صفحه نخست > دیدگاه > پيامد سفر حامد کرزی به هند در روابط افغانستان با پاكستان

پيامد سفر حامد کرزی به هند در روابط افغانستان با پاكستان

خليل الله نبوی
سه شنبه 21 می 2013

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

چشم انداز تحولات سياسي در پاكستان پس ازانتخابات وبه قدرت رسيدن جناح نسبتاً راديكال به رهبري نواز شريف، كه موجب تغيرات سياسي و مديريتي در آن كشور خواهد شد، به اين معنا است كه تغيير سياسي در نظام حكومتي پاكستان، تغيير در سياست وروابط خارجي پاكستان را در پي خواهد داشت. با در نظر داشت تحولا ت مزبور در آن كشور، سفر رئيس جمهور افغا نستان در كشور رقيب سر سخت وديرينه پاكستان(هند)از ديد ونگاه ديپلماتيك به چه معنا است؟
سفر رئيس جمهور به كشور هند با آن كه باعث گسترش و تقويه روابط سياسي، نظامي و اقتصادي ميان دوكشور مي گردد، در عين حال در بر دارنده چند پيام سياسي مشخحص براي حكومت جديد پاكستان نيز است:
1. يك نوع هشدار سياسي در عرصه روابط خارجي به حكومت جديد پاكستان است وايجاد اهرم فشار سياسي بالاي آنها است.
2. بيانگر به بن بست رسيدن تلاش هاي ديپلماتيك با كشور پاكستان در قضيه صلح وامنيت در افغانستان است.
3. اين سفر نوعي واكنش سياسي است در برابر مشكلات مرزي ومعضل تاريخي خط ديورند وحملات راكتي اخير پاكستان.
4. تحكيم همگرايي مثبت با كشور هند در بخش هاي مختلف اقتصادي، فرهنگي، سياسي، نظامي.
اما علي رغم چالش هاي بحران روابط بين هر دو كشور همسايه با در نظر داشت وجود فرصت هاي سياسي براي پاكستان وتهديد هاي سياسي براي افغانستان به نظر مي رسد كه آسيب هاي افغا نستان به مراتب بيشتر از پاكستان خواهد بود.

فرصت هاي پاكستان :

1. داشتن موقعيت استرات‍ژيك به لحاظ جغرافيايي، مسير عبور كالا هاي تجاري افغانستان.
2. تسلط كامل بالاي اراده ي سياسي ونظا مي طالبان و از اين طريق تبديل شدن به يكي از طر ف هاي جدي در پروسه صلح افغانستان.
3. در دست داشتن اسناد در منازعه اي تاريخي خط ديورند وبه رسميت شناختن اين خط مرزي از طرف آمريكا.
4. نفوذ سياسي و استخبارتي آي ا س آي در برخي از نهاد هاي دولتي وغير دولتي در افغانستان.

اما چالش هاي افغانستان:

دقيقاً فرصت هاي پاكستان براي كشور ما به عنوان چالش قلمداد مي شود، مسير عبور كالا هاي تجاري درصورت مسدود كردن آن از جانب پاكستان موجب مشكلات اقتصادي براي كشور ما مي گردد، در پروسه صلح وقت كه ما با پاكستان طرف باشيم به يك صلح افغاني هيچ گاهي نخواهيم رسيد، نفوذ ستون پنجم در يك كشور وحدت ملي را تضعيف نموده ونفاق ملي را دامن مي زند، بنابرين سياست خارجي كشور ما بايد در راستاي همگرايي وجمع بين منافع متضاد كشور هاي منطقه ترسيم گردد. ما در منطقه باكشور ها اهداف ومنافع مشتر ك طبيعي داريم، اما با جامعه اي جهاني اهداف ومنافع مشترك مصنوعي داريم، از اين لحاظ در بحث روابط منطقه ي در استراتژي سياست خارجي بايداز دقت لازم استفاده نماييم.

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • سلام به همه دوستان بلخصوص نویسنده مقاله ! سفر اخیر رئیس جمهور افغانستان به هند، نهایتا با ارزش در وخت مناسب انجام میشود... شکست نیروهای پاکستانی و از دست دادن مناطق اشغال شده افغانستان، پیام واضح ملت افغان ، اظهار اتحاد و یکپارچگی در برابر تهاجم پنجابی ، خیزش و قیام مردم علیه طالبان در ولایات جنوب و شکست دادن شرم اور به طالبان در مناطق جنوب افغانستان و بعضی از مسائل بسیار مهم که رخ داد، از یک طرف نیروهای امنیتی افغانستان کفایت جنگی، قوت و شجاعت خود را به نمایش گذاشت ، از طرف دیگر ملت افغان به دشمنان خود یک پیام واضح و روشن پرستاد ... در این جای شکی نیست که پاکتسان از وسیله های زیات فشار بالای افغانستان در دست داره ، ولی افغانستان هم بعضی وسایل فشار داره که باید ازیش استفاده بکنه، در این ده سالیکه حکومت ما سیاست دوستانه با پاکستان داشت ، هیچ مشکل را حل نکرد، بلکه مشکلات ما هنوز زیات شد و خواسته های نامشروع دشمن ما زیادتر شده رفت ... حالی باید با جدیت و عقلانیت با پاکستان حساب خود را تصفیه کنیم ...

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس