دو مذهب ـ 8
زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )
جمعبندی و نتیجهگیری
این سلسله مطالب نه برای اثبات حقانیت یکی از مذهب بود و نه برای بیان ضرورت وحدت دو مذهب، چون اولی کاری است دشوار و در عین حال کم بازده؛ و دومی سخنی است بدیهی.
قصد من بیان وضعیت و تشریح زاویهی دید و جوّ پرورش اهالی دو مذهب بود، تا روشن شود که به راستی ما هر یک نسبت به همدیگر در کجا ایستادهایم و میتوانیم بدون درگیرشدن در مباحث اعتقادی، چه سلوکی نسبت به هم داشته باشیم.
گفتیم که اهالی هر مذهب در یک جوّ علمی و تبلیغی خاص بارآمدهاند و با زاویه دید مذهب خودشان به امور مینگرند. بنابراین آنچه را از سوی علمای دین و کتابهای دینی به عنوان اصول دین معرفی شده است، میپذیرند. اگر هم در مواردی به شک و تردیدی بربخورند، معمولاً به همان علما و کتابها مراجعه میکنند و آن را برطرف میکنند. چنین است که به طور طبیعی و یا حتی بر اثر مباحثههای دوجانبه، به ندرت مذهب خود را به کنار میگذارند. به همین دلیل تلاش و صرف انرژی برای اثبات عقاید خویش به نیت تغییر مذهب گروه وسیعی از مذهب مقابل، اگر هم بیهوده نباشد، بسیار کمبازده است. شاید اگر همین توان را صرف دعوت غیرمسلمانان به اسلام کنیم، موفقتر باشیم و رستگارتر.
موضوع دیگر این است که ما باید ببینیم گوهر اصلی دین و هدف بعثت انبیا چه بوده است. باید از اهل سنت و اهل تشیع پرسید که به راستی اگر همه شیعیان سنی بودند، چه کارهایی میکردند؟ حتماً میگویید نماز میخواندند؛ روزه میگرفتند؛ به حج میرفتند؛ به نیازمندان کمک میکردند؛ با دشمنان دین میجنگیدند؛ امر به معروف و نهی از منکر میکردند؛ خلاصه آدمهایی درستکار و پرهیزگار میبودند. خوب اگر همه مسلمانان شیعه بودند چه؟ باز هم همین کارها را میکردند، با مختصر اختلافی در شیوهی اجرا.
بنابراین وقتی از منظر اخلاق و معنویت بنگریم، میبینیم که پیروان راستین هر دو مذهب در ارتقای اخلاقی و معنوی خویش میکوشند. ارزشهای اخلاقی ما نیز همسو است، با اختلافی اندک در نوع اجرا و عمل. چنین نیست که مثلاً یک مذهب قمار را حرام بداند، دیگری نه تنها حرام نداند، که مایهی ثواب هم بشمارد. پس میشود گفت که تا وقتی به دستورهای مذهبی و فقهی خود عمل میکنیم، در مسیر هدف کلی اسلام حرکت کردهایم، با هر مذهبی که باشیم.
ما مسلمانها باید ببینیم بیشترین تأکید قرآن (کتاب آسمانی دین ما) بر چیست. در قرآن چه کارهایی از مؤمنان و مؤمنات خواسته شده است. بعد ببینیم که جامعهی ما چقدر به سفارشهای اصلی و بزرگ دین اولویت میدهد، چقدر به سفارشهای فرعی و کوچک آن.
متأسفانه در جامعهی شیعه و سنی ما بعضی امور دیگر اولویت یافته است، اموری که یا جزء دستورهای اصلی و اساسی دین نیست یا ممکن است دین ما به آنها سفارش کرده باشد، ولی یک سفارش نسبتاً کمرنگ و جزئی. چنین است که به نظر میرسد که رفتارهای پیروان هر دو مذهب در مواردی نامتوازن است. توجه داشته باشید که میگویم این عدم توازن در «پیروان» است، نه در خود مذاهب یا بزرگانشان. ما تا حدود زیادی، هم از سفارشهای اصلی دین فاصله گرفتهایم و هم از آنچه بزرگان مذاهب ما و فراتر از همه، پیامبر و قرآن گفته اند.
اگر ما هر یک به دستورهای اصیل و اصلی مذهب خویش عمل کنیم، سلوک فردی و اجتماعی ما تا حدود بسیاری شبیه هم خواهد بود. آنگاه حرکت ما همسو است، هرچند با نیات اعتقادی متفاوتی باشد. مثلاً شیعه ممکن است بگوید که تا وقتی به امامت عقیده نداشته باشد، نماز او قبول نیست. ولی او نماز میخواند. سنی این عقیده را ندارد ولی او هم نماز میخواند.
در نهایت هر دو گروه در یک مسیر حرکت میکنند (هر چند با مبانی عقیدتی نسبتاً متفاوت) ولی وقتی حرکت در یک مسیر است، نه برخورد رخ میدهد، نه اختلاف؛ و نه دشمن میتواند در میان اینها رخنه کند.
در قیامت هم البته آنان که هم در عمل و هم در اعتقاد به گوهر اصلی دین نزدیکتر بوده باشند، اجر خواهند برد. ولی ما نباید این دنیا را برای همدیگر جهنم بسازیم، به این امید که در آن دنیا به بهشت برویم. از کجا معلوم؟
آنلاین : http://mkkazemi.persianblog.ir/post/823