چرخش سیاست آمریکا
طالبان منهای القاعده به علاوه دولت
زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )
منابع آگاه از چرخش سیاست ایالات متحده آمریکا نسبت به گروه طالبان خبر میدهند.برخی حلقات خبری افغانستان، از چندین دور مزاکره مستقیم سازمان سیا(سازمان اطلاعاتی آمریکا)با سران گروه طالبان طیی هفته های اخیر در کویته بلوچستان پاکستان، خبر داده اند.یک روزنامه عربستان سعودی به نقل از یک منبع آگاه که از ذکر نامش خود داری کرده است؛ گفته است ایالات متحده همکاری مخفی خودرا با گروه طالبان از ماه ها قبل آغاز کرده و در دو هفته اخیر این همکاریها افزایش چشمگیری یافته است.اما این روزنامه تصریح نکرده است که آیا به کار بردن واژه " همکاری" به معنی همکاری امنیتی است یا مزاکرات در سطح وسیع تر سیاسی؟
واقعییت هرچه باشد، یک امر روشن است وآن اینکه ایالات متحده رویکردی قابل ملاحظه ای به سمت گروه طالبان داشته وتلاش میکند این گروه ، به صورت رسمی شامل ساختار حکومت حامد کرزی گردد.مشارکت سیاسی گروه طالبان در ساختار حکومت بیمار افغانستان و به رسمیت شناخته شدن این گروه از سوی مراجع قانونی وقضایی افغانستان، از تلاشهای مستمر ایالات متحده آمریکا در طیی دوسال اخیر بوده که تا کنون به نتیجه دلخواه طرفین مزاکره کننده نرسیده است.
این گفتگوها که توسط یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا صورت گرفته است، موضوعات گفتگو بیشتر روی جدا شدن گروه طالبان از شبکه ترورستی القاعده بوده و آنگونه که روزنامه الوطن مینویسد، تا کنون از سوی رهبری گروهی طالبان پذیرفته نشده است. گفته می شود در صورت که طالبان این خواسته آمریکارا بپذیرد، واشنگتن زمینه مشارکت این گروه را در ساختار حکومت افغانستان بررسی خواهد کرد.
طرح گفتگو ومزاکره مستقیم با طالبان در سفر دو تن از سناتورهای آمریکا در ولایت هلمند طیی سال جاری ، مطرح شدمزاکره با طالبان در سفر اخیر حامد کرزی به آمریکا نیز از سوی کشور میزبان مطرح شد و رییس جمهور افغانستان اعلام کرد که مزاکره دولت با دسته های معتدل گروه طالبان جریان دارد.حامد کرزی بارها اعلام کرده است که گروهای میانه رو طالبان با دولت افغانستان مشکل ندارند مشکل دولت با دسته های افراطی و تند روی گروهی طالبان است که از سوی دولت قابل قبول نمی باشند.
ا وهمچنان گفته است این گروها امنیت کشور را برهم زده و غیر نظامیان بی گناه را هدف حملات ترورستی خود قرار میدهند.این خبر در حالی در مطبوعات مطرح میشود که برخی چهره های اشتراک کننده پاکستان در مزاکرات صلح افغانستان و پاکستان(جرگه ای امن منطقه) خواستار حضور نمایندگان از گروهی طالبان در آن جرگه شده بودندکه با مخالفت برخی حلقات سیاسی افغانستان مواجه شد.برخی مطبوعات پاکستان دلیل شکست مزاکرات صلح دو کشور را عدم اشتراک گروه طالبان درآن جرگه عنوان کرده اند.
از سوی دیگر دولت افغانستان نیز طیی دوسال اخیر تلاش مستمر نمود تا با ایجاد یک سناریوی تحت" عنوان طالبان معتدل و افراطی" در چهارچوب این گروه شکاف ایجاد کند که این سیاست تا کنون به شکست مواجه شده وبرای دولت کدام دست آوردی نداشته است.هرچند کمیسیون صلح وآشتی افغانستان به رهبری صبغت الله مجددی گروهای زیادی را تحت عنوان حلقات طالب به ظاهر در دامن دولت ملحق کردآما این سیاست بیمار وفرسوده توسط آقای مجددی نه تنها صفوف طالبان را بر هم نزد که فشرده تر ساخت واین گروه از هم پاشیده را منسجم تر کرد.به همین دلیل است که برخی پژوهشگران مسایل سیاسی افغانستان از آقای مجددی به عنوان پدر معنوی طالبان و حامی اصلی این گروه در چهار چوب دولت بیمار حامد کرزی، یاد میکنند.
سیاست مزاکره با طالبان از سوی هر دولت ویا کشوری باشد،در شرایط فعلی، افغانستان را با چالشهای خطر ناک امنیتی (بدترازحال) مواجه خواهد ساخت.زیرا از یکسو نوعی به رسمیت شناختن نا مرعی طالبان را در پیی خواهد داشت و از سوی دیگر گروهای مخالف طالبان در چهارچوب دولت(جبهه شمال) را خشمگین خواهد ساخت. که در هردو صورت بازنده اصلی دولت حامدکرزی خواهد بود زیرا دولت اعتماد نیم بند ونازک مردمی که دارد، از دست خواهد داد.
پيامها
14 نوامبر 2007, 10:53
نویسنده محترم باید بدانند که کلمه (مذاکره) (مذاکرات) رانباید مزاکره مزاکرات بنویسند.
14 نوامبر 2007, 10:59
نویسنده محترم باید بدانند که کلمه (مذاکره) (مذاکرات) رانباید مزاکره ومزاکرات وهمجچنان (برسمیت شناختن نامرئي طالبان را)نامرعی بنویسند