صفحه نخست > دیدگاه > استعداد قربانی تعصب شد

استعداد قربانی تعصب شد

امضا محفوظ است
شنبه 29 دسامبر 2012

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

ثریا و صالحه از سال های 1980 به بعد در تاریخ افغانستان نخستین بانوان خلبان می باشند. این دو بانو به دلیل تعلق به قوم هزاره از پرواز منع شده اند. پس از نشر خبر توسط لس آنجلس تایمز، در رسانه‌های اجتماعی فیسبوک، تویتر و ... شرح‌های بسیاری در مورد نوشته شد و مردم این عمل را متعصبانه خوانده و با شدید ترین لحن آن را تقبیح کرده اند. این دو بانو در آمریکا تعلیم دیده اند و قرار بود که در بخش‌ هوایی کشور خدمت کنند. وزارت دفاع افغانستان در واکنشی ظاهری، یک قدم از اقدام متعصبانه خود عقب نشست. با این وجود هیچ تضمینی وجود ندارد که این دو بانوی خلبان اجازه پرواز بیابند. ممکن است وزارت دفاع افغانستان برای خاموش کردن اعتراض ها آنان را در بخش هایی قرار دهد که با تخصص شان همخوانی نداشته باشد.

هنوز دلیلی اصلی منع این دوبانو از پرواز معلوم نیست، اما آن‌چه مسلم است این است که دولت در همه تصمیم‌هایش مغرضانه عمل کرده است. از استخدام کارمندان گرفته تا تحصیلات و معارف همه غرق در تعصب‌های قومی و نژادی اند. هر فرد که از قوم و یا گروهی در اداره‌یی کاره‌یی است، تلاش دارد به نفع قوم و گروه‌اش افرادی را در اداره‌های دولتی منصوب کند. این نیز باعث شده که تحصیل کرده‌ها بیکار شوند و در کنار عوامل دیگر، دولت افغانستان به عنوان فاسد ترین دولت جهان معرفی شود.

یک دهه مدت زمان کم نیست. باسرازیر شدن میلیاردها دالر از کمک های جامعه جهانی، اگر در راس دولت شخص دلسوزی برای این وطن بودی کشور این همه نابود نمی شد. اکنون ما در امنیت خوبی در فضای از انسانیت زند‌گی داشتیم. حال آن‌که کشور هم چنان ویران است و فضای تعصب همه جارا فرا گرفته است. دولت تنها به نام دموکرات است ولی در عمل دیکتاتور. سردم داران دولت در تلاش اند که یک دولت قومی در کشور حاکم شود و برای این از هیچ نوع تلاشی دریغ نمی کنند.

چند نکته‌:

1- چندین تن را می شناسم که به دلیلی ربط دادن تحصیلی به کشوری و قومی از پذیرش در دانشگاه کابل رد شده اند. اکنون این دوکتوران در بهترین دانشگاه‌های خصوصی در کابل مصروف تدریس اند که این خود می‌تواند به نحوی جفایی باشد درحق دانشجویان کشور. اکنون اگر وضعیت دانشگاه‌های کشور را بررسی کنیم. واقعن مکتب‌های بدون معلم بهتر است از دانشگاه ها.
آقای حفیظ شریعتی سحر نیز به همین دلیل از دانشگاه کابل رده شده است. یک بار بروید و جزوه‌های درسی بزرگواران را که در دانشگاه کابل مصروف تدریس هستند بررسی کرده و قضاوت کنید. شاید شما فکر کنید که این نوشته از روی غرض است. ولی باور داشته باشید که نمی شود حفیظ شریعتی، داکتر امین احمدی و عبدالطیف پدرام را با هیچ یک از استادان دانشگاه کابل مقایسه کرد.

2- سال گذشته در غزنی رفته بودم، دوستانم از من خواستند به اداره معارف غزنی برویم؛ رفتیم دیدیم دانش آموزان از ولسوالی های این ولایت گرد هم آمده اند و هیات وزارت دفاع برای دانشگاه نظامی ثبت نام می‌کند. جنرال وزارت دفاع چندین دشنام نصیب دانش آموزان کرد. وی خطاب به دانش آموزان گفت که از غزنی بیشتر از قوم پشتون جذب خواهد شد.

با این وضعیت چه گونه می‌شود که اردو و پولیسی عاری از تعصب قومی و نژادی داشته باشیم. این گفته من بازهم سندی دارد از گفته های حامد کرزی در زمان انتخابات مجلس نمایندگان. آقای ریس جمهور در آن زمان که یازده وکیل از مردم هزاره‌ی غزنی به مجلس نمایند‌گان راه پیدا کرده بودند. گفته بود که باید کاری در حق مردم غزنی شود. حالا سوال این جا پیدا می شود که دموکراسی درین وسط چه معنا پیدا می کند؟ دموکراسی انتخاب توسط مردم است یا رعایت ترکیب قومی بر اساس آمارهای ناقص و مغرضانه دولت؟

3- آزمون ورود به دانشگاه ها سال گذشته نمونه‌یی به قولی معروف از آفتاب هم مشهور است. چه گناه دارند کسانی‌که رفته اند درس خوانده و زحمت کشیده اند نسبت به کسانی که درس نخوانده اند؟ قضاوت وزارت تحصیلات عالی را نسبت به موضوع دیدید. درین جا است که معلوم می شود که استعداد ارزش ندارد بل روابط پوچ و بی معنایی ارزش دارد که کشور را به سوی بی سوادی و بی ثباتی سوق می دهد. در مناطق که نا امن اند و آموزگاران با طالبان همکاری می کنند. بازهم معاش شان پرداخته می شود. اما در مناطق که امن اند. وهمه علاقه به درس و تحصیل دارند. بست برای معلمان پیدا نمی شود. یک معلم بیچاره چندین ماه تلاش می کند تا یک بست پیدا کند و معلم شود.

نام و مشخصات این نویسنده نزد کابل پرس? محفوظ می باشد.

آنلاین :
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • بهتر باشید! بهتر باشید! رقابت سالم را اگر فاشیستان اجرا کنند. دست خالی از میدان میروند. این را فاشیستان درک کرده و خر خود را والی میسازند و استعدادهای کشور را لگد میزنند.

  • بدترین اتفاقی که برای یک انسان می افتد تولد شدن در افغانستان است.
    هیچ چیزی، مطمنا هیچ چیزی نمی توان در طول تاریخ افغانستان یافت که بتوان ان را مایه ای افتخار دانست. آنچه از افغانستان و تاریخ ان به جا مانده و می ماند و خواهد ماند بدنامی است، نفرت است، ظلم است، تباهی است و نابودی. همه ای اینها بی دلیل نیست. مهمترین دلیل ان بی احترامی به انسانیت و جایگزین کردن ان با چیزهایی دیگر است.

  • جناب محترم وزیر دفاع کشور همان بسم الله پنجشیری ایست اگر خانم جناب محنرم دختر به دنیا بیاورد ان وقت انرا به پشتون ها نسبت بدهید اگر در چاراهی پل سوخته هزارها وپنچشیری ها به اساس سابقه ها جنگی ی سالهای نود یک دیگر را بکوشند پشتونها را دشنام میدهید عجب انصاف است ده کجا درخت کجا بسم الله وزیر دفاع است دشنام به قوم پشتون حواله میشود گال گنجیشک می خورد لت بودنه برادر عزیز از عقل سالم کار بگیرید پشتون قوم بزرگ است به این دشنام ها اصلا خبر هم نیست توصیه ما به شما است از دشمنی دست بکشید

    • کوچی کثیف چی بزرگ چی کم کوچی است....درهمه کشورهای جهان اقوام مخطلف زندگی میکنند.اما در افغانستان پشتون به مثل یک دانه سرطان به هرسو ریشه دوانده است. هرجا که این لعنتی ها هستنند مردم را به عزاب کرده اند. خدا ای قوم نا احل را از سر مردم به زودی در بسازه .... ...

    • بسم الله انجا جيزى نيست . كروب افغان ملتى با كرزى مطابق دوهمه سقوى تصاميم ميكيرند. احمد ضيا مسعود كفت كه حتى معاون رييس جمهور در تصميم كيرى سهم ندارد.او ميتواند كطه بيشنهاد خود را كتبى به اداره امور بدهد و بس كه اين كار را من و تو هم اجازه داريم.از جنرال تا بياده تو سط تيم بشتونى و قوم برست يكجا با عمال با كستانى كرفته ميشود.اين وزيران سمبول هستند كه بعد مانند اين بشتون م ى و ن د بكويد كه انجا هزاره و يا اوز بيك و يا بنجشيرى است. دولت بشتونى و تك قومى است ديكران نقش ساختكى,سمبوليك بخاطر فريب و خاك باشيدن در جشم جها نيان است. اين جند وزير هم تنها بنام وزير خوش هستند كه كسى برايشان بكويند وزير صاحب و معاش خوب دارند.

  • پارسیان محترم هراندازه دشنام نثار پشتون این قوم با خدا کنید من به شما وقوم شما دشنا م نه میگویم بری اینکه مسلمان با ید اخلاق ایلامی داشته باشد من درک مکنم که خودت وامثا ل خودت را دشمنان این وطن توظیف کرده اگر بتوانید بین اقوام کفرشکن افغانستان قهرمان کاری کرده بتوانید

    • میوند.
      تجربه سالهای گزشته این سرزمین نشان میدهد که دشمن این وطن جز پشتون هیچ منبع دیگری نبوده است. اگر شما خود به این امر دقیق و بی طرفانه قضاوت کنید همین واقعیت را درک خواهید کرد. امروز وهشتی که درافغانستان و در پاکستان روان است همه را همین پشتون مزدور . بی فرهنگ . کثیف . پلید میکند.

  • هر بیعدالتی را از زاویه تعصب قومی دیدن و تحلیل کردن، به مرور زمان تأثیر خود را از دست میدهد. زیرا از هر چیزیکه به صورت افراطی استفاده شود، به مقابل آن یک نوع مسؤنیت ایجاد میشود.
    ما درین رابطه حکایت عامیانه ای داریم. پسر بچه چوپان هرروز به شوخی فریاد میزد، هله گرگ آمد. زمانیکه به راستی گرگ آمد و رمه هایش را درید، کسی به فریاد هایش اعنتاء نکرد. زیرا همه فکر میکردند، او این بار نیز شوخی میکنه.
    این یک اصل خبرنگاری ست، که خبر نگار باید اول مؤثق بودن یک خبر را تائید کند، بعد آنرا نشر کند.( بطور مثال باید قبل از نشر این خبر با این دو خانم مصاحبه ای صورت میگرفت. تا خود شان حقیقت را از زبان خود تائید یا رد میکردند). اما در کابل پرس? هرکس هر چیزی دلش خواست نشر میکند. به نظر من درین سایت چند تا پرچمی لانه کرده و میرهزار و پرچمی ها نیز از همدیگر استفاده ابزاری میکنند. اینکه اصول ژورنالیستی در بین قربانی میشود، مهم نیست.

  • من باز تکرار میکنم این چند در صد دیگر را به 70 در صد ی برادر تاجیک بدهید تبعیض رفع می شود، آن هزاره که این را درک نمیکند و به برادر پشتون و یا تاجیک ممترقی حمله میکند وا بجانش، آقای اسپنتا ی تاجیک از همین فیصدی بالای تاجیک یاد کرده است. چوکی های پشتون را نیز غضب کرده اند. در همه شعبات 70 در صدی بیداد میکند. و در آیند به همین منوال باقی خواهد ماند. قاتلین غرب کابل از فرصت استفاده کرده چوکی های دولتی را غصب کرده اند.

  • با میوند و عبید موافقم.
    فعلا وزیر دفاع پشتون نیست. اگر پشتون هم باشد کارش ربطی به تمام قوم پشتون ندارد.
    همچنان، هزاره های زیادی هستند که با کار و درس خواندن زن موافق نیستند مخصوصا ملاهای هزاره که سیاست هزاره ها را هم در انحصار خود دارند.
    لذا، همه ای مشکلات قومی نیست اگرچند تبعیض قومی را هم نباید منکر شد. اما در تبعیض قومی تنها پشتونها دخیل نیستند. فارسی زبانان هم مخصوصا در قسمت زبان بسیار تندروی می کنند. همچنان اعضای جمعیت اسلامی و یا شورای نظار سابق هم بیش از حد شان سهمیه دارند که حتی در مقابل برادران تاجیک غیر جمعیتی هم چندان سخاوت ندارند.

  • در برابر هزاره بخصوص يك تعصب مريض رقم است.هم كشتند هم تعصب دارند,اين در كدام كتاب است.در ادارات دولتى در قوا و در هوايي بايد همه بشتون باشد. ديكران عسكر .در يك قريه بشتونها 50 جنرال خايه كشال است. و منطقه بدست با كستانى زنش را شلاق زده راييست. در جنوب هزاره و اوزبيك با باكستانى در جنك است. ديران خانه ها بر از تفنك كرده بيش با كستانى كاكلبازى ميكنند و او زنشان را شلاق ميزند .بعد بروتهان ان بيغيرت مانند كاو كو خور .

  • *****
    تحلیلی بر فرایند اعمال تبعیض از سوی فاشیستهای قرن 21
    * حساسیت عدالت طلبان و آزادی خواهان در برابر جور استبداد مزمن تاریخی که دو بانـــوی فعــال و اندیشمـنــد خوراسانــی را به دلیل تعصب تباری از انجام عملیات پروازبا هلیکوپتر محروم کردند؛ جایی بسی شکران و تقدیر است و این نشانه ی فهم و اندیشه ی والا ست.
    * وضعیت موجود صورتهایی از واقعیتهای پدیده های اجتماعی و سیاسی هست که برما تحمیل شده است. نام افغان پدیده ای ازساخت پروژه ی سیاسی است که در ادامه ی هدف گزاریهای کلان کامپانی هند شرقی صورت پذیرفت.
    * در حوزه ی روابط دیپلوماتیک اصطلاحی است که تاکید دارد " نقطه اختلافها کنار گذاشته شوند و کوشش کرد که نقاط مشترک در جهت منافع مشترک پیدا نمود" درست پس از تشکیل دولت ابدالی در قندهار استعمار گران انگلیس وایران، بر سر استفاده دایمی از آب هیر مند توسط ایران و تامین منافع انگلیس در شیبهی قاره - تولید و استحکام دولتی بنام افغان - مورد تفاهم و توافق هیئت های مذاکره کننده ی انگلیسی و ایرانی، قرار گرفت، باوجودیکه در آن زمان بین ایران و انگلیس اختلافات بسیار شدیدی وجود داشت و تفاهم وتوافق بر سر کاشت تخم نفاق در خوراسان آنروز به نفع هردو کشور بود از این اصل روابط دیپلوماتیک بهره بردند و افغان را در سند قرار داد آب هیرمند به عنوان معرف هویت دولت احمدشاه ابدالی ثبت کردند؛ بدینسان افغان ابزار استعمار و ریشه ی نفاق و غم دایمی در کشورما گردید.
    *بنا براین تا وقتی که نام تحقیر آمیز افغان معرف هویت انسانهای این سرزمین باشد؛ تبعیض همچنان وجود خواهد داشت ؛ افغان ریشه ی همه ی درد های مرگبار این کشور از جمله تبعیض است و باید درد را ازریشه برکنیم. نام افغان محصول توطئه ی انگلیسی و ایرانی است که در تزویج نا مشروع با گروهی وحشی و تروریست و فاسد نام خوراسان را ترور کردند - و سند قرارداد آب هیر مند منعقده ی 1801 میلادی به روشنی این تو طئه را افشا می کند - کسانی که دو بانوی قهرمان خوراسانی را - به زعم شان از انجام پرواز محروم کرده اند یقینا" زاده های نا مشروع تزویج نا میمون استعمار با استبداداست - اما باکی نیست زیرا فکر، اندیشه، فهم و شعور همه ی خوراسانیان به پرواز جمعی در آمده اند و با فهم مو لانایی و خرد بو علی سینایی در گستره ی آسمان جهان به پرواز در آمده اند- در پیج ماه گذشته ده نفر مدال آور و قهرمان بین المللی داشتیم و این یک نشانه از نشانه های پرواز و اوج گرفتن فرزندان مو لانا و بو علی سینای بلخ و ابوریحان بیرونی بهسودی خوراسانی است و ...
    *****

  • در جمع فکتور های مهمی چون، جنگ، نا امنی، بی عدالتی، فساد، مواد مخدر موجودیت عصبیت های قومی، جنسی مذهبی در افغانستان عامل دیگری که کم و بیش از چشم ها پنهان مانده است عصبیت گروه های سنی مختلف است و آن بگونه یی است که اگر در افغانستان پیر، فرتوت، بی خرد، کودن، بی حوصله، ملول نبودی کسی شما را به جایگاهی مناسب نمیداند مگر اینکه جایگاه وابسته گان و خانواده بتواند بر ادارات اعمال نفوذ نماید، من در میان چند تن از جوانانی که به پست های خوبتری رسیده اند کوچکترین نشانه یی دال بر داشتن فکر جوان و نترس بودن نمیبینم، پنداری اداره افغانستان با خرد، هوشیاری و پویایی سر سازگاری ندارد، اما با وجود این خصیصه هم در میان همین جوانانیکه از جوانی تهی شده اند تنظیم مناسبات اداری و کار گروهی به مراتب بهتر از وضعیتی است که کسانی مانند لالی و نظایر آنان به نمایش می گذارند.
    جامعه یی ما از زمان انقلاب برگشت ناپذیر شروع تا شمشیر زدن برای اعلای کلمة الله همه و همه جنگ برای جنگ تجربه می کند هیچ کسی دورنمایی دست کم پنج ساله یی این کشور را نمیتواند ببیند، ساختارهای پر از افراد کاریزماتیک که نسبت به اداره وزن بیشتر دارند و زندگی پریشان دست و بال فکر آدمیان این کشور را بسته و آنها را مسخ کرده است، با این روحیه الینه شده نمیتوان کشور ساخت.
    جوانان سر خورده یی ما که فرصت های شان را عاملان جنگ ها قبضه کرده است در بخش های منتزع جامعه به سکس و فلم و شراب مشغول اند و پیر ها به هیچ قیمتی قصد ندارند که سرنوشت جامعه را که به فتراک خرد شان بسته است به دیگران وا گذارند، این ها کسانی اند که از همان انقلاب بر گشت ناپذیر شان شروع تا امروز درهمه حالات جامه بدل کرده و با استفاده از فضاهای مختلف چاق و فربه تر شده اند.

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس