صفحه نخست > دیدگاه > چرا در انتخابات 1393 در بین هزاره‌ها رای‌ سرگردان وجود دارد؟

چرا در انتخابات 1393 در بین هزاره‌ها رای‌ سرگردان وجود دارد؟

محمد جان قنبری | دانشجوی روابط بین الملل
دوشنبه 28 اكتبر 2013

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

در آستانه هر انتخابات، کاندیدا با هر ابزاری کوشش می کنند تا افکار عمومی را به نفع خود‌اش جلب کنند و از همین طریق رای توده عام مردم و رای‌های سرگردان مردم را به صندوق رای به نفع خود‌اش وارد کنند.
در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سال 1393 در افغانستان، بحث‌های انتخاباتی و کمپاین‌های پیش از وقت کاندیدا از همین حالا در بین مردم، به بحث روز تبدیل شده‌است. هزاره‌ها در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده، کاندید ریاست جمهوری ندارد، رهبران و بزرگان هزاره‌ها همه معاون دوم کاندیدای ریاست جمهوری است. به همین دلیل رای های سرگردان و بی اعتمادی نسبت به کاندید‌ا در بین هزاره‌ها نسبت به دیگر اقوام افغانستان بشتر موجود است.
کاندیدای محور بحث در بین رای دهنده‌گان سرگردان هزاره‌ها، دکتر اشرف غنی احمد‌زی و دکتر عبدالله عبدالله است. چون معاون دوم این دو کاندید از چهره‌های مطرح هزاره‌هاست. بالای دیگر کاندیدا هیچ بحث و نظر وجود ندارد. فقط بشترین انتقاد ها و بحث های بالای کار نامه و دیدگاه اشرف غنی و عبدالله عبدالله در بین رای دهنده‌گان سرگردان هزاره‌ها وجود دارد.
توده عام هزاره‌ها در بحث‌هایش می گویند: به دکتر اشرف غنی احمد زی، رای نمی دهیم؛ چون اشرف غنی یک پشتون متعصب و از قوم کوچی است. کوچی‌ها همه ساله در شروع فصل بهار، بهار سبز مردم بهسود، دایمیرداد، ناهور و دیگر مناطق هزاره نشین را با خون و آتش خزان می‌سازد. آقای غنی برای حل این جنایت کوچی‌ها در بهسود هیچ راه حل ندارد. بلکه در گذشته از کوچی حمایت کرده‌است. زمان که اشرف غنی رییس دانشگاه کابل بود؛ تعصبات زبانی و قومی را دامن می‌زد. فضای تحصیلی را برای فارسی زبان‌ها و دانشجویان قوم هزاره تنگ ساخته بود. آقای غنی در زمان ریاست اش در دانشگاه کابل استادان بی‌سواد و متعصب را در کدر دانشگاه جابجا کردند که تا همین حالا همان دست نشانده‌های آقای غنی در تمام دانشکده‌ها موجود است و به تعصبات زبانی و قومی دامن می‌زند. در بهار سال روان دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی به دلیل همان تعصبات قومی و زبانی در مقابل پارلمان افغانستان اعتصاب غذایی کردند.
دکتر اشرف غنی احمد زی و معاون دوم اش سرور دانش در همین حکومت فاسد و بی کفایت که مردم از آن ناراض هست، پْست‌های مهم و بالا را کار کرده‌است. کار کرد هر دوم برای مردم و رای دهنده‌گان سرگردان قوم هزاره، قابل نقد و قناعت بخش نیست. پس ضمانت وجود ندارد که بعد از پیروزی اشرف غنی احمد زی در انتخابات ریاست جمهوری همین اداره‌های فاسد و همین وضعیت موجود، حفظ گردد.
کاندیدا دیگر که بشترین بحث بالایش می شود، دکتر عبدالله عبدالله است. کار نامه‌های آقای عبدالله نیز در بین رای دهنده‌گان سرگردان هزاره‌ها قابل نقد و قناعت بخش نیست. دکتر عبدالله عبدالله با معاونت دوم محمد محقق یکی از رهبران هزاره، از قوم تاجک و سابقه کاری با "شورای نظار" و احمد شاه مسعود را دارد. در دهه هفتاد در جنگ‌های داخلی "شورای نظار" طرف اصلی جنگ با هزاره‌ها و رهبر شهید استاد عبدالعلی مزاری در غرب کابل بود. در آن جنگ‌ها هزاره‌ها قربانی‌های زیادی داده‌است؛ قتل عام مردم افشار توسط نیرو‌های شورای نظار یکی از عامل اند که رای دهنده‌گان سرگردان هزاره‌ها به عبدالله عبدالله رای نمی دهد.
کاندیدا ریاست جمهوری 1393 به معاونت دوم هزاره ها اکتفا نکنند، هزاره‌ها به چهره‌های نمادین معاونت دوم رای نمی دهند. هزاره‌ها به عنوان یک نیروی تعیین کننده و اثر گذار در تعاملات داخلی و خارجی حرف برای گفتن دارد. پس باید به نگرانی‌ها و سوالات که رای دهنده‌گان سرگردان هزاره‌ها دارد، کاندیدا ریاست جمهوری پاسخ دهد. این رای‌های سرگردان در مقابل برنامه و پاسخ به سوالا و نگرانی‌ها داخل صندوق رای می شود.

واژه های کلیدی

انتخابات در افغانستان
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • جالب است! در سایت تاجک مدیاtajikmedia.com
    محقق : چرا با داکتر عبدالله رفتم ؟

  • نظریات نیک نویسنده مطلب فوق را از دل و جان برایش احترام قایل شده و نظر خودرا در قالب چند نکته کوتاه در پیوند به مطلب حاضر ارائه میدارم.

    • ما هرقدر به گذشته های تاریخ کشور مان نظر اندازیم، به همان اندازه دچار سر درگمی ها، تعصب اندیشی، و درگیر مسایل مذهبی و سمتی و گروهی میشویم که خود تاثیرمنفی روی روحیه مردم اعم از هرقوم و قبیله داشته و مردم را نسبت به آینده دلسرد میسازد، خوب است که دیگر از قوم و قوم گرایی برآمده و عام فکر کنیم.
    • هیچ یک از رهبران، سران قوم و بزرگان ما گذشته خوب ندارند، و اینرا هم میدانیم که کسی ازآنها خاطره خوش هم ندارند، اما هر چی نکنیم باز هم همین رهبران داشته های وطن ماست نمیشه که نادیده گرفت، حالا به هر شکل که تعامل میکنند باید حمایت شان کرد، یا ریاست یا معاونت بالاخره به مردم کار میکنند، بناً هزاره ها نباید به این باندیشند که رای ما سرگردان است، یا تشویش اینرا داشته باشند که کاندیدای مشخص نداریم.
    • خوب است اگر بعد از این به فکر این باشیم که به سیستم رای بدهیم نه به فرد و فلان فلان کس از فلان قوم، چون رفتن به طرف قوم گرایی دیگه درد این مردم را دوا نمیسازد، بلکه سیستم خوب، کارا، موثر میتواند سرنوشت این ملت را بسوی یک آینده درخشان رقم زد.
    • بیاید مردم خویشرا درگیر مسایل تعصبی نسازیم، و برایشان فرصت دهیم تا خط مش اصلی و سیستم حکومتی کاندیدا را مطالعه نموده و تصمیم بگیرند، و کسی را پیدا کنند که ارزش رای شانرا داشته باشند.
    • پشنهاد میکنم، لطفاً موضوعات تعصبی را بدور انداخته و مردم را تشویق نمایم تا در این پروسه بزرگ ملی سهیم شوند، و از حق رای خود استفاده نمایند.
  • جناب نویسنده و دانشجوی روابط بین الملل!!!
    شما بسیار هنر کردین که این مقاله را نوشتید گویا هیچ کس در این مورد چیزی نمیدانست.
    تمام فهم و درک و شعورتان در همین حد بود. این را یک جوالی هم یاد دارد بگوید.
    شخصا کاندید خود را انتخاب نکردم اما مسلما طرف عبدالله نخواهم رفت چرا که تاجیک هیچوقت هزاره را قبول نداشته و بین زلمی رسول و احمدزی فکر میکنم.
    در مورد کوچی ها فقط بگویم که برادر اشرف غنی موضع سخت گیرانه داشت نه خودش و اگر معضل کوچی ها بخواهد حل شود به دست همین آدم حل میشود چون خودش کوچی است و معاونانش هزاره و اوزبک.
    راه حل کرزی برای این مشکل ناکارآمد بود. چون کوچی ها را درجایی زمین داد که سگ در آنجا زندگی نمیکند. به حیث یک هزاره و افغانی، تمام مردم افغانستان حق زندگی دارند چه هزاره باشد چه کوچی
    اما من به چیزهای دیگری جز مساله کوچی فکر میکنم. چون میدانم اشرف غنی این مشکل چند ساله را آسانتر نسبت به بقیه حل خواهد کرد .

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس