صفحه نخست > دیدگاه > خوش آمدید ای نسل فرهنگ مدار و عیار!

خوش آمدید ای نسل فرهنگ مدار و عیار!

عبدالسمیع دره یی
يكشنبه 11 جنوری 2009

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

دنیای تکنولوژی جدید نیز دنیای عجیبی است. شاید یگانه مجرای که به جهانی شدن معنا و مفهوم تازه می بخشد، همین مجرای تکنولوژی برقی جدید کمپیوتر و انترنت باشد که مقدمه ی تبدیل شدن جهان را به یک دهکده صحه گذاشته است.

درین دنیا از هر چمن ثمنی و از هر گوشه ی دنیا کسی را ملاقات می کنی که با یک دید، فرهنگ و اندیشه ی مختلف وارد صحنه شده و چیزی برای گفتن دارد. از قضاء وقتی روزی به یک گوشه ی ازین دنیا سری زدم به نوشته ی جوانانی برخوردم از تبار ملکوتی که همچون آیینه می درخشیدند و در روشنایی آن داشته های تاریخی خویشرا که مملو از نداشتن ها بود، به نمایش گذاشته بودند.

حقیقت اینست که، با خواندن آن نبشته ها حالت دیگری برایم دست داد و احساس و عاطفه ام با آنها گره خورد.

نوشته ی نخست را وقتی خواندم از آنِ آقای عبدالله خداداد بود که به پاسخ ژورنالیست معروف و خوب کشور ما آقای مسعود قیام پرداخته شده بود، این نوشته حسِ کنجکاوی مرا بر انگیخت تا مجبور شوم هر چه زودتر نوشته ی دیگر (از مسعود قیام) را نیز بخوانم.

راستش، این نوشته ها از آن دسته ی معمول نبودند، خوی و بوی دیگری داشتند و خلاف معمول آراسته شده بودند. این نوشته ها ضمن آنکه این امید را در دلها زنده می کرد، حامل یک پیام و فرهنگ خاصی نیز بود، آنچه که در افغانستان ما هرگز وجود نداشته است. مسعود قیام به عنوان یک چهره ی محبوب و آشنای رسانه یی و مجری خوب و مجرب، سعی نموده تا در این نوشته دفتری را بگشاید که نیاکان وی آنرا همچون یک «پته خزانه» پنهان و یا بسته نگه داشته اند. اینکه قصه واقعاً چنین بوده و است، درین شکی نیست؛ اما، اصل بحث درین است که چطور یک قهرمانِ ظهور کرده که این خزانه ی بسته را باز نموده و جبین شرف گشوده است.

در کشور ما چنین چیزی بدعت شمرده شده و چنین فرهنگی را کسی در خود ایجاد نکرده است. ازینرو مسعود قیام را باید ستود و قهرمانی اش را مبارکباد باید گفت که مبتکر و خلاق چنین فرهنگ و اخلاق در جامعه ی ما شده است.

من به یاد دارم، در زمانیکه در اروپا بودم، مجله ی بنام «رنگین» از سوی مهاجران فرهنگی افغانستان ما به چاپ میرسید، و در یکجا از شماره های این مجله مقاله یی از استاد رهنورد زریاب را خوانده بودم که زیر عنوان «فرهنگ اعتراف» به چاپ رسیده بود. آن مقاله واقعاً خیلی عالی بود و اعتراف نمودن را به مثابه ی یک فرهنگ والا در خور خواننده ی خویش داده بود. من از آن به بعد می دانم که هر چیزی در اجتماع دارای یک فرهنگ می باشد و اعتراف نمودن به عنوان یک عمل اخلاقی بایسته و شایسته، یک فرهنگ ویژه ی میخواهد که متأسفانه در جامعه ی ما خلاف آن همیشه معمول بوده است.

ما در جامعه ی خویش به توتم های کاذب خیلی ها دل بسته و حقیقت ها را قربانی مصلحت های ناشایست نموده ایم.

فکر میکنم، این حرکت بسیار مبارک از سوی قیام و بعد آقای خداداد، یک سر آغاز خیلی میمون و مبارکی باید باشد و چنین فرهنگی که تا حال در جامعه ی ما وجود نداشته باید مستولی شود و مبارکتر از همه این که جریان لوکوموتیف به دست جوانان قرار گیرد و دلهای بدون ریا (یعنی پاک و مملو از صداقت که از آنِ همین طبقه ی جوان می باشد) صفحه گسترانیده و خود را به نمایش بگذارد.

به قول آقای خداداد، ما جوانان شاید نسبت به گذشته نظر مشترک نداشته باشیم؛ اما، می توانیم نسبت به آینده نظر مشترک داشته باشیم و بدون تردید این مأمول با داشتن همان فرهنگ و اخلاق که تا حال در میان نسل پیشتر وجود نداشته، بدست می آید.

اعتقاد من اینست که، موج ایجاد شده از سوی قیام و خداداد باید همراهی شود و به یک جنبش تبدیل شود. وظیفه و رسالت جوان روشنفکر، مسئولیت پذیری در قبال مردم و جامعه اش می باشد که به باور من ادای این دین به تنهایی دشوار و حتا نا ممکن می باشد. ایجاد یک حرکت و انسجام یابی جوانان در محور مسایل ملی - کشوری حتمی و ضروری می نماید که با بوجود آمدن این فرهنگ (اعتراف) و نقد عملکرد های گذشته، مطمئناً به آن خواهیم رسید.

نیاکان من محور جدال در افغانستان

اگرمناطق پشتون نشین جدا از مناطق تاجیک ها و هزاره ها واقع می شد و خدای بزرگ بر تقدیر اقوام اطراف پشتون همسایگی را با این قوم نمی نوشت...

سه شنبه 2 دسامبر 2008, نويسنده: مسعود قیام


ما نیز مقصریم!

سربازان قوم من در جاده های کابل، مردم غیر نظامی هزاره را، فقط به اتهام هزاره بودن، مورد توهین و شکنجه قرار می دادند و زندان های ما پر از افراد بی گناه اقوام دیگر بود

پنج شنبه 4 دسامبر 2008, نويسنده: عبدالله خداداد

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • سلام خدمت کارمندان کابل پرس? و خواننده گان ارجمند !!!!
    در این شکی نیست که مسعود قیام یک از ژورنالیستان مجرب رسانه های تصویری است .اما این نوشته را که من اول عنوان انرا دیدم خوش گردیدم که شاید برای جوانان ما کدام پیام خوبتر داشته باشد .
    اما متاسفانه که نه اینطور نبود این اقا هم مانند هم تباران خویش مانند مسعود قیام و غیره تعریف و تمجید یاد می کنند که به هیچ و جه قابل براداشت نیست .
    اما اقای دره ای بسیاری نقاط نو شته تان قابل مکث است !!که می گویید (تاریخی خویشرا که مملو از نداشتن بود به نمایش گذاشته بودند )
    فکر می کنم که حتا در تعریف تاریخ هم اشتباهی را مرتکب شده اید بفرماید تاریخ را دقیق بخوانید و بعد از جاهای که نو اقص دارد و کارهای خوبی انجام نگردیده است نقد و پند عبرت باشد برای دیگران . و از جاهای که بهتر است کوشش کنید که تمجید نمایید و یاد بگیرید .
    به دیگر جواب های تان هم خواهم رسید .
    ادامه دارد

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس