مصاحبه بابرناردوماکیاولی درمورد تاخیرکابینه وحدت ملی !
زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )
مصاحبه بابرناردوماکیاولی درمورد تاخیرکابینه وحدت ملی !
خبرنگار:باگذشت صد روزازدولت وحدت ملی ودیرکرد کابینه مصاحبه ی داریم باعالی جناب برناردوماکیاولی .جناب ماکیاولی ، شما که کتاب "شهریار"را نوشته اید،نظرتان درمورد زمامداران سیاسی کشورما چیست؟
ماکیاولی : با تشکرازشما! من وقتی توسط مدیچی ها ازکاربرکنارشدم ،نشستم ازسربیکاری ومنباب شوخی ،کتاب "شهریار" را نوشتم ، اصلا فکرنمیکردم یک روزی دریک گوشه ی ازجهان ، چندنفرمتفکردورهم بشینند، عقاید مرا به نام "دولت وحدت ملی" به منصه عمل پیاده کنند. هم اکنون با کمال تعجب می بینم که درکشورشما این کارعملی گردیده است .
آقای ماکیاولی ، با گذشت صد روزچرا کابینه تشکیل نشد ؟
ماکیاولی : یک زمام داریا به قول شما رئیس جمهورهمیشه درپی سود خویش است . منفعت هنوز اقتضا نکرده کابینه تشکیل شود. به نظرمن آدمیان چی افغانی چی غیرافغانی آن ، گوسفندانی بیش نیستند. من معتقدم این حق حاکم است که ازگوسفندان وخران به سود خویش استفاده کنند. اگه گوسفند نبودند چرا گله واربه پای صندوق ها ی رای رفتند ؟ حالا که قبول کرده اند گوسفند هستند، بگذارزمامداران شان ازآنها به بهترین صورت استفاده کنند.
خبرنگار:جناب ماکیاولی دراین میان مردم چی میشن؟
ماکیاولی : شما درزبان فارسی یک مثل دارین که؛ "خود کرده را تدبیرنیست" . حق شان است ، پای شان میشکست نمی رفتند رای دهند . به باورمن جزخویشتن هیچ کسی را محترم مدار. آن کس که علت بزرگی دیگران میشود، خود سرش بی کلاه میماند. مردم به اینها رای داده اند اینهارا برخود مسلط کرده اند، حالا باید سواری دهند .
خبرنگار: مشکل اینه که حالا دوتن خودش را برنده می دانند .
ماکیاولی : حق با قوی است. حالا این دونفرکه رای را بین خود تقسیم کرده اند ، باید زوربزنند تا قوی ترمعلوم گردد . هرکس پیروزشد دیگران هم باید بنده ی آن یک نفرقویترباشند . بنابراین اقویا باید بر قدرت خویش پافشاری کرده و قوانینی وضع کنند که حافظ آنها در برابرعصیان ضعفا باشد. به عقیده ی من مملکتِ پیروزمند و موفق مملکتی است که فقط یک نفر بر آن آقایی کند.
خبرنگار: درظاهراین دونفرباهم رفیق وبرای خدمت به مردم معاهده امضاکرده اند .
ماکیاول : این دونفردردنیا تنها کسانی اند که اصل مرا به درستی درزندگی سیاسی شان پیاده می کنند.همه میدانند که چه نیکوست شهریار را که درست پیمان باشد و در زندگی راستروش و بینیرنگ. با این همه، آزمونهای دوران زندگانی، ما را چنین آموخته است که شهریارانی که کارهای گران از دستشان برآمده است آنانی بوده اند که راست را به چیزی نشمرده اند و با نیرنگ آدمیان را به بازی گرفته اند وسرانجام، بر آنانی که راستی پیشه کرده اند، چیره گشته اند. ازاصول من این است که ؛بدی کن اما چنان وانمود کن که نیکی میکنی. ریاکاری صفتی ارزشمند است. من به این دوبرادرتوصیه می کنم که از رک و راست بودن بپرهیزند و باید بدانند که خوب بودن زیانآوراست. چنانچه درشهریارگفته ام ؛ بر پادشاهان لازم است که برای حفظ قدرت و منفعت خویش بر خلاف عدل، شفقت، انسانیت، و حسن نیت رفتار کنند. اما رعایایشان نباید از این امر آگاه باشند. باید آنها را تحمیق کرد و چنان وانمود کرد که شهریارشان فرمانروایی شریف، رحیم، دین دار و عادل است. بگذار زبانت از رحم و شفقت سخن گوید اما دلت از بدی و شرارت لبریز باشد.
خبرنگار: حالا واقعا به نظرشما جناب ماکیاولی، مشکل سرچی است ؟
ماکیاولی : مشکل سرتصاحب کردن است .برمبنای اصل من ؛ حریص باش و آنچه را میتوانی تصاحب کن.تصاحب چوکی بیشتر. در فلسفه ی وحشیانه من، حاکمان یک سرزمین جز به امیال و آرزوهای خویش نباید به چیزی اندیشه کنند. اما چنان وانمود کن که از تو آزادیخواه تر کسی نیست. بر نیکی پا بگذاراما در همان حالی که لگدمالش میکنی نوازشش کن.
خبرنگار: این روزها رئیس جمهوردست به تغییروتبدیلی های زیادی زده نظرشما دراین مورد چیه ؟
ماکیاولی : این یکی ازاصول من است . در رفتار با مردم به زور توسل جوی نه به مهربانی. به عقیده ی من مردم وکارمندان دولتی ازرئیس جمهوربترسند بهتر است تا رئیس جمهورشان را دوست داشته باشند. درزمان ما یک کسی بود به نام سزاربورجیا که می گفت ؛ نیکی هرگز ثمربخش نیست و شرافت بدترین سیاستهاست. حاکم باید به زیرکی روباه و به خشونت شیر باشد.
خبرنگار: تشکرازحضورشما
ماکیاولی : تشکرلازم نیست وظیفه است .
آنلاین : http://mosafeer.blogfa.com/post-810.aspx