
لوی سارنوال و دیوانگی های تازه ؟!
نويسنده: مختار پدرام
جنجال بر سر قضیه لوی سارنوال و جنرال جرأت بالا کشیده است. احتمال این موجود است که این مساله در مدت بسیار کم به یک فاجعه ناگوار مبدل شود در صورتیکه از وقوع حتمی آن جلو گیری نشود.
گفته می شود که در این یکی دو روز افراد پولیس به خاطر خلع سلاح جنرال جرأت و امان الله گذر در پنجشیر و شمالی فرستاده شده بودند، از سوی نیروهای این دو شخص جهادی که برای مدتی در مقام های بالای امنیتی دولت نیز کار می کردند، خلع سلاح شده و حتا در بعضی موارد گزارش شده که افراد پولیس از طرف نیروهای امان الله گذر مورد لت و کب نیز قرار گرفته اند. مقامات پلیس نیز به رسانه ها گفته بودن که در حال خلع سلاح صد ها فرد مسلحی هستند که برای جرأت کار می کنند.
روز جمعه هشت جون لوی سارنوال افغانستان ادعا کرد افراد مسلح که وی آنها را وابسته گان جنرال جرأت خواند به او حمله کرده اند. لوی سارنوال افغانستان در رابطه به این حادثه گفت که در حال سفر به منطقه ای در پروان در شمال کابل مورد حمله افرادی مسلح قرار گرفته است. اما جنرال جرأت در یک تماس تلفنی با بی بی سی گفته بود که در آغاز آقای ثابت به او دشنام داده و با مشت و لگد به او حمله کرده است.
در همین حال خبرهای از دفتر ریاست جمهوری نیز به بعضی از خبرنگاران رسیده که آقای کرزی امر انحلال یک شرکت امنیتی تحت ریاست جنرال جرأت بنام شرکت امنیتی خاور را به ضرار احمد مقبل وزیر داخله افغانستان فرستاده است. بعضی نهاد های امنیتی مربوط به وزارت داخله افغانستان گفته اند که این شرکت به کلی منحل اعلام شده و دیگر نمی تواند در ساحه امنیتی بطور قانونی فعالیت کند. در همین حال سخن گوی وزارت داخله اعلام کرد که بعضی نماینده گی های این شرکت بسته شده و آنها در صدد بسته ساختن نماینده گی های دیگری این شرکت هستند.
این در حالیست که بیشتر نهاد های جهانی نیز بارها در مورد موجودیت افراد مسلح غیر مسوول در دولت و یا خارج از دایره دولت ابراز نگرانی کرده بودند. این نگرانی ها در دولت افغانستان نیز وجود دارد، در این واخر جنجال ها در شمال افغانستان، نیز به این موضوع مهر تأیید گذاشت.
قرار بود روز یک شنبه دهم جون 2007 در ولایت پنجشیر و ولایات شمالی تظاهرات گسترده ای به حمایت از آقایان جرأت و امان الله گذر به راه انداخته شود. بعضی گزارش ها از ولایت پنجشیر حاکی از آن بود که در این ولایت تظاهرات شده و اما آنطوریکه انتظار می رفت، با توجه به خشم مردم چشم گیر نبود. قبلا هم ده ها سارنوال در کابل در یک گرد هم آیی خواهان دستگیری جنرال جرأت که با لوی سارنوال درگیر بوده؛ شده بودند.
همچنان گفته می شود که قرار بوده تعدادی از نماینده گان پارلمان نیز در این رابطه به ولایات شمالی برای معذرت خواهی از مردم شمالی در ارتباط به این قضیه بروند و از آنها مغذرت بخواهند. در همین حال گفته می شود که جنرال جرآت نیز در یک مصاحبه با رادیو آزادی حرف های گفته می توان آن را تهدید بر علیه دولت شمرد، و از حرفهای وی طوری معلوم می شود که وی قصد آشوب بزرگی دارد. شب گذشته نیز آقای جرأت در یک مصاحبه اختصاصی به تلویزیون طلوع گفت که او تا آخرین قطره خون خود در این مورد استاده گی کرده و از حیثیت خود دفاع می کند.
و اما در وضعیت کنونی که دولت و وزارت های امنیتی نتوانسته در جنوب کشور از وقوع تنش ها و جنگ های چریکی گروه طالبان جلوی گیری کند، آیا دولت با یک تهدید خیلی جدی و خطرناک دیگر مواجه نخواهد بود؟
آیا لوی سارنوال در این قضیه متهم اصلی است و یا جنرال جرأت و این نگرانی ها به زودی خاتمه پیدا خواهد کرد؟
در شرایطی که قضیه تقریبا شکل قومی را به خود گرفته، آیا وزارت داخله به عنوان اولین مرجع که باید به این مساله رسیده گی کند، بیطرفانه اقدام خواهد کرد؟
پیامد لغو شرکت خصوصی امنیتی جنرال جرأت از طرف یک وزیر که او هم مربوط به مناطق شمالی است، چه خواهد بود، آیا ضرار احمد مقبل وظیفه اش را به عنوان یک وزیر دولت ترجیح خواهد داد و یا مسایل قومی اش را که حامی اصلی وی در بازی های سیاسی در افغانستان است و با توجه به این که قدرت بر اساس مناطق خاص در دولت تقسیم شده است؟
این پرسش های اند که با توجه به این مساله مطرح بحث هستند. هنوز تظاهرات هشتم جوزا که در مدت کمتر از یک روز به وارد کردن بیش از ده ها میلیون دالر خساره به دولت و موسسات و مردم دیگر منجر گردید، به صورت دقیق مشخص نشده است که از طرف کی ها راه اندازی شده بودند که دور تازه ای از خشونت ها در شمال افغانستان شکل می گیرد.
دقیق یک سال بعد از این حادثه وحشت ناک، تظاهرات در شمال افغانستان در ولایت جوزجان بر ضد والی این ولایت به راه انداخته شده که با نتایج درد آور کشته شدن چندین تن از هموطنان ما انجامید. در همان ابتدا گفته میشد که با احتمال زیاد وقت کودتای سفید که بعضی از دوستان از وقوع آن یاد آوری کرده بودند، فرا رسیده باشد. اما به دنبال این حادثه باورهای بسیاری بر این است که دولت آقای کرزی از محبوبیت چندانی برخور دار نیست و یا محبوبیت خود را از دست داده است.
آنچه در گفته های جنرال جرآت با تلویزیون طلوع معلوم بود، نوعی از سرکشی این جنرال وابسته به جناح شمال را نشان می دهد، که حکایت از یک تنفر و واکنش قومی دارد. بعضی از اقدامات لوی سارنوال بعد از اعلان جهاد با فساد اداری درکشور به دلیل عجولانه بودنش موج جدیدی از حساسیت های قومی را در میان مردم افغانستان بر انگیخته است، به ویژه این که فرد به عنوان یکی از مقامات عالی دولتی از حمایت مستقیم رییس جمهور کرزی بر خوردار می باشد.
بسیاری از کارشناسان به این باور اند که در اثر مداخلات کشورهای همسایه مشخصاً پاکستان و در مواردی ایران یک نوع سردرگمی در دستگاه دولتی بوجود آمده است و این درست فرصت خوبی برای استفاده نمودن این کشورها بوده می تواند. استدلال ها در این اواخر بیشتر بر شروع مقدمات جنگ بین دو قوم پشتون و تاجیک می چرخد. به این معنا که بعضی از آگاهان بازی های سیاسی در داخل کابینه را شروع تنش های جدید بین پشتون و تاجیک ها تعبیر می کنند که با رو در رو ساختن مهره های نظیری عبدالجبار ثابت، کریم خرم، ضرار احمد مقبل، قانونی و بعضی کسانی دیگر قرار است عملی گردد که این افراد نیز هر کدام گزینه های خاص خود را مانند جنرال جرأت و تعداد دیگر دارند.
رویاروی پارلمان با قوه قضاییه که با دخالت مستقیم آقای کرزی و تیم کاری اش بوجود آمده تشکیل جبهه ملی به عنوان اپوزیسیون مخالف دولت که بیشتر هم افراد جهادی و کسانی که به جنایات جنگی در افغانستان متهم اند، در آن شرکت دارند. روی کار آمدن داکتر رنگین دادفر سپنتا به عنوان یک وزیر از جناح تاجیک ها و به بازی گرفته شده ن اراده پارلمان از سوی رییس جمهور در رابطه به رد صلاحیت سپنتا، هر کدام از پیچیده گی سیاست های جدید رییس جمهور کرزی حکایت می کند.
و اما آیا جنرال جرأت در مقابل اقدام ضرار احمد مقبل مبنی بر لغو قانونی شرکت امنیتی وی عکس العملی انجام نخواهد داد؟ آیا حامد کرزی با این فرمان خود اختلاف شدید بین گروه مربوط به جناح شمال بوجود نیاورده است؟
آنچه جنرال جرأت در مصاحبه اش روی آن تأکید داشت، از یک نوع آماده گی وی در مقابل هرگونه اقدام دولت از طریق لوی سارنوال، تعبیر شده می تواند. اگر قرار باشد که لوی سارنوال اقدام به دستگیری جناب جرأت نکند به معنای این خواهد بود که دولت به گروه های مسلح غیر مسوول اجازه فعالیت می دهد، و اگر این اقدام صورت بگیرد با توجه به نیروی مسلح که هم اکنون در اختیار دین محمد جرأت قرار دارد، امکان بروز یک تشنج که به نفع دولت نیست بسیار زیاد می شود.
گفته های دین محمد جرأت که لوی سارنوال در یک نوع حالت بی خودی بر وی حمله ور گردیده است، اگر درست از آب در بیاید دو مساله را می تواند مشخص بسازد:
اول این که گفتن حرفهای مبنی بر این که لوی سارنوال از نگاه روانی مشکل دارد، او باید به جای این وظیفه به یک در مانگاه روانی در یکی از کشورهای بیرون تحت مداوا قرار بگیرد.
دوم این که این آدم می تواند در جمع هزاران معتاد در کشور قرار بگیرد که یا به مواد مخدر و یا هم الکول ( شراب ) سر دچار است که در این صورت هم از نگاه قانونی نباید یک انسانی که با مشکلات از این دست مواجه است به عنوان لوی سارنوال در یک دولت فعالیت کند.
و اما ماجرا به کجا خواهد رسید این خود نیز نگرانی های را می تواند داشته باشد. بعضی ها این طور تعبیر می کنند، از آنجای که قرار است تغییرات جدیدی در کابینه دولت بوجود بیاید، حامد کرزی می خواهد پیش از این اقدام خود به یک سلسله اختلافاتی دامن بزند که ظاهرا به نفع گروه های جهادی و یا به تعبیری دیگر رهبران جنگی در افغانستان که ظاهرا به طور گسترده ای در نهاد های دولتی و پارلمان، حضور دارند، تمام نشود. یعنی با شوراندن بعضی از این قوماندان های وابسته به جناح های جهادی، چهره این افراد را دگرگونه بشناسانند تا زمینه برای آمدن مهره های جدید به عنوان وزیر و یا کدام پست های مهم دیگر مساعد شود. این نظر نیز می تواند جای تأمل باشد، زیرا حامد کرزی نمی تواند از راهای دیگر از چنگ این افراد رهای یابد.
و اما تعدادی دیگر همان تنش هاق قومی را برجسته می سازند که احتمالا بین اقوام افغانستان بوجود بیاید. و در این کار نیز بعضی حلقه های خاص قدرت مند در داخل کابینه را متهم می سازند که با وابسته گی شان به کشورهای مداخله گر در صدد استفاده های بیشتر از متشنج ساختن اوضاع اند.
در هر حال ماجرا اگر به همین منوال به پیش برود احتمال این زیاد است که دولت کرزی و مردم افغانستان با تهدید های بیشتری مواجه گردد و یک بار دیگر افغانستان در گرداب کشمکش های داخلی گیر ماند.

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره
این کتاب را بخریدسلام به تمام خواننده گان !
لوی سارنوال یک آدم مرموزاست که بعضی وقت ها حالت نورمل خودراحفظ کرده نمیتواند ودست به کارهای میزندکه اصلآ شائسته چنین یک مقام بلندپایه دولتی نیست ودرهمو فکرهای سابق است. اوبرادر سنگی را که برداشته نتوانستی ببوس ودرجایش بگذار وتنها زور تو (لوی سارنوال صاحب) به کسهای میرسدکه بسیارغریب وبی پایه باشد. خیزمیزنه باز پس میشینه متل شاروال هرات ومزار زوراش نه به انوری ونه به عطامحمد رسید خب وچپ شد وحالاباز شروع کرده هتمآ بایدماه یک گپ بکشد اگه راست بگویم دراین سن وسال چی ضرورت بودکه به شمالی چکر بروی ...........................
من نمیدانم آقای پدرام از وقوع کدام فاجعه ما را هشدار میدهد؟
فاجعه 30 سال است که شروع شده. بعد از سقوط طالبان امیدواری پیدا شد که دور آنانی که جنایت کرده اند ختم شده و مردم نیکو کار که دست های شان به خون ملت آغشته نیست اداره امور کشور را بدست بگیرند. ولی حیف و افسوس که ربانی شیاد تا زمانیکه آخرین نفس هم در تن دارد به بنیاد وطن به تیشه خواهد زد. و به این ترتیب فقط یک روز بعد از ختم دوره طالبان عکس های مسعود بوسیله همان مردم که تحت امر او کابل را ویران کرده بودند بر ویرانه های شهر بلند گردید و ادامه فاجعه اعلان شد.
دوستان عزيز
کار خوب خوب است. جاهلان که هر قدر زودتر خلع سلاح شوند و به جاهايشان نشانده شوند به فايده همه يی ماست.
بگذار گليم دزدان جمع شود تا مردم مظلوم نفس به راحت بکشند. تا به کی وحشيان و دزدان بالای ما حکومت کند. دراين امر همه بايد به مثابه يک افغان فرياد بکشيم و اقلا کرزی را در اين راستا کمک کنيم
Mardom Shamali wa Panjsheer har waqat az khod dofa karda and wa dofa khohad kard..An mordom ba hazat wa ba sharf matawand dostani khobi bashad wa ham doshman kharabi ...Hala ..Shoma antokhab koneed ...kodam yaki ra makhoheed...!!
..................
چی وقت دفاع کدين؟
شما خو مگوييد که زن های تان را برد . اگردفاع ميکدين باز چرا زنهای تانرا برد؟
خودت دهنت را به اندازه قوم خاک فروشت باز کن. که سالها مزدوری انگلیس و نوکران او را نموده اید. شرم به شما که با بدست گرفتن دولت در دوصد سال اخیر باز هم حرف از غیرت و دولت داری میزنید، مسعود مردانه زیست و مردانه شهید شد.
................................
شير بچيش
ما افغان ها يک متل داريم که ميگويد:
؛ آدم بد کند که به خايه دست بياندازد و اگر به خايه دست می اندازد از فيل را بگيرد که کلان خو استک.
سگ انگليس و امريکا از روس خوب است. اقلا به شکم خو سير ميشويم.
Abdul Jabbar Sabat does a fabulous job may Allah Almighty bestow him more stamina to root up corrupted war-lords and un-lawful commanders from soil of Afghanistan
aghayee padram bayed parsi/dari yaad begirad ,ba jayee wajah DAD-SATAN chera wajah sarenwal ra ba kar bordah ast! degar haa ham az aou donbalah rawi kardah and
مبارک مبارک !!!!
همين حالا سک وگربه( سارنول ثابت و قومندان جرات) باهم جور افتادند و اشتى کدن واى واى به حال شما بيچاره ملت که صدبار فريب اى جانى هارا ميخورن و باز هم حيا ندارن و مثل ديوانه هاى عرب و اسراييل شماره به جان هم مياندازن و تمام زندگى تان را به يغما ميبرند. او مردم اوغان وتاجک ، هزاره وازبک اينها هم کلمات همى مردم است که نمى خواهند ما وشما مثل برادر زنده گى نماهيم واگر نه به انها هيچ چيز به گفتن نميماند .فقط و فقط بگفته دوستى جاى اين اخوند وملا ها و همه شان يا گوشه مسجد يا زندان و يا ...
سلام به شما عزیزان آقای فرهاد و مستان جان (مستانه با خنده...)
در تحلیل شما یک خطای دیگر هم است و آن اشاره به گروه های مسلح غیر قانونی است. به اطلاع جناب عزیز رساندیه می شود که نیروهای امنیتی که در اختیار آقای جنبش بوده است قانونی بوده و در وزارت داخله ثبت شده است. لذا ربطی بین تحلیل شما و موضوع قانونی یا غیر قانونی بودن نیروهای شرکت مذکور وجود ندارد مگر اینکه شما بخواهید عوام فریبی فرموده و اینها را به هم ربط بدهید.
من عوام فریبی نمی کنم عزیزم خیلی هم به صراحت برای شما این موضوع را یاد آوری می کنم. چون بلد نیستم، این یکی. دوم اینکه حرفهای موجودیت گروه های مسلح غیر قانونی در شمال افغانستان اگر در وزارت داخله ثبت و راجستر است، با کدام دلیل وزارت داخله این کار را کرده است؟ پس چیزی بنام پروسه دایاک و یا خلع سلاح عمومی به چه معنا است؟
در این دو سال اخیر به وِیژه گزارش های زیادی از سازمان های جهانی حقوق بشر و یا بعضی نهاد ها و مراکز تحقیقاتی غربی و شرقی در نتیجه تحقیقات شان گفته اند که در شمال افغانستان گروه های مسلح غیر مسوول زیر نظر جنرال بزرگوار دوستم خان و یا هرکسی دیگری که جهادی و غیر جهادی باشند، وجود دارد و فعالیت می کنند. من در خیلی موارد این مقاله گفته ام که این در حالی است که گفته می شود.... یعنی گزارش های که در رسانه های معتبر مانند بی بی سی و و غیره به نشر می رسد، این چنین است، یعنی من با فکر خودم قضاوت نکرده ام. در هر حال من از شما فقط برای این که خیلی خونسردانه نظر دادید سپاس گذاری می کنم....
لوی ثارنوال یک درگیری شخصی با آقای جرات نموده است. اگر آقای جرات قصد ربودن لوی ثارنوال هشیار و محترم را داشت، با فامیل اشت به سراغ وی نمی رفت. آن هم در حالتی که رییس مبارزه با جرایم شهر کابل، والی کابل، آقای بصیر سالنگی یکی از مقامات ولایت پروان وی را همراهی می نموده اند. یعنی در چنین حالتی، آقای جرات این قدر احمق هستند که دست به اختطاف وی می خواسته بزنند؟
اقای فرهاد در این مورد هم هنوز مشخص نشده که کدام طرف به حق است بناءً پشتیبانی شما یک مقدار زود است به نظر بنده ....من می دانم پیچیده گی زیاد است این که این جناب ها چه می کنند هم معلوم خواهد شد خیلی زود.
مستان جان نازدانه شما اینها را نوشته کرده اید:
aghayee padram bayed parsi/dari yaad begirad ,ba jayee wajah DAD-SATAN chera wajah sarenwal ra ba kar bordah ast! degar haa ham az aou donbalah rawi kardah and
ولی خود شما نگفته اید که فارسی زبان هستید و یا هم پشتو زبان!
اگر فارسی زبان هستید من خیلی متأسفم عزیز که تو تا حالا هم این طوری حرف می زنی من تعصب زبانی ندارم اما این را هم نمی خواهم که دوستانم از این که قدرت بدست دارند، زبانم را از امن بگیرند و به جایش واژهای بیگانه بیاورند. در هر حال زبان فارسی یک زبان پربار و بزرگ است و هیچ گونه مرزی بین فارسی ایران، افغانستان و تاجکستان وجود ندارد و این را شما به وجود می آورید. ما در زبان فارسی چیزی بنام لوی و سارنوال نداریم این از زبان پشتو است و ای کاش که شما به جای این که این قدر به زبان فارسی دل تان می سوزد به زبان پشتو می سوخت که بیشتر از هشتاد درصد آن واژه های اردو و انگلیسی است. در هر حال از شما هم نهایت ممنون عزیزم. آها راستی دری یک زبان نیست یک لهجه و گویش است در زبان فارسی......
پدرام
ُسلام عزیزان
افسوس باز هم افسوس ،عقل سالم دربدن سلیم مباشد نه در بدن جنایتکاران.
كرزى جان نازدانه: اين راه كه تو ميروى به تركستان است.