قبض و بسط انتخابات در فضای آلوده اتهامات
زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )
دومین دور انتخابات پارلمانی در افغانستان یکی دیگر از نمادهای دموکراسی است و باید این دستآورد را چنین تحلیل کرد که افغانستان آهسته و آرام گامهای لرزان خود را به سوی دموکراسی با احتیاط، برمی دارد.
اما تحولات شبه برانگیزی که در انتخابات پارسال ریاست جمهوری و نیز انتخابات دور دوم پارلمانی رخ داد، گاهی وقت ها این قلم را به این نتیجه می رساند که در کشور های فقیری مانند افغانستان دموکراسی خود به یک چالش اساسی تبدیل می گردد. این نظام که تنهاچارچوبی برای رسیدن به قدرت مشروع است تا همه قدرتها و گروههای سیاسی بتوانند در قدرت سهم بگیرند و عدالت اجتماعی در سایه ان رعایت می گردد ولی در کشور های عقب مانده خود به یک چالش تبدیل می گردد. انتخابات پارلمانی امسال سرنوشت خونینی داشت، چنانچه که انتخابات های پارلمانی در کشور های مانند پاکستان، بنگلادیش، عراق و حتی هند داستان های خونینی دارد و هر انتخاباتی در چنین کشورهایی به خون تر می گردد.
اکنون دوماه از برگزاری انتخابات پارلمانی گذشته است بجای آن که سرنوشت این انتخابات روشن گردد، زمزمه های مختلف محافل سیاسی و مطبوعاتی کشور را پرکرده است، این هیاهو و جوتبلغاتی مغشوش کننده به قدری افزایش یافته که سره را از ناسره و حق را از ناحق به سختی می تواند تشخیص داد.
یک روز خبری منتشر می گردد که حدود 500 صندوق شمارش نشده تازه در انبارهای کمیسیون مستقل انتخابات کشف گردیده است. این کشف بزرگ میتواند روزگاری تعداد زیادی از نامزدان پیروز را سیاه کند و تعدادی از نامزدان شکست خود را به پارلمان بیاورد. به راستی چگونه می توان باور کرد که صدها کارمند کمیسیون انتخابات در کابل هیچ کدام شان چشم در طول دوماه گذشته به این صندوق ها نخورده و فقط در روزهای پایانی انتخابات این کشف صورت گرفته است. در ابتدا هرخواننده ای این خبر را باورنمی کرد، اما زمانی که خبرگزاری ها از قول کمیسیون مستقل انتخابات این خبر را منتشر کردند، آنگاه بود که باور کردند که در کشور فقیر چون افغانستان ممکن است در سایه ندانم کاری ها وو بی توجهی ها به آرای مردم و یا کدام اهداف خاصی، چنین معجزاتی صورت می گیرد.!
در کنار این مشکل انتشار یک نوار صوتی که نشان می داد یکی از مقامات بلند پایه دولتی در امور انتخابات دخالت می کند، خود چالش دیگری را فراروی انتخابات ایجاد کرد. اخیرا یک نوار صوتی که برخی از خبرگزاری ها آن را چهل دقیقه و برخی دیگر بیست دقیقه اعلام گرده است، منتشرشده و گفته شده که حاوی صدای یک مقام ارشد دولتی و یک کارمند کمیسیون انتخابات در مورد نتیجه انتخابات اخیر پارلمانی در کشور است. کمیسیون مستقل انتخابات تایید کرده است که یکی از دو تنی که گفته شده در مکالمه تلیفونی درباره تغییر دادن نتایج انتخابات گفتگو کرده اند، کارمند این کمیسیون است. بر اساس این نوار صوتی، فردی که ادعا شده یک مقام ارشد دولتی است، از این کارمند کمیسیون انتخابات می خواهد ترتیبی بدهد تا افراد مورد نظر او برنده انتخابات اعلام شوند و از ورود چند تن دیگر به پارلمان جلوگیری به عمل آید. در این مکالمه تلیفونی، اسامی این نامزدان انتخاباتی نیز ذکر شده است. نسخه ای از این مکالمه اکنون در اختیار خبرگزاری های معتبر قرار گرفته است.
احمد ضیا رفعت، عضو و سخنگوی کمیسیون شکایات انتخاباتی در یک نشست خبری گفت این حلقات به عنوان "گروه های فشار" تلاش دارند تا انتخابات پارلمانی 27 سنبله را از مسیر واقعی منحرف کنند.این گروه های فشار می خواهند که افراد مورد نظر آنها وارد مجلس شوند. این که این دو تن کدام یک از مقامات دولتی و انتخاباتی بودند هنوز روشن نیست، هرچند نشانه های زیادی برای شناسایی این افارد وجود دارد.
چالش دیگری که فضای انتخابات را تیره و تارکرده اخطار لوی سارنوالی یا داستانی کشور است که این نهاد از دو کمیسیون مربوط به انتخابات خواسته است که آرای باطل شده و نیز جرایم انتخاباتی باید باردیگر توسط این سارنوالی مورد بررسی قرار گیرد. دادستانی کل به کمیسیون مستقل انتخابات ۴۸ ساعت فرصت داد تا اجازه دهد که این دادستانی بررسی هایش رادر بارۀ آرای باطل شده آغاز کند و هشدار داد در صورتی که کمیسیون مستقل انتخابات در این مدت به درخواست دادستانی کل پاسخ مثبت ندهد، وظایف مقامهای این کمیسیون را به حالت تعلیق قرار میدهد. رحمت الله نظری، معاون دادستانی کل گفت اگر اینها در جریان ۴۸ ساعت برای ما جواب ندادند و حاضر نشدند برای تحقیق، ما مطابق مادۀ پنجاه قانون کارکنان دولت در قسمت تعلیق بعضی از منسوبان و اراکین کمیسیون مستقل انتخابات اقدام خواهیم کرد.
در سایه این فضای تیره و تار برخی از حلقاتی که به اهداف شان در این انتخابات نرسیده اند پیشنهاد می کنند که بهتر است، انتخابات پارلمانی از نو برگزار شود و می گویند متاسفانه کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان هر روز تعداد بیشتری از آراء مردم را باطل اعلام مینماید و روز به روز به شمار حوزه هایی که در آنها تقلب گسترده صورت گرفته است، اضافه میشود و این یعنی اینکه اصلا نمی شود به کمیسیون انتخابات اعتماد کرد. طی چند انتخاباتی که در این دهه در کشور برگزار شد، کمیسیون مستقل انتخابات همیشه متقلب و شاهد تقلب بوده ، ولی اکنون با گذشت زمان تقلب هم تخصصی تر شده است یعنی همیشه تقلب از کمیسیون جلوتر می باشد به نحوی که حتی دلسوزان این کمیسیون هم توان مقابله با تقلب را ندارند. زمانی که بیش از هزار تن از اعضای کمیسیون مستقل انتخابات به عنوان متقلب به دادگاه عالی کشور معرفی شوند، دیگر از این کمیسیون چه انتظاری می توان
داشت. وقتی کمیسیون مستقل انتخابات نتواند جلوی تقلب کارمندانش را بگیرد چگونه میتواند با تقلب نامزدان و هواداران آنها مقابله نماید. آنها پیشنهاد می کنند که بهتر است انتخابات تجدید شده و کمیسیون مستقل انتخابات منحل گردیده و انتخابات توسط وزارت داخله برگزار گردد.
هرچند در وضعیت ناامنی های موجود در افغانستان، بسیار بعید است که انتخابات تجدید گردد، اما هدف از این فشارها و موضع گیری ها این است که از این آب گل آلود و آلودگی های انتخاباتی ماهی دلخواه را بگیرند. البته هنوز روشن نیست که کمیسیون های انتخابات و سمع و شکایات سرانجام چه لیست نهایی را برای پارلمان بیرون خواهد داد، اما به نظر می رسد که فشارها بی تاثیر هم نبوده است، زیرا زیرا احمد ضیا رفعت، سخنگوی كمیسیون شكایات انتخابات از تغییرات گسترده درنتایج نهایی انتخابات پارلمان خبر می دهد. وی می گوید، بررسی های این کمیسیون نشان می دهند؛ شماری از نامزدانی که در فهرست ابتدایی بازنده اعلام شده بودند در فهرست نهایی به عنوان برنده اعلام خواهند شد و بر عکس شماری از برندگان به بازندگان تبدیل خواهند شد.
رفعت بدون اشاره به نام این افراد تأکید کرد تا دو روز دیگر کار رسیدگی شکایت های انتخاباتی پایان می یابد.
به هرحال مشکل اساسی این است که دستهایی متعددی در این دوماه تلاش کرد تا سایه فشارهه، لابی گری ها با زور مندان، تظاهرات و ایجاد اتهامات متعدد، فضا را چنان آلوده نماید که حق از ناحق و سره از ناسره قابل تشخیص نباشد و در چنین فضای تیره و تاری به اهدافی که دارند برسند... و این است که وقتی به این پسمنظر نگریسته میشود، بخ این نتیجه می رسد که دموکراسی در کشورهای عقب مانده خود به چالشی لاینحل تبدیل می گردد.