صفحه نخست > دیدگاه > رقص حامد كرزی ويوسف گیلانی با ساز بيت الله محسود وحكمتيار!

رقص حامد كرزی ويوسف گیلانی با ساز بيت الله محسود وحكمتيار!

نيم نگاهي به عمليه صلح دولت هاي پاكستان وافغانستان با طالبان
احمد بصيربيگزاد
پنج شنبه 22 می 2008

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

پس از آشكارا شدن اختلافات ميان كابينه دولت رضا گيلاني نخست وزير پاكستان و متحد انتخاباتيش حزب مسلم ليك« شاخه نواز» ، اينك دولت پاكستان به رهبري آقاي گيلاني در دو جبهه ( جبهه سياسي داخلي- جبهه نظامي باطالبان) مواجه است؛

استعفاء وزراء پيشنهادي حزب مسلم ليك از كابينه آقاي گيلاني، پاكستان را در يك چالش سياسي نا خواسته فرو برد ويك بار ديگر آشكار شد كه دولت جديد به رهبري آقاي گيلاني نيز توان مقابله با بحران سياسي اين كشور را ندارد .
مطبوعات غربي با آغاز كار كابينه جديد و غير نظامي در پاكستان با خوش بيني از روند گترش حاكميت دموكراسي و مبارزه با افراط گراي در اين كشور ياد ميكردند همچنان آقاي گيلاني نيز در اظهارات خود پس از احراز سيمت نخست وزيري به مردم اين كشور وعده سپرد كه در گسترش دموكراسي ومقابله با افراط گراي بيرويه در پاكستان مقابله خواهد كرد اما اينك به مشهاهده مي رسد كه وي سر سازش با طالبان را در پيش گرفته و ميخواهد با اين گروه افراطي به صلح اجباري تن دهد امري كه او را در جهان منزوي ودر مواجهه سياسي با كشور همسايه اش افغانستان قرار خواهد داد .

نخست وزير پاكستان اخيرا پيشنهاد صلح دايمي با بيت الله محسود رهبر طالبان را نمود واز آقاي محسود خواست كه سر ميزمزاكره با دولت حاضر شود . هرچند پيشنهاد مزاكره آقاي گيلاني از سوي طالبان پاكستان تا هنوز رد و يا تايد نشده است اما از سوي مجامع جهاني با واكنش هاي متفاوت روبرو شده است .

ايالات متحده آمريكا اولين كشوري متحد پاكستان در واكنش به اين پيشنهاد ، مزاكره با طالبان را در شرايط فعلي براي دولت پاكستان خطر آفرين خوانده وهشدار داده است پيشنهاد مزاكره مستقيم توسط نخست وزير پاكستان؛ اين كشور را به قلعهء وحشت جهاني مبدل خواهد كرد. بارنت روبين افغانستان شناس معروف آمريكاي گفت:« پاكستاني ها تصورات غلط از افغانستان دارند ومزاكره دولت با طالبان تنيش ميان كابل واسلام را بيش از پيش فزايش مي بخشد».

هرچند اظهارات آقاي روبين با واكنش هاي تند از سوي جنرال هاي پاكستان مواجه شد اما برخي تحليلگران پاكستان نيز صلح وآشتي با طالبان را در پاكستان وافغانستان غير ممكن ميخوانند. احمد رشيد روزنامه نگار برجسته پاكستاني ميگويد: « طالبان در دو طرف صوبه سر حد پاكستان هر روز به نيروهاي بيشتر دست رسي پيدا ميكنند و همچنين با سلاح هاي پيش رفته ومدرن نيز دست يافته اند بنا بر اين طالبان جنگ با دولت هاي كنوني افغانستان و پاكستان را يك جهاد مقدس دانسته و هرگيز به پاي ميز مزاكره با اين دولت ها نخواهند نشست ».

او همچنان طرح پيشنهاد مزاكره از سوي دولت هاي پاكستان وافغانستان با طالبان را ساده لوحانه خوانده ميگويد:« درحاليكه اين دولت مردان بخوبي واقفند كه بيت الله محسود وملاعمر جنگ با اين دو دولت را جهاد مقدس و مبارزه با كفار ميخوانند ؛ چگونه پيشنهاد صلح ومزاكره را كرده اند اين پيشنهاد از نظر منطق سياسي بيش تر به يك بازيي بسيار بچه گانه شباهت دارد تا يك فرمول سياسي با پشتوانه منطقي»؛
اين تحليلگر پاكستاني به معامله وامتياز دادن دولت به طالبان را در مواجهه با آزاد سازي سفير كشورش (طارق عزير الدين) در افغانستان كه بيش از سه ماه در اسارت طالبان قرار داشت به نقد كشيده ميگويد:« دربدل آزاد سازي «طارق عزيز» از چنگال طالبان ، پاكستان به شمول آزاد سازي 55 تن طالب مشهور در اسارت به اضافه پرداخت287 هزار دالر آمريكاي به طالبان را ، يك شكست عريان دولت پاكستان دانيست» .

افراد با نفوز طالبان كه در اين تبادله آزاد شده اند شامل :« مفتي يوسف يك فرمانده قدرتنمد نظامي در شرق افغانستان، مسلم دوست كه قبلا در گنوانتا نامو زنداني بود و مولانا عبدالعزيز از رهبران مسجد لعل اسلام اباد كه قرار است بزودي آزاد شود . همچنان طالبان تقاضاي آزادي ملا عبيد الله آخوند فرمانده بسيار مهم نظامي و وزير دفاع زمان امارت شان دركابل را نموده بودند كه تا كنون عملي نگرديده است».

به هر حال حالا پاكستان به تمام خواسته هاي طالبان گردن نهاده و ناگزير به ساز طالبان به رهبري بيت الله محسود برقصد. روزگذشته مطبوعات پاكستان درست پس از آزاد سازي افراد مهم شان وبدست آوردن امتيازات زياد، حملات انتحاري خود را از سر گرفته است.

درست يك روز بعداز رهاي 55 زنداني طالبان توسط دولت پاكستان روزشنبه همين هفته بيت الله محسود حمله انتحاري ديگر را در بازار شهر مردان واقع درصوبه سرحد و در زننزديكي يك كمپ نظامي پاكستاني بعمل آورده كه طي آن 11 نفر را كشتند و22 نفر يگر از عساكر دولت را بشدت مجروح ساختند.

هرچند طالبان پاکستانی اعلام ‏کردند که این حمله به تلافی حمله روز چهارشنبه گذشته طیارات بی سرنشین نيروهاي امریکایی به« باجور» بود که چندین طالب و عضو القاعده را کشت، اما تحليلگران بر اين عقيده اند : حملهء انتحاری دیروزطالبان ‏بخوبی نشانهء این است که قواعد بازی سیاسی در پاکستان را فعلا طالبان طراحی و اجرا میکنند و دولت ‏ائتلافی غیر نظامی پاکستان کاملا در وضعیت انفعالی قرار گرفته است.

روز نامه جنگ پاكستان نوشت :« دولت ائتلافی پاکستان مستقیماً در منطقه قبایل آزاد FATA با بیت الله محسود در حال رسیدن به توافقنامه صلح است و ارتش آن کشور هم اینک از نقاط استراتیژیک وزیرستان جنوبی (چگ مه لی، سپین کی، راغ زی و کوت کی) که حوزهء قدرت قبیلهء محسود می باشند در حال عقب نشینی است. تبادله زندانیان نیز انجام شد. دولت 23 طالب را آزاد کرد و طالبان شش سرباز پاکستانی را رها نمودند. از طرف دیگر حزب عوامی ملی که در صوبهء سرحدNWFP حاکمیت یافته است نیز پس از آزاد سازی صوفی محمد رهبر تنظیم نفاذ شریعت TNSM مذاکرات صلح خود را با داماد وی ملا فضل الله (ملای رادیویی) در سوات به پیش برده است. این تنظیم در ملکند و ولسوالی های تابعهء آن مانند سوات، دیر بالا، دیر پائین، بنر و چترال نفوذ دارد و در سال 2001 رهبر آن صوفی محمد ده هزار ستیزه جو را بداخل افغانستان اعزام کرد تا بقول خودش درجهاد علیه امریکایی ها شرکت کنند. وی هنگام برگشت به پاکستان زندانی شد و یکماه قبل ( 20 اپریل 2008 ) آزاد گردید. مذاکرات با بیت الله محسود نیز از همان زمان تا کنون ادامه دارد. بر اساس این توافقات جدید، باز هم طالبان پاکستانی می توانند در افغانستان عملیات انجام دهند».

در قبال تحولات عمده هفته هاي اخير در پاكستان واكنش دولت افغانستان تا كنون بخوبي اشكار نبوده ومقامات اين دولت اظهارات واحدي نداشته اند . امرالله صالح ريس امنيت ملي افغانستان مزاكره پاكستان با طالبان را مداخله مستقيم اين دولت در امور افغانستان عنوان كرد درحاليكه رييس جمهور كرزي نيز مانند نخست وزير گيلاني پيشنهاد مزاكره با طالبان وگلبدين حكمتيار را داده است. اين درحاليست كه جونز روبين يك تحليلگر غربي از اين شيوه رفتار دولت مردان افغانستان وپاكستان به شدت انتقاد كرده و پيشنهاد مزاكره با طالبان را يك نوع بهاء دادن به اين گروه ترورستي ميداند . او ميگويد:« به نفع دولت هاي پاكستان وافغانستان نيست كه به اين ترورستان بيشتر ازاين امان داده و آنها را درخاك خود پناه دهند». او درخصوص پاكستان گفت:« درحال حاضر پاكستان به عنوان قلعه ء وحشتناك در جهان ومركز تجمع ترورستان شناخته شده و اين هيچگاه به نفع پاكستان نمي باشد.»

امریکا به شدت ازین مذاکرات ناراضی است. حملهء روز چهارشنبه طیارات بدون سرنشین پردتور امریکایی به یک «مهمانی مخصوص» طالبان در دامادوله باجور (که در نزدیکی ولایت کنر افغانستان قرار دارد) در حقیقت اعتراض شدید امریکا به جریان مصالحهء یکجانبهء دولت پاکستان با طالبان پاکستانی می باشد. دولت پاکستان به نوبهء خود به این حمله اعتراض کرده و آنرا نقض حاکمیت ملی اش تلقی کرد. در آن حمله 20 تن از هواداران طالبان و یک «رهبر مهم» القاعده کشته شدند، هرچند طالبان فقط کشته شدن هشت نفر را تأیید کرده اند اما مطبوعات پاكستان آمار كشته شدگان را بيش از اين عنوان كردند . درین مهمانی مهم نمایندگان قبایل مهمند و وزیر (به رهبری ملانذیر وزیری که در سال 2006 با ازبکان طاهر بولداش جنگیده بود ولی اکنون افرادش برای جنگ به افغانستان می روند و دوباره به صفوف طالبان مي پيوندند ) برعلاوه مهمانان خارجی (القاعده) نيز در اين مهماني حضور داشتند. شاه ولی نام، برادر خالد عمر قومندان طالبان مهمند نیز در میان کشته شدگان حملهء چارشنبه قرار داشت.

كارنامه

گالری عکس

روزنامه نگاروتحليلگر

آنلاین :

فرياد

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • آقای بصیر بیگزاد!

    کوشش کن که سواد نوشتاری را نیز خوب یاد بگیری هیچ وقت "مذاکره" را مزاکره ننویس که مردم بالایت خنده می کنند از آسمان وزمین گز کرده ای اما تاکنون نمیدانی که "نفوذ" هیچگاه نفوز نوشته نمی شود.

    از غلطیهای دیگرت علی العجاله میگذرم تا دلسرد نشوی وبه سرنوشت آقایان معصومی بسم الله پوپل سیدفرهاد وکاسترو مواجه نشوی

    • آقای ایدیتور!

      بعد از عرض احترام!
      مخاتب بنده آقای بصیر نیکزاد نبوده بلکه آقای ادیتور هست که همواره به پای نوشته های نویسندگان فرهیخته از املأ و انشأ یاد آوری مینماید و روی همرفته "گویا غلطی میگیرد" لطفآ به ایشان تفهیم فرموده تا مطالب زیرین را با دقت مطالعه فرمایند:

      انچه که دیده آمده ام جناب شما قبل از اینکه به متن و محتوی وارد گردیدو یا در قبال اهمیت مقالات و تحقیقات نویسندگان فرهیخته در شرایط حاد کنونی کشور کوچکتری مکث و یا تبصره نمائید، و یا هم به عمق اساسی قصیه داخل گردید همچنان ........ همواره با تکلیف ایکه دارید خورده گیری نموده صرفآ بطرف ندائیه، سوالیه و نقطه ها اشاره مینمائید.
      نشنیدی که گفته اند که (عاقلان.........) اگر عاقل و دانشمندی و یا تحلیل گر و صاحب نظر لطفآ یک مقاله تحلیلی بنویسید. ایا چنین جرئت را دارید؟ و یا نی؟
      امیدوارم از این پس در جستجوی مشکلات تخنیکی و تایپی وقت گرانبهایتان را ضایع نساخته تا اینکه تکالیف موجوده شما مزمن ترنگردد.
      به امید شفأ عاجل شما
      با عرض حرمت

    • بلا کدی !!! کاسترو از شنیدن این خبر تعجب خواهد کرد...بسمالله پوپل و کاسترو!!!

    • توشیبای نادان جاهل!

      خودت تاهنوز فرق بین "مخاطب" ومخاتب رانکرده ای اما داری از آسمان وزمین صحبت میکنی درعین حال استدلال میکنی که عاقلان پی نقطه نروند.

      مگر تاهنوز نمیدانی که درنوشته های ازاین دست مثل بیگزاد و ساحل وغیره مانند خودت ورفقای بیسوادت تنها یک نقطه نی بلکه نقطه ها وحروف یکی بادیگری خلط شده هیچ مفهوم منطقی را برای خواننده القا نمیکند حالا تو انسان بیسواد به دیگران توصیه میکنی که دربرابر افراد مانند خودت سکوت اختیار کنند وتنها به متن پیام توجه کنند درحالیکه متن پیام با حروف وقواعد نوشتاری ارتباط ناگسستنی دارد.

      بار دیگر از نوشتن همچو پیام مضحک خود داری کن بی عقل

    • aaferin talib kako ,to kami sawad dari ,tenhaa maa loghat haaye paarsi ra mi tawanim baa "z" paarsi banawasim. amaa kamoon basayaar wajah haaye paarsi ra merdoom nadaan baa "z" arabi mi nawisand

    • خواننده و خوانندگان عزيز،

      من اطمینان دارم می توان بدون اينکه کلمات توهين آمیز رد و بدل کنيد، به نقد نظرات یکديگر بپردازيد.

      متاسفانه ادامه ی بکاربردن کلماتی که نبايد در نقد و نظر بکار برده شود، باعث می شود آنچه شما بنام نظر ارسال می کنيد، منتشر نشود.

      با احترام

  • جناب ب .ب .زاد !
    برسر تحلیل در دو راهی، شاخص اصلی که باید راه حل یابد؛ اشاره نشده. اگر اجازه جناب باشد ؟ بایدگفت:سرنوشت پشتونها مطرح است. اینکه بازی چه جور شکل میگیرد برای بازیگران آهمیت ندارد .

    تعجب تان بجاست ،تاکتیک تروریزم ، دوری دیگری را به نمایش گذاشته که برای منطقه نا آشنا ومبهم است. همینکه پشتونان دوطرف خط ؟ بدوری نظام عقیده متحد شدند جدائی آنها دیگر مفهـوم نـــدارد.
    با عرض ادب

    • ساپی جان عزيز!!!!

      سرنوشت پشتون کدام مشک آب نيست که به دست کدام سقاو و یا مغل باشد و او سقاوک و یا مغلک او را تا و بالا ببره.
      جان بیادر !!!!
      یک کمی به هوش بیا . پشتون پشتون است ، صاحب یک سرزمین بنام افغانستان ، مردمیست که در ادوار تاريخ شهامت خود را به تمام دنیا نشان داده و از خود و از خاک خود مردانه وار دفاع کرده .

      و هرکز به کس حق نداده و نخواهد داد تا سرنوشت ایشانرا تعین کند. خاطر دوست و دشمن جمع باشه.

      سمندر

  • با تشکر از آقای ميرهزار که زمينه تبادل نظريات رافراهم ساخته ولی برای اينکه از بروز جدالهای لفظی بين نويسنده ها جلوگيری شود مشوره دوستانه من اين است که از نشر همچو مطالبی که روحيه تفرقه افگنی و نشناليستی داشته باشد که توسط خواننده گان تحرير ميشود،صرف نظر گردد زيرا آبروی آزادی بيان و سايت وزين کابل پرس? را زير سوال خواهد برد.
    بااحترام
    راشد احمد سعيد

  • " رفیق" " انجنیر ؟؟؟ " شیر محمد ساپی
    از نبوغ آتشین وفهم "عالمانه" تان که از خلال کلمات ماهرانه ونقد استادانه تان میجهد، بنده که یکی از جمله "عناصر متقاعد ضد انقلاب ظفرنمون هفت ثور" میباشم به این نتیجه رسیده ام که :
    رفیق شیر، شما یکی از شاگردان صدیق و دست پرورده " رفیق قادر ودان" بوده و بعد از "خموشی تحمیلی نابغه شرق" توسط "بالش شاگرد وفادار" و سپس سرنگونی " قوماندان انقلاب شکست ناپذیر" در" دیگ سوپ زهرآگین همسایه بزرگ شمالی"، سرپرستی شما وامثال شما به عهده جناب وزیر صاحب مالیه " انورالحق احدی" افتاد.
    رفیق شیر، با کمال تاسف باید بگویم که به نظر من شما با وجود نقد" بلند بالای" تان تا هنوز ندانسته اید که:
    لیلی مرد بود یا زن؟!!!
    و ناگفته نماند که کلمه" آهمیت" این "جور" اهمیت نوشته میشود

    • با تشکر از میر هزار که این زمینه را فراهم کردن برای با سواد وبیسواد.
      از جناب بصیر بیگزاد هم تشکر میکنم که همه واقعیتها را باز گو میکند .
      به این دوست خود باید یاد آور شوم که شما اگر باسواد هستید چرا انیقدر جاهل مانده اید .اگر حرف برای گفتن دارید درست این مقاله را بیخوان وتحلیل کن ، ونقد شان را بنویس که ، چرا به چرت پرت افتاده ای . منصور از پاکستان

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس