صفحه نخست > فرهنگ، ادبیات و هنر > می توان جهان را جای بهتری برای زندگی ساخت

می توان جهان را جای بهتری برای زندگی ساخت

ملک شفیعی
دوشنبه 26 سپتامبر 2011

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

سخن نخست

سالانه در سطح جهان حدود سی و سه جشنواره فلم حقوق بشر برگزار می‏گردد، اما متاسفانه هیچ یک از این جشنواره‏ها در کشورهای آسیای میانه و خاورمیانه که با عمده ترین چالش‏های حقوق بشری در گیرهستند، برگزار نمی گردد. تنها یک جشنواره‏ با موضوع حقوق بشر در بحرین برگزار می‏گردید که آن‏هم به دلیل حوادث جاری در آن‏کشور و سایر کشورهای عربی تعطیل شد.

روزهای پسین

در جریان برگزاری جشنواره فلم‏های مستند و کوتاه داستانی کابل قرار داشتیم که به یک نکته مهم و اساسی پی بردیم و آن این که بیشترین فلم‏هایی که در افغانستان تولید می شوند به نحوی با موضوع حقوق بشر مرتبط هستند و این نشان می دهد که یکی از بنیادی ترین دل مشغولی های هنرمند افغانستانی موضوع حقوق بشر است، این دل مشغولی، گاه با نمایش نارسایی ها و گاه هم با تصویر کردن دستاوردها و در هر دو صورت به امید ایجاد یک جامعه متوازن و متعادل صورت می گیرد، آفرینش این گونه آثار و گرایش هنرمندان به موضوعات حقوق بشری، نشان از عزم هنرمند افغانستانی برای رسیدن به یک جامعه سالم و متعادل دارد.

هنر برای تغییر

به‏نظر می رسد که با وجود صرف میلیون‏ها دالر در راستای تحکیم پایه‏ها ومبانی حقوق بشر در افغانستان این موضوع تنها در بعد حقوقی مساله مطرح شده که بیشتر عکس العمل های سیاسی در پی داشته است، مطرح کردن تمام دشواری‏های تاریخی، اجتماعی، درگیری های قومی و پیامدهای جنگ‏ متداوم در افغانستان تنها در بعد حقوقی، در ذهن مردم افغانستان موجب تقلیل مفهوم عدالت به انتقام گردیده است. این گونه برخورد تقلیل یافته و تک بعدی با هدف‏هایی که سازمان‏های حقوق بشری در پی اش هستند سازگاری ندارد. جشنواره حقوق بشر این بحث‏ها را در ابعاد دیگری مطرح می کند و آن‏را یک بحث فرهنگی- اجتماعی می سازد و تبدیل به یک گفتگوی رسانه‏ای و ملی- با کمترین بار سیاسی – می‏نماید‏. این امر سبب خواهد گردید که کم کم حقوق بشر و پرداختن به آن در مسیر درست و اصلی‏اش قرار گیرد.

با این پیش زمینه‏ گروه کاری باشگاه سینمایی افغانستان به این نتیجه رسید که جشنواره حقوق بشر از یک جهت با ماهیت تجربی سینمای افغانستان و از سوی دیگر با وضعیت اجتماعی، سیاسی و فرهنگی این جغرافیا تناسب بیشتری دارد، در واقع ذات سینمای افغانستان، ذات حقوق بشری و انتقادی است و شاید یکی از مناسب ترین جشنواره ها برای سینمای افغانستان همین جشنواره حقوق بشر باشد و از دیگر سو هنرمندان منطقه نیز با توجه به تحولات جاری به این سو گرایش دارند و سعی می کنند پیامدهای استبداد و محدودیت‏های اعمال شده در راستای آزادی بیان را رساتر از گذشته انعکاس دهند.

هیچ یک از حکومت‏های منطقه و سازمان‏های محلی مایل به حمایت وطرفداری از چنین جشنواره‏هایی نیستند.
نخستین جشنواره پاییزی فلم حقوق بشر دریچه ای ست نه تنها برای هنرمندان افغانستانی ، بل که برای هنرمندان کشورهای همسایه و جهان. ایمان به قدرت و معجزه هنر، هنرمند را به تلاش برای تغییر وضعیت موجود وا می دارد، اما تنها آفرینش کافی نیست، یکی از رسالت های این جشنواره فراهم نمودن زمینه نمایش و ایجاد فرصت گفتگو و بحث پیرامون هنر و قدرت تصویر، در بستر مسایل حقوق بشری ست، باشد که برگزاری جشنواره حقوق بشر در سرزمین درد و اندوه، اعتبار و حیثیت فرهنگی افغانستان را حتی برای چند صباحی از زیر سایه سیاست زدگی و نظامی گری بیرون کشیده و از سوی دیگر مخاطبین داخلی را با گستره‏ی وسیعی از مفاهیم و موضوعات حقوق بشری که جهان درگیر آن است، آشنا سازد و شاید در دراز مدت حقوق بشر را از برخوردهای حقوقی صرف به سطوح فرهنگی و اجتماعی کشاند.

تصمیم بر آن است که این جشنواره به‏صورت سالانه ادامه پیدا کند و امیدواریم که نهادهای حامی همچون دور اول، برحمایت های‏شان ادامه دهند تا این جشنواره بتواند در سال‏های آینده به اهداف و جایگاه مورد نظر خود دست یافته و بر جریان تولید فلم و آفرینش آثار هنری در افغانستان و کشورهای دیگر موثر باشد.

سپاس

در پایان جا دارد از همه همکارانم در باشگاه سینمایی افغانستان و تمامی دوستان فلم ساز و غیر فلم ساز داخلی و خارجی که با کمک های شبانه روزی شان برگزاری این جشنواره را میسر ساختند قدردانی و سپاسگذاری نمایم.

بااحترام

ملک شفیعی

دبیر جشنواره پاییزی فلم حقوق بشر


زمان و مکان برگزاری فستیوال حقوق بشر: یکم تا هفتم اکتبر 2011/ کابل

سایت رسمی فستیوال: http://www.ahrfestival.org/

آنلاین :
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • بر شما دوستان درود و آرزوی پیروز بری همه شما دارم.

  • خوب ... هویت جانبدارانه و تبلیغاتی کابل پرس? برای این مثلاً گروهک هنرمندان رو شد! چرا پیام مرا حذف کردید؟

  • باقی سمندر
    جمعه هشتم میزان سال ۱۳۹۰ خورشیدی
    سی ام ماه سپتامبر سال ۲۰۱۱ میلادی

    سلام به خوانندګان ارجمند کابل پرس?
    سلام به سینما ګران جوان

    نخست از همه سلامتی وتندرستی شما را آرزو دارم وامید وارم در راهی که اګاهانه انتخاب نموده اید - استوارانه به پیش بروید واز حق خود وحقوق بشر پیوسته به دفاع برخیزید و باهنرخویش چشمان وګوشهای مردم را باز بسازید .
    اززمانی که سینماګران افغانستان فیلمی را در لاهور-روی اکران سینما بردند تا روزهای که فیلمهای در افغان فیلم تهییه میګردید ویا زمانی که تولیدګنندګان خصوصی پا بر سینما ګذاشتند و مانند شفق فیلم وتولیدکنندګان دیګر راه خود را درجامعه بازنمودند تا روزګاری که سینما مانند شعر - داستان - پیکرتراشی - نمایشنامه نویسی وهنر وادبیات و هنرهای زیبا را رنک وروغن حزبی و ایدولوژیک زدند وهنر دولتی بوجود آوردند وتا زمانیکه فیلمها همه بدار آوایخته شدند و سینماګر در کنج خانه نشست و یګان -یګان فیلم در تبعید ساخته شد - سالهای دشواری را سینمای افغانستان پشت سر کذاشته است و سینماګر افغانستان خود یکی از افراد بشر بوده واست که هیچګاه در جامعه حق وحقوقش را به رسمیت نشناخته اند . من هروقت که با سونه رام تلوار یکی از برحسته ترین فیلمبرداران افغانستان نګاه مینمایم یا به محمود نوری مینګرم یا با فتح الله پرند برمیخورم که همه در ګوشه های دنیا براکنده اند یا بیاد معرفت شاه معرفت می اندیشم که فیلم اختطاف را روی پرده سینما آورد وخودش را مریضی خانمانسوز به ګورستان برد یا بیاد ورکزی می افتم که خواستار تمام کردن فیلم کارګردان بود - وفیلم اش تاحال نا تمام مانده است - بیاد همه فکر مینمایم که حق وحقوق سینما وسینماګر افغانستان پامال شده است و پیوسته پامال میګردد.
    من برایشما استواری و توانایی را ارزومندم و میدانم که راه بسیار دشوارکذار و پراز رنج را انتخاب کرده اید
    من دست تک تک شما را میفشارم ودرهرجاییکه میباشید کامګار وسرفراز باشید .
    آرزودارم تا دوستان ای از میان شما فیلم نامه های دقیق بنویسند و اګر فیلم تهیخ نګردید - کم از کم فیلم نامه های خود را منتشر سازید تا شاید بنیادی بوجود آورده شود که برای فیلمهای شما سرمایه کزاری نمایند . فیلم های هنری در دنیا بیننده های خاص خود را دارند - در هالیوود وبالیوود هم ګاهګاهی فیلمهایی روی اکران سینما می آیند که به یکبار تا دړبار دیدن وبه تماشا نشستن هم می ارزند . اګر فیلمهایی از شما تولید شده باشد چه بهتر که برای پیدا نمودن ببننده هایشان بنویسید .

    باقی -سمندر

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس