رقابت ها در گفتگو با طالبان؛ قطر با عربستان و کرزی با امریکا
زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )
با اوج گرفتن مسئله مذاکرات صلح با گروه طالبان، دیده می شود که رقابت ها برای نقش داشتن در روند مذاکرات افزایش یافته است. قطر و عربستان سعودی برای بدست گرفتن میزبانی این مذاکرات، امریکا و کرزی برای طرف مذاکره با طالبان واقع شدن، رقابت می نمایند.
سخن داغ این روزها در هر مجلس سیاسی، چه در افغانستان و چه در خارج از افغانستان، موضوع مذاکره با گروه طالبان است و با گذشت هر روز این موضوع داغ تر می گردد.
بحث مذاکره با گروه طالبان زمانی به اوج خود رسید که این گروه با نشر یک اعلامیه، از امادگی برای گفتگوهای صلح سخن زد اما در این اعلامیه، طالبان طرف مذاکره را امریکا و متحدینش بیان نموده و نامی از حکومت کرزی نبردند.
پس از آن، امریکا و قطر در حال تدارک مقدمات برای حضور طالبان در قطر و اغاز گفتگوهای صلح امریکا با این گروه می باشد و در ادامه این تلاش ها یک منبع دولتی که نخواسته نامش افشا شود به رسانه ها گفته است که یک گروه پنج نفره از طالبان وارد قطر شده است.
هر چند هنوز چیزی به نام "دفتر سیاسی گروه طالبان" در قطر ایجاد نشده است اما هر دو جانب قطر و امریکا در تلاش هستند تا مقدمات حضور طالبان را در قطر تدارک دهند.
در حاشیه رانده شدن حکومت کرزی از مذاکرات صلح افغانستان، نگرانی های ارگ نشینان کابل را به همراه داشت و کرزی و اطرافیانش در ارگ کابل با آنکه ظاهراً مذاکرات امریکا با طالبان را پذیرفتند اما در تلاش یافتن راهی برامدند تا جای پای خود را در این مذاکرات پیدا کنند.
حامد کرزی و همراهانش پس از اینکه توسط طالبان از مذاکرات صلح کنار زده شدند، جایگاه خویش را در افغانستان و آینده افغانستان در خطر دیده و از هر راه ممکن سعی نمودند در این مذاکرات نقشی داشته باشند.
در ادامه این تلاش های کرزی، برای یافتن جای پای در مذاکرات صلح افغانستان گفته می شود که عربستان میزبان کرزی و طالبان باشد.
حامد کرزی قصد گفتگو با نمایندگان طالبان در عربستان سعودی را دارد و قرار است این دیدار نمایندگان طالبان و نمایندگان حکومت کرزی طی چند هفته آینده در ریاض صورت گیرد.
عربستان سعودی حامی محکم گروه طالبان از ابتدای پیدایش تا اکنون می باشد و پس از تصرف کابل در 26 سپتامبر سال 1996 توسط گروه طالبان و اعلان حکومت این گروه در افغانستان عربستان سعودی اولین کشوری بود که حکومت طالبان را به رسمیت شاخت و پس از آن امارات متحده عربی و پاکستان نیز حکومت طالبان را در افغانستان به رسمیت شناختند.
و پس از سرنگونی این گروه از افغانستان و آغاز تلاش ها بخاطر گفتگوهای صلح حکومت کرزی با طالبان، عربستان سعودی تا حال چندین بار ، امادگی خویش را برای میزبانی مذاکرات صلح حکومت کرزی با گروه طالبان اعلان نموده است.
رقابت میان عربستان سعودی و قطر برای گرفتن میزبانی مذاکرات صلح طالبان آغاز شده است و هر کدام از این کشورها در تلاش است تا میزبان مذاکرات صلح طالبان باشد. قطر در تلاش است تا میزبان طالبان و امریکا باشد و عربستان هم میزبان و زمینه ساز گفتگوهای حکومت کرزی با گروه طالبان.
چهار مهره با یک دیگر در رقابت هستند تا بتوانند سکوی نخست مذاکرات طالبان را ازآن خود کنند. عربستان سعودی و قطر با یک دیگر در رقابت برای گرفتن میزبانی مذاکرات است و حکومت کرزی با امریکا در رقابت برای مذاکره با طالبان می باشد.
هر کدام از این چهار مهره منافع خود را دیده، در تلاش هستند تا جای پایی در مذاکرات صلح افغانستان بدست آورند.
قطر که در سالهای اخیر دیپلماسی ضعیفی در عرصه بین المل از خود نشان داده است، در تلاش است تا بار دیگر در میان کشورهای منطقه جایگاهی را بدست آورده و دیپلماسی خویش را در عرصه بین الملل و منطقه قوی تر سازد که میزبانی گروه طالبان در مذاکرات با امریکا نیز جزئ از این تلاش های حکومت قطر است.
عربستان سعودی هم در رقابت با قطر و مبادا این که قطر جایگاه و محبوبیتش را در میان گروه طالبان و حکومت کرزی بدست گیرد، کوشش می کند تا خود میزبان گروه طالبان باشد.
اما در بعد دیگر این رقابت ها، امریکا و ارگ نشینان کابل که هر دو باهم در رقابت هستند تا طرف مذاکره با گروه طالبان باشند، نیز از هیچ تلاشی برای بردن این میدان رقابت، فروگذاشت نمی کنند.
طالبان در اعلامیه خود طرف مذاکره با خود را امریکا ذکر نموده و اصلاً نامی از کرزی و حکومتش نبرد؛ به همین دلیل امریکا برای برنده شدن در میدان این رقابت، یک قدم جلوتر از کرزی و همراهانش است.
با این حال نیز ارگ نشینان کابل، دست از تلاش برنداشته و به هر دری می زند تا شاید یک طرف مذاکره با طالبان باشد.
در سلسله این تلاش های حکومت کرزی، گفته می شود که دیدار نمایندگان حکومت کرزی با نمایندگان گروه طالبان در ریاض عربستان سعودی طی چند هفته آینده صورت خواهد گرفت و اگر این خبر به واقعیت بپیوندد و این دیدار صورت گیرد، حکومت کرزی نیز خود را به بردن این رقابت نزدیک کرده است.
حال معلوم نیست که برنده این دو میدان رقابت کی خواهد بود، ایا عربستان سعودی رقابت برای گرفتن میزبانی مذاکرات گروه طالبان را به عهده خواهد گرفت یا قطر؟ و آیا امریکا طرف مذاکره با طالبان خواهد شد و یا هم حکومت کرزی؟
این سوال هایی است که فقط گذشت زمان پاسخگوی آن خواهد بود اما چیزی که بسیار مهم است این است که مذاکره با طالبان باید محتاطانه صورت گیرد و نگرانی های افغان ها در مذاکرات صلح نیز مورد توجه قرار گیرد.
افغان ها هرگز ظلم های کسانی را که اکنون کرزی "برادر" می خواند فراموش نخواهند کرد و نه امریکا و نه هم کرزی و اطرافیانش حق بخشیدن خون هایی را دارند که طالبان در جریان پنج سال حکومت در افغانستان (1996 الی 2001 میلادی) ریختند.
پيامها
31 جنوری 2012, 11:15, توسط ن.ب از لبنان
اصلا در عقب برده بازى اى اس اى است.به هرصورت كرزى با يد فريب با كستان را نخورد. و كرزى را با دم خود فريب ندهد.
كرزى ميتواند از زندانيان طالب كه به اعدام بايد محكوم شوند به صفت وسيله فشار استفاده كند.محكمه ويزه بسازد بخاطر برسى فورى از زندانيان طالب و با كستانى.شايد همه وا ويلا بخاطر يك كرو كان كه نزد طالبان است باشد.انها در برابر يك عسكر بخواهند تمام رهبران شان از زندان كوانتانا مه ازاد شود.كرزى رنك خود را در بد برى مياندازد.خو رنك بزن او غول.جقدر طالب بندى دارى و بايد اعدام ميكرى انها با سلاح دستكير شده بودند؟
31 جنوری 2012, 17:59, توسط ناصری
کرزی کجاه کار کجاه