کودتا در پاراگوئه در استتار قانون
زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )
نوشته لوری فاشو
برگرفته از تلاکسکالا – 24 ژوئن 2012
بفارسی از حمید بهشتی
فرناندو لوگو که 2008 در پاراگوئه بعنوان رئیس جمهور چپگرای آن کشور برگزیده شد، روز جمعه گذشته از سوی مجلس سنا برکنار گشت. این اقدام که مطابق قانون اساسی است در کشورهای آمریکای لاتین به شدت مورد انتقاد می باشد. بر اساس این انتقادات هدف از این کار حمایت از فعالیت های انتخاباتی حزب دست راستی کلرادو می باشد (تاریخ انتخابات 9 ماه دیگر است).
فرناندو لوگو پنج شنبه گذشته در شبکه تلویزیون ونزوئلائی تله زور اعلام نمود که «من قربانی یک کودتای غافلگیرانه شده ام». و در واقع نیز برکناری وی در عرض چند روز صورت گرفت.
- در 15 ژوئن در یک درگیری میان پلیس و کشاورزانی که در شمال این کشور یکی از املاک وسیع را اشغال نموده بودند، 17 تن کشته می شوند (11 کشاور و 6 تن از نفرات پلیس). مخالفان دولت، فرناندو لوگو را متهم به حمایت از جنبش بی زمین ها می کنند. حزب لیبرال (PLRA) از ائتلاف خویش با حزب لوگو خارج می شود.
- در روز چهارشنبه 20 ژوئن در مجلس پاراگوئه متن استیضاحی علیه رئیس جمهور که به «پدر روحانی فقرا» شهرت دارد مطرح می گردد. به رئیس جمهور 24 ساعت فرصت می دهند تا از خویشتن دفاع نماید.
- لوگو در روز جمعه 22 ژوئن در مقابل مجلس سنا حضور می یابد. همانگونه که انتظار می رفت برکناری او با 39 رای در مقابل 4 رأی مخالف صورت می گیرد (دو تن از سناتورها هنگام رای گیری حضور نداشته اند). بدین دلیل انتظار اینگونه رأی گیری می رفت که دیگر حزب رادیکال PLRA از لوگو حمایت نمی کند.
در میان صف نمایندگان، اعضاء حزب لوگو به ندرت یافت می شوند. حال دیگر فقط سه تن از 48 سناتور و 32 تن از 80 نماینده مجلس حامی وی می باشند.
بنابراین به گونه ای که کمیسیون حقوق بشر ممالک آمریکا CIDH این کار را توصیف نموده است فردریکو فرانکو نایب رئیس حزب PLRA به دنبال این «فرایند سیاسی چالش انگیز» رئیس جمهور جدید پاراگوئه گشته است.
اما فردریکو فرانکو می گوید «در اینجا کودتائی صورت نگرفته است». او تأکید دارد بر اینکه «گزینش وی بر پست ریاست جمهوری مطابق مشیت الهی و سرنوشت بوده است». اما آیا به خواست خدا بوده است؟ یا به خواست هوراسیو کارتِس؟
صاف کردن جاده برای ریاست جمهوری؟
کارتِس در حال حاضر رهبر حزب مشکوک کلرادو می باشد که تکیه گاه طبقه الیگارشی پاراگوئه است. (این حزب تا زمان انتخاب لوگو به ریاست جمهوری 63 سال بدون وقفه بر پاراگوته حاکم بوده است).
کارشناسان شانس زیادی را برای هاریکو کارتِس در انتخابات ریاست جمهوری آینده که در آوریل 2013 انجام می شود، قائل می باشند. به گمان چند تن از کارشناسان در پس برکناری لوگو و بهانه ی اشغال بد فرجام املاک مذکور این نیت نهفته است که صحنه ی دولت را در دوران تبلیغات انتخاباتی و به هنگام انجام انتخابات در کنترل خویش در آورند.
شیوع فساد و نفوذ لابی ها در پاراگوئه زنانزد خاص و عام است. در ماه جاری بحثی در باره پخش یک ویدیو در یوتیوب در گرفت که در آن بخشی از فیلم مستند «خدا پشت و پناه پاراگوئه باشد» از گرگوری شِپارد فرانسوی، نشان داده می شد.
فیلم مزبور که در این بین یوتیوپ آن را حذف کرده است، نشان می دهد که چگونه خوزه آلوارنگا که از فعالان حزب کلرادو می باشد، در مکان هائی که فرناندو لوگو انتخاب شده بود، به میان مردم پایتخت رفته، پول نقد پخش می کرده و آن ها را به پای صندوق های رأی می برده است.
همین فرد اکنون دولت لوگو را محکوم می کند که تصاویر مزبور را برای مقاصد تبلیغاتی خویش به فروش رسانده است.
تفرقه در آمریکای لاتین
بولیوی، اکوادر و ونزوئلا مانند آرژانتین به ریاست جمهوری خانم کریستینا فرناندز انتخاب فرانکو ، رئیس جمهور جدید لیبرال را به رسمیت نمی شناستد. برزیل قرار است موضع خویش را در این زمینه در دیدار سران مِرکوسور مشخص نماید. رئیس جمهور برزیل، خانم دیلما روسِف، در نظر دارد کشور پاراگوئه را از مرکوسور حذف نماید.
در مقابل آن شیلی و کلمبیا که در هر دوی آنها دولت های راستگرا حکومت می کنند، از رویکرد انتقادی نسبت به انتخابات مزبور حمایت نمی کنند. رئیس جمهور کلمبیا تأکید کرده است که «تشکل و نظم دموکراتیک در پاراگوئه حفظ گشته است».
کلمات کلیدی: پاراگوئه آبیایالا آمریکای لاتین کودتا فرناندو لوگو فردریکو فرانکو هاریکو کارتِس