
از کتاب سوزی تا کتاب شويی
بيانيه فرهنگيان مهاجر افغانستان، راجع به واقعه در آب افکندن هزاران جلد کتاب در ولايت نيمروز
كتاب، اين گنجينه معارف بشري، از ديرباز در ميان جوامع متمدن و فرهنگدوست حرمت خاصي داشته است، بهويژه در كشور ما كه داراي سابقه روشني در دانشدوستي و فرهنگپروري بوده است.
با اين همه نميتوان از ياد برد سرگذشتهاي تلخي را كه در مقاطعي از تاريخ بر كتابها و كتابخانهها در كشور ما رفته است، از دوران تهاجمهاي مغولان گرفته تا عصر حاكميت سياه طالبان. چنين بوده است كه جامعه ما گاه به گاه شاهد كتابسوزيها و كتابشوييها بوده است و چه خسارتها كه از اين ناحيه بر فرهنگ مكتوب كشور وارد شده است.
واقعه معدوم كردن و در آب افكندن كتابهاي متعلق به جمعي كتابفروش و ناشر در روز دوم جوزا (خرداد) 1388 كه در ولايت نيمروز و با آگاهي و هدايت وزارت اطلاعات و فرهنگ كشور صورت گرفت، يادآوري ماجراهايي بود كه پيش از اين بر سر كتاب و كتابخواني در كشور ما آمده بود، آن هم در روزگاري كه فرهنگ مكتوب كشور بيش از هر زمان ديگر آسيب ديده است و دولت اسلامي افغانستان هم بيش از هر زمان ديگر مدعي رعايت قانونمداري و مردمسالاري است.
ما، مراکز و مؤسسات فرهنگي،هنري،ادبي، دانشجويي و جمعي از نويسندگان، ناشران، ويراستاران و روزنامهنگاران كشور ضمن نگراني از وقوع چنين حوادثي در زمانهاي كه فرهنگ جهاني به سوي مدارا و شكيبايي ميل دارد، ضمن اظهار همدردي با كتابفروشان و ناشران خدومي كه در اين زمانه عسرت سرمايه مادي و معنوي خود را صرف گسترش فرهنگ كتابخواني كردهاند، اين رفتار متعصبانه و غيرمنصفانه را محكوم ميكنيم و از دولت افغانستان خواستاريم كه ضمن اعاده حيثيت از خدمتگزاران كتاب و كتابخواني در كشور و جبران خسارت سنگيني كه از اين ناحيه بر آنان وارد شده است، مانع تداوم چنين رفتارهايي شود.
همچنين از دستگاههاي مسئول خواستاريم كه با تنفيذ و اجراي قوانين و مقرراتي شفاف و جامع براي نظارت بر انتشار و خريد و فروش كتاب، ضمن پرهيز از رفتارهاي خشن و غيرفرهنگي كه ديگر زمان آن سپري شده است، اين زمينه را فراهم آورند كه ناشران و كتابفروشان كشور با احساس امنيت مادي و معنوي به خدمت خويش ادامه دهند، چون هيچ پسنديده نيست كه ارگانهايي كه عليرغم وظيفه فرهنگي خود در اين سالها حتي يك عنوان كتاب سودمند در زمينه فرهنگ و دانش كشور منتشر نكردهاند، فقط وظيفه محو و نابودكردن كتابها را برعهده داشته باشند، آن هم بدون احساس مسئوليت نسبت به خسارتي كه از اين ناحيه متوجه فرهنگ و دانش و خدمتگزاران آن در كشور ميشود.
1- مؤسسه فرهنگي،هنري وادبي (در دري).
2- خانه ادبيات افغانستان.
3- انتشارات عرفان(محمد ابراهيم شريعتي افغانستاني).
4- خانه کودکان افغانستان.
5- شوراي سرپرستي مدارس خود گردان مهاجرين.
6- شوراي فرهنگي آموزش مدارس مهاجرين.
7- مؤسسه هنري هادي فيلم.
8- مؤسسه فرهنگي هنري نما فيلم.
9- انجمن فرهنگيان و هنرمندان افغانستان.
10- انجمن ادبي کلمه.
11- مؤسسه فرهنگي اجتماعي سراج.
12- نهاد علمي فرهنگي کوثر.
13- بنياد فرهنگي تحقيقاتي علامه شهيد بلخي.
14- مؤسسه فرهنگي پژوهشي راه فرداي افغانستان.
15- مجمع فرهنگي دانشجويان افغانستان(فدا).
16- کانون تحصيل کردگان افغانستان.
17- نشريه بلخ دانشجويان افغانستاني دانشکده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران.
18- انجمن مناديان همبستگي.
19- انجمن دانشجويان افغانستاني دانشگاه هاي اصفهان
20- هيئت تحرير فصلنامه علمي پژوهشي کلکين دانشگاه اصفهان.
21- انجمن فرهنکي هنري (سايبان آبي)
22- مجمع دانشگاهيان افغانستان
23- مؤسسه علمي فرهنگي افق نوين
24- فرهنگيان افغانستاني مقيم اصفهان وجمع بسياري از فرهنگيان ساکن شهر هاي تهران،مشهد، قم، شيراز و...
فتوای اعدام توسط شورای علمای نیمروز علیه وارد کنندگان کتاب هایی که به دریا ریخته شدند
چهار شنبه 27 مه 2009, نويسنده: کابل پرس
جرم بازخوانی تاریخ هزاره ها
حقيقت يابی و کشف جنايات جنايتکاران هزاره و غير هزاره به ضرر هزاره ها و سایر باشندگان افغانستان نيست. هزاره ها باید به ظاهر رهبران خود را که با نام و خون آنان تجارت کرده اند کنار بگذارند و همگام با سایر باشندگان افغانستان به کمک و ياری چهره های مردمی مانند بشردوست که از سد و حصار قوم و زبان و مذهب گذشته بشتابند.
سه شنبه 26 مه 2009, نويسنده: کامران میرهزار

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره
این کتاب را بخریدقبيله پرستان درهمه جبهه هاعليه مدنيت وارزشهای انسانی درمبارزه اندگروهی دروزيرستان مصروف کشتارفيزيکی اندوگروهی درکابل مصروف کشتارفرهنگی ومعنوی همه انديشه پشتونوالی "عبدالرحمانی وطالبانی" دارندگرچی سنگرهافرق ميکندوجداست ولی طرح وهدف وانگيزه يکی است گروهی مکتب هاراميسوزانندوبروی دختران تيزاب می پاشندوشاگردان رامسموم ميکنندوگروهی کتابهاراميسوزانندودروازه های علم ودانش رابروی مردم بسته ميکنندگروهی سرمی برندوسنگارميکنندودره ميزنندوانفجارميدهندوگروه ديگرحاکميت رادرانحصارميأورندومحورهای اقتصادی راغصب ميکنندوجامعه جهانی راعليه مليتهای ديگربسيج ، تا ازين راه حاکميت قبيله راتوسعه بخشندوشئونيزم ونازيزم راترويج دهندهمه طالب انديعنی طالب دنياومدافع منافع قبيله اين اولين وأخرين بارهم نيست که رهبران قبيله چنين ميکنندعبدالرحمن مصلی گوهرشادبيگم رادرهرات انهدام کردومجسمه های باميان رادرهم کوبيدوبعدهم طالبان کارهای ناتمام اوراتکميل نموده وميناتورهای بهزادرانيزشستندوکتابخانه های بغلان ، هرات وکابل رابنام اينکه حاوی کتاب های ايرانی واسماعيلی وشيعه وفارسيست سوزاندندوامروزهم خرم وشينواری بحيث رئيس شورای علماء دولتی ، وزيراطلاعات وفرهنگ وداداگاه عالی کتابهارابدرياميأندازندوفتوای کسانيراکه عوض خشونت وهروئين وموادمنفجزه وواکست های تروريستی کتاب وقلم وکاغذميأورندصادرميکنندعجب روزگاری ! وزيريکه بايدمدافع فرهنگ وعلم ودانش باشدکتاب را اعدام ميکندوشينواری درنقش پاپ درقرون وسطی عمل ميکندتفتيش عقائدوقرن بيست ويگم !؟؟ دادگاه عالی ومصادره کتاب وچی ربطی باين نهاد داشت ؟ اينهاهمه توطئه سازمانيافته عليه فارسی دری ومذهب جعفريست ديده شودکه واکنش پارسيگويان ، شورای ملی ، رهبران تشيع ، جامعه مدنی ، نهادهای بين المللی ، يونيسکو، معاونين رئيس جمهور، جبهه ملی ، شخص کرزی که خودرانماينده همه اقوام ومذاهب کشورمی پنداردچيست : سکوت مرگبارياواکنش تندومنطقی ؟ اگرمردم به خيابانهانريخته وعليه اين افکارطالبانی مظاهره نکنندهميشه اين کارتکرارميشودوديگرکتابی ازايران واردشده نميتواندبلکه بايدمردم فقط کتاب پشتوی چاپ پاکستانی رابخوانندوبخرندوبفروشنداين طرح وهدف عاملان اين توطئه است يعنی فارسی ستيزی واين عين تخريب بت های باميان وتيزاب پاشی بروی نسل جوان است ولی به شکل وشيوه ديگری پس مگرميتوان عليه طالب باطالب جنگيد؟ طالب طالب است درهرلباسی باشدوبه هرزبانی سخن گوئيدودرهرجای مصروف ترويج افکارش است
یاهو
شورای مشورتی مهاجرین اقدام نابخردانه و طالبانی والی نیمروز شورای علمای نیمروز و گمرک نیمروز در انداختن کتابهای اسلامی و انسانی به رود هیرمند را شدیدا محکوم نموده و خواستار محاکمه و تعقیب قضایی مسببین و مجریان عناصر جهل و جمود است کسانیکه فاقد کمترین بنیه علمی در تشخیص مطالب ان کتابها هستند و جزتعصب خشک و برتری خواهی رذیلانه چیزی دیگری را نمیخواهندو در حقیقت باعث نفاق و تشدد بین ملیتهای افغانستان هستند. و عاجز از درک و فهم مطالب والای اسلامی و انسانی کتب متذکره بوده واز شورای سراسری علمای افغانستان- حکومت و نمایندگان ملت در پارلمان میخواهد در مقابل چنین اعمال غیر انسانی و اسلامی موضعگیری شفاف نموده و این عمل قبیح را محکوم نمایند.
در ایران تحت چکمه های فاشیست های فارس و بنیاد گرا های شیعه حقوق تمام ملل غیر فارس زیر پاه شده و به سنی ها مظالم زیاد صورت میگیرد. فقط چندی قبل حتی مسجد ایشان تخریب گردید.
کتب فرستاد شده از چنین کشوری با چنین رژیم افراطی و تروریست باید منع گردد. ایرانی های سست مجاز که فعلا شعار شیعه پرستی میدهند ولی زنان شان در دوبی به ارزان قیمت معروف است حتی آیات قرانی را برای منافع شان تغیر میدهند. ازاینرو از امکان بعید نیست که کتب افغانی را هم تغیر بدهند تا جنگ شیعه و سنی پشتون و غیر پشتون ، هزاره و تاجکهای سنی مذهب را دامن بزنند. همانطوریکه بعد از سقوط رئیس جمهور افغانستان دکتر نجیب الله از یک طرف احمد شاه مسعود را تحریک و مسلح کردند و از طرف دیگر به هزاره ها سلاح میدادند. شما گول این فاشیست های فارس را نخورید. بهتر است دولتمردان افغانی وام بگیرند و در داخل افغانستان موسسات چاپ را آماده کنند.
دوستان عزیز!
در باره اينكه مقدار زیاد كتاب به دریا انداخته شده است، بسیار با احساسات ذهنیگرایانه نباید برخورد كرد.
همه میدانیم كه پاكستان و ایران بیشترین مداخله را به داخل افغانستان انجام میدهد، پاكستان میخواهد كه شونیزم پشتون را در افغانستان وسعت داده و بوستان آنرا آب میدهد، باید باور داشت كه ایران شوونیست مشرب كمتر از پاكستان نبوده و هدف ناجوانمردانه خود را در افغانستان تعقیب میكند.
با صدور كتابهای علمی مانند ( مزخرف ) نفاق افگن، ایران میكوشد قومی را بنام آریايی “نژاد برتر” و قوم دیگری را غیرآریایی نژاد “مادونتر” ، قومی را فارسی زبان و قوم دیگری را غیرفارسی زبان، قومی را شيعه و قومی را سنی نامیده تفرقه اندازی، رزالت و شیطانی كند.
امروز میدانیم كه به خاطر نفع برداری از بحران افغانستان حتی حاضر است برای طالبان بی فرهنگ و حيوان صفت سلاح كمك نمايد، گاهی مداخله ایران شوونيست مصيبت بارتر از مداخله پاكستان میباشد.
با درنظر گرفتن مداخله شیطانی و اغراض كثیف ایران شوونیست، به دریا افگندن كتابهای شيطانی و نفاق افگنانه را صواب ميشمارم و هركسيكه این كار را انجام داده است، خداوند برایش خير عطا كند.
چه کسی میداند که قبیله نه کتابی دارد و نه حسابی. زندگی مثل همان هزار و پنجصد سال میگذرد. زن زنده به گور میشود. مرد همه چیز است. کتابی میافریند مثل قران و کتاب دیگری مثل ایات شیطانی. و تو از همه چیز بیگانه ای گاهی قوم میگویی و گاهی قبیله و آخرالامر چیزی نمیدانی.
ای فرزند آدم ترا خداوند تفالۀ در زمین رها کرد و تو مثل گندیده ای یک ماهی در دریایی بیخردی سیر میکنی. کاش میشد مثل خود را دریابی... با همان کمالی که آموختی از خوردن یک گندم و وسوسۀ یک سیب. بسوزان کتاب را. این انعام نغز های پر از عذاب را. کتاب خدا را کتاب پیغمبران و فرشته گانرا. تر میبخشم. ولی خیال نکنی که من هم مثال تو ام...
اگر وافعآ دراین کتاب ها موارد وجود نداشته که باعث نارضایتی بردران اهل سنت ما شوه
درین صورت باید فرهنگیان ما با اطلاع رسانی دقیق به مردم، ملت را به صجنه بیآورند . و تظاهرات وسیع را سازماندهی کنند
زیرا گومیش خرم واقعآ با انداختن این کتاب ها به حق مردم ما جفا کرده اند
عطایی از دانمارک
May 27, 2009 12:40 PM
برای آنانیکه فراموش کرده اند ملا جنایتکار ملی مسعود، حکمتیار، آخوند بچه مزاری با کتاب چگونه برخورد کردند
کابل از دولت اسلامی تا جمهوری اسلامی
قصه يی دردانگيز چور و چپاول کابل در دو حاکميت
کتابخانه پوهنتون کابل:
کتابخا مه مرکزي پوهنتون کابل ا زجمله کتا بخا نه هاي بزرگ کشوربه شما رميرفت . علا وه ا زکتابخا نه مرکزي پوهنتون فاکولته هاي چها رده گا نه مختلف آ ن، اکثرآ کتا بخا نه هاي مستقل داشته که به (۶۲) با ب مي رسيد . د ررابطه به تعد ا د دقيق ومکمل اين کتا ب ها معلوما ت بدسترس قرا ر ندا رد ، ولي تعد ا د مجموعي آ ن ا زد وميليون جلد بيشترا ست . انستيتوت طب کا بل نيزکتا بخا نه هاي مشا به داشت که تنها ا زکتا بخا نه مرکزي آ ن به تعد ا د (۵۰۰۰۰) جلد کتاب دزدي وبه آتش کشيد ه شده ا ست ، علا وه ا زکتا بخا نه مرکزي طب هزا را ن جلد کتا بهاي مختلف تحصيلي ومسلکي وعلمي محصلين که به منظورپيشبرد پروگرا مهاي د رسي آ نها د راين انستيتوت موجود بود ا زبين برده شده اند . پوليتخنيک کابل نيزدچارهمين سرنوشت شد ، کتا بهاي موجود د رکتا بخا نه مرکزي آ ن ا کثرآ چورو سرقت شد ند .
همچنا ن د روزارت خا نه هاي خارجه ، داخله ، امنيت دولتي ،امورسرحد ات ، تعليم وتربيه ، تحصيلا ت عا لي ومسلکي ، عود ت مها جرين ... که تقريبآ همه آ ن دزدي وچپا ول شد ه ا ند . با وجود اينکه برآورد تعد اد کتا بهاي تاراج شده وزارت خا نه هاي متذ کره کارد شوا ر است ولي به اسا س تخمين دانشمند ان ا زيک ميليون جلد تجاوز مي کند .
شنيدم كابله ليلام كردند
وطن تا مذهبش بد نام كردند
به پيش هندو و گبرو مسلمان
خوده رسواي خاص و عام كردند.
کتابخا نه ارگ:
کتابخا نه زيبا ومجهزد ربين سا ختما ن هاي تاريخي وقشنگ ارگ نيزوجود داشت که ا زسالهاي متمادي به اينطرف تعد ا د زيا د کتابهاي تاريخي، سيا سي، علمي، ا دبي و هنري به زبا نهاي د ري، پشتو، انگليسي؛ فرانسوي، روسي ، آلماني و... وجودداشت . د رپهلوي کتاب هاي چاپي تعد ا د زيادي نسخه ها ي خطي د ري وپشتو نيزموجود بود ، نسخه هاي خطي که با داشتن ا ر زش واهميت فراو ا ن د رخصوص رشد وغنا مندي ادب و فرهنگ کشور تا اکنون موقع چا پ نيا فته بو د ند نيزنگهد اري مي گرد يد . د راثرجنگها وبرخورد هاي مسلحا نه که د رسا ل ۱۳۷۱ خورشيدي – صورت گرفت وچورو چپا ول افرا د جنايت پيشه اين سرما يه فرهنگي ملي ما نيزبه سرنوشت با قي داروندا رکشور د چا رشده به تارا ج رفت . بعد ازسال ۱۳۷۱- چندين بمبا رد ما ن و انفجا رد ر داخل ا رگ صورت گرفت وهزا را ن راکت به آ ن اصا بت نمود که د رنتيجه ا کثر تاسيسا ت وسا ختمان هاي آ ن شديدآ خساره مند گرديد ه وکتا ب هاي اين کتا بخا نه نيزبه بازار هاي کباري پشا و ربفروش رسيد .
کتا بخا نه ا رگ ا زحيث ظرا فت وداشتن امکا نا ت وا فردا راي ا رزش فرا وا ن بود . همچنا ن اين کتا بخا نه يگا نه کتا بخا نه د رسطح کشو ربو د که نه تنها محققين وطن به منظو رتحقيق وريسرج ا زآ ن استفا ده به عمل مي آو رد ند بلکه يک منبع وما خذ معتبرمطا لعه براي شخصيت هاي برجسته سیاسي و حاکمان قدمه اول دولت و حکومت نيز محسو ب مي گرد يد .
مرا گفتند كه كابل در فغان است
به زير توپ وراكت خون چكان است
الهي بچه دشمن بميرد
كه از دستش به خون پيرو جوان است .
موسسه کتاب بيهقي :
افغا نستا ن ا زنظرطبع ونشرکتا ب ا زبسياري کشورها عقب مانده بود ، ولي طي نيم قرن گذ شته بهبود قابل ملا حظ به چشم مي خورد وبا گذ شت هرروزروبه ترقي وانکشا ف بود . به وجود آمد ن سيستم طبع ونشرعصري ونيازمندي هاي جا معه تاثيربه سزايي د رنشرکتا ب، اخباروجرايد داشت . تيرا ژ کتا ب هاي چاپ شده د رمطابع افغا نستا ن نيزد رسطح پا هين قرارداشته تعدا دی ا زکتا بهاي تا ريخي چو ن شا هنامه فردوسي ، تاريخ بيهقي ، افغا نستان د رمسيرتاريخ …
کتابهاي هنري وداستاني ، ادبي ، تعليمي وسياسي مخصوصآ بعد ا زسا ل ۱۳۵۹هـ .ش - که تيراژ عنوا ن کتا بها ي چا پ شده (۵۰۰- ۱۰۰۰- ۲۰۰۰- و ۵۰۰۰ (جلد مي رسيد . کتا بهاي تعليمي وقسمآ سيا سي د راين سا لها معمولآ رايگا ن ويا ا زطريق غرفه هاي فروش بيهقي به قيمت خيلي نازل بد ست خوانند گا ن قرارمي گرفت وکتابهاي ديگرا زطريق گردهمايي ها ي علمي وسيمينا رها ي که د رموار د مختلف تد ويرمي گرديد رايگا ن تو زيع ميگرديد . موسسه کتا ب فروشي بيهقي بزرگترين موسسه طبع ونشروفروش کتا ب د رافغا نستا ن بود اين موسسه که قبلآ بنا م موسسه چاپ کتا ب بيهقي د رچوکات رياست مطابع دولتي فعا ليت داشت د رسا ل ۱۳۵۷ به حيث يک تصدي مستقل تا سيس شد .
چون موسسه مذ کو ربحيث يک تصدي مستقل به فعاليت آغازنمود بنآ ر وابط رسمي آ ن با تما م موسسا ت ومنابع داخلي چا پ کتا ب وبعضي ا زمنا بع چاپ کتا ب اتحاد شوروي سابق تامين مي گرديد که آنها کتب مربوط خويش را غرض فروش به اين موسسه ا رسا ل داشته ود راينجا ا زطريق نمايند گي هاي کتا بفروشي بيهقي د رمقا بل کميشن معين به فروش رساند ه ميشد . موسسه کتا ب فروشي بيهقي قبل ا زسا ل ۱۳۵۷ خورشيدي - تنها درشهرکابل داراي (۲۵) با ب نمايند گي بود .
همچنا ن موسسه متذکره به تعد ا د (۱۸) با ب نمايند گي هاي خويش را د رولا يت نيزفعا ل نموده بود که ا زين طريق انواع واقسا م مختلف کتا ب را به خوانند گا ن عرضه مينمود . بعد ا زسا ل ۱۳۷۱ تمام اين همه نمايند گي ها ا زفعا ليت بازما نده مانند ديگرموسسا ت وادارا ت فرهنگي به تاراج برده شد . آقاي >ستا نکزي > يکي ا زمعا ونين وقت موسسه کتا ب فروشي بيهقي به مولف اثري ارزشمند ( خسارات وارده به فرهنگ افغا نستا ن ) مي گويد : ازسال ۱۳۵۷ به اينطرف کم وبيش به تعد ا د ( ۲۵۰۰) عنوا ن کتب مختلف به اين تصدي تسليم دا ده شده و د راوا يل سا ل ۱۳۷۱ درحدود (۱۵۰۰) عنوان کتا ب که تعد ا د مجموعي آ ن تقريبآ به د وميليون جلد ميرسيد د رفروشگا ه هاي تصدي مذ کور موجود بو د .
بتاريخ (۸- ۱۰) ثورسا ل ۱۳۷۱ خورشيدي تقريبآ يک ميليو ن جلد کتا ب ا زنمايند گي هاي فروش کتب بيهقي کشيد ه شد ه وبه بها نه کتب سيا سي طعمه حريق گرد يد ه به خا کسترمبد ل گرديد ومتباقي يک ميليو ن جلد کتا ب ديگرطي جنگها وچپا ولها غارت وا زبين برده شد. با تخمين تقريبي ا ر زش ما لي د ومليو ن جلد کتا ب فوق الذ کرد رمي يا بيم که کشو رما د رپهلوي خسا را ت معنوي ا زين نا حيه خسا را ت هنگفت ما لي را نيز متحمل شد ه است . در صورتيکه ارزش مالي في جلد کتا ب را طورا وسط دو دالر آمريکا يي تخمين نمايم مجموعآ بالغ به چها رميليون دالرخواهد شد ، تعيين ا رزش معنوي وعلمي آنرا بجا مي گذ اريم زيرا محا سبه وسنجش ا رزشهاي معنوي با استفاده ا زمعيا رها وميزانها فوق خارج ا زامکا ن است .
علا وتآ فروشگا ه ها وسا ختما نها ي تصدي نيزشد يدآ خسا ره مند گرديده وعده ازآنها به کلي ا زبين برده شده اند ،ميز، چوکي ، دفا تر ، لوازم دفتر داري ، وسا يط نقليه و… همه يکسره ا زبين رفته ا ست . يکي ا زکا رمند ان تصد ي گفته: کم ا زکم د وميليون دالر آمريکايي ضرورت ا ست تا فروشگا ه هاي تصدي مذ کورمجد دآ اعما رووسايل ديگرتخنيکي آ ن تکميل گر د د .
کتا بخا نه حزب وطن وسازما ن جوا نا ن :کتا بخا نه مرکزي حزب وطن ا زجمله بزرگترين کتا بخا نه هاي کشوربود، اين کتابخا نه د رنتيجه مسا عي چند سا له حزب مذ کوربه غنا مندي ا ش افزوده بود . تعد ا د زياد کتا بها وکلکسيون هاي اخبارومجلا ت گونا گون دا خلي وخارجي د رآ ن حفا ظت مي شد، با آنکه د رين کتا بخا نه اکثرآ کتا بهاي داراي مطا لب ومضا مين چا پ شده مطابق ا نديشه وروند سيا سي حزب مذ کورجمع آوري شده بود (هرکتا بي به يک بارمطا لعه مي ارزد) با آنهم تعد ا د فراوا ن کتا بهاي علمي ، ا دبي ، تاريخي وهنري د رآ ن موجود بود که حلقا ت علمي مي توانستند ا زآ ن استفا ده نمايند .
سا ختما ن فزيکي ، وسايل ووسا يط کتا بخا نه که بصورت مجهزوعصري سا خته شده ومصارف زيا دمالي د رآ ن صورت گرفته بو د . اين کتا بخانه طي جنگها ي سا ل ۱۳۷۱ با هزارا ن عنوا ن کتا ب ، مجلا ت ، اخبار، وسايط وسايل ودفا ترمجهزيکسره چور، غارت وا زانظا رنا پديد شد . د رکتابخا نه سازما ن جوا نا ن نيزتعد اد قا بل ملا حظه ي کتا بهاي علمي ، تاريخي ، ا دبي ، اخبار ، جرايد ومجلا ت موجود بود که د راثرجنگهاي قد رت طلبا نه سال ۱۳۷۱ ما نند تعمير کميته مرکزي سازما ن جوانا ن افغا نستا ن د يگرد رنقشه وجود ندارد . اين ا ست خد مت به فرهنگ وتاريخ پرباروطن .
گناه مردم كابل كدام است
كه طفل بي كسش زنده بنام است
گرفته بردهان پستان مادر
كه راكت ميرسه كارش تما م است.
کتابخانه عامه :
کتا بخا نه عا مه ا زجمله کتا بخا نه هاي بسياربزرگ د رافغا نستا ن بو دکه تا سا ل ۱۳۴۵ خورشيدي – درچوکات وزارت تعليم وتربيه فعاليت نموده وبعدآ به و زارت اطلا عا ت وکلتورمربوط گرديد . اين کتا بخا نه طي پروسه فعا ليت هاي بعد ي خود به تعد ا د (۲۸) با ب نمايند گي د رشهروولسوالي هاي کا بل تا سيس وافتتاح نمو دکه درمجموع به تعد ا د (۱۰۳۰۹۵) عنوا ن کتب مختلف د رين نمايند گي ها نگهد اري مي شد ، وبعدآ به تعد ا د(۵۱) با ب نمايند گي ها د رولا يا ت وشهرهاي بزر گ کشور نيزايجاد نمود که به تعد ا د (۱۰۴۹۷۱) عنوا ن کتا ب به منظو رمطا لعه د رين نما يند گي ها گذ اشته شده بود.
کتا بخا نه عا مه تا سا ل ۱۳۷۱ به تعد ا د(۷۹) با ب کتا بخا نه د رسطح کشو رداشت که به تعدا د (۲۰۸۸۶۶) عنوا ن کتا ب د رآ نها نگهد اري وغرض مطا لعه د رخد مت هموطنا ن ما قر ا ردا ده شد ه بو د. د رسا ل ۱۳۷۱ کتا بخا نه عا مه نيز ما نند سايرمراکزفرهنگي کشورخسارا ت سنگين را متحمل گرديد ، تقريبآ کليه بخشها وشعبات کتا بخا نه عا مه ا زبين برده شد واکثر کتا بهای آ ن چورو چپا و ل گرديد . به اسا س اخباربي بي سي درآنوقت (رازق برق سرويس پشتو بي بي سي سا ل ۱۳۷۵) به تعد ا د (۶۷۰۰۰ ) عنوا ن کتا ب ا زکتا بخا نه عا مه سرقت شده ا ست ، ولي عده ا زمسوولين کتا بخا نه عامه اظهارميدا رند د رمجموع بيشتر ا زيکصد هزا رعنو ا ن کتا ب ا زکتا بخا نه عا مه سرقت شده ا ست .
علا وه ا زچوروغارت کتا ب؛ خساراتي زيادي به ساختما ن کتا بخا نه هاي مذ کورکه د رساحات مختلف کشوراعما رگرديد ه بود نيزوا رد شده ا ست اين سا ختما نها يا بکلي ا زبين رفته ويا قسمآ تخريب گر ديده ا ست . تعميرمرکزي کتا بخا نه عا مه نيز د راثراصابت راکت شديدآ خساره مند وهمچنا ن ا زشعبه مجلا ت واخبا ربعضي ا زکلکسيونها ي اخبا ربه سرقت رفته ا ست .
تثبيت اندازه تما م خسارا ت وا رده به کتا بخا نه کاربسا دشوا را ست،مسوولين کتا بخا نه اظهارمي دا رند که بيشترا زهزا رميليو ن افغا ني (به پو ل قبلي ) خساره مالي به کتا بخا نه وارد گرديده ا ست . با محا سبه تخميني تعد ا ديکصد هزا رعنوا ن کتا بهاي مختلف موجود د رکتا بخا نه که ممکن بيشترا زين رقم با شد ، د رصورتيکه قيمت هرجلد کتا ب را به نرخ روز چهاردالرآمريکا يي تخمين نمايم صرف ا زد رک کتا ب مبلغ چا رصد هزا ردالرخساره به کتابخا نه عا مه وا ردگرديده ، وقتي خسا را ت وارده به وسايل ، وسايط وسا ختما نها ي آنرا که متجاو زا زپنجصدهزا ردالر ا ست نيزبا آ ن جمع نمايم مجموع خساره وا ر ده ما لي تخمينآ يک ميليو ن دالرکه د رسا ل ۱۳۷۶ معا دل به بيست وچا رهزا رميليون افغا ني به نرخ آ ن زما ن بالغ مي شد .
ز فقر حال وطن را زار كردند
زهستي مردمه بيزار كردند
به زور راكت و چور و چپاول
سراسر كابله تارو مار كردند.
لطفا ً توجه کنید که نوشته بالا در مورد چورو چپاول کتابخانه های عامه ،پوهنتون، بهیقی نوشته من نه بلکه نوشته دو هموطن گرامی ما نیک پی پور و وطنخواه است که من از یکی از صفحه های انترنیتی انرا کاپی کرده ام.
قناعت وار-
تکیده بود
باریک وبلند
چون پیامی دشوار
در لغتی
با چشمانی
از سئوال و
عسل
و رخساری بر تافته
از حقیقت و
باد.
مردی با گردش ِ آب
مردی مختصر
که خلاصه خود بود.
خرخاکی ها در جنازه ات به سوء ظن می نگرد.
***
پیش از آن که خشم صاعقه خاکسترش کند
تسمه از گرده گاو ِ توفان کشیده بود.
بر پرت افتاده ترین راه ها
پوزار کشیده بود-------"کفش یا بوت"
رهگذری نا منتظر
که هر بیشه و هر پل آوازش را می شناخت.
***
جاده ها با خاطره قدم های تو بیدار می مانند
که روز را پیشباز می رفتی،
هرچند
سپیده
تو را
از آن پیشتر دمید
که خروسان
بانگ سحر کنند.
***
مرغی در بال های یش شکفت
زنی در پستانهایش
باغی در درختش.
ما در عتاب تو می شکوفیم
در شتابت
مادر کتاب تو می شکوفیم
در دفاع از لبخند تو
که یقین است و باور است.
دریا به جرعه یی که تواز چاه خورده ای حسادت می کند.