صفحه نخست > فرهنگ، ادبیات و هنر > چهار طرح هزاره گی

چهار طرح هزاره گی

شاید افراد معدودی اینرا بدانند که بانک نوتهای (اسکناس) دوره های خلق و پرچم با هنر روسی تزیین شده اند./یاد آوری این مطلب نباید موجب تعجب شود. مگر ما همین حالا در99 درصد خانه های افغانها جمله های قاب شده ای عربی را آویزان نمی بینیم؟ پس چرا از یک بیگانه..
جعفر رضایی
سه شنبه 21 دسامبر 2010

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

در حال حاضر چهار طرح ذیل بعنوان نمونه خدمت دوستان ارایه میشود. در آینده نه چندان دور تلاش خواهم نمود تا نمونه های کاری بیشتری از این طرح که آنرا "سمبل هویت فرهنگی هزاره ها" عنوان نموده ام تهیه و نشر نمایم. طرح های آینده بیشتر نمونه های دیجیتال کاربرد این طرح در حوزه های معماری و نجاری خواهد بود. از این طرح میتوان در ساختن دروازه، پنجره و تزیین حواشی دروازه و جاهای دیگر خانه ها و اماکن فرهنگی استفاده نمود. در مطلب پیشین، نمونه های از دو چهار ضلعی بنیادین این طرح که با چیدن و کاپی آن میتوان دها طرح و دیزاین جدید آفرید، درج و نشر شده است. امید است که دوستان گرافیست، هنرمند و مهندس در زمینه استفاده از این طرح توجه و خلاقیت نشان داده و شاهد افرینش آثار هنری ناب و بی همتای هزاره گی باشیم.

اصرار در مورد هنر و معماری هزاره گی به هیچ وجه ناشی از تب قوم پرستی نیست. دو انگیزه ای که میتوان از آن بحیث محرک اصلی تلاش در مورد احیای هنر هزاره گی نامبرد، احترام به هنر و باور به به تفکر چندفرهنگی است.

هنر: در مطالعات و وبگردی های پراکنده ای که در مورد هنر گرافیک داشته ام، دریافته ام که بسیار از اقوام و ملل دیگر آثار هنری و منجمله دست دوزی هایشان را خیلی خیلی وقتها شناخته، تکریم و عرضه نموده اند. شاید افراد معدودی اینرا بدانند که بانک نوتهای (اسکناس) دوره های خلق و پرچم (و مجاهدین) با هنر روسی تزیین شده اند. طرح بانک نوتهای مذکور ریشه در دست دوزی های نژاد اسلاو دارد. یاد آوری این مطلب نباید موجب تعجب باشد. مگر ما همین حالا در99 درصد خانه های افغانها جمله های قاب شده ای عربی را آویزان نمی بینیم؟ پس چرا از یک بیگانه(و مخصوصا از هنراو) اینقدر نفرت داشت و ترسید، و بیگانه ای دیگر را تا آن سرحد عزیز و مقدس دانست؟

بهرحال، این طرح هزاره گی هنریست که مادران هزاره آنرا سالیان درازی با تار وتکه و سوزن و انگشتانه هایشان آفریده اند. شناخت، بازآفرینی و گسترش حوزه استفاده آن احترامی است به چشمان و تصور زنان که سوزن سوزن خانه های کتان، کرباس و تکه های ماقبل ماشین را که ما نامهای آنانرا نمیدانیم، صدها بار شمرده و پیموده اند تا چنین اثری زیبا، سنگین و موزون بیافرینند.

چندفرهنگی: چندفرهنگی حداقل از دو جبهه پیوسته مورد نقد و شک قرار داشته است. اول، آنانیکه فرهنگ، مذهب و قومیت شانرا بهتر از دیگران، و مخصوصا همسایه ها و مهاجران، میدانند. دوم، نخبگان غربی که باور دارند سیاست چندفرهنگی موجب عقب ماندگی جوامع مهاجر و عدم آشنایی آنان با ارزشها و روشهای مدرن زندگی میشود. انتقاد این نخبگان تا جایی درست است. مثال زنده و آشنای آن افغانهای ساکن امریکای شمالی اند که در بیشتر از نود درصد، بغییر از لاابالی گری غرب چیزی دیگری از آن نیاموخته اند. کسانی را می بینید که پس از بیست سال سکونت در اینجا، تحصیلات عالی، اندیشه، فرهنگ و مدارای غرب را که هیچ، حتا ظرافت های رفتاری و گفتاری معمول این فرهنگ را نیز نیاموخته اند. اما، چندفرهنگی علاوه بر معایب که دارد، زمینه ای برای کشف ارزشها و هنرهای ناب گروه های مختلف نژادی بشر نیز بوده است. و این بر تنوع، زیبایی و غنامندی میراث بشری افزوده است.

با این توضیح کوتاه و اندکی مجمل میشود گفت که: شناخت و گسترش هنر هزارگی گامی است در راستای ارجگذاری هنر و کمکی به غنامندی میراث هنری بشر.

این نمونه برای کاپی و استفاده مجدد ارایه میشود.

تمام طرح های بالا بعنوان نمونه درست شده و نشان داده شده که میتوان با چیدن دو چهارضلعی اصلی دیزاین های زیادی خلق نمود.

استفاده ازطرح های بالا با ذکر نام طراح آزاد و رایگان است.
(استفاده از طرحهای فوق در موارد مذهبی اجازه نیست)

چون هنگام آپلود نمودن تصاویر بزرگ در کابل پرس? کیفیت تصاویر خراب میشد لذا آنرا در آدرس ذیل قرار داده ایم.

اندازه بزرگ تصاویر بالا را میتوان از "فوتو باکیت" دریافت نمود.
http://s32.photobucket.com/hom...

مطلب مرتبط

سمبل هویت فرهنگی هزاره ها

http://kabulpress.org/my/spip....

آنلاین :
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید
Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس