنبه همين روزنامه دقيقا يک ساعت پيش از ورود هواپيمای حامل بوش به آسمان کشور خبری فوری را منتشر کرد با اين عنوان: سفر غافلگيرانه جورج بوش  به افغانستان. اين روزنامه نوشت که هيچکس جز مقامات امنيتی آمريکا از اين سفر اطلاعی نداشتند. طبق برنامه اعلام شده وی قرار بود ابتدا به هند برود، سپس به پاکستان و حدس زده می شد که پس از آن به افغانستان هم بيايد و ديداری داشته باشد با نيروهای آمريکايی مستقر در افغانستان و نه مقامات سياسی کشور.

اين اولين سفر يك رئيس جمهور آمريكا به افغانستان از زمانى است كه «دوايت آيزنهاور» در سال ۱۹۵۹ با مقامات کشور ديدار كرد. رسانه های مختلف جهان پس از اين سفر نوشتند که سفرهاى سر زده براى جورج بوش تازگى ندارد. مثلا وى روز شكرگزارى در سال ۲۰۰۳ ديدار مشابهى نيز از بغداد داشت. واشنگتن پست در همان روز نوشت که مقامات قصر سفيد كه حدود دو ماه را براى طراحى اين سفر غيرمنتظره صرف كردند، به دلايل امنيتى اين تصميم را مخفى نگه داشتند، اما از قرار معلوم هنگامى كه هواپيماى ايرفورس وان حامل بوش پس از سوخت گيرى در ايرلند به هوا برخاست، مقامات به خبرنگاران همراه رئيس جمهور آمريكا اعلام كردند كه مقصدشان افغانستان است.

براى حفظ جان بوش در اين سفر تمهيدات ويژه اى به اجرا درآمده بود. يك روز پيش از ورود بوش به كابل رئيس آژانس اطلاعات دفاعى آمريكا در كنفرانسى خبرى اعلام كرد كه فعاليت شبه نظاميان در افغانستان در حال افزايش است و اين روند در فصل بهار به اوج خود خواهد رسيد. ژنرال «مايكل مابلس» گفت كه با وجود پيشرفت عمده در جبهه سياسى، فعاليت شبه نظاميان مخالف دولت افغانستان همچنان به عنوان يك تهديد جدى مطرح است. بوش در ميان شديدترين تدابير امنيتى كه به گفته برخى از خبرنگاران حاضر در افغانستان، تاكنون در كابل سابقه نداشته است، حدود چهار ساعت در اين شهر ماند و پس از صرف نان چاشت و شركت در يك كنفرانس خبرى با حضور كرزى راهى پايگاه بگرام شد تا در آخرين مرحله از سفر خود به افغانستان از نيروهاى نظامى آمريكا سان ببيند. وى پيش از عزيمت به بگرام در مراسم افتتاح ساختمان جديد سفارت آمريكا شركت كرد و نوار افتتاح اين ساختمان را بريد.

در کنفرانس مشترک مطبوعاتی دو رييس جمهور افغانستان و آمريکا ابتدا حامد کرزی ضمن خوشامد گويی مکرر به همتای خود گفت که خوش آمديد به افغانستان. ما صلح و دموکراسی را مديون شما هستيم. جورج بوش در اين كنفرانس مطبوعاتی نسبت به "پيشرفت بسيار زياد افغانستان" ابراز شگفتی كرد و گفت: ما تمام تلاش خود را برای بازسازی اين كشور و تحكيم دموكراسی در آن به كار خواهيم بست.

بوش درباره‌ی ميزان اطمينانش از دستگيری اسامه بن لادن، رهبر شبكه‌ القاعده تاكيد كرد: من مطمئن هستم كه بن لادن را دستگير و به دادگاه ارجاع خواهم داد؛ البته ما نه تنها بن لادن بلكه تمامی كسانی كه به اسم دين مقدس اسلام افرادی را ربوده و كشته‌اند، دستگير و مجازات خواهيم كرد. در حال حاضر اين افراد تحت تعقيب نيروهای آمريكايی و افغان هستند و ائتلاف مشتركی بين آنها برای دستگيری اين افراد وجود دارد.

وی ادامه داد: هم چنين ما در انحلال شبكه‌های تروريستی پيشرفت‌های زيادی بدست آورديم.

لورا بوش و كاندوليزا رايس وزير امور خارجه‌ آمريكا، بوش را در اين سفر همراهی می کردند.  

بوش در ادامه از تلاش سربازان آمريكايی كه در راستای آزادسازی افغانستان و دستگيری مظنونان شركت داشته‌اند، تشكر كرد.

رييس جمهور آمريكا همچنين در پاسخ خبرنگاری موضع کشورش را در قبال ايران تکرار کرد و گفت: ما به ايران اجازه نمی ‌دهيم كه به سلاح هسته‌يی دست يابد.

وی ادامه داد كه "ايران قصد دستيابی به سلاح هسته‌يی را دارد. ايران نبايد هيچ‌گونه سلاح هسته‌يی در اختيار داشته باشد؛ چرا كه اين امر موجب بی ‌ثباتی هر چه بيشتر در اين منطقه خواهد شد. اگر ايران بخواهد به چنين توان هسته‌يی دست يابد، تمام جهان در مقابل آن خواهد ايستاد. البته دستيابی اين كشور به برنامه‌ هسته‌يی مسالمت آميز مانعی ندارد.

بوش ادامه داد: ما می ‌كوشيم تا با كمك متحدانمان، ايران را به عدم دستيابی به سلاح هسته‌يی قانع كنيم.

اگر می خواهيد سايت اينترنتی مخصوص خود را داشته باشيد!

اگر بدنبال افزايش اعتبار می باشيد!

و اگر ارتباطات گسترده و ارزان می خواهيد

رييس جمهور آمريكا روابط واشنگتن با دهلی نو را از نظر اقتصادي و نظامی بسيار گسترده توصيف كرد و اظهار داشت: دستيابی هند به تكنولوژی هسته‌يی به نفع آمريكا و جهان خواهد بود.

وی درباره‌ی حضور نيروهای آمريكايی در افغانستان گفت: نيروهای آمريكايی بر اساس درخواست دولت منتخب افغانستان در اين كشور حضور دارند. آنچه كه امروز برای افغان‌ها مهم است، توافق ما و آنها بر سر حضور نيروهای ائتلاف در اين كشور و توسعه‌ دموكراسی است. در مذاكراتی كه با كرزی داشته‌ام، او گفته است كه به درخواست‌هاي آمريكا گوش می ‌دهد. ما هم می ‌كوشيم تا اين كشور را به شكوفايی برسانيم و به ملت افغان بگوييم كه ملت آمريكا خواهان زندگی خوب و شرافتمندانه برای مردم افغانستان است و به آن بها می ‌دهد.

سفر بوش پيش از سفر به پاکستان و هند بازتاب های گوناگونی داشته است. درست همان روز چهارشنبه روزنامه دان چاپ پاکستان در گزارش تحليلی از گسست رابطه پاکستان و آمريکا خبر داد. اين روزنامه مصاحبه اختصاصی پرويز مشرف با بی.بی.سی و افزايش خشونت در وزيرستان شمالی را محور بحث و تحليل خود قرار داده بود.

"پرويز مشرف" رييس جمهوری پاكستان چهارشنبه‌شب گفت: غربی ‌ها از دموكراسی فقط به برچسب‌های آن توجه می ‌كنند.  اين در حالیست که خود وی در نتيجه يک تحول کاملا غير سياسی و دموکراتيک و در نتيجه کودتا قدرت را در کشورش بدست گرفت. وی كه با تلويزيون بی.‌بی.‌سی گفت وگو می ‌كرد، در مورد دموكراتيك بودن حكومت در پاكستان و نظامی بودن آن گفت: من تناقضی در اين بين نمی ‌بينم.  تحقق دموكراسی در كشوری مانند پاكستان مقتضيات خود را دارد.  در اين گفتگو مشرف افزود است: در بسياری از اوقات، غربی ‌ها از دموكراسی فقط به برچسبهای آن توجه می ‌كنند مانند برگزاری انتخابات و عدم دخالت نظامی ‌ها در قدرت و نه چيز ديگر، حال آنكه تحقق دموكراسی در كشورهايی همچون پاكستان نياز به تدابيری دارد كه شايد با استانداردهای غربی منطبق نباشد اما دارای ماهيتی دموكراتيك باشد.

رييس جمهور پاكستان درباره همكاری آمريكا و پاكستان در امر مبارزه با تروريسم گفته بود :همكاری اسلام‌آباد و واشنگتن در جنگ عليه تروريسم يك استراتژی است و همچنان ادمه دارد.

بی.‌بی.‌سی با اشاره به برپايی تظاهرات بزرگ مردم پاكستان عليه حمله هوايی به مقر يكی از سران القاعده در شمال پاكستان توسط نيروی هوايی آمريكا پرسيد، آيا مردم پاكستان در مورد همكاری پاكستان با آمريكا نظری متفاوت با رييس جمهور كشورشان دارند؟
مشرف ضمن تاييد برخی مشكلات در رابطه آمريكا و پاكستان گفت: اكثريت مردم پاكستان از سياست من حمايت می ‌كنند و نبايد تظاهرات چند هزار تن را انعكاس نظر اكثريت جمعيت يك كشور تلقی كرد.

وی، در مورد ورود نفوذ برخی گروهها به افغانستان گفت: بسياری از مسببين ناآرامی ‌های افغانستان از خاك پاكستان اقدام به طراحی و اجرای عمليات عليه امنيت افغانستان می ‌كنند و ما هيچ گاه منكر وجود اين افراد نشده‌ايم و سعی می ‌كنيم با آنها مبارزه كنيم. اما نبايد تصور كرد عمده مشكل ناامنی افغانستان از تردد اين افراد به خاك پاكستان ناشی می ‌شود.  مشرف افزود: مشكل ناامنی داخلی افغانستان مربوط به داخل آن كشور است و بهتر است دولت كابل نظم را در خاك خود برقرار كند و ما نيز در پاكستان.

وی با اشاره به سفر "بوش" به هند و پاكستان گفت: بزرگترين انتظار ما از بوش، تلاش او برای حل مناقشه كشمير ميان هند و پاكستان است زيرا اكنون بهترين موقع تاريخی برای حل اين مشكل بزرگ شبه قاره است.  

مشرف افزود: بوش مي‌تواند زمينه برقراري گفت وگوي مستقيم ميان پاكستان و هند را فراهم كند.  

همه اين اظهارات در حالی صورت گرفت که پرويز مشرف از سفر غافلگيرانه بوش يا به تعبيری رييس بزرگ به افغانستان پيش از پاکستان خبری نداشت و تصور می کرد که در رابطه با آمريکا نسبت به افغانستان همچنان دست پيش دارد. البته اين به معنای گسست يکباره اسلام آباد و واشنگتن نيست. اما نمی توان تاثير سفر دو هفته پيش رييس جمهور پاکستان به چين به عنوان رقيب بزرگ و بالقوه آمريکا ناديده گرفت.  دو هفته پيش مشرف در سفری به چين چند پيمان اقتصادی بزرگ امضا کرد که هيچگاه خوشايند مقامات واشنگتن نيست. همچنين سفر بوش به هند پيش از پاکستان نيز نکته ديگری ست که نمی توان ساده انگارانه از آن گذشت. آيا مقامات قصر سفيد در جستجوی هم پيمان قوی تری و تاثير گذارتری نسبت به پاکستان نيستند؟ درست در زمانی که بوش وارد دهلی نو شد، انفجار در شهر کراچی و کشته شدن يک ديپلمات آمريکايی نيز نظريه گسست روابط آمريکا و پاکستان را يکباره ديگر در ذهن تداعی کرد.

بوش به هند رفت و با همتای هندی خود توافقنامه هسته ای امضا کرد. بر اساس اين توافق هند که مصرف انرژی بالايی دارد به تکنولوژی مدنی هسته ای آمريکا دسترسی خواهد يافت و در عوض درهای تاسيسات هسته ای خود را برای بازرسان بين المللی خواهد گشود. بی.بی سی نوشت که بوش در تشريح نتايج به دست آمده در مذاکرات دهلی گفت که ايالات متحده و هند در بخش های ديگر استفاده از انرژی به نيز به توافق رسيده اند و از جمله قرار است در طرح های مشترک برای کاهش وابستگی به سوخت فسيلی همکاری کنند. وی از گسترش مبادلات بازرگانی بين هند و آمريکا ابراز رضايت کرد و گفت که هند يکی از بازارهای بزرگ برای صادرات آمريکاست و اعلام داشت که ايالات متحده نيز می تواند واردات خود از هند را از جمله در زمينه اقلام کشاورزی افزايش دهد. در سفر نخست وزير هند به آمريکا، گفتگوهايی در زمينه دستيابی به فناوری هسته ای آمريکا صورت گرفته و ايالات متحده پذيرفته بود که در صورتی که هند اجازه بازرسی بين المللی از بخشی از تاسيسات هسته ای خود را بدهد، با ارسال فناوری اتمی به اين کشور موافقت می کند.

اما با همه اين ها موافقت سران هند و آمريکا خشنودی همه هندی ها را در پی نداشت. بلکه چند روز پيش از سفر بوش گروه های مختلف به خيابان ها ريخته و مخالفت خود را با سفر رييس جمهور آمريکا اعلام کردند. گرچه بوش در کابل گفته بود دستيابى هند به فناورى هسته اى به نفع آمريكا و جهان خواهد بود اما اين اظهارات از خشم معترضان نکاست. تظاهركنندگان شعارهايى همچون بوش جنايتكار به كشورت برگرد، سر دادند. در پايان اين گردهمايى قطعنامه اى صادر شد كه شركت كنندگان نسبت به چالش و خطرات به وجود آمده از جاه طلبى هاى ضدانسانى چند كشور قدرتمند و زورگو به رهبرى آمريكا اعلام انزجار كردند.

رييس جمهور آمريکا در آخرين مرحله از سفر خود وارد اسلام آباد شد. مقام های پاکستانی روابط واشنگتن و دهلی نو را که به سرعت درحال گسترش بوده و به خصوص اينکه به شراکتی استراتژيک بدل می شود تا حدودی با نگرانی دنبال کرده اند.

اسلام آباد مشتاق است به معامله ای اتمی با آمريکا از همان نوع که جورج بوش با هند امضا کرد دست يابد اما مقام های آمريکايی چنين امری را رد کرده اند.

سفر بوش به منطقه نشانه های جديدی آرايش سياسی در منطقه را نيز نشان می دهد که وی تلاش دارد با برقراری موازنه جديد در آسيای دور آن را به نقشه خاورميانه بزرگ پيوند دهد. امری که ممکن است در زمان رياست جمهوری وی تحقق نيابد. اما در مجموع سفر وی به افغانستان به برجسته کردن نقش کشور در منطقه کمک می کند و سطح ديپلماتيک طراز اول کابل را می نماياند.

 

صفحه ی نخست

آگهی و اعلان شما در اينجا

دريافت کتاب افغانستان الکترونيکی (ميزبانی وب)

ثبت قلمرو اينترنتی

طراحی وب

ميزبانی حرفه ای وب

پنج هزار مگابايت فضا

دوهزار و پنجصد ايميل

دارای تمام امکانات امنيتی

پهنای باند صد و پنجاه گيگابايت

تماس:      0799390025

Top Global Newspapers: Asia    Latin America    Africa   Europe   USA    Canada    Australia  

فقط با ذکر ماخذ، نام نويسنده و  تاريخ انتشار می توانيد از مطالب ، عکس ها و آثار ديگر در کابل پرس استفاده کنيد                Members Login

As the mind has no boundaries, the RAHA concept does not have frontiers and is opposed to information and cultural control by global communication entities whether media conglomerates, states or local governments, or religions


Kamran Mir Hazar: Editor-in-Chief / Afghanistan/ Kabul/ Mobile: 0093 799390025/ Email: editor at kabulpress.org

info at kabulpress.org   reader at kabulpress.org

Copyright© Kabul Press, World Media Home 2004 -2006

کليه ی حقوق بر اساس قوانين کپی رايت  محفوظ و متعلق به سايت کابل پرس می باشد