صفحه نخست > دیدگاه > هزاره‌‌ها نیازمند ادبیات اعتراضی

هزاره‌‌ها نیازمند ادبیات اعتراضی

گفتار یکم
قدم‌زاد هزاره
پنج شنبه 22 آگوست 2019

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

آنچه در این نوشتار با هم مرور می‌کنیم، نگاهی به گذشته، حال و آیندۀ مردم هزاره است. این سخن درواقع فراخوان همگانی‌ای است برای اندیشیدن. در این نوشته تلاش خواهد شد تا هزاره خود را در آن ببیند و بیندیشد. پس این سلسله نوشتار آیینه‌ای است که هزاره‌ها تمام‌قد خود را در آن ببیند و نشستگی‌های خود را برطرف کند. همچنین این سلسله نوشتار بنا دارد تا هزاره‌ها را در بوتۀ نقد قرار بدهد. باور من این است که مردم هزاره دست‌کم در کشورهای افغانستان، پاکستان و ایران در گام نخست به خودشان خیانت کرده‌اند؛ اما اینکه منبع و منشأ خیانت هزاره به خود، در کجاست؟ اگر این سلسله نوشتار را دنبال کنید، مشخص و معین خواهد کرد.

به سخن دیگر، بیاییم ما مردم هزاره در هرجایی که در این کرۀ خاکی هستیم و هر مذهب و مسلک و آیینی داریم گرده‌ام آییم و با گفتن دیدگاه‌ها، خاطرات و چشمدیدهای خود در فضای آرام، مطمئن و همدلی جاهایی را شناسایی کنیم که هزاره‌ها از آنجا مورد خیانت قرار گرفته است. بهتر است تا شخصیت روانی، فرهنگی و اجتماعی مردم هزاره را در گذشته و حال نقد کنیم تا چشم‌انداز آیندۀ روشن و افق درخشان و آفتابی در پیش روی مردم هزاره هموار شود.
اگر هزاره مردم توان نقد شخصیت اجتماعی خود را نداشته باشد و درک شناسایی جاهایی که مراکز خیانت هست نداشته باشد، از آفتاب روشن‌تر است که وضع هزاره‌ها بهبود نخواهد یافت. اگر هزاره مردم نتوانند حوزه‌های فرهنگی‌ای که دست به استحمار و استثمار هزاره‌ها زده‌اند شناسایی کنند تا تاریخ تاریخ است همچنان آسیب‌پذیر خواهد بود.
بنابراین روی همین نگاه انتقادی به شخصیت اجتماعی هزاره‌هاست که این سلسله نوشتار شکل خواهد گرفت. این سلسله نوشتار باورمند است تا هزاره مردم ساختارهایی را باید ویران کنند و در ویرانه‌های آن بنیادهای تازه برپا کنند تا وضعیت هزاره مردم دگرگون شود و بهبودی یابد. این سلسله نوشتار آرزومند است تا کمنت‌ها، دیدگاه‌ها، برداشت‌ها، تحلیل‌ها، تبصره‌ها و دریافت‌هایی را در جریان نشر این سلسله نوشتار با خود داشته باشد؛ زیرا بنای این سلسله نوشتار بر ایجاد یک «مکان همگانی گفت‌وشنود» است که در نهایت هریک از کمنت‌هایی که بر این سلسله نوشتار زده می‌شود، روزی به‌عنوان دیدگاه‌های شما در این نوشتار گنجانیده خواهد شد و بازتاب دهندۀ دیدگاه‌های گوناگون مردم هزاره در این باره شود.
به هر روی این سلسله نوشتار بنا دارد تا مدخل‌های آسیب مردم هزاره را شناسایی کنند و نقاطی که از آن مورد خیانت قرار گرفته است، مشخص کنند و شخصیت اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی خود را معین کنند تا چراغی بر آستان فردای مردم هزاره روشن گردد. در همین گام نخست باید روشن کرد که اگر در اینجا جامعۀ هزاره نقد خواهد شد، «نقد» به معنای ویرانگری/ تخریب نیست، بلکه به معنای آبادانی و سازندگی و نوسازی است.
نیاز به یادآوری است اینکه هدف این سلسله نوشتار روشنگری، روشنی بخشی و بالا بردن بینایی هزاره مردم است که سر خود را خم گرفته‌اند و در ساختارهای کهنه و ویرانه‌شده‌ای به زندگی خود ادامه می‌دهند؛ بنابراین هدف این است که جامعه هزاره نو شود تا آفتاب بر زندگی آنان بتابد و از ته چاه تاریک سنت به‌روشنی روشنگری برسد.
ادامه دارد

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید
Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس