صفحه نخست > دیدگاه > تحلیلگران: بازتولید نسل جدید دهشت افگنان افغان

تحلیلگران: بازتولید نسل جدید دهشت افگنان افغان

بعد از سقوط طالبان در سال 2001 میلیاردها دالر آمریکای توسط جامعۀ جهانی به افغانستان سرآزیر شد ، تا برای بازسازی و مبارزه با فقر در افغانستان به مصرف برسد ، اما متأسفانه چنین نشد
بصیر هلمندی
پنج شنبه 15 جنوری 2009

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

ترجمه بصیر هلمندی

نا آرامی و آشوب زدگیی افغانستان طی سالیان متمادی باعت تولید نسل جدیدی از ملیشه های اسلامیست در این کشور شده است که اکثر این ملیشه ها برای شرکت در جهاد به طالبان سابق میپویندند و برای یک شورش مرگبار آنها را تقویت میکنند.

هنگامیکه حکومت طالبان در سال 2001 توسط هجوم امریکا سقوط کرد ، همه فکر میکردند که طالبان برای همیشه یک نیروی شکست خورده است، اما پایگاه های شبکه القاعده در مناطقی مرزی بین افغانستان و پاکستان باعث شد تا طالبان دوباره توسط القاعده شستشوی مغزی و مجهز به تجهیزات نظامی شده و دوباره برای حملاتی مرگبار راهیی افغانستان گردند.

آقای سید وحید مژده یکی از مقامات وزارت خارجۀ طالبان میگوید، طالبان امروزی با طالبان سال 2001 فرق دارند، در سالهای 2001 و قبل از آن طالبان یک جنبش نشنالیست بود که سعی داشت به قدرت سیاسی و نظامی برسد و ثبات در افغانستان بیاورد ، او به عنوان مثال به دهه 1990 اشاره میکند زمانیکه افغانستان دچار بی نظمیها و شروشور جنگهای داخلی بین گروه های مختلف بود.

طی هفت یا هشت سال اخیر تعداد زیادی از رهبران طالبان به اسلامیستهای افراطی خطرناکی تبدیل شده اند، که خواهان مبارزه برای پیشگیری از گسترش جهانگیریی آمریکاست ، چیزی که مرامنامه شبکه القاعده نیز آن را تأیید میکند.
آقای سید وحید همچنان میافزاید، حضور نیروهای خارجی در افغانستان نیز باعث آن شده است که رهبران طالبان با جلب و جذب نیروی از نسل جدید طالبان بپردازد و آنان را به جنگی که آنها آنرا " جنگ برعلیه اشغال سرزمین اسلامی توسط کافران" مینامند فرابخوانند. این نیروها متشکل از صدها نفر عرب تبار و جهادیستهای پاکستانی است اما بقیۀ آنها جوانهای افغان معمولی هستند که از نقاط و دهات دوردست و کمپ مهاجرین در پاکستان به این نیروها میپیوندند. او همچنین میگوید، جذب نیروی نظامی برای جنگ با نیروهای خارجی بخصوص اینکه این نیروها غیر مسلمان در افغانستان اصلا مشکل نیست.

حبیب الله رفیع یکی از تاریخ دانان و مفسرین سیاسی افغانستان نیز ضمن تأیید این موضوع می آفزاید، شورشگری و جنگ بر علیه دولت کرزی که آمریکا حامی اصلیی آنست ، به عنوان پلی ارتباط بین طالبان سابق و طالبان جدید میباشد، سطح رهبری در جنبش طالبان تغییر چندانی نکرده است ، رهبران طالبان همان رهبرانی سابق هستند اما تغییراتی زیادی در سطح پیاده نظام قابل رؤیت مباشد، نیروهای که برای شرکت در جهاد بر علیه دولت و نیروهای به صفوف آنها بپیوندند.

پیام طالبان با عنوان " از کشورتان بر علیه اشغال بیگانه ها دفاع کنید" میتواند یک شعار خیلی قوی و کارای باشد که باعث تحریک احساسات جوانهای خونگرم دهنشین شود، که دلیل آن را میتوان در کم توجهی یا تقسیم نا متوازن کمکهای بین المللی توسط دولت حامد کرزی یافت. بعد از سقوط طالبان در سال 2001 میلیاردها دالر آمریکای توسط جامعۀ جهانی به افغانستان سرآزیر شد ، تا برای بازسازی و مبارزه با فقر در افغانستان به مصرف برسد ، اما متأسفانه چنین نشد، بیشتر از مناطق بهرۀ زیادی ازین دالرها بردند در حالیکه شهرها و مناطقی دوردستی دیگری نیز یافت میشود که حتا یک دالر هم به آنها نرسیده، همینگونه عملکردهای یک جانبه باعث میشود تا طالبان با استفاده از احساست جوانهای دهنشین بی سواد و فقیر وپولدوست گروه خودرا تقویت کرده و روند جنگ و نا امنی در افغانستان را شدت بخشند.
آقای هارون میر یک تحلیلگر سیاسی در مرکز تحقیقات و امور سیاسی افغانستان نیز بر این باور است که نبود و یا کم رنگ بودن نیروهای امنیتی افغان در ولایتها و ولسوالیهای دور افتاده نیز باعث زمینه سازی برای سربازگیریی و تبلیغات طالبان میشود. موضوعی دیگری را که آقای میر به آن اشاره میکند، موضوعی نارضایتی مردم از دولت کرزی و حضور نیروهای بیگانه است که شرایط استخدام و پروپاگنده های سیاسی طالبان را مساعد میسازد.

نیروهای بین المللی در افغانستان میگوید، افراد مختلفی در ناآرامیهای افغانستان دست دارد، مثلا افرطیونی القاعده گرا، دیگر کسانیکه خواهان ثبات و امنیت در افغانستان نیستند و همچنین موضوع قاچاق و کشت مواد مخدر، مواردیست که باعث ادامۀ روند ناآرامیها در افغانستان میگردد، در اینصورت تخمین زدن تعداد نفرات جنگجوی طالبان دشوار است. اما نیروهای نظامی آمریکا مستقر در افغانستان تعداد نفرات طالبان را در حدود 20 هزار نفر تخمین زده اند.
نیروهای نظامی بین المللی در افغانستان میگوید، مذاکره با فرماندهان درجه پایین طالبان امکان پذیر است اما این امکان با رهبر یک چشمۀ فراری طالبان " ملا محمد عمر" هنوز امری دشوار به نظر میرسد.
آقای Lieutenant General Jim Dutton از جنرالان بریتانیایی که معاونت فرماندهیی کل نیروهای ناتو در افغانستان را نیز به عهده دارد به روند کشت و قاچاق تریاک و حملات انتحاری اشاره میکند و میگوید، استفاده از متودهای غیراسلامی و ایدیولوژیکی برای مبارزه با طالبان کارا نیست، او همچنین اضافه میکند و میگوید، هیچ شکی درآن نیست که سازمان تروریستی القاعده در بخش ریاست، و کمک مالی و تجهزیزات نظامی طالبان نقش بسزای نداشته باشد.

القاعده در برنامه های سربازگیری، لوجستیکی، امور استخباراتی و تمرین نظامیی نفرات طالبان در آنسوی مرز نیز نقش کلیدی داشته و دارند. موردی دیگری که به گروه طالبان کمکهای مادی و معنوی ارائه میکند، نزدیک بودن شبکۀ حقانی با ریاست مولوی جلاالدین حقانی مباشد، شبکۀ که بدست داشتن در حملات مرگبار پارسال کابل از جمله حمله به هتل پنج ستاره متهم هست.

از طرف دیگر حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار که متهم به چندین حملاتی انتحاری و ناآرامی در کابل هستند نیز از همکاری با طالبان و دست داشتن به ناآرامی ها و بی نظمیهای افغانستان دریغ نکرده اند ، اما فعلا به گفتۀ آقای مژده تنها گروه طالبان مهرۀ اصلیی پشت تمام شورشها قرار دارد.

سخنگوی طالبان آقای یوسف احمدی در جواب سوالی که آیا میپذیرید که تمام خرج و مخارج تمرینات نظامی در کمپ پاکستان توسط القاعده و گروه های اسلامیست خارجی تأمین میگردد گفت. ما افغان هستیم
آقای احمدی همچنین طی یگ گفتگوی تلفونی اظهار داشت که نیروهای طالبان محصول کدام کارخانه نیست، بلکه از بین مردم بوجود آمده و از حمایت مردمی برخوردار است. ما برای اعتقادات خود مان میجنگیم.

متن انگلیسی این مقاله را اینجا بخوانید

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • سلام خدمت کارمندان کابل پرس? و خواننده گان عزیز و ارجمند !!
    بعد از برکناری حکومت دیکتاتور طالبان در افغانستان و بمیان امدن حکومت توسط طیاره های بی 52 اکثر ملت افغان در این فکر بودند که حالا افغانستان در یک مرحله دیگری قرار گرفته است و با پا درمیان کردن ناتو و قوت های ایساف افغانستان بروی تکامل و انکشاف راه پیدا خواهد کرد .
    اما با تاسف برعلاوه اینکه هیچ کاری در این عرصه صورت نگرفت بلکه شکست طالبان هم که مردم فکر می کردندد که دیگر در افغانستان جای نخواهند داشت به برداشت های منفی گراید .
    عو امل و علت های بیشماری و جود دارد که چرا طالبان روز بروز قوی شده و سبب جنگ در مناطق جنوب و شرق می گردند .
    در این شکی نیست که طالبان با ایدیولوژی کاملا دیکتاتورانه و اسلامیگرای فعالیت های سیاسی و نظامی خودرا بیشتر ساخته و در مدارس پاکستان برای جوانان شستشوی مغزی داده، از فقر و بیکاری مردم استفاده نموده که میتوان همین را در ازدیاد بخشیدن نیروی های طالبان شمرد.
    معمولا نیروی های امریکای با مد نظر نگرفتن کلتور و عنعنات مردم و بدون اجازه داخل شدن به خانه های مردم خود زمینه عقده مندی را برای جوانان مساعد می سازند . که جوانان معمولا با ایدیولوژی انها مو افق ساخته شده و از انها استفاده می کنند .
    نبود اشتغال هم برای مردم ،ترویج کشت کوکنار ، بمباردمان در محافل خوشی انها مانند بمباردمان در ننگرهار بالای محفل عروسی زمینه این را مساعد ساخته تا طالبان بار دیگر چانس خودرا بیشتر برای سرنگونی دولت ازدیاد ببخشند .
    دولت افغانستان هم در بخش های مختلف نظامی اقتصادی و اجتماعی کارهای بنیادی و کلیدی را انجام نداده اند
    تا اقلا برای مردم یک
    معمولا برای طالبان از افراد که در ولایات بیشتر زنده گی می کنند از انها استفاده می کنند .
    بر علاوه افغانستان تنها 5-6 ولایت نیستند و بیشترین نفوس مردم در روستاها و قریه های دور دست زنده گی می کنند .که این خود چانس طالبان را در قسمت جلب و جذب افراد بیشتر می سازد .
    اولویت اول دولت در افغانستان باید تامین امنیت برای مردم و کشور باشد . به این اساس تا زمانیکه امنیت در یک کشور موجود نباشد . در تمام ابعاد دولت نمیتواند کارهای مشخص را در این قسمت انجام بدهد .
    بنا دولت افغانستان باد ر نظر گرفتن پروژه های مشخص برای ولایات جنوب و اشتغال جوانان در کارهای مثبت و فابریکات و بلند بردن سطح عاید سرانه مردم باید فعالیت های مشخص وجدی را نظر بگیرند .و اگر و ضعیت به همین گونه ادامه یابد فکر نخواهیم کرد که افغانستان بار دیگر اینگونه چانس را بدست اورد .
    با امید یک افغانستان بدون جنگ ،تعصب و بدبینی یکدیگر !!!!

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس