واکنش هزاره های سنی مذهب به آمار غلط در مورد اندازه نفوس هزاره ها
زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )
بیانیهی شورای هزاره های اهل سنت در واکنش به گزارش وزارت خارجهی آمریکا!
تکثر مذهبی هزاره ها در افغانستان امر پنهان و پیچیده ای نیست. در ضمن این واقعیت چالش نه، بلکه فرصت است. هزاره ها سنی، جعفری و اسماعیلی اند. در جغرافیای وسیع زندگی می کنند و کاربرد اقلیت بر این تبار دور از واقعیت است. از طرف دیگر شیعیان نیز فراتر از هزاره ها است. روشن است که هویت مذهبی جدا از هویت قومی است. تمام داد و ستد در کشور بر مبنای هویت قومی صورت می گیرد، ولی هزاره را برابرِ شیعه می خوانند و شیعه را برابر هزاره. در نتیجه سالهاست که هزاره های سنی تاوان می پردازند.
در تقسیم قومی هزاره های سنی هزاره اند. از این لحاظ در کنار تاجیک ها، پشتون ها و ازبیک ها سهمی ندارند. همه به هزاره های سنی هزاره می گویند. از طرف دیگر روایت حکومت و نهادهای حامی اش، از هزاره فقط هزاره های شیعه اند و بر اساس هویت مذهبی به شیعیان حق می دهند، از این جهت هزاره های سنی به خاطر مذهب مستثنی می شوند. سالها محرومیت ما ریشه در این خلط مفهومی داشته است. به تازگی وزارت خارجه آمریکا هزاره ها را ۱۰ تا ۱۵ در صد خوانده است. باز هم روایت آنها از هزاره برابر شیعه است. در این میان بحث هزاره های سنی در گزارش وزارت خارجهی آمریکا منتفی ست. بحث ما این است که حتی هزاره های سنی ۱۰ تا ۱۵ درصدی از نفوس کشور را تشکیل می دهند که در گزارش وزارت خارجه آمریکا، از آن یادی نشده است و رویهی حذف و کتمان حتی وزارت خارجه آمریکا را در بر گرفته است.
ما این گونه برخوردها را منافی ارزش های حقوق بشری و اهانت به تمام هزاره های سنی می پنداریم. از تمام آزادی خواهان خواستاریم تا در برابرِ این گونه گزارش ها اعلام موضع کنند. هزاره ها به مثابهی ساکنان بومی این سرزمین گاهی به خاطر مذهب و گاهی به خاطر قومیت از حقوق شان محروم شده اند و بیش از این دیگر قابل پذیرش نیست. در عین حال نشر این گزارش، در شرایط فعلی مبتنی بر هدف سوء است و ریشه در سیاست حذف و عدم توجه به اصل مشارکت دارد. موضع ما این است که همگان بر اساس سعهی وجودی شان در حکومت سهیم شوند. بنابر این چهار ملیون نفوس هزارهی سنی را هیچ نهاد و جریانی نمی تواند انکار کند. ما در جهت مبارزه برای تثبیت هویت قومی خویش جدی استیم و از حق هزاره های سنی نمی گذریم. هزاره های سنی ۱۰ تا ۱۵ در صدی از نفوس کشور را شکل می دهند؛ اما در آمار و ارقام از آن ها یاد نشده است. فعلا که بحث صلح مطرح است و بار دیگر تجربهی جلسه بن تکرار می شود، کتمان و حذف هزاره های سنی در هیچ صورتی قابل تحمل نیست و مسالهی صلح بدون حضور هزاره های سنی هرگز ممکن نیست. ما هم جغرافیا داریم و هم نفوس، هیچ نهادی نمی تواند ما را انکار کند.
با احترام
تاریخ ۱۳۹۹/۳/۲۸
هیئت رهبری شورای هزاره های اهل سنت