صفحه نخست > دیدگاه > انتخابات > فهرست کامل نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در سال 1388

فهرست کامل نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در سال 1388

رمضان بشردوست/ حامد کرزی/لطیف پدرام/ اشرف غنی احمدزی/ هدایت امین ارسلا/ عبدالله عبدالله / شهلا عطا/ بشیر بيژن/ نصرالله بریالی/ جبار ثابت/ شهنواز تنی/ گل احمد یما/ ملا عبدالسلام راکتی/ و...همراه با نام معاونان انتخابی آنان و شرحی کوتاه از گذشته و عملکردشان
چهار شنبه 29 جولای 2009

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

1: رمضان بشردوست:

متولد 1340 خورشیدی در منطقه ی قره باغ ولايت غزنی و دارای درجه دکترا در رشته ی حقوق و علوم سیاسی می باشد. آخرين وزير پلان افغانستان بود که بدليل اختلاس و فساد گسترده ان. جی. او های بين المللی و داخلی، دستور انحلال 1935 ان. جی . او را صادر کرد، اما با مخالفت شدید مقامات بلندپايه ی داخلی مانند اشرف غنی احمدزی، انورالحق احدی، حنيف اتمر و مقامات بين المللی مانند سفير وقت آمريکا زلمی خليل زاد مواجه شد. کرزی از اقدام بشردوست حمايت نکرد و او در نشستی خبری، استعفای خود را رسما اعلام نمود. بشردوست پس از استعفا در پارک شهر نو کابل خيمه ای را برپا کرد و ارتباط بی واسطه ی خود را با مردم گسترده تر نمود. ده ها هزار تن از نقاط مختلف افغانستان به پارک شهر نو آمدند و همبستگی خود را با او اعلام کردند. بشردوست در انتخابات پارلمانی توانست با رای چشم گير مردمی وارد پارلمان شود. از او به عنوان تنها کسی ياد می شود که آرایی که با آن وارد پارلمان شده آرایی ملی می باشد و به هيچ عنوان قومی، تنظيمی، گروهی و سمتی نبوده است. بشردوست تنها وکيل پارلمان افغانستان است که با افشای اسناد، از سیستم فاسد و حکومت دزدان و ناقضان حقوق بشر انتقاد کرده است. او همچنين تنها مقامی ست که مانند افراد عادی در خيابان های شهر قدم می زند و با مردم ديدار می کند. خيمه ی رمضان بشردوست معروف به " خيمه ی ملت" پس از پيروزی او در انتخابات پارلمانی از پارک شهر، به مقابل پارلمان و حاشیه ی خيابان دارالامان منتقل شد.

تاکنون هيچ سندی مبنی بر اختلاس و سوء استفاده بشردوست و يا شرکت وی در جنگ های داخلی منتشر نشده است.

داکتر رمضان بشردوست آقای محمد موسی بارکزی استاد انستیتوت زراعت کابل و خانم عفیفه معروف کارمند کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان را به عنوان معاونان خود برگزيده است. ايشان همچنين در محل کمیسیون مستقل انتخابات کبوتر سپید را به عنوان نشانه ی انتخاباتی خود انتخاب نمود.


2: حامد کرزی:

در سال 1338 خورشیدی در ولايت قندهار بدنيا آمد. او با ارتباطات گسترده با سازمان های جاسوسی بويژه سیا ابتدا به جريان حامی طالبان پيوست. پس از سقوط طالبان بر مسند رياست دولت انتقالی نشست و در انتخابات سال 2004 ميلادی به عنوان رييس جمهور جمهوری اسلامی افغانستان انتخاب شد. چنانچه در اين عکس نشان داده می شود، او پيش از دولت انتقالی مورد حمايت نيروهای ويژه آمريکایی قرار گرفته بود و با حمايت آمريکا توانست پست طراز اول را در کشور بدست آورد. در حدود هشت سال حکومت حامد کرزی، فقر، اختلاس، سوء استفاده، چور و چپاول دارایی های همگانی و تبعیض به يکی از اوج های خود رسید. حکومت او مشهور به حکومت جنايتکاران، دزدان و قاچاقچيان مواد مخدر از زمان محمد ظاهر آخرين پادشاه ديکتاتور افغانستان می باشد. گفته می شود احد ولی کرزی، برادر حامد کرزی پادشاه هرويين در جنوب افغانستان است، برادر ديگر وی محمود کرزی، مافيای اقتصادی را در کشور رهبری می کند و غنی کرزی برادر ديگر وی حلقه ی ارتباط حکومت او با مقامات عرب و طالبان می باشد. حامدکرزی به وعده های خود در زمينه های مختلف عمل نکرده است. ساختن جاده ی باميان کابل يکی از مواردی ست که او بارها وعده داده بود و انجام نشد. آغاز برنامه ی عدالت انتقالی نيز مورد ديگری بود که وعده ی آن را داده بود اما از انجام آن چشم پوشی نمود.

کرزی دو متهم نقض حقوق بشر، قسیم فهيم و کريم خليلی را به ترتيب به عنوان معاونان اول و دوم خود انتخاب کرده است.


3: شهلا عطا:

اولين زنی ست که از حضور خود در رقابت های انتخابات رياست جمهوری افغانستان خبر داده است. او در سال 1346 خورشیدی در شهر کابل بدنيا آمده و اکنون به عنوان وکيل در پارلمان افغانستان حضور دارد.

معاونان: عبدالحبیب سیر و گل محمد ارزگانی

4: فروزان فنا

معاونان: نسیم الله درمان و غلام جیلانی درمانی

5: ضیاء الحق حافظی

معاونان: سيد محمد باقر مصباح زاده و حاجي سيد احمد همدرد

6: جبار ثابت

جبار ثابت يکی از اعضای باند تروريستی گلبدين حکمتيار می باشد که مدتی به عنوان دادستان کل افغانستان فعاليت می کرد. او در ابتدای کار خود به عنوان دادستان کل با وجودی که با شعارهای بسیار مانند جهاد عليه فساد وارد ميدان شد اما نتوانست کدام اقدام مثبت و پايداری را عليه فساد در افغانستان انجام دهد. بعدا گزارش هایی به نشر رسید که شخص جبار ثابت خود در فساد گسترده دست دارد و به چور و چپاول مشغول است. گفته می شود او نيز يکی از چپاولگران منطقه ی شیرپور شهر کابل می باشد.

معاونان: محمدعلی محمدی و عبدالجبار روفی

7: شهنواز تنی

شهنواز تنی به عنوان يکی از نظاميان سابق افغانستان يکی از متهمان اصلی نقض حقوق بشر است که در ولايت خوست به دنيا آمد. طبق کتابی که حاوی اسناد يکی از روزنامه نگاران افغانستان منتشر کرده، شهنواز تنی در قتل نجيب الله رييس جمهور افغانستان دست داشته است. همچنين او متهم به عضويت در سازمان استخباراتی پاکستان است که اقدامات مشخصی را عليه منافع افغانستان انجام می دهد.

معاونان: ديپلوم نثار احمد سليمي و محمد جان پامير

8: بشیر بیژن

بشیر بيژن يک روزنامه نگار است که مدتی مدیر مسوول مجله آريانا بود. او همچنين معاون حزب کنگره ملی به رهبری لطيف پدرام می باشد. سال گذشته و پس از تعیین جایزه برای کشتن لطیف پدرام، يک دادستان در کابل نيز خواهان اعدام بشير بيژن شده بود که با واکنش تند روزنامه نگاران مواجه شد.

معاونان: فاطمه نعیمی و عبدالغفار عرفانی

9: اشرف غنی احمدزی:

طالب نکتايی پوش و يکی از متعصب ترين چهره های سیاسی افغانستان در سال 1949 ميلادی در ولايت لوگر بدنيا آمد. مانند انورالحق احدی دانش آموخته دانشگاه آمريکایی بيروت می باشد. در دوران رژيم طالبان، او يکی از حاميان معنوی طالبان شناخته می شد که با مصاحبه های خود، اين رژيم را رژيمی مردمی معرفی می نمود.

او در پست های مختلف با بانک جهانی و سازمان ملل کار کرده است. در دوره ی حکومت انتقالی و دولت اسلامی افغانستان به رياست حامد کرزی به عنوان مشاور ارشد و وزير مالیه فعالیت نمود. برخی مقامات افغانستان مدعی اند که او زمانی که وزير ماليه بود، پول های هنگفت دولت را در حساب شخصی خود نگهداری می کرد. همچنين او ماه ها خلاف قانون کارمندان دولت علی رغم حاضر نبودن در وظيفه ی خود به عنوان رييس غير قانونی دانشگاه کابل شناخته می شد. او همچنين خود را نامزد دبيری کل سازمان ملل کرده بود که هيچ رایی نياورد و بان کی مون به عنوان دبير کل انتخاب شد. اشرف غنی تلاش های زيادی را برای جلب حمايت برخی مقامات آمريکایی مانند جان کری روی دست گرفته است اما اين تلاش ها تاکنون به جایی نرسیده است. گفته می شود او مورد حمايت بخش هایی از حکومت انگلستان که در ارتباط با طالبان می باشد و از عناصر بنيادگرا در افغانستان و پاکستان حمايت می کنند، قرار دارد.

همچنين گفته می شود او تابعيت کشور آمريکا را دارد و از آنجایی که افغانستان قانون تابعيت دوگانه را امضا نکرده است، او شهروند افغانستان نمی باشد و شرکت او در انتخابات کاملا غير قانونی ست.
اشرف غنی نيز مانند احدی که در ساختن سیستم فاسد حامد کرزی نقشی کليدی داشت، اکنون در نتيجه ی تب و تاب انتخابات به دروغ های انتخاباتی روی آورده و خود را منتقد سیستم معرفی می کند.

معاونان: محمد ایوب رفیقی و محمد علی نبی زاده

10: عبدالله عبدالله

متهم به دست داشتن در جنايات جنگی، يکی از نزديکان و مشاوران احمدشاه مسعود که سال ها بعد خود او در رديف يکی از متهمان به قتل فرمانده ی خود قرار گرفت، در سال 1961 ميلادی بدنيا آمد. او دانش آموخته ی دانشگاه کابل است.

عبدالله سال ها به عنوان وزير امور خارجه ی دولت برهان الدین ربانی و حامد کرزی کار کرد و مشهور است که اداره ی او يکی از فاسد ترين ادارات بود که اختلاس و زد و بند در يکی از اوج های خود قرار داشت.

معاونان: همايون شاه آصفی و چراغعلی چراغ

11: ذبیح الله قاضی نورستانی

در صدر گروهی بنام عدالت و توسعه می باشد اما تاکنون هيچ حرکت و تحرکی ملموس از اين گروه در سطح اجتماع دیده نشده است. علی رغم نام اين گروهی مواضع آنان درقبال زنان به مواضع بنيادگرايان اسلامی شباهت دارد.

معاونان: سيد يوسف شجن پاچا و آقا سعيد


12: حسن علی سلطانی

معاونان: مصری خان مومند و عبدالرقيب

13: میرویس یاسینی

معاونان: امان الله پيمان و عبدالقيوم سجادی

14: حبیب منگل

در خوست بدنیا آمده و عضو دو گروه خلق و پرچم بوده است. اين دو گروه علاوه بر اینکه با يکديگر در جنگ و رقابت بودند، در کشتار هزاران تن از شهروندان افغانستان نيز دست داشتند. ميليون ها تن از شهروندان افغانستان نيز در زمان رژيم های خلق و پرچم ناچار به ترک افغانستان شدند.

معاونان: محمد داود راوش و نفس جهد

15: گل احمد یما

مدتی استاد در دانشگاه بود. شاعر و نویسنده است. با شورای نظار همکاری هایی داشت. از هواداران سرسخت گروهی بنام راوا می باشد و در این اواخر با وزارت فرهنگ به مدیریت کریم خرم و نجیب منلی همکاری می کرد.

معاونان: احمد شاه اثر و سليمان علی

16: شاه محمود پوپل

معاونان: محمد عليم راحق و شا جهان

17: بسم الله شیر

معاونان محمد حسن توحيدی و سکندر خان حسين

18: محبوب الله کوشانی

معاونان: محمد زمان اطرافی و محمد شريف تره خيل

19: رحیم جان

معاونان: محمد اعصار و ملک شاکرالله

20: معتصم بالله مذهبی

معاونان: محمد نسيم روضه باغی و افتخار احمد يوسفزی

21: محمد سرور احمدزی

يک طالب نکتایی پوش ديگر،

محمد سرور احمدزی يکی از نامزدهای انتخابات رياست جمهوری ست که ملا عمر، ملا حقانی و حکمتيار را از اعضای فاميل خود می داند. این شخص قصد داشت در جريان برنامه تلويزيون ملی، مقابل دوربین و در کنار خبرنگار و چند تن از نامزدهای دیگر به داکتر بشردوست حمله فیزیکی کند.

معاونان: محمد کريم جليلي و سيد رسول

22: سنگین محمد رحمانی

معاونان: رجب گل و ضياالدين

23: عبدالحسیب آرین

با رابطه ی نزدیک به ارگ، مانند انتخابات قبلی احتمالا برای کناره گيری به نفع کرزی آمده است تا بعدا بتواند سفارشات مختلف را برای خود، رفقا و اعضای خانواده ارایه کند.

معاونان: عبدالفتاح غني خيل و ميرزا محمد ميا

24: ملا عبدالسلام راکتی

از ولایت زابل و يکی از بنيادگراترين اعضای پارلمان افغانستان است. در فرصت طلبی نظير ندارد و در زمان حکومت مجاهدین قوماندان فرقه زابل بود و در زمان حکومت طالبان قوماندان قل اردوی ننگرهار. گفته می شود که او در تولید و قاچاق مواد مخدر نيز دست دارد.

معاونان: محمد اجمل حبيب صافي و محمد صادق

25: عبدالغفور زوری

معاونان: طاهر محمد ظاهر اسلمي و عبدالرشيد ايمان

26: لطیف پدرام

نویسنده و شاعر است و با بسیاری جنگ سالاران رابطه ی نزديکی دارد. او همچنين يکی از منتقدان سرسخت خاندان شاهی می باشد و به سبب انتقادهایش از امان الله يکی از پادشاهان افغانستان، برای کشتنش مبلغ دوصد هزار دالر جایزه گذاشته شد. لطیف پدرام طرفدار نظام فدرالی در افغانستان می باشد. او سال گذشته به مدت چند ماه به سبب همراهی با عبدالرشید دوستم، در حمله به رقيب دوستم اکبربای، در حبس خانگی به سر برد و اجازه ی خارج شدن از افغانستان را نداشت.

معاونان: نوراحمد برزين خطيبي و محمد ايوب قاسمی

27: محمد اکبر اوریا

معاونان: عبدالظاهر مرزاخيل و نورزيا چرخي

28: غلام فاروق نجرابی

معاونان: جنرال عبدالوکيل و خواجه غلام جيلاني صديقی


29: محمد نصیر انیس

معاونان: ثريا دقيقي و حبيب الله نوری

30: عبدالقادر امامی غوری

معاونان: محمد ياسين کاتب و سلطان علي مرتضي نيکزاد

31: محمد هاشم توفیقی

معاونان: شاه ولي روحاني و غلام علي امين

32: سید جلال کریم

معاونان: فيض محمد دقيق و غلام عباس واعظ زاده بهسودی

33: معین الدین الفتی

معاونان: خان محمد و ناديه

34: ملا غلام محمد ریگی

معاونان: ولي محمد اکسير و باز محمد يفتلي

35: عبدالمجید صمیم

معاونان: عبيدالله و شاه آغار

فهرست کامل و نهایی نامزدهای انتخابات همراه با عکس آنان، معاونان آنان و نشانه ی انتخاباتی شان را در اين فايل پی دی اف ببينيد و بخوانيد. نکته قابل توجه اين است که برخی از آنان از دور رقابت ها خارج شدند که نام آن ها در ادامه آمده است:

فهرست کامل و نهایی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در سال 1388 خورشیدی
Election 2009

فهرست ابتدایی نامزدهای انتخابات همراه با عکس آنان، معاونان آنان و نشانه ی انتخاباتی شان را در اين فايل پی دی اف ببينيد و بخوانيد:

فهرست کامل نامزدهای انتخابات همراه با عکس آنان، معاونان آنان و نشانه ی انتخاباتی شان

آن هایی که رد صلاحیت شدند:

1: محمد اکبر بای

رقیب عبدارشید دوستم جنگ سالار صفحات شمال می باشد که زمانی با او نزدیکی هایی داشت و معمولا رقبای دوستم در دوره های مختلف، مانند گروه جمعیت اسلامی و حامد کرزی و اطرافیانش، از او به عنوان مهره ای علیه دوستم استفاده کرده اند. گفته می شود يکی از اختلافات دوستم و اکبربای عدم پرداخت میلیون ها دالر از پولی ست که دولت ترکیه به گروه جنبش دوستم داد و نزد اکبر بای بود. سال گذشته دوستم به همراه چند تن از نظامیانش به خانه اکبربای یورش بردند و او را لت و کوب کردند. دوستم برای چند ماه ممنوع الخروج بود و بالاخره به ترکیه رفت.

معاونان: عبدالظاهر مرزاخيل و نورزيا چرخی

2: سید جعفر هوفیانی

معاونان: عبدالقادر و بسم الله درخشانی


آن هایی که از رقابت ها کنار کشیدند:

1: گل آغا شیرزی:

قاچاقچی معروف مواد مخدر، کسی که به گزارش يک رسانه ی کانادایی، هفته ای يک ميليون دالر از قاچاق مواد مخدر و دزدی از عوايد گمرکی در آمد داشت، اکنون والی ولايت ننگرهار می باشد. او پيش از آن والی ولايت قندهار بود. گل آغا شیرزی علاوه بر قاچاق مواد مخدر و سوء استفاده و اختلاس گسترده، متهم به سرکوب روشنفکران در ولايت ننگرهار می باشد.

اخبار و گزارش های مربوط به انتخابات رياست جمهوری افغانستان در سال 1388 را قدم به قدم در کابل پرس بخوانيد

2: انور الحق احدی:

دانش آموخته رشته ی اقتصاد و علوم سیاسی از دانشگاه آمريکایی بيروت است. در سال 2002 به عنوان مدير بانک مرکزی افغانستان گمارده شد و پس از آن به عنوان وزير ماليه ی افغانستان. او تا روز پنجم فبروری سال روان به عنوان وزير مالیه فعاليت می کرد. پس از آن استعفا داد و علی رغم اينکه خود يکی از عناصر کليدی در ساختن سیستم فاسد حامد کرزی به شمار می رود، در نتيجه ی تب و تاب انتخابات، به دروغ های معمول انتخاباتی روی آورده و در صف منتقدان قرار گرفته است. بر اساس اسناد موثق مانند اسناد رياست مستقل مبارزه با فاسد و ارتشای اداری و نيز گزاش های معتبر، در فساد و اختلاس ميليون ها دالر از دارايی های همگانی مستقيم دست داشته است.

از او به عنوان يکی از حاميان معنوی طالبان نيز یاد می شود. همچنين تلاش های او برای زير باز قرض بردن افغانستان و تلاش او برای خدمت به بانک جهانی زبانزد می باشد.

او علی رغم اينکه مدتی در صدر گروه افغان ملت قرار داشت، اما بتازگی اين گروه اعلام کرده است که احدی نماينده ی آنان در انتخابات نمی باشد.

انورالحق احدی يکی از غاصبان زمين های شیرپور در شهر کابل بين منطقه ی وزير اکبر خان و شهر نو نيز می باشد که کارنامه ی ايشان را پربار تر کرده است.

اخبار و گزارش های مربوط به انتخابات رياست جمهوری افغانستان در سال 1388 را قدم به قدم در کابل پرس بخوانيد

3: علی احمد جلالی:

يکی از غاصبان شیرپور در شهر کابل، کسی که وزير داخله ی افغانستان در حکومت حامد کرزی بود و استعفا داد، در سال 1940 بدنيا آمد. او گفته بود که فهرستی از مقامات بلندپایه را در اختيار دارد که در توليد و قاچاق مواد مخدر دست دارند اما هيچگاه اين فهرست را افشا نکرد. هرچند پس از استعفا در گوشه ی امن آمريکا به زندگی خود ادامه داد اما اکنون گفته می شود که علت عدم افشای آن فهرست، معامله و زند و بند سیاسی آقای جلالی می باشد که اکنون وارد رقابت های انتخابات رياست جمهوری شده است.

جلالی شهروند آمريکاست و مطابق قانون اساسی افغانستان شرکت او در انتخابات رياست جمهوری کاملا غير قانونی می باشد.

اخبار و گزارش های مربوط به انتخابات رياست جمهوری افغانستان در سال 1388 را قدم به قدم در کابل پرس بخوانيد

4: باز محمد کوفی

به نفع حامد کرزی کنار کشید.

معاونان: زرمينه سحر و سيد محمد باقر اميري

5: زلمی خليل زاد:

متولد سال 1951 ميلادی در شهر مزار شریف، فعلا شهروند آمريکا و مطابق قانون اساسی افغانستان شهروند افغانستان نمی باشد و شرکت او در انتخابات کاملا غير قانونی ست. او در پست های کليدی در دولت جرج بوش در آمريکا از جمله سفير اين کشور در سازمان ملل، سفير اين کشور در عراق و سفير اين کشور در افغانستان کار کرده است. از زلمی خليل زاد نيز به عنوان يکی از حاميان معنوی طالبان ياد می شود، کسی که در زمان حضور خود در افغانستان به عنوان سفير آمريکا، به حمايت جريان خاصی در بدنه ی دولت همت گمارده بود و در تصميم های عمده ی حامد کرزی نقش بسزایی داشت.

معروف است که زلمی خليل زاد امکانات ايالات متحده ی آمريکا را در افغانستان در انحصار افکار و رفتار قبيله ای خود قرار داده بود.

6: عبدالعلی سراج:

خود را متعلق به خاندان شاهی می داند و خوشحال می شود که به او بگويند شاه زاده. او متعهد شده که چنانچه رييس جمهور شود گفتگوهای سازنده ای با سران طالبان روی دست خواهد گرفت. به نظر می رسد گفتگوی سازنده ی شاهزاده يعنی سهیم کردن بيشتر آنان در قدرت و تغيير و تبديل قوانين به نفع گروه تاريک طالبان.

اخبار و گزارش های مربوط به انتخابات رياست جمهوری افغانستان در سال 1388 را قدم به قدم در کابل پرس بخوانيد

فهرست کامل و نهایی نامزدهای انتخابات همراه با عکس آنان، معاونان آنان و نشانه ی انتخاباتی شان را در اين فايل پی دی اف ببينيد و بخوانيد:

فهرست کامل و نهایی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در سال 1388 خورشیدی
Election 2009

فهرست ابتدایی نامزدهای انتخابات همراه با عکس آنان، معاونان آنان و نشانه ی انتخاباتی شان را در اين فايل پی دی اف ببينيد و بخوانيد:

فهرست کامل نامزدهای انتخابات همراه با عکس آنان، معاونان آنان و نشانه ی انتخاباتی شان

7: محمد داود میرکی

محمد داود میرکی بعد از ثبت نام در انتخابات از رقابت ها کنار کشید.

وی محمد کبير و گلستان معرج را به عنوان معاونان خود معرفی کرده بود.

8: مولوی محمد سعید هاشمی

به نفع کرزی کنار کشید.

معاونان: محمد معصوم و محمد نعيم انصاری

9: محمد حکیم تورسن

به نفع کرزی کنار کشید.

معاونان: نصرالله زيارمل و سيد محمد ياسين علوي

10: محمد یاسین صافی

به نفع کرزی کنار کشید.

معاونان: محمد اسراييل و محمد عظيم طاهري


11: هدایت امین ارسلا

کنترل بخش های مالی در دولت افغانستان توسط طالبان نکتايی پوش کاملا با برنامه ريزی صورت گرفته است. هدايت امين ارسلا، اشرف غنی احمدزی، انورالحق احدی، حنيف اتمر و فاروق وردک کليدی ترين عناصری محسوب می شوند که در ساختن حکومت فاسد و سرشار از اختلاس و فساد سهم داشتند و تقريبا بيش از هشتاد و پنج درصد جابجایی های مالی در دولت افغانستان زير نظر آنان صورت گرفته است.

هدايت امين ارسلا از مهره هایی ست که سال ها در آمريکا زندگی کرده است و طبق اسناد وزارت امور خارجه اين کشور، در صورت شکست طالبان (امارت اسلامی) در امور حکومت داری، از طالبان تکنوکرات (نکتایی پوش) مانند هدايت امين ارسلا استفاده خواهد شد.

او به نفع کرزی کنار کشید.

معاونان: محمد اسماعيل قاسميار و شينکي ذهين کروخيل

12: نصرالله بریالی ارسلایی:

گفته می شود به نفع عبدالله عبدالله کنار کشیده است.

معاونان: مولوي عبدالباقي ترکستاني و سيد محمد عالم اميني

اخبار و گزارش های مربوط به انتخابات رياست جمهوری افغانستان در سال 1388 را قدم به قدم در کابل پرس بخوانيد

گالری عکس

واژه های کلیدی

انتخابات در افغانستان
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • برخی هابقدری مجهول الهويه اندکه اولين بارنامشان راشنيديم ولی گل أغاوکرزی هم دربيسوادی وهم درقاچاقبری هيچ فرق ندارندوگل أغا رهبريکی ازشبکه های مهم موادمخدروانجوسالاراست ودراستخبارات انگليس هم عضويت دارداشرف غنی وجلالی هنوزهم تابعيت خارجی دارندولی اگرزنان أنها افغانی باشندميشودتابعيت خودراخلع کنندولی درموردخليلزادمسئله طوريست که اوزن يهودی ودواولادهم داردکه يهودی انداويابايدازخانواده خودبگذرديا ازنامزادی صرف نظرکندچون اگرازتابعيت خودبگذردناگزيراست که اززن واولادش هم بگذردچون أنهافقط تابعيت امريکائی دارندودين يهودی حالانميتوانندهم دين خودراتغيردهندوهم تابعيت افغانستان رابدست أورندخليلزادچطورميتواندخودش راکانديدکندحالانکه وقتی ازافغانستان تبديل شدوزارت خارجه افغانستان باوپاسپورت افتخاری دادولی نپذيرفت يعنی کسيکه ازافغانی بودن وافغان شدن دوباره خودامتناع ورزيدامروزميخواهدرئيس جمهورافغانستان باشد؟ مگردرافغانستان قطع الرجالی است اوچنانچه درکتاب امريکادرافغانستان نوشته انديشمندخوانديم عامل بخش بزرگ بحران کنونی ويکی ازحاميان سرسخت طالبان درواشنگتن بوده است چنين مجرمی بدبختانه باحمايت مالی احسان الله بيات کسيکه فرهنگ وتاريخ وقومش راقربانی منافع مادی کرده است وراديوتلويزيون اودرخدمت فاشيزم قبيله ودشمنان فرهنگ وزبان خودش قرارداردکمپاين ميکندوباپول اومردم رادرولايات خريده ومظاهرات ومحافل رابراه ميأندازدخليلزادبرای پشتونهای أزاده وملت خواه نيزقابل پذيرش نيست وعلمای سنی وشيعه اورابحيث ميگسارکه چيزی رابنام نمازوروزه نميداندوهزارباردرمواقع تقررش برانجيل سوگنديادکرده است ودين خودراگردانده است چون دروظائف حساسی که اوقرارگرفت مسلمان نميتواندمگرامريکايک مسلمان رابحيث نماينده دائمی خود درسازمان ملل تعين ميکند؟ اولابايداومسلمان شودبعداززن يهوديش برائت بخواهدواوراطلاق دهدوسپس نام اولادهايش راتغيردهدوبازتابعيت خارجی خودراخلع نمايدوبعدهم زبان دری وپشتورادرست يادبگيردوبالاخره باشتباهات متواترش اعتراف نمايدوازمردم افغانستان معذرت بخواهدأنگاه ميتواندخودراکانديدکندگرچی داکترعبدالله هرگزچانس پيروزی نداردولی شمادرموردش مبالغه کرده ايِدوبشردوست هم گرچی مردصادق وبا اخلاص است ولی خيالپردازبوده وچانس پيروزی نداردجلالی فرصت طلب است وبوطن ومردم اخلاص نداردبلکه ميخواهدچانس خودرابسنجدکسانيکه احدی راانتخاب ميکنندتجربه کسانی راتکرارميکنندکه هتلرونازيهارابقدرت رساندندواو، اشرف غنی کوچی نه تنهابحران رامهارکرده نميتوانندبلکه باعث يک جنگ داخلی وتراژيدی ديگرخواهندشدتاکنون گرزی نتوانسته يک رقيب کف وشايسته يابدگفته ميشودسياف هم درراه است ولی اگرهم مردم افغانستان باورأی هم بدهندجامعه جهانی اورانخواهدپذيرفت شهلاعطاچرندميگفت اوميخواهدزيرنام داودخان خودش رامطرح سازدحالانکه داودهم چندان مردنيکنامی نيست وعامل کودتاوتراژيدی درکشوراست به هرحال مهم اين است که انتخابات شفاف باشدوأرای مردم سرقت نشودهرکی أب ازدم شميشيرخوردنوشش بادبدون کم وزيادبايدواقعيت هادرموردنامزادهاگفته شودتاعوام تخديرنشوندبگذارمردم بشناسندوبعدتصميم گيرندموفق باشيد

    • سفیرونمایندۀ سابق امریکا درکابل میخواهد رئیس جمهورافغانستان شود
      محمود منجم زاده برلین آلمان 2009-04-10

      محمود منجم زاده برلین آلمان
      سفیرونمایندۀ سابق امریکا درکابل میخواهد رئیس جمهورافغانستان شود
      آقای خلیل زاد به عنوان یک افغان ولی بنام یک سیاست مدارامریکایی وارد تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری افغانستان میگردد .
      با نزدیک شدن انتخابات ریاست جمهوری بازارمعاملات و زد و بند های سیاسی درافغانستان بیشتر شده و وارد مرحلۀ از ساخت و بافت های سیاسی شده است .
      بزرگ جلوه دادن آقایان خلیل زاد و جلالی از طریق تلویزیون آریانا صحنۀ دیگری است از این زد وبند های سیاسی که طبق گفتۀ کارشناسان آقای انجینر احسان الله بیات مجری اصلی این برنامه ها میباشد .
      آکاهان سیاسی عقیده دارند اگر آقای احسان الله بیات عزم شرکت در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان را دارد لازم نیست حتمآ ازطریق آقایان خلیل زاد و جلالی وارد مبارزات انتخاباتی شود .
      از طرف دیگر تبلیغات برای انتخاب آقایان خلیل زاد و جلالی به عنوان رئیس جمهور افغانستان بیش از هشت ماه قبل از طریق تلویزویون آریانا آغازگردیده است .
      ما در چند ماه گذشته شاهد مصاحبه های ویژه خبرنگار تلویزیون آریانا درامریکا با آقایان خلیل زاد و جلالی از طریق این تلویزیون میباشیم ضمن مصاحبه های بیشمار با آقای جلالی ازهرفرصت مناسبت استفاده شده است حتی در روز دهه محرم دریکی ازمساجد امریکا تصویرآقای جلالی درکناریک روحانی دیده شده است .
      بلاخره با نشست دوبی دراواسط ماه مارچ 2009 واشتراک آقایان انجینر احسان الله بیات مسؤل تلویزیون آریانا ، زلمی خلیل زاد و جلالی نشان داد که تبلیغات انتخاباتی مسیرخود را مشخص نموده و وارد میدان مبارزاتی جدی درافغانستان شده است که تحت پوشش خبری تلویزیون آریانا قراردارد.
      گفته میشود دراین نشت شخصیت های زیادی از داخل و خارج افغانستان در آن اشتراک نموده بودند خصوصا تعداد زیادی ازجوانان افغانی مقیم امریکا و اروپا ، ولی در صفحه تلویزیون فقط تصاویر چند نفر محدود مرتب به نمایش گذاشته میشد که در حقیقت سازمان دهی این نشست را به عهده داشتند و ازنشان دادن تصاویراکثریت اشتراک کنندگان طوریکه درخارج ازافغانستان از طریق تلویزیون آریانا پوشش میشد افراد دیگری دیده نمیشدند و ازحضوز فعال جوانان دراین نشست طبق گفته بعضی از اشتراک کنندگان خبری نبود صرف نظر ازاینکه چرا این نشست در دوبی که چندان فاصله ی با افغانستان ندارد برگزارشده بود نه در افغانستان .
      از لیست اشتراک کنندگان که بعدا منتشرگردید اکثریت شان افردا نا شناخته شده درافغانستان وخارج از کشور بودند فقط در روزهای آخر از حضور آقایان داکتر شریف فایزسابق وزیر تحصیلات عالی ، هلال الدین هلال نماینده پارلمان وعتیق الله بریالی سابق معین وزارت دفاع تذکر رفته بود گفته میشود حضور آقای داکتر سپنتا نیز شکل تشریفاتی و سمبولیک داشته است .
      ازهمه مهم ترحضور و برنامه ریزی این اجلاس توسط آقای بیات و تلویزیون آریانا مورد توجه قرار دارد چون درحلقات سیاسی گفته میشود ، که از چندین ماه قبل ازاین سه شخصیت به عنوان یک تیم انتخاباتی در ریاست جمهوری افغانستان که آقای بیات به عنوان یکی از معاونین رئیس جمهور یاد شده است میباشد .
      ناگفته نباید گذاشت که درچند ماه گذشته از ملاقات های این سه شخصیت درامریکا و افغانستان و گویا تفاهمی که بین این سه نفر انجام گرفته چیزهای شنیده شده است .
      درهرصورت شرکت درانتخابات ریاست جمهوری افغانستان حق هرافغان داری شراط خاص میباشد.
      ولی بطور عموم میتوان کاندیدان ریاست جمهوری افغانستان را در زمینه کارکردها ، سابقۀ کاری و عملکرد شان را در سیاست های گذشته مورد نقد و بررسی قرارداد .
      آقای زلمی خلیل زاد که فعالیت سیاسی اش از شرکت نفت یونیکال در کنار( دیک چینی) ودیگران و سپس در اداره دولت آقای بوش درپست های مختلف وزارت دفاع و امنیت ملی امریکا و بعدا به عنوان سفیر امریکا درکابل و سپس در عراق و سرانجام نماینده ایالات متحد امریکا در سازمان ملل متحد درنیویارک ایفای وظیفه میکرد واز قدرت سیاسی قابل ملاحظۀ برخور دار بود با این همه تجاروب سیاسی و بین المللی نتوانست و یا نخواست از قدرت ، نفوظ و صلاحیت خود برای حفظ امنیت ، اجرای قانون و فساد اداری در افغانستان مفید واقع گردد وی درمدت چندین سال قدرت سیاسی و حضور فعال در کنفرانس های بین المللی در رابطه به افغانستان که در حقیقت میتوانست به عنوان فردیکه درافغانستان متولد شده است از امکانات دست داشته خود درپروسه استقرار امنیت و بازسازی سهم مهمی در ( وطن اش ) داشته باشد و از خود چیزی به مردم افغانستان بیادگار بگذارد کاری انجام نداد.
      حالا که نه قدرت و پشتیبانی نه صلاحیتی و نه هم نام ومقام مهمی دارد چطور میتواند به مردم رنج دیده افغانستان خدمت نماید ؟ تلویزیون آیانا پوشش خبری شماری از مردم چند ولسوالی را که به تبلیغات آقای خلیل زاد گرد هم جمع شده بودند به عهده گرفته و مانورهای سیاسی آقای خلیل زاد مرتب نشر میکند . به گفته کارشناسان امور سیاسی در افغانستان آقای خلیل زاد از نزدیکان تحریک طالبان در افغانستان به شمارمیرود وی همیشه درارتباط نزدیک با طالبان ودرملاقات های شان درامریکا حضورداشته و نقش فعالی در به رسمیت شناختن طالبان در امریکا داشته است.
      به گفته کارشناسان به آمدن آقای خلیل زاد به افغانستان گرچه وی سفیر و نماینده امریکا در کابل بود ولی درساختن گروهای قومی ومداخله درموضوعات داخلی افغانستان نقش فعال داشت از قبیل ناامنی ها درغرب افغانستان و مسلح نمودن بعضی از قوماندان ها یا ملیشه ها مانند ( امان الله ) در زیرکوه شندند و تقویت نیروهای امان الله شندنی از طریق (گل آغا شیرزی ) والی سابق قندهار که مورد پشیبانی آقای خلیل زاد قرار داشت و آغاز نمودن جنگی که تا حال صد ها نفر کشته وزخمی درشندند وهرات بجا گذاشته است و هنوز هم این نقطه یعنی زیر کوه شندند مرکز ناامنی ها و حضور طالبان میباشد واز آن منطقه ناامنی ها به هرات همچنان ادامه دارد ، محصول ابتکارات مهم آقای خلیل زاد درافغانستان به شمار میرود که در( حقیقت مسؤلیت کشته شدن دها نفررا در ولسوالی شندند ولایت هرات آقایان خلیل زاد و گل آغا شیزی به عهده دارند )
      با در نظر داشت اینکه آقای خلیل زاد یک سیاستمدار با تجربۀ میباشد ولی موقف ضعیف فعلی اش کمتر چانسی را در انتخابات آینده افغانستان برایش ممکن میسازد .
      در ضمن باید یاد آورشد که آقای خلیل زاد طبق مقررات بین المللی برای انجام وظایف مهم مانند سفیر امریکا درعراق و درافغانستان و نماینده دایئمی امریکا درسازمان ملل متحد در مرحلۀ اول به عنوان یک شهروند امریکای برای تآمین منافع امریکا چندین بار قول وفاداری یاد نموده است دراین صورت قبل اینکه آقای خلیل زاد یک افغان باشد یک امریکای بشمارمیرود .
      گرچه داشتن دو تابعیت برای مهاجران افغان در خارج از کشور درطول سالهای جنگ و بحران که برای حفظ اقامت و زندگی مطمعن برای فامیل به دست آورده اند چیزیست که با تابعیت دوگانه آقای خلیل زاد به عنوان مدافع حقوق یک کشور دیگر فرق میکند ولی بازهم آقای زلمی خلیل زاد مثل هر شهروند دیگر افغانی به عنوان یک افغان که دراین کشور تولد شده است می تواند چانس خود را درانتخابات ریاست جمهوری افغانستان امتحان نماید البته قانون اساسی افغانستان شرایط کاندیدان را تعین نموده است .
      آقای جلالی سیاستمدار و زمانی به عنوان وزیر داخله و یکی ازاعضای برجستۀ کابینه آقای کرزی بوده است نامبره که خود یکی از پایه های تعین کننده درسیاست افغانستان و رئیس جمهور کرزی بود ، باید از جرعت و شجاعت خود به عنوان وزیر داخله استفاده میکرد و لیست قاچاقبران که نزدش موجود بود و گاه گاهی تهدید به افشای آن می نمود باید قبل از استیعفا و یا برکنار شدن خود لیست قاچاقبران و تاجران مواد مخدر را که به گفته وی بعضی شان در رده بالای دولت بودند افشا میساخت وازخود نام خوبی بین مردم افغانستان بیادگار میگذاشت متاسفانه همه لاف میزنند دروقت عمل فرار را بر قرار ترجیع میدهند مانند آقایان ( اشرف غنی احمد زی ، نورالحق احدی وغیره ) بالاخره آقای جلالی نیز مثل دیگران حق تبلیغات در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان را دارد .
      آقای جلالی در مهم ترین و حساس ترین دوران کاری خود به عنوان وزیر داخله افغانستان برای حفظ امنیت ، مبارزه با قاچاق مواد مخدروافساد اداری کاری انجام نداد و درمقابل قاچاقبران سکوت اختیار نمود و فرار را بر قرار ترجیع داد حالا چه ابزار قوی تری در دست دارد که بتواند کارهای که آن زمان انجام نداده فعلآ انجام دهد ؟
      ( آقای جلالی در اویل سال 2003 میلادی ضمن مسافرتی به آلمان درکنفرانس مطبوعاتی که با وزیر داخله وقت اقای ( اتوشیلی) داشت درمقابل اظهارات وزیر داخله آلمان مبنی بر مشکلات امنیتی که از طرف طالبان متوجه دولت افغانستان میشود گفت : هیچ خطری ازطرف طالبان متوجه دولت افغانستان نیست و کوشش نمود ، که اصلا طالبان را به عنوان مشکلی قلم داد نکند با وجود آنکه من در همان کنفرانس حضور داشتم و خطر موجودیت طالبان را ازآقای جلالی جویا شدم ولی نمیدانم علت بی اهمیت جلوه دادن طالبان در آن کنفرانس خبری چه بود ؟ )
      گزارشات از افغانستان حاکی از آن است ، که آقای جلالی نزدیک ترین همکاران تیم کاری خود را از کادرهای حزب دیمکراتیک خلق که در سرکوب آزادی خواهان افغانستان نقش فعال داشته اند انتخاب نموده است وگفته میشود بعضی ازکادیدان دیگر نیز تیم کاری خود را ازخلقی ها ، پرچی ها و طالبان وبعضی ازنظامیان جهادی سابق که بقول مردم سابقۀ خوبی نداشته اند انتخاب نموده است مثل اینکه در افغانستان شخصیت های ملی تحصیل کرده و با تجربه اصلآ وجود ندارند ؟
      تجربه نشان داده است هرکس که از خارج برای گرفتن مقام مهمی به افغانستان آمده است تا روزیکه آن مقام را دارد در افغانستان میماند همینکه از وظیفه برطرف شد و یا به علت بی کفایتی استعیفا نمود افغانستان را ترک میکند آنها فقط برای بدست آوردن مقام به افغانستان میآیند و در وقت خطر اثری آزآنان در افغانستان باقی نخواهد داشت طوریکه اکثر وزیران در افغانستان و سفرآی که ختم وظیفه شدند افغانستان را ترک نمودند مانند فراریانیکه اینک دوباره به افغانستان آمده ، و خود را به ریاست جمهوری افغانستان یا پست وزارت کاندید مینمایند .
      افغانستان به افرادی نیاز دارد که در وقت بحران و مشکلات جنگ در کنار مردم خود بمانند و فرار نکنند مانند آقای وردک وزیر دفاع افغانستان که در اثر چند فیر، اردو و پولیس را تنها گذاشت واز صحنه فرار نمود همه میدانند که فرار یک جنرال از صحنۀ جنگ و یا نا آرامی چیست ؟
      ولی اینک اقای ودرک در کنار محترم کرزی آرمیده و روز به روز به گفته بعضی از سربازان اردو چاق و چله میشود .
      شاید چنین تصور شود که اگر از همه کاندیدن انتقاد شود ، پس چه کسی لیاقت رئیس جمهور افغانستان را دارد ؟
      این سوال کاملآ بجاست ولی آزموده را که امتحان خوب نداده مجددا نباید آزمود .
      محمود منجم زاده برلین آلمان

    • حناب منجم زاده:
      با سلام وتشکر از نوشته تان در ارتباط با کاندیدا توری اقائ خلیل زاد وجلا لی که از مسولین
      وکار کشته هائ رده هائ بالائ وزارت دفاعء امنیت ملئ و شرکائ بزرگترین کامپنی هائ نفتی
      یونیکال بوده اند اشاره داشته اید. بنده چند مورد را هم بارتباط سپردن قدرت کامل سیاسی وادارهءکشور افغانستان را بایشان ( که مجریان اصلی برنامه هائ طویل المدت امریکا درافغانستان ومنطقه میباشند) اشاره میکنم :
      ١- خلیل زاد وجلا لی پیش از انکه مسلمان وافغان با شند امریکا یی بوده تامین کنندهءبدون قید وشرط منفعت دراز مدت امریکا در افغانستان میباشند.
      ٢-خلیل زاد با داشتن خانم یهودی یکی از مهره هائ اصلی ومجریان کلیدئ جنگ امریکا علیه
      اسلام واشغال افغانستان و عراق وبرنامه شرق میانهءکبیر که مراد ان توسعه وانکشاف کشور
      اسراییل از نیل تافرات است در تیم کاری بوش -دیک چینی -ولف وتز- رامسفلد -وکاندو لیز رایس و..... قرار داشته وبرائ اشغال سوریه -لبنان و دیگر کشور هائ عربی پلان دراز مدت
      داشتند که ختم دوران کاری بوش این اهداف را معلق ساخت .
      ٣ -درا هداف اصلی واساسی اشغال افغانستان وعراق تحت نام جنگ با طالب والقاعده ووجود
      سلاح کشتار جمعی در عراق مسایل کلی واساسی دیگری نهفته است که تطبیق ان اهداف ذریعهء
      انسان بی کفایت بی اداره وفاقد صلاحیت فکری وعملی مانند کرزی ممکن نیست وبنابران از کرزی بعنوان پل عبور با ید استفاده میشد تا مجریان اصلی برنامه هائ دراز مدت امریکا با
      بدست گرفتن تمام مقدرات کشور با سانی وبا دست باز تر عمل نمایند.
      اهداف دراز مدت امریکا تسلط بر مراکز انرژئ اسیائ میانه( در ترکمنستان - اذر بایجان ارمنستان وحتی منبع یورانیم قزا قستان و... ) ، جلوکیری ازا حیا وتوسعه مجدد روسیه ,کنترول ومهار اقتصادئ چین، تسلط کامل ودر صورت امکان نا بودی سلاح ذروی پاکستان محاصره وکنترل ایران و باج گرفتن بیشتر از ممالک عربی در برابر قدرت رو بانکشاف ایران بعد از اشغال عراق وغیره اهداف کوتاه مدت ودراز مدت امریکا در منطقه
      میباشد که عناصر مورد اعتمادوکارکشته ودیکتاتوروبی رحم را مانند خلیل زاد وجلالی رالازم
      دارد تا در تطبیق اهداف ان موفق باشند .
      ٤- خلیل زاد با انکه بعد از درامهءبن واشغال افغانستان حاکم اصلی ووایسرائ مطلق امریکادر افغانستان بود.وخودش اداره حکومت موقت، لویه جرگه ،انتخابات ونصب کرزی بعنوان ریس جمهور (و اجازه ندادن هیج کاندید دیگر ) با تمام قدرت قاهره وتهدید بی ٥٢ وفانتوم و... بدست داشت اما از امکانات امریکا وجهان برای مردم افغانستان وکشور ویران کاری نکرد بلکه فقط برائ تاسیس پایگاهائ نظامی امریکا ، وتاسیس اداره ایکه فقط در خط فکر واهداف امریکا باید کار کند سعی خودرا بکار بردوتمام عناصر وطن دوست ملی ومسلمان را سلب صلاحیت نمود وبا سیاست از دشمن بر
      علیه دشمن کمال استفاده را برد.
      ٥- خلیل زاد بعد از استقرار نیروهائ حافظ امنیت(آیساف ) با روکش سازمان ملل، اداره تمام کشورر ا به نیروهائ امریکا یی وناتو سپرد که از لحاظ نظامی کل افغانستان را باشغال ناتوو در درحقیقت زیر هدایت ورهبری خود امریکا قرارداد وحتی صلاحیت هائ ناتو را هم
      در انحصار امریکا قرارداد. وبعدا برائ اجرائ ماموریت مهمتر وخطر ناکتر در اشغال عراق
      رهسپار انجا شد . وبا طرح جدا سازی سنیها , شیعه ها و کردها از همدیگروایجاد جنگهائ
      نا مقدس فرقه یی واستخدام عناصر گماشته شده خود دربین شیعه ها ،سنی ها وکردها چنان اتشی
      را درکشور اشغال شدهءعراق مشتعل کرد که ساده لوحان دست از جان اشغالگران بر داشته وبجا ن هم افتادند وسیاست تفرقه بیانداز وحکومت کن را عملا در انجا تطبیق کردند.
      وامروز از کشور عراق جز ویرانهءچیز دیگر باقی نگذاشتند .وپایگاه ومراکز نظامی خویش را
      در انجا مستقر کرده وامنیت اسراییل را از خطر یک کشور نیرومند نظامی واقتصادی تامین
      کردند که نقش خلیل زاد در تطبیق اهداف امریکا وخواست خانم یهودی شان ودولت اسراییل از همه موجه تر است .
      ٦- چون سیاست نظا می فعلی امریکا در افغانستان مبنی بر تشدید کار برد نظامی است .و در طول هفت سال اشغال افغانستان در اثرکشتار وبمباردمانهائ وحشیانه نیروهائ خارجی چندین هزار ازمردم بیدفاع وملکی شهید شدند واز دوسال باینطرف بلو سیله فشار هائیکه از طرف
      مردم وپارلمان وحتی کابینه کرزی بر ان وارد شده است گاه گاهی کرزی را وادار بداد وبیدادبر علیه جنایت اشغالگرانکردند و گاهی خواهش والتماس وزاری میکندکه بیش ازین افغانها در بمباردمانها کشته نشوند وگاهی هم حتی اورا بگریه وا میدارد وبمردم حالی میکند که من درغم شما شریکم اما چکنم که مزدور از بادار فقط میتواند خواهش کند نه بیشتر از ان واین با بادار وارباب تعلق میگیرد که خواهش را می پذیرد یا خیر؟؟إإإ وباز هم مردم را به صبر وا میداشت .
      واما انتصاب خلیل زاد امریکایی با خوی نظامی گری وتجربه دیکتاتوری وادمکشی وتفکر واندیشهءصهیو نیستی( مبنی بر سبعیت ودرندگی ) گزینهءمناسب ومجری موفق اهداف طویل ا لمدت امریکا ( پنتاگو ن - سی ای ا —وکمپنی هائ نفتی یونیکال وبرداس) در افغانستان
      است زیرا نامبرده با سیطره وهدایت بر قلمرو سیاسی کشور با استفاده کامل ازتوان نظامی
      امریکا وناتو وجبروت انها خود فعال مایشاء بوده وبا استفاده از سیاست هائ انگلیسی که
      در عراق بکار برد دیگر لازم بکشته شدن سرباز امریکایی وناتو درافغانستان نخوا هد بود
      بلکه با استفاده از اختلاف مسایل قومی زبانی ومذهبی که خود ایجاد گر انست مردم بیچاره راچنان به جان هم خواهد انداخت که حوادث خونبار عراق برائ افغانها زنده خواهد شد . وامریکا وناتو با خیال راحت اهداف اصلی خود را پیش خوا هند برد. واینک مردم افغان کشته شوند ویا کشور بیشتر خراب شود به مردم ما جز سیه روزی ونگون بختی چیز دیگری بارمغان نخواهد اورد .
      ٧- خلیل زادوجلا لی مهره هائ انتصابی امریکا استند پس انتظار خدمتگذاری انها برائ افغانستان تفکر ابلهانه است و کمپا ینی هم که برائ انها در افغانستان جر یان دارد با پول وامکانات امریکا بوده است وتلویزیون بیات- افغان بیسیم -بنیاد بیات- عزیزی بانک وغیره مراکز رسانه یی واقتصادی هم شرکائ اصلی اقتصادی شان است تا با تبلیغ وصحنه سازی وتوزیع پول وکمک وخیر خواهی مردم را بفریبند وبعد از احراز قدرت بیش از پیش دمار از روزگار مردم بر اورند . والسلام - احمدی

      ازموده را ازمودن خطا است

    • تا جائیکه من فکر میکنم این چند نفر کاندیدانی که خود را در انتخابات ریاست جمهوری کاندید نموده اند هیچ کدام آنها از کار نیستند به خاطراینکه ما شاهد بوده ایم که بعضی اینها در دولت آقای کرزی پست های کلیدی داشتند به سمت وزیر ولی دیدیم که در پست وزارتها کدام کاری موثر برای مردم افغانستان نکردند، تقریباً در کارخود ناکام بودند ولی باید به این نکته توجه نمایم که اینها در پست وزارت کار کرده نتوانستند در پست ریاست جمهوری چی کار خواهند کرد. قسمیکه دیده میشود این کلاه در سر اینها بسیار کلان است.
      ولی سوال عمده این است که پس چی کسی میتواند که زمام امور مملکت رنجیده ما را بهعده گیرد تا بتواند بصورت درست مملکت را اداره نماید.

    • میرهزار صاحب، خوبست که فوری به ساخت و پاخت قاچاقبر و خاینی مثل شیروزی عکس‌العمل نشان دادی و به حق نشان دادی.

      اما خوب بود که در مورد حرامزادگی و خیانت و بیشرمی حزب وحدت اسلامی خلیلی هم چیزکی مینوشتی که چطور با آنکه از سر و روی کرزی جنایت و فساد و مزدوری و .... میبارد، هنوز هم در خیمه لویه جرگه به گفته مطبوعات دونیم هزار تن را جمعاوری کرد و از کرزی حمایتش را اعلان کرد.

      به زودی شاید حزب وحدت محقق هم همدست با دوستم از کرزی حمایت شانرا اعلان کنند. آیا درین مورد نیز خاموشی اختیار خواهی کرد؟

      این گونه خاموشی ها در برابر هم ملیتی هایت چهره کابل پرس? را بین مردم شدیدا ضربه زده و آنرا یک سایتی که بر جباران و جانیان ملیت هزاره ما پرده می افکند معرفی خواهد کرد. امید چنین مباد!

    • آغای منجم زاده سلام
      من همیشه مصاحبه های تان را از طریق تلویزیون صدای افغان وحالا نوشته ات را از طریق کابل پرس? میخوانم شما تمام زندگی حقیقی را از دیدگاه بیدل فال میبینید ولی علم و نجوم هم نتوانست مشکلات مردم را حل و فصل کند بهتر است دیگر در مورد سیاست صحبت نکنید چون بمن خیلی خسته کننده است اگر من و شما که در خارج زندگی میکنیم ولی ما همه مانند کسانیکه در خارج آمده اند آمدهایم و تابعیت کشور های میزبان را مانند من و شما کسب کرده اند ولی زاد گاه خودرا مانند من و تو که فراموش نکرده ایم آنها هم فراموش نکرده اند چه فرق میکند که خارج از افغانستان وزیر باشند و ريیس جمهور باشند ولی افغان استند و نباید حق ایشان را تلف نماهیم واز نظر نجوم بگوهیم که در فلان مملکت چه بود و نمیتواند در وطن خودش و زادگاه خودش کاندید ريیس جمهوری نباشد شما را بخدا این را شما حق دارید قضاوت کنید نمیشود که چیزی را که نمیدانید نگوهید و دیگر اینکه همان سردار آغا های جهادی و صد فیصد اسلامی که جنایات ایشان بقران ضد بشری به یک کتاب بسیار چاق وغیر قابل حمل مبدل شده و همی آدمهای که در خارج زندگی کرده و درس خوانده و کار هم کرده و صرف به بهانه داشتن تابعیت دوگانه از انتخابات محروم شوند شما از روی کدام و جدان قضاوت میکنید اگر بمن که عقلم کار نمیکند و نسبت بشما جوانتر هم استم جواب قناعت بخش ارایه دهید .خدا یارتان

    • آحمد جان وردک سلام .شمارا جنون مذهبی اسلامی چنان در قرتک آورده که حتی از طریق تلویزیونهای آزاد افغانستان چه دشنامهای نیست که شما بمردم افغانستان روا نمیدارید پس جالب است که در کابل پرس? هم تشریف تان را کشال کردید و ازین سایت کوشش کنید که بیاموزید و شما را بنیاد گرائی مذهبی به قهقرا میبرد و شما تجرید میشوید .من همیشه که به نظریات شما نظر مییاندازم شما کهنه گرا و طرفدار یک نظام طالبانی خشن اسلامی استید که باید بدانید که افغانستان امروز جز خانواده جامعه جهانی است باید دموکراسی را پیروی کند و برای یک افغانستان با ثبات و سیکولار گام بردارد .زیرا افغانستان امروز وطن ایست که یهودیان و مسیحیان و زردشتییان و مونییان و بهاهیان و سیکهها هندوان ومسلمانان زندگی میکنند ما ظرورت نداریم که این کشور اسلامی باشد ما افغانهای امروز دولت ملی و با پایه های اجتماعی و سیکولار و دموکرات که هم بهترین عضو فعال جامعه جهانی باشد و هم در سطح ملی یک حکومت پایدار و حافظ حقوق تمام اتباع افغانستان باشد جهاد گرايی را دیگر نه ما میخواهیم و نه جامعه بین المللی .کوشش کن بیاموز تو که مسلمان استی چه میکنی در لندن و برو در امارات زندگی کن و پول کشور مسیحی را از سوسیال میگیری و نوش جان میکنی و علیه کشورش اعلان جهاد را تبلیغ میکنی .طالبان و جهادیها مثل شما عامل بد بختی هم در عراق و افغانستان و فلسطین استند واگر بنیاد گرایان مذهبی ذوب شوند اسرائیل چرا پول بپردازدبرای جنگ.ویا امریکا چرا بافغانستان لشکر کشید .امروز شما بنیاد گرایان عامل تمام بد بختی های اصلی نتنها در عراق و افغانستان و فلسطین استید بلکه در تمام دنیا شما بنیاد گرایان اسلامی عامل تمام بحرانها استید بامید روزی که ما و تمام جهانیان از شر بنیاد گرایان مذهبی خلاص شویم .در مورد آغای خلیل زاد باید بگویم که خانم ایشان فعلاً زن یک افغان است ولو هر مذهبی را که داشته باشد و شما حق ندارید بفامیل کسی متوجه شوید و هر کس که در افغانستان تولد شده و پدر و مادر افغان داشته باشد از هر کشوریکه تابعیت بگیرد در کشور خود هم میتواند تابعیت داشته باشد میتواند رهبر کشور هم انتخاب شود اگر رضای خدا و انتخاب مردم افغانستان باشد شما نظر خودرا قبیحانه همیشه میخواهید قسمی اجباری بالای مردم افغانستان تطبیق نماهید و لی شما این آرمان تان را بجهنم با خود یکجا خواهید برد امید وارم که افکار طالبانی شمارا همه هموطنانم درک کند

    • با این تحلیل سیاست های امریکا در افغانستان موافق هستم. طالبان نه تنها به اسلام، افغانستان خدمت نخواهند کرد، بلکه سیاست مداران امریکا در واشنگتن را خرسند خواهند کرد چون با ادامه جنگ در افغانستان، وجود امریکا در کشور و منطقه ضمانت می گردد.

  • من به داکتر بشردوست رآی میدهم.
    وچرا آقای لطیف پدرام در این جمع نیستند؟

    • من وقت خود را به رای دادن ضایع نمیکنم، رای ما کوچکترین اهمیتی نخواهد داشت، آنچه را که کاخ سفید بخواهد همان خواهد شد.

      کسی را نصب خواهد کرد که مزدور سی آی ای و امریکا باشد، انتخابات فقط یک نمایش و یک نیرنگ است.

    • خوب انتخابات جای هرکس و ناکس نیست، آقای که لست کاندیدان را درج این سایت نموده اند. کاملاً یک جانبه نظریات خویش را ارایه کرده اند. اگر آقای بشر دوست شخص خوب است ولی کفایت و درایت آنرا ندارد که رئیس جمهور بعدی شود. رئیس جمهور بعدی یا آقای کرزی ویا جلالی میباشد. به غیر پشتون کسی دیگری رئیس جمهور شده نمیتواند.

    • بلحاظ خدا از سر خطر شیطان پایین شوید. پشتون تا بحال چه کرده که از این ببعد کند؟ شرط رئیس جمهور شدن را دزد بودن و خاین بودن قرار ندهید. بیایید و به ندای وجدان خود (اگر داشته باشید) گوش دهید. تا بکی یک مفعول، دزد، وطن فروش، ناموس فروش، خا.. مال، بی وجدان ... رهبر این وطن باشد؟ یک کمی انصاف کنید لطفاً. بنی اسرائیل که اینقدر بی عقل نبود. همه میبینیم که بنی اسرائیل در سراسر دنیا بسیار هوشیار و زیرک اند اما چرا وقتیکه در افغانستان آمدند اینگونه ساده و پیش پا بین میشوند؟

      امیدوارم از روی احساسات و قوم پرستی انتخاب نکنید. بگذارید این وطن از بدبختی ها نجات یابد. ما هر که هستیم باید وطن خود را آباد سازیم و دست از منافقت و خودخواهی برداریم.

      اگر پشتون ها، تاجک ها و ازبک ها مانند داکتر بشردوست یک فرد را پیشنهاد کنند، هزاره ها با دل و جان حاضرند که به او رای دهند. بیایید شما نیز مردانه به حقایق تن داده و بیشتر از این خیانت نکنید.

      با احترام

    • لطیف پدرام شوروایی است گاهی اینطرف است و گاهی اونطرف وباز نشود که اوغانستان را خراسان بسازد که من پلان دارم که آریانا بسازمش.بشر دوست را هم من نمیشناسم که او چه خات کرد فقط ده سر چوکی خات شیشت و نکو نکو خواهد گفت برار به نکو نکو خو ای وطن جور نمیشه همی چند سال که وکیل بود چیزی نکد و از دستی که قار قار گپ زد دوتا وکیله طرفدار خود نساخت و مردومه چه میکنی مردوم بیچاره که یک شکم نان چرب بتی بز واری طرفت میدوه ولی کسایکه پلو میتن ده اوغانستان چیل تا است .برو بیادر پشت همی گپ هاره ایلا بتی ببین که خدا چه موکونه

    • تو واقعاً یک احمق استی اگر خد بخواهد و مردم انتخاب کند فرق بین پشتون و هزاره و ازبک و ترکمن نیست تو شاید پاکستانی باشی همین حالا بشر دوست از جانب پشتونها هم حمایت میشود و هم از طرف ملیت های دیگر و امیدوارم که اگر افغان استی پشتون افغان باش ودر غیر آن از جمله خران پشتون هم بحساب نمییایی زیرا تو بی عقل استی و در بین مردم افغانستان تفرقه مییاندازی وحالا مردم افغانستان بسیار هوشیار استند به این گپک های مفت بازی نمیخورند

    • پشتون جان

      چرا خودرا به جاهلی میزنی و مردانه واقعیت را نمیگوئی که حاکمیت پشتون (اوغان) یگانه عامل عقب مانی و پس مانی کشور است . به تاریخ نگاه کن تمام حاکمان این قوم یا وابسطه بوده اند و یا هم اگر زور داشته به چور وغارت دیگران پرداخته اند. انکار از حقیقت بزدلی است و صفت مرد نیست.

    • جناب محترم پشتون!
      تشکر از نظریه که ارایه کردید، مگر ما نباید چنین گپهای که در این سه دهه ما را ویران، برباد و عقب مانده ساخت بزنیم، من هم پشتون استم اما هیچگاه منطق من قبول نمیکند که بگویم تنها پشتونها میتوایند رهبر افغانستان باشد. من میگویم که انسان با درایت، انسان با وجدان، انسان با ایمان و انسان وطندوست میتواند که این ملک را آباد کند و دیگر در جمع این 42 کاندید ریاست جمهوری (احترامشان بجا) نمیتوان کسی بهتر از بشردوست یافت چرا که کرزی صاحب امتحان خود را داده و آزموده را آزمودن خطاست! جناب جلالی هم صرفنظر نمود، پس که بهتر از بشردوست را میتوانی درین جمع 42 نفری یافت؟ بیایید مانند یک جوان روشنفکر و یک جوان بیدار دست از قوم پرستی و نجات پرستی برداریم و رهبر خود کسی را قبول کنیم که به وطن خدمت کند و بس! و من سخن شما که میگویید بشردوست درایت و کارکردگی ریاست جمهوری را ندارد رد میکنم. ببین، ریس جمهور نیاز دارد قاطع، با ایمان، وطنپرست و کارفهم باشد، باقی کارها را وزیران و مشاورین پیش میبرد. . .

    • برادر گرامی ناامید نباشید، به آقای بشردوست رای دهید تا از شر زورگویان خلاص شویم.

      خود بشردوست به پیروزی خود اطمینان کامل دارد و برعکس سایر کاندیدان بی نام و نشان که قبلا اعلان کرده اند که شفافیت در انتخابات نیست، آقای بشردوست به شفافیت آن هم اعتماد کامل دارد.

      درین ویدیو سخنان آقای بشردوست را شنیده میتوانید:

      http://www.youtube.com/watch?v=axVmqdzk0dU

    • دوست گرامی، البته هیچ جای شک نیست که بشردوست انسان خوب است و مخالف تمامی جنایتکاران اما برای من جالب است که وی با وجود داشتن داکتری در علوم سیاسی باز هم چطور در کامیاب شدن خود اطمینان دارند درست است که مردم برای وی رای می دهند اما این انتخابات فقط بازی امریکا است و کسی رییس جمهور خواهد شد که کاخ سفید بخواهد من از اینقدر اطمینان آقای بشردوست کمی ترس دارم نشود که وی با تمام مردمی بودنش کدام تعهد به امریکا کرده باشد اما بعد از خواندن خط مشی 52 فقره‌ایش به این نتیجه رسیدم که وقتی وی کمی مشکل عقلی دارد.

    • سلام آغای توفیق:فکر میکنم از جمله ناشنلیزم های بی عقل هستی تو امروز به بشتونها توهین کردی فردا روز به هزاره خود توهین میکنی من از شما واری مردم نادان خواهش میکنم که در این وقت اساس ذهن مردم بیچاره مارا مختل نسازید اګر واقعا خودرا افغان وطن برست میګویی بنا مردم ات را بدون تعصب نژادی وقومی رهنمایی خوب کن

  • abdulla abdullah motawallede panjshir neest. eenke dar koja tawallod shoda az khodash porseda shawad anche man medanam madarash az panjshir ast wa padarsh az qandahar. waqte kabul pres dar een maqtaye hasas dast ba marefiye namzad haye entekhabat mezanad bayad mzlomzte dorost az manabeye mowassaq ra eraye konad , metawanad jehat begerd magar nabayad malomate ghalat ra ba khor bazded konendagane khodash bedehad ok

    tareq

  • man ba ramzan bashardost ray mediham chon tanha arzoy pesh raft mardom afghanistan ast mitawan goft bashar dost kamy tonraw ast waly baz ham adame tahsel karda wa ba gorg hai kharigi ashnay khob darad

    • صرف رمضان بشردوست دیگران همه خائین هستند

    • اگر آقای کریم خرم نامزد انتخابات میشد من به آن ری میدادم چونکه باهم در شهرداری پاکستان یک جای کار میکردیم من کراچی را پور میکردم و او میبرد

    • لطیفه زمان حکومت شر و فساد یادم آمد که مردم میگفتند خر های تانرا ببرید که هدف شان رهبران مجاهدین بود. و حالا شما فکر میکنید نوبت گاومیشان است که خرم را پیشنهاد میکنید ؟

    • شما ها چقدر خام هستید. تا هنوز نفهمیده اید که امریکا جزء نوکر خویش دیگران را نمیگذارد که در قدرت باشد. هرکس برنده شود او نوکر و معاله گر باید باشد در غیر ان امریکا دیوانه نیست برای یک کشور ریشخند مانند افغانستان امریکائی ها را به کشتن دهد. دست از این خوشباوری ها بردارید و برای کسب آزادی فکر نمایید.

    • ba nawkaran afghani america etimaad na me konad pas baayad monand shahnawz tani pakistani bashad

  • یاهو
    با سلام محضر همه دوستان مطلب نویس و مطلب خوان.
    از مولفه های دیموکراسی یا به عبارتی دیگر حکومت مردم بر مردم
    یکی انتخابات است تمنا دارم عزیزان بخاطر نامزدان نامشروع یک عمل مشروع و دیموکراتیک را بی مزه و بی اعتبار نکنید.
    ما باید همه در تعیین سرنوشت سیاسی خود شرکت فعال داشته و دیگران را نیز تشویق به سهمگیری نماییم زیرا حضور در صحنه تضمین کننده دوام دیموکراسی و مانع بوجود امدن فاشیسم و انارشیسم و دیکتاتوری های رنگارنگ میگردد.
    عزیزان چهره های تمام برده های بیگانه را میبینید .و خواهند امد کسانیکه به وطن و مردم و ارمانهای مردم پایبند هستند
    پس با دلسردی و ذکر صحبتهای که دیگران انتخاب کرده و می اورند
    مردم را مایوس ننموده و چانس انتخاب را از انها نگیریم و در ضمن خود باعث مداخله بیش از حد بیگانه نشویم و مردم و ارای مردم را کوچک نپنداشته و با حضور خود نقشه دشمنان وطن را خنثی نماییم و به کاندید اصلح رای دهیم زیرا دست خدا با جماعت است و یا حد اقل به از بدترین به بد رای دهیم اگر خوب پیدا نشد؟چون این انتخابات را به نسلهای بعدی به میراث می گزاریم.در انتخابات به چند اصل دقت کنیم.
    1 مصالح مملکت و ملت را به فرد و جناح و طایفه و لسان و مذهب ترجیح دهیم.
    2 به افغانستان و اینده ان فکر کنیم.
    3 منافع ملی را بر منافع شخصی اولویت دهیم.
    4 به اینده امیدوار بوده چون نا امیدی از شیطان است.
    فهرست فعلی کاندیداها گرچه ناقص است ولی جدا از دو ملیتیها و تابعین دیگر کشورها که همه امتحان پس داده اند در بین بدترینها کرزی و در بین خوبها فعلا بشردوست است که نوکر بیگانه نیست و خیانت نکرده. موفق باشید.

    • شماها یک بشردوست دارید؟ دیگران همه کافر اند؟ یکی را یهودی میگوید دیگری را آمریکایی و دیگری را انگلیسی...
      در این میدان صرف بشردوست افغان است؟
      این سایت برای بشردوست راه اندازی شده؟ شما ها چی میدانید که بشردوست وابسته به کدام کشور است؟ آیا در این شرایط ناامن که این حکومت فاسد بانی آن است، میشود که یک نماینده پرنفوذ پارلمان مانند بشردوست، در یک خیمه، گاهی در پارک شهر نو و گاهی هم در محوطه پارلمان در دارالامان زندگی کند؟ عقل کوچک شما گاهی به این موضوع نمیپردازد که آیا میشود چنین نماینده ی با این همه رقبای پر قدرت بتواند بدون حمایت سیاسی و امنیتی و در اصطلاح بدون بادیگارد در خیمه زندگی کند، ولا اگه بانیش که ایطور زنده باشه و کته کته گپ بزنه. خدا میفامه که پشت پرده، آقای بشردوست چی راز و رمزهای دارد. حتما زیر کاسه نیم کاسه است

    • شما ها هواستان کجا است #
      اوغان ها حاضر نیستند که حاکمیت تاجک را بپذیرند از هزاره را چگونه خواهند پذیرفت و دوم اینکه بشر دوست هم مانند کرزی در یک کاسه آب میخورند و گرنه او به کدام شایسته گی اش در کابینه بیمار کرزی جای داشت. فریب او را نخورید . هیچکش خلاف خواست بادار بزرگ نمیتواند رئیس و وزیر شود رئیس جمهور که دور باشد.

  • صرف داکتر رمضان بشردوست. مابقی همه خاین، وطن فروش، ناموس فروش، نفاق افگن، مزدور و دزد های سرگردنه هستند.

    • صرف داکتر رمضان بشردوست. مابقی همه خاین، وطن فروش، ناموس فروش، نفاق افگن، مزدور و دزد های سرگردنه هستند.

    • من رای خود را به بشر دوست میدهم زیرا تا حال از او هیچ کدام

      خیانت ندیده ایم و نشنیده ایم

    • سخنان بی مورد در باره هر شخص دوباره برمیگردد به گوینده و نویسنده ان خواهش من اینست که هیچکس را قهرمان و هیچکس را منفور در جامعه خطاب نه کنید چراکه هنوز زود است که شخصیت رمضان بشر دوست و شما را مردم و ملت بداند لطفا اخلاق نویسنده گی و عیره ..... را در نظر داشته باشید .در صورتیکه اهل دانش باشید همین چند سطر برای شما کافی است
      موفق به کار های خیر باشید

    • من درمیان این همه کاندیدان کسی راندیدم که دردملت مارادرمان کند بنا خودم رابا رای دادن گناهکارنمینمایم.

    • تشکربرادرشخص لایقی راانتخاب کردین من هم باشما همفکرهستم چون بشردوست یک شخص واقعاخدمتکارولایقی چون درمددت زمانی تولانی هیچ کسی یکبارهم خیانت اوراندیده وحمچنان همیشه درتلاش است تاافغانستان ویران شده را آریا ویا خراسان دیروزبسازدمن یک جوان ازبک درتلاش هستم تا تمام مردم ولایت فاریاب راراضی بسازم تا برای آقای بشردوست رای بدهند و شماتاحدتوان تلاش کنید که درافغانستان یک آدم صادق رییس جمهور شود تشکر نصیراحمدتوران

  • من به بشردوست رای می دهم.

    • من فکر نمیکنم که افغانستان شخصیت چون بشردوست را بازیابند اگر اینبار از دست دهند. چرا که بشردوست یک شصی خیلی پاک و دلسوز وطن است... مردم افغانستان فکر میکنند که اگر یک شخص از نگاه قواره مقبول نباشد نمیتواند یک کاره باشد که من به صراحت میگویم که یک اشتباه محض است، ما باید باطن نگر باشیم تا ظاهرنگر. و دیگر ما باید بخاطر آینده وطن، مردم و آینده خویش تقلا کنیم نه بخاطر اینکه من تاجیکم تو هزاره استی فلان پشتون است و غیره... بیایید دست به دست هم داده و از زندگی گل آلود به یک زندگی متمدن و خوش دست یابیم! تا چه وقت محتاج نان باشیم؟ تا چه وقت بازیچه دست این خاینین باشیم؟ تا چه وقت چشم به کمک های دنیا ببندیم؟ تا چه وقت فساد اداری را شاهد باشیم؟ تا چه وقت کرزی را شاباش شاباش به خاطر هیچ کاری که نکرده بگوییم بخاطریکه او پشتون من است و من افتخار کنم؟ تا چه وقت نسل پیر و ضعیف و ناتوانی چون: شاروال فعلی، کریم خرم، اشرف غنی، احدی، کرزی و امثال آنها بالای این خاک خون خورده گردنهای خودرا چون بیرل بسازد؟ بیایید از نسل جوان، از نسل نو با ایدیولوژی نو استفاده کنیم، بیایید دیگر رشید دوستم، عبدالله عبدلله، سیاف، مجددی و دیگر پیران و سالخوردگان را از زحمت بدور بگذاریم و حکومت را به نسل جوان و روشنفکر بسپاریم مانند محترم امرالله صالح (رییس امنیت ملی) که واقعاً برایش افتخار میکنیم، او جوان است، کارفهم است، پرکاراست و از همه و همه دلسوز وطن و جامعه خود است. اگر ما اشخاص چون امرالله صالح، بشردوست و دیگر نسل روشن و جوان و با ایمان و وطن دوست را داشته باشیم، پس باید و باید امیدوار برای یک آینده خوب و درخشان باشیم. اما اگر باز هم رایی خود را بخاطر قوم، نژاد و خودگرایی بدهیم دیگر باید دست از وطن شست و همین زندگی مشقتبار را تا زمانیکه زنده استیم به پیش ببریم.

    • رامین جان سلام!
      فکر میکنم درین سرگردانی بخاطر پیدا کردن کاندید مطلوب همه را کمک کرده اید. اگر ما واقعا شرافتمندانه و بدون در نظر داشت علایق قومی تنظیمی و سمپتی بازی بخواهیم رای بدهیم امراله صالح بهترین کاندید است.زیرا:
      امراله صالح کیس ضد مردمی و سابقه جنایت و ادمکشی ندارد و از جانبی هم در رابطه به برخورد با قضایا هیچوقت تحت تاثیر قوم وطنداری و دیگر روابط نمیرود. همچنان جوان با انرژی و پرکار است. از همه تقاضا میکنیم تا با مطرح ساختن ایشان منحیث کاندید انتخابات او را مورد قضاوت مردم قرار دهند تا تمام حدس ما در مورد صداقت او به یقین تبدیل شود.

      بنظر بنده امراله صالح نخبه ترین کاندیدی است که میتوانیم از جانب ملت مطرح کنیم

      .

      • شکی نیست که آقای بشردوست مردمی ترین چهره در بین چهره های مطرح است. اما بنظر بنده موارد ذیل میتواند در عدم موفقیت آقای بشردوست نقش داشته باشد:
      • بسیار احساساتی بنظر میخورند. شاید برداشت شخصی من و میتواند غلط باشد.
      • متاسفانه یکعده برادران پشتون به مسایل قومی و برتر بینی خود نظر دارند که هزاره بودن آقای بشردوست دستاویزی برای اغفال پشتون های بیسواد میتواند باشد.
      • موضع گیری نژادی و اشاعه عقده حقارت توسط یک عده برادران هزاره بالخصوص در برابر پشتون هایی که در موضع مقابل و مدافع پشتونیزم اند.
        .. موارد بالا نمیتواند در نتایج انتخابات بی تاثیر باشند که فکر میکنم هنوز وقت داریم تا در اصلاح امور بکوشیم.
        قابل یاد آوری میدانم که آقای سید جلال نابغه هم جزو کاندیدان اند و جوان و با انرژی اند که میتواند منحیث یک فرد غیر وابسته و شاید وفادار به مردم افغانستان مطرح شوند. اگر افراد فوق را به بحث فعال بگیریم یقینا به نتیجه مطلوب خواهیم رسید.
    • آقای حقحو،
      آیا میدانید که شبکه استخبارات امریکا ماهانه چند ملیون دالر صرف ریاست امنیت ملی افغانستان میکند؟ امراالله شما از برکت همین پول ها امرالله خان صالح شده است. زور کاکاست که انگور ده تاک هاست! و الی این همان امرالله است که در روز روشن توسط آمر صاحب مسعود از پنجشیر اخراج گردید.

    • سلام به حضور دوستان ساده لو
      یک بار ازهر قومی که هستید بیرون شوید و به بطرف این مادر وطن بی چاره نگاه کنید که در چی حال بسر میبرد، اگر گوش دارید شاید که صدایش را بشنوید که میگوید :بس است بس است دیگر حوصله ندارم،دیگر خون ندارم که بریزد،دیگر اعضای بدن صالم ندارم که زخمی شود ،دیگر ..........
      خوب بهرصورت این را کس نه میفهد،فکر کنید که شما در بین چند تن گرگ گرسنه و خون خوار هستید و این حیوان ها فقط به یک فکر هستند که چطور بایداز دهان دیگری توتیه از گوشت را به سلامت بقبن.
      خوب پس شما چی خواهد کرد؟ هیچ. بهتر است خود را به گله خر بسپارید و احرام بگیرید.
      پس بیاید خر را انتخاب کنید که ضرر کم داشته باشد

  • افتراء افتراء باز هم افتراء
    یک انداز ه شرم هم خوب است.
    بز خلمی و دیوانه شایسته است نه دیگران؟

    • این موضوع را باید همه هموطنان ما درک کرده باشند که همه کوشش ما در مورد انتخاب رئیس جمهور آینده بی فائده است بخاطریکه همه میدانند که برادر بزرگ ........ پیش از پیش شخص رئیس جمهور را انتخاب کرده است . این پروسه انتخابات صرف شکل نمایشی را دارد و به چشم مردم بیچاره ما خاک میزنند.

    • آقای حامد کرزی...

    • فقط جناب حامدكرزي خوب است مسيح الله رحماني قاهره

    • اکثرباشندگان ممالک غربی با اینکه لحظهء از واقعات دلخراش، بدبختی ها، آلام ودرد های هموطنان و وطن عزیز شان غافل نیستند ولی متاسفانه ازبرکت حکومت موفق ! ورهبران مدبر! وپارلمان دانشمند! در راه بدست آوردن حق رای موفق نگردیده اند. باآن هم من موفقیت جناب رمضان بشر دوست را آرزو مینمایم.

    • مسیح جان جان بیادر ده یک دانه رای تو صندوق کرزی پر نمیشه امیتو که جیبیش از دالر پور نشود . خی ده ای جنیت تو خو سیل ام نمیکونه . مه میگوم از کرزی کده مره انتخاب بکونین بسیار خدمت تانه میکونوم . یک دانه باسواده ام نمی مانوم که ده سر چوکی بشینه از وزیر تا ریس کلگیشان باید بیسواد باشه باقی مدیر و مامور هاره باسواد مقرر میکونوم تا که نظم ام خراب نشوه . ایکه مه چیرا بیسواده مقرر میکونوم سه دانه دلیل داروم اول ایکه وزیرایم از مه کده باید رتبیش پایان باشه که بدبخا باز ده مه تانه نزنن دویوم تجربه های مه ای گپه ثابت کده کی هر قدر سوادیش بالا باشه نفسیش بسیار میباشه و حرام زادگی ره زیاد یاد داره سیوم آخر اکثریت مردوم ما بیسواد استن پادشا سواد دار چیرا ؟ دیگه ایکه انتخاباته از بین میبروم و بجایش امو انتخابات کفتری ره یانی که سر هر کس که کفتر پادشاهی شیشت خلاص امو پادشاست ره رواج میکونوم تا امگی مردوم چانس پادشا شودن داشته باشن و بی عدالتی نشه . یک چل دیگی بسیار جانانه ره میفاموم خو حالی نمیگوم باز امو کونه گی ها یاد میگیرن باز ده میدان میاین باز امو خرک و امو درک میشه . اگه کامران جان نویشته های مره چاپ کده رفت باز مه کی پادشا شودوم او ره ماوینم مقرر میکونوم و یگان یگان مشوره ام کتیش میکنوم بشرطی که ای کابل پریسیشه ورداره اگه نی مره ام آرام نمیمانه هر روز ده کونیم صد گپ جور خات کت . برین بامان خدا قاهره یی جان

    • اگرراي مردم مهم بود راي ميدادم

    • امید من فقط بشردوست است که برایش آروزی پیروزی و سر بلندی را دارم. و همچنین کابل پرس?,,,, باقی همه خود خوا و ظالم هست نه مردوم خوا...

    • کوجای ازی کاکو خوشت آمده که در قاهره عاشقش شدی بگو نه جوان

    • سلام بیادرا :
      اگر از من میشنوید به هیچ کس رای ندهید چون نزد خداوند و مردم مسولیت بزرگ دارید اگر آدم خوب برامد خو نور الله نور اگر مثل کرزی ناکاره برامد گردن تان تا قیامت بسته است چنانچه اکثر این مردم امتحان خود را در دوران وزارت داده ان جیب های شان پر شده .سرمه آزموده را آزمودن ختاست در مدت شش هفت سال هیچ کاری برای تان نکرد هنوز هم به دنبالش شله استین الله بلا در گردن امریکا هر کس را تعین کرد

      صالح محمد آحمدی

    • معلوم است که کی رئیس جمهور میشود. لطافاً خود را زیاد درد سر ندهید زیرا انتخاب شدن رئیس جمور بدست مردم افغاستان نیست. اگر چنین باشد،اکثریت مردم به بشردوست رای خواهند داد.

  • یکی از دوستان چنین نقل قول میکرد که جناب گل اغا شیرزوی بعضی اوقات چرس چلم گژدمی میزند وبعدا برای مدت های طولانی کله اش کار نمیکند وکار های ضد ونقیض میکند. من این را انقدر باور نمیکردم ولی حوادث پی در پی دیروز نشان داد که واقعا این قاچاقبر در عین زمان دیوانه کامل است مثلا توجه کنید: این اقا دوشب قبل همراه با اندیوالانش (ضیا مسعود وانوری) مینشیند وبه قران قسم یاد میکند که وارد کارزار انتخابی شود واین دو چپاولگر هنوز حریص را به حیث معاونین دست راست وچپ خود تعین کند ولی فردای ان که برای خدا حافضی نزد کرزی میرود همراه با ریس صاحب جمهور یک سگرتی دیگر سر میکند! (سگرتی گژدمی را فراموش نکنید که شب قبل همراه با ضیا مسعود و انوری لچک در خانه انوری واقع قلعه فتح الله زده بود!). در وقت سگرتی زدن کرزی از خرابات خود بالای شیرزی یاد اوری میکند و وی را ناجوان وناکاکه وناخرابات خطاب میکند. شیرزی که مست نشه سگرتی است از گو خوردن خود پشیمان میشود وصبح وقت از کاندیتاتوری خود میگزرد وبدون خدا حافظی به طرف جلال اباد کش میکند ووقتی که انجا میرسد همه اقوام (یعنی همان سران اقوام که بنابر منفعت های خود گاهی پاکستانی میشوند وسر از گریبان مولانا فضل رحمان بیرون میکنند وگاهی افغان میشوند و مقابل قبر خان عبدالغفار خان اتن قبیلوی خود را انجام میدهند!) وسران انها را جمع میکند واستعفا میکند. سران اقوام هم که سرجوال بگیر با شیرزی هستند داد وفریاد براه می اندازند وبلاخره شیرزی دوباره پست ولایت را قبول میکند.

    گفته خود را خلاصه کنیم: اقای شیرزی در ظرف کمتر از 24 ساعت خود را کاندید ریاست جمهور کردند بعدا خود واندیولان خود را خلع کردند بعدا خود را از ولایت خلع کردند وبعدا دوباره خود را ابقا کردند. یک گفته مشهور است که خر عیسی را چون به مکه بردند بازهم همان خر بود! شیرزی هم بعد از سر وصدا های زیاد بازهم همان شیرزی که بود بازهم همان شد یعنی حتی پالان خود راهم تبدیل نکرد! شاید یک چنین وضعیتی بالای احدی وجلالی واحمد زوی هم بیاید.

    • سلام به همه!

      سید عمران آغا!
      تو که خوده با سواد وفامیده تر جلوه داده ای ، نادان تر و بيسوادتر از شیرزی استی چرا ؟ بخاطريکه اول خو در چند جمله نا متجانس خود به تمام مردم ننکرهار توحین کردی که این کار تو خود میرساند که دارای چی نوع شخصيت و سویه پايين استی . دوم اینکه ، این یک واقعیت است که شیرزی یک آدم بيسواد است . اینکه حالا ، از بخت بد ، حکومت بدست همین بیسوادان مجاهد نام افتاده و او هم مانند دیګر بیسوادان هم مسلکش والی است و عیش میکند یک واقعیت تلخ است . من به این باور استم که او لياقت ریاست جمهوری را چی که از عهده یک دروازه بان هم برآمده نميتواند . آمدیم در مورد آخرین عمل شیرزی ، او با وصف بيسوادی خود چنان ضربه به پوز دو تا جاهل بيسواد دیګری که خود را جامع الکمالات وسیاست مدار میدانند ، مسعود وانوری ، زد که تا زنده استند پوز ایشان درد خواهد کرد .
      من با نظر بعضی از دوستان که میګویند این انتخابات سمبولیک است و ریس جمهور ما از کاخ سفید تعین میګردد موافق استم مګر با آن هم رای من با داکتر بشردوست است .

      اسلمی

    • اسلمی بچو! معلوم میگردد که یک اندازه رگ غیرتت تور خورده و چتیات میگویی زیرا از یک طرف اقای شیرزی را یک شخص نادان وبیسواد که لیاقت هیچ چیز را ندارد توهین میکنی ولی گفته های مرا در مورد اینکه چند کلاهبردار از وی درخواست کردند که در پست ولایت باقی بمانند توهین به مردم ننگرهار میدانی.

      حضرت بحر العلوم اسلمی: ایا فکر نمیکنی که حضرت عالی هم به مردم ننگرهار توهین کرده اید زیرا مشران قومی انها به گفته شما از یک شخص بیسواد ونادان حمایت کردند؟ روال قسمی است که از نادان صرف طبقه نادان حمایت میکند. جان برادر اول بخوان وبعدا امضا کن

      با عرض حرمت
      سید عمران

  • درمیان کاندیدان انتخاب اولی من بشردوست بود. اما وقتی گفت که رئیس جمهورشوم بیرق احمد شاه بابا را بلند میکنم، دریافتم که بسیارآدم غیرسیاسی بوده است. ازتاریخ کشورخود هیچ آگاهی نداشته واین حرفش کاملاً ازروی بی تدبیریش بود. فهمیدم که تحصیل بالا دارد اما تعقل ودرایت ندارد. بناءً بهتراست که به هیچکسی رای ندهم. چون دیگرانش همه بگونه ای درخیانت وجنایت سهیم هستند.

    • تشکر از خودت
      786 اگر خودت رای ندهی انتخابات به تعویق خواهد افتاد لطفاً رای بتی.

    • ما دیگه 786 را از لست خود کشیدیم تو برو به ملک عبدالله رای بتی ماره ای نمبر خوشی ما نمییاید

    • بلی اینا ای رقم ها ره کار ندارن اینا خوده ازو قید و بند ها کشیدن تا که لمبر 420 نباشه ده دیگایش سلامی نمیزنن . اموتو نیست (...) جان .

  • کلی شان مزدور بیگانه ها هستند اول بشردوست اخرش شیرزوی

    کرزی را شما انتخاب نمودید که خوب آدم است اما بعدا فهمیدید که مزدور بیگانه است و حال بشردوست دیوانه را قبول دارید و بعد از افشای آن ، شاید یک مزدور دیگر را انتخاب کنید. انتخاب اول غلط الی آخر غلظ بلاخره در انتخابات غلط نان خواهید مرد و انتخاب درست هم پیدا نموده نمیتوانید. کرزی ریس جمهور است بخواهید یا نخواهید چون بوش خواسته بود انتخاب شد و حالا اوباما با اوست نه اوباما.

  • سلام من نعمت الله احمدی ازولایت غزنی ولسوالی جاغوری فعلا مقیم ولایت هرات افغانستان ومتعلیم صنف 12ازتمام کاندیدان ریاست جمهوری به عنوان یک فردکوچک ازافغانیهاازشماخواهشدارم وآن اینکه کوشیش کنیدشایسته سالاری راحفظ کنیدبگذاریدآنهایکه میتواندافغانستان راآبادکندبرنده انتخابات شودنگذاریدبدست ناامن ترین کس بی یفتدچون ماهم یک افغان هستیم ودوست داریم آزادزندگی کنیم وحق زندگی آزادراداشته باشیم دیگه ازجنگ وناامنی کشورخسته شدیم همین خواهیش راداشتم وبس پس کوشیش کنیدتمام افغانهااین آرزوراداردنه

  • سلام به همه

    افسوس که بشردوست هزاره است و مردم ما بسواد و گرنه امروز بابای ملت و ناجی افغانستان میگردید . هند با وجود آن که ۲ فیصد مسلمان دارد اما رئیس جمهور آنان مسلمن است ولی افسوس به حال مردم بیسواد و متسب ما!!! بشردوست اوباما و گاندی افغانستان شده میتواند اگر خداوند چشمان مردم ما را باز نماید.

  • خیلی خوب که اینقدر نقد دارید
    حالا یک راهنمایی :رِیسجمهور حداقل باید سه ویژگی داشته باشد
    اول که افغانی باشد دوم عاقل سوم با دیانت اگر درمیان نامزدها کسی با این ویژگیها نبود وای بر حال افغانستان.

  • اعلامیه مطبوعاتی

    کابل: ۱۵ ثور، ۱۳۸۸

    بسم الله الرحمن الرحیم

    " من به مردم افغانستان تعهد نموده ام وتا انجام نهایی آن ایستاده گی می کنم . موقف من قاطع وروشن است. هرگز با هیچ کسی درباره سرنوشت ملت معامله نکرده ام ودرآینده نیزنخواهم کرد.
    داکتر اشرف غنی

    داکتر اشرف غنی افواهاتی را که گویا با کدام کاندیدای ریاست جمهوری معامله نموده و از نامزدی خود به نقع کسی خواهد گذشت، بی اساس خواند.

    من موقف واضح، روشن وقاطع دارم . به مردم وعده کرده ام والحمدلله به آن پابند هستم. هیچگاه اعتماد ملت نسبت به خود را کم بها نمی دهم، وسعی می کنم با ثبات قدم وحسن خدمت به وطن ومردم، شایسته این اعتماد باشم.
    درین اواخر افواهاتی پخش گردید که گویا با یک نامزد مشخص معامله واز اراده خود برای نامزد شدن درانتخابات ریاست جمهوری آینده صرف نظر خواهم کرد. من این افواه بی اساس را کاملاً رد می کنم وبه مردم افغانستان اطمینان میدهم که با پیشکش نمودن برنامه ملی آغازنو باامید وحرکت نو درکنار مردم ویکجا باآنان به منظور ساختن افغانستان نو خود را نامزد می کنم.
    به ملت افغانستان وهواخواهان آغاز نو، تصریح میکنم که تا حال ازجانب آقای کرزی مراجعاتی به اینجانب صورت گرفته است. اخیراً آقای حنیف اتمر، وزیر امور داخله، وآقای غلام جیلانی پوپل، رئیس عمومی ارگانهای محلی، به نماینده گی ازآقای کرزی مراجعه نمودند. یکبار دیگر موقف خویش را با وضاحت به ایشان بیان کردم که برای آینده کشور ومردم برنامه منظم و موثردارم ومیخواهم درهمکاری مردم درتحقق این برنامه، کار ومبارزه کنم.
    هموطنان ، خواهران و برادران!
    تمام مساعی من وهمفکرانم به این نکته متمرکز است که حاکمیت به مردم تعلق بگیرد؛ نظام آینده به مفهوم واقعی طوری مردمی شود که ممثل اراده و تصمیم شما باشد؛ نظامی که هرافغان در بازسازی، ایجاد حاکمیت خدمت گزار، اقتصاد متحرک ، ثبات، امنیت، کار، تعلیم وتربیه وتقویت هویت ملی سهم مسوولانه ووطندوستانه داشته باشد.
    درحالیکه به اتحاد، همبسته گی، اتفاق ،همیاری واجماع ملی هموطنان ونخبه گان کشور، برای تحقق برنامه های سرنوشت ساز باورعمیق دارم، مصلحت نمیدانم واراده ندارم تا با معمامله برکرسی وموقف، درختی را تکان دهم که میوه آن چیده شده است. هدف من از نامزدی به ریاست جمهوری، کسب امتیاز نیست بلکه می خواهم جواز خدمت به مردم وطن را با آغاز نو، امید وحرکت نو بدست آورم. معامله کنار رفتن با بی برنامه گی، ارتشا، فساد ومواد مخدر خود کشی سیاسیست.
    تقین کامل دارم که مردم افغانستان تصمیم بزرگ شان را با بیداری کامل وآینده نگری خردمندانه می گیرند. من به شما و تصمیم شما باور عمیق دارم، می دانم که تصمیم شما قطعی ودرست میباشد. انشاءالله
    داکتر اشرف غنی

    • آغای اشرف غنی ما به شما رای نمیدهیم. رای دان به شما مساوی با رای دادن به طالبان است.

    • امتو تیتر های کیلویی می زنید، آن هم برای اینکه برای رمضان بشردوست تبلیغ کرده باشید. رمضان بشر دوست سیاست های لمپنی دارد . البته لمپن ها، در جامعهء بی سواد اقبال بیشتری دارند، اما متاسفانه بشردوست از آن اقبال هم برخوردار نیست.

      یک بار هم که شده بیایید یک ذره متمدن شوید و بدون تهمت و افترا و دشنام کار کمپین انتخابات را پیش ببرید. این کارهایی که شما می کنید، نشان می دهد که چقدر آدمهای خطرناکی هستید و در جامعهء مردم سالار، از آدمها و افکاری نظیر شما باید حذر نمود.

    • هماي گو مفگن سايهء شرف هرگز
      دران ديا كه اشرف به از بشر با شد


      دوستان عزيز اگر دربين جامعه ما عدا لت ،انصاف ، صداقت وشرافت حاكم باشد ومردم اختيار خود شان را داشته باشند داكتر بشردوست يگانه كانديد شايسته ومناسب براي رياست جمهوري است ولي متاسفانه كه در كشور ما خيانت ، بي ايماني ، مزدوري وجاسوسي از معيارهاي اساسي براي رسيدن به كرسي وزارت ورياست است هر كس مزدورخوب به آمريكاباشد چانس رسيدن بيشتر به رياست را داردبنا ءجاي تعجب نيست كه بشردوست در حاشيه باند وكرزي خليل زاد وعبدالله مطرح شوند ولي حداقل بهترين فرصت است براي كسانيكه آزاده هستند وهنوز قلاده بردگي برگردن ندارند گر د هم آيند وبراي بشردوست راي دهند .ولسلام مولوي حقگو

    • aghai karzai bihtarin fard ast ham anklisi shan khobe ham mhman navaze har roz yak mhmani khariji dare dar mhman navazi aghai karzai rakord ra shi kaste afarin karzai man ba to rai midam jaghorihotghol

    • سلام به شما
      من به داکتر صاحب اشرف غنی احمدزی رای میدهم چون دستش به خون مردم ملوث نیست و دیګر اینکه یک پلان وسیع بخاطر بهبهود این کشور دارد .برای شما بیوګرافی پشتو داکتر صاحب اشرف غنی احمدزی راکه فعلا همرای من است به حضور شما تقدیم میدارم بعد از ان شما میتوانید از کسانیکه حمایه میکنید بیوګرافی شان را نوشته ودرین سایت نشر کنید تا مردم در مورد انها قضاوت کند اګر خوب بود و به شرایط فعلی افغانستان برابر بود رای بدهند
      نوم: محمداشرف غني احمدزى
      د پلار نوم: شاه جان احمدزى
      زدکړه: ١٣٢٨ (هـ ل) ثور، کابل
      ابتدايه: د استقلال عالي ليسه.
      متوسطه: د حبيبيې عالي ليسه.
      د ښوونځي په دوران کي د (AFS) يو کلن پروګرام د امريکا په متحده ايالاتو کي.
      بکلوريا:
      د حبيبيې عالي ليسه.
      ليسانس:
      لومړۍ شپږ مياشتي په کابل پوهنتون او د ليسانس بشپړه دوره د سياسي علومو په برخه کي د بيروت له امريکايي پوهنتون څخه.
      لومړۍ ماسټري:
      په سياسي علومو کي د بيروت له امريکايي پوهنتون څخه.
      دويمه ماسټري:
      په نړيوالو اړيکو او انسان پېژندنه کي، د امريکا د کولمبيا له پوهنتون څخه.
      درېيمه ماسټري:
      په نړيوالو اړيکو کي د کولمبيا له پوهنتون څخه.
      ډاکټري:
      په انسان پېژندنه (انټروپالوجي) کي د امريکا په کولمبيا پوهنتون کي.
      همدا راز د نړيوال بانک لپاره د امريکا د متحده ايالاتو د هارډورډ او سټنفورډ د پوهنتونونو له خوا د مشرتابه (ليډرشيپ) د يوه ځانګړي پروګرام ترسره کول.
      لومړۍ افتخاري ډاکټري:
      په ٢٠٠٧ کال کي دامريکا د متحده ايالاتو د سکرانتن له پوهنتون څخه دغه افتخاري ډاکټري ورکړل شوه.
      دويمه افتخاري ډاکټري:
      د ٢٠٠٨ کال په جون کي د کاناډا ګيلف پوهنتون نوموړي ته افتخاري ډاکټري ورکړه.
      ځانګړي زدکړي:
      د يادولو وړ ده چي ښاغلي ډاکټر محمداشرف غني له ماشومتوبه نيولې آن تر نن ورځي پوري د اسلامي تعليماتو د حصول لپاره هڅي کړي دي، خو تر ټولو جوت کار يې د ١٩٨٥ ميلادي کال څخه تر ١٩٨٦ ميلادي کال پوري د نبوي سيرت په باب د کراچي، لاهور او نورو ښارونو په مدرسو کي زدکړي دي، چي د نوموړي په وينا د ده لپاره خورا ارزښتمني وې.
      همدا راز سږکال د امريکا د تفت پوهنتون ښاغلي ډاکټر اشرف غني ته د نړيوال وطندار تر عنوان لاندي د نړۍ ډېره ممتازه جايزه ورکړه، بايد وويل شي چي دا جايزه د نړۍ ډېرو کمو خلکو اخيستې، چي دا ځل يې يو افغان پروفيسر په اخيستو ونمانځل شو.
      دندي:
      د کابل پوهنتون د هغه مهال د ادبياتو پوهنځي د بشري علومو په څانګه کي د پوهيالي او پوهنيار په رتبه استاد.
      په ١٩٧٧ ميلادي کال د ډنمارک په آروس پوهنتون کي د لنډ مهال لپاره مېلمه پروفيسر.
      يو کال د امريکا د متحده ايالاتو په ستر پوهنتون بکلي کي استاد.
      اته کال د امريکا په مشهور پوهنتونن جانزهوپکنز کي استاد.
      لس کاله د نړيوال بانک د پاليسۍ او سټراتيژۍ جوړولو په برخه کي مهم مشر.

      د يادولو وړ ده چي په نړيوال بانک کي د کار پر مهال ښاغلي ډاکټر اشرف غني په لومړيو پنځو کلونو کي د ختيځي او سويلي آسيا د هيوادونو لپاره کار کاوه، او په پاته نورو پنځو کلونو کي يې د بېلابېلو نړيوالو چارو د سمون او په ځانګړي ډول د روسيې د اصلاحاتو په اړه د يادولو وړ کارونه ترسره کړل، چي ويل کېږي د روسيې د هر اړخيزي اقتصادي رغوني بهير يې خورا چټک کړ.
      ښاغلي ډاکټر محمداشرف غني د خپل هر اړخيز ژوند په اوږدو کي د نړۍ په لسګونو هيوادونو ته سفرونه کړي او د نړۍ په بېلابېلو برخو کي يې زيات شمېر اغېزمن کارونه کړي، چي د ټولو بيان يې په دې لنډه بيوګرافۍ کي ناشونى کار دئ. اما د ده د سفرونو په باب ښايي دا مهمه وي چي ووايو ډاکټر غني د ځوانۍ پر مهال د افغانستان ډېرو ليري پرتو سيمو ته پر آسونو، او نورو مروجو سپرليو او آن پر خپلو پښو سفرونه کړي او د دې هيواد په اړه يې هغه مهال ډېر اغېزمن تحقيقات ترسره کړي دي.
      ډاکټر غني د خپلو همعصرو څېړونکو په جمله کي يو له هغو کسانو څخه دئ، چي په انګرېزي ژبه يې د افغانستان په اړه ډېري ليکني کړي دي، او هغه مهال په ډېرو معتبرو سرچينو کي خپرې شوي دي.
      نوموړي خپلي لومړۍ علمي څېړني په افغانستان کي د اسلام د مبين دين د نفاذ، د ښځو حقوق او ټولنيز عدالت له موضوعاتو څخه پيل کړې او په دې باب يې ډېري ليکني وکړې.
      همدا راز يې په قبايلي ټولنه کي د اسلام او دولت جوړول تر سرليک لاندي يوه مفصله څېړنه وکړه.
      ورپسې يې د اسلامي شريعت په محکمه کي د شخړو هوارى، تر نامه لاندي موضوعات راوسپړل، چي د تحليل لپاره يې د عبدالرحمن خان د سلطنت لومړۍ لسيزه وټاکله او د کنړ ولايت د محکمې پر اسنادو يې څېړنه پيل کړه.
      تر دې وروسته يې د افغانستان پر معاصرو ادبياتو څېړنه وکړه او د دري ژبي د معاصري ادبي دورې په هکله يې معلومات راټول کړل، چي له علامه محمود طرزي څخه رانيولې د ثور تر کودتاه پوري يو شمېر عمده برخي يې څېړلي دي.
      د دې تر څنګ نوموړي د افغانستان پر اقتصاد، تاريخ او دولتي جوړښتونو باندي هم زيات شمېر مقالې ليکلي او خپرې کړي دي.
      د عملي څېړنو په لړ کي د ډاکټر غني يو بل ستر کار د افغانستان د څلور سوه کلن تاريخ په باب څېړنه ده، چي له پنځلسمي ميلادي پېړۍ څخه تر نولسمي ميلادي پېړۍ پوري ډېر موارد پکي تر څېړنيز پوښښ لاندي راغلي دي او پوره لس کاله پرې نوموړى بوخت و.
      ډاکټر اشرف غني د خپل علمي ژوندانه په بهير کي ګڼ شمېر نور آثار هم بشري ټولني ته وړاندي کړي، چي زيات شمېر يې د کتابونو ځيني يې د لکچرونو او ځيني يې په بېلابېلو فورمونو کي د پوهنتونونو د استادانو او محصلانو د استفادې وړ ګرځېدلي دي.
      په دې وروستيو کي يې يو کتاب (ناکام دولتونه او د هغو د کاميابۍ تګلار) تر سرليک لاندي د انګلستان د اکسفورډ پوهنتون له خوا په اروپا او امريکا کي خپور شو، چي د نړيوالو مطبوعاتو له لاري پرې تاوده بحثونه تر سره شول.
      ښاغلي ډاکټر غني د ٢٠٠١ ميلادي کال د سپټمبر له يوولسمي وروسته چي په افغانستان کي د يوې بلي بېساري غميزي د راپېښېدو وېره وه، له نړيوال بانک څخه بې معاشه رخصتي واخيسته او په آزادو مطبوعاتو کي يې يو لړ مقالې چاپ کړې او په لسګونو مرکې يې نشر ته وړاندي شوې.
      په داسي حال کي چي نړۍ د افغانستان په اړه له ژور تشويش سره مخامخ وه د ملګرو ملتونو د هغه وخت سر منشي ښاغلي کوفي عنان له ښاغلي ډاکټر غني څخه غوښتنه وکړه چي د افغان مسئلې د حل لاري د موندلو په منظور دي د دې سازمان له يوه لوړ پوړي چارواکي او د افغانستان لپاره د با صلاحيته استازي ښاغلي لخضر ابراهيمي سره د ځانګړي سلاکار په توګه په کار پيل وکړي، ډاکټر غني دا وړانديز ومانه او د همدې پرله پسې هڅو په نتيجه کي وتوانېدئ، چي د بن د موافقې په ترتيب کي ونډه واخلي او نړۍ وپوهوي چي افغانان کولاى شي د خپل عنعنوي دود يعني لويي جرګې په چوکاټ کي ورپېښي ستونزي آواري کړي او له هغه سيمه ييز ګروپ څخه چي د ټول هيواد استازيتوب نه شي کولاى قدرت د همدې ميکانيزم (جرګې) له لاري ملت ته انتقال کړاى شي، چي د همدې پوهاوي په نتيجه کي د مراحلو ټاکنه وشوه او ور پسې موقته اداره منځته راغله.
      ښاغلي ډاکټر اشرف غني احمدزي د موقتي ادارې تر ختمېدو يوه مياشت وروسته د افغانستان لسو ولايتونو ته کاري سفرونه وکړل او روان حالات يې تر څېړني لاندي ونيول، په همدې وخت کي يې د افغانستان د هغه مهال د ادارې په غوښتنه د ملګرو ملتونو د سازمان او نړيوال بانک ته استعفا ورکړه او له هر ډول مالي امتياز پرته د ولسمشر ځانګړى سلاکار مقرر شو.
      يوه موده يې په پوره برياليتوب دا دنده پر مخ يوړه او وروسته بيا په افغانستان کي د مرستو د انسجام د ادارې مشر وټاکل شو، ښاغلي غني په دې اداره کي د پام وړ کارونه سرته ورسول، د ساري په توګه ويلاى شو چي لومړى يې د ملي بيا رغوني سر تاسري بنسټونه او اصول وټاکل، ورپسې يې د هغه کال د حمل په مياشت کي د مرستو د جذب نړيوال کنفرانس ته چي په کابل کي جوړېدئ تيارى ونيوئ، په دې کنفرانس کي ډاکټر غني نړيوالو ته د افغانستان د حکومت او خلکو لومړيتوبونه په ګوته کړل او يوه سالمه مهالنۍ تګلاره يې وړاندي کړه.
      تر کنفرانس وروسته نوموړى د يادي شوي ادارې له خوا بېړنۍ لويي جرګې ته د ماليې د وزير په توګه وپېژندل شو، چي جرګې دا وړانديز ومانه او ښاغلى ډاکتر اشرف غني د انتقالي دورې د ماليې د وزير په حيث مقرر شو.
      د هېرولو نه ده چي دا وخت د افغانستان مالي او پولي سياست جګړو دومره ځپلى و، چي د نړۍ په کوم بل هيواد کي يې سارى نه شو ليدل کېداى، خو ډاکټر غني وتوانېده چي د ګمرکونو او عوايدو په مرکزي کولو کي د امنيت شورا فيصله يوازي په شپږو اونيو کي عملي کړي او د پولي او مالي سياست په برخه کي بنسټيز اصلاحات رامنځته کړي. د دې ترڅنګ يې د هيواد عمده ولايتونو ته سفرونه وکړل او د ملي پيوستون، مخابراتو او صحي پروګرامونو په ترتيب او له نورو وزارتونو سره د اړيکو په تنظيم کي يې اغېزمن رول ولوباوه، د هيواد په دننه کي يې د مالي چارو د تنظيم په موخه کاري پلانونه ترتيب کړل او له هيواده بهر يې هم د نړۍ د خبرولو لپاره د يادولو وړ ګامونه واخيستل، چي يو مهم کار يې د توکيو کنفرانس لپاره افغان دولت ته د يوې داسي بيانيې او پروګرام تيارول و چي نړۍ يې له افغانستان سره د مرستي کولو ته قانع کړه. ورپسې د برلين د کنفرانس وار راغئ، او دا وخت نړۍ غوښتل افغانستان ته يوازي يو ميليارډ ډالره مرسته ورکړي، اما د وخت د ماليې د وزير پرله پسې هڅي وې چي نړۍ حاضره شوه، په هماغه کنفرانس کي له افغان حکومت سره د ٢، ٨ ميليارډو ډالرو مرستي ژمنه وکړي، په عين حال کي نړۍ دا هم ومنله چي په افغانستان کي ٥، ٢٦ ميليارډو ډالرو بهرنۍ پانګوني ته اړتيا ده، د افغانستان په ټول تاريخ کي دا يو بېسارى کنفرانس و چي يو نېستمن او جګړه ځپلي هيواد وکولاى شول، خپل د بيا رغوني پروګرامونه وړاندي کړي او نړۍ پرې قانع کړي.
      د پورتنيو ښو کارنامو په پايله کي په ٢٠٠٣ ميلادي کال ښاغلى ډاکټر غني د آسيا د ممتاز او کامياب ماليې وزير په توګه وپېژندل شو، چي د کال د وزير جايزه يې هم ترلاسه کړه.
      وروسته د انتقالي دولت دوره پايى ته ورسېده، خو ډاکټر محمداشرف غني ونه غوښتل چي په بله کابينه کي ګډون وکړي او د لوړو زدکړو د بهير د اصلاح په منظور يې د کابل پوهنتون د بيا رغوني چارو ته مخه کړه. پوره يو کال يې د کابل پوهنتون له استادانو او محصلينو سره کاري ليدني کتني وکړې او په دې چوکاټ کي يې د اساسي جوړوني پايله ترلاسه کړه، چي يوه اندازه لومړنۍ او ضروري مرستي ترلاسه شوې.
      ډاکټر اشرف غني احمدزى په ٢٠٠٦ کال د نړيوالو مطبوعاتو له لاري د ملګرو ملتونو د عمومي سرمنشي د کانديد مرحلې ته د سرمنشي په توګه مطرح شو او بيا د افغان حکومت له خوا دا وړانديز رسماً هغې ادارې ته وړاندي شو.
      په ٢٠٠٧ کال د ده نوم بين المللي مطبوعاتو د نړيوال بانک د رئيس په حيث وړاندي شو.
      نوموړى چي تېر دوه کاله په سفرونو بوخت و، په يو شمېر نړيوالو مواردو کي يې څېړني ترسره کړې، چي همدا اوس يې د (ناکام دولتونه او د هغوى د کاميابۍ تګلاره) تر سرليک لاندي يو کتاب له چاپه راوتلى او په نړيواله کچه د ډېرو سترو علمي او تحقيقاتي مراکزو او مطبوعاتو له خوا پرې بحث روان دئ.
      ډاکټر غني په تېرو دوو کلونو کي د نړيوالو موسساتو په غوښتنه د سوډان، کوسوو او نيپال دولتونو ته مشورې ورکړي دي.
      همدا راز ډاکټر صاحب له يوې بلي تحقيقاتي او مشورتي موسسې سره چي د معاصرو دولتونو جوړېدو د ادارې په نامه منځته راغلې دنده پر مخ يوړه، دا موسسه د کاميابو دولتونو هغه تجربې او تګلاري چي د ناکامو دولتونو له ځينو شرايطو سره سمون خوري او ناکام دولتونه ورته اړتيا لري، تر څېړني لاندي نيسي.
      دا چي ډاکټر غني په تېرو څلورو کلونو کي له دولته بهر و په ډېرو نړيوالو کمېسيونونو کي يې برخه اخيستې چي له هغې جملې څخه يو د ملګرو ملتونو د قانون له نظره د بېوزلو خلکو بسيا کول نومېږي. په دې موده کي نوموړى د امريکې د وکيلانو د نړيوال عدالت په پروګرام کي د قانون د حاکميت د پروژې د عالي مشورتي کمېټې غړى و، همدا رنګه د بروکنګ د موسسې (په نړۍ کي د امن او سولي د راتګ) د پروژې د عالي کمېټې غړيتوب يې هم درلود. او د دې په خوا کي يې نوري ډېري بشري چاري هم سرته رسولي چي د ټولو بيانول په دې لنډه ليکنه کي ناممکن دي.
      ښايي دا ساده مسئله نه وي چي ښاغلي غني لس کاله د افغانستان په څلور سوه کلن تاريخ او تېرو هېرو واقعاتو پسي پلټنه کوله او تر دې وروسته يې بيا د دغه زخمي هيواد د زخمونو د درمان لپاره تر خپله وسه لسيزي مبارزه کوله، بلکي د دې هڅي او تلاښ تر شا يو فکر پروت دئ، چي ښاغلى غني به هيڅ وخت آرام ته پرېنږدي. دا پټ او غلى احساس هغه دردوونکى کيفيت دئ، چي د شلمي پېړۍ ستر افغان جناب الفت يې هم آرام ته نه پرېښوده ويل به يې:
      يو پټ غلى احساس دئ چي آرام مي نه پرېږدي
      پر اور مي کړوي، لکه چي خام مي نه پرېږدي
      ډاکټر غني د افغاني ټولني له روايت او ثقافت څخه الهام اخيستى و، چي کلونه يې د دې ټاټوبي د صوفيه کرامو د پېښليک او ژوند او اند په راسپړنه تېر کړل، او لا تر اوسه هم د دې هيواد په اساسي مطالعه او څېړنه بوخت دئ.

    • سلام دوستان
      نوم: محمداشرف غني احمدزى
      د پلار نوم: شاه جان احمدزى
      زوکړه: ١٣٢٨ (هـ ل) ثور، کابل
      ابتدايه: د استقلال عالي ليسه.
      متوسطه: د حبيبيې عالي ليسه.
      د ښوونځي په دوران کي د (AFS) يو کلن پروګرام د امريکا په متحده ايالاتو کي.
      بکلوريا:
      د حبيبيې عالي ليسه.
      ليسانس:
      لومړۍ شپږ مياشتي په کابل پوهنتون او د ليسانس بشپړه دوره د سياسي علومو په برخه کي د بيروت له امريکايي پوهنتون څخه.
      لومړۍ ماسټري:
      په سياسي علومو کي د بيروت له امريکايي پوهنتون څخه.
      دويمه ماسټري:
      په نړيوالو اړيکو او انسان پېژندنه کي، د امريکا د کولمبيا له پوهنتون څخه.
      درېيمه ماسټري:
      په نړيوالو اړيکو کي د کولمبيا له پوهنتون څخه.
      ډاکټري:
      په انسان پېژندنه (انټروپالوجي) کي د امريکا په کولمبيا پوهنتون کي.
      همدا راز د نړيوال بانک لپاره د امريکا د متحده ايالاتو د هارډورډ او سټنفورډ د پوهنتونونو له خوا د مشرتابه (ليډرشيپ) د يوه ځانګړي پروګرام ترسره کول.
      لومړۍ افتخاري ډاکټري:
      په ٢٠٠٧ کال کي دامريکا د متحده ايالاتو د سکرانتن له پوهنتون څخه دغه افتخاري ډاکټري ورکړل شوه.
      دويمه افتخاري ډاکټري:
      د ٢٠٠٨ کال په جون کي د کاناډا ګيلف پوهنتون نوموړي ته افتخاري ډاکټري ورکړه.
      ځانګړي زدکړي:
      د يادولو وړ ده چي ښاغلي ډاکټر محمداشرف غني له ماشومتوبه نيولې آن تر نن ورځي پوري د اسلامي تعليماتو د حصول لپاره هڅي کړي دي، خو تر ټولو جوت کار يې د ١٩٨٥ ميلادي کال څخه تر ١٩٨٦ ميلادي کال پوري د نبوي سيرت په باب د کراچي، لاهور او نورو ښارونو په مدرسو کي زدکړي دي، چي د نوموړي په وينا د ده لپاره خورا ارزښتمني وې.
      همدا راز سږکال د امريکا د تفت پوهنتون ښاغلي ډاکټر اشرف غني ته د نړيوال وطندار تر عنوان لاندي د نړۍ ډېره ممتازه جايزه ورکړه، بايد وويل شي چي دا جايزه د نړۍ ډېرو کمو خلکو اخيستې، چي دا ځل يې يو افغان پروفيسر په اخيستو ونمانځل شو.
      دندي:
      د کابل پوهنتون د هغه مهال د ادبياتو پوهنځي د بشري علومو په څانګه کي د پوهيالي او پوهنيار په رتبه استاد.
      په ١٩٧٧ ميلادي کال د ډنمارک په آروس پوهنتون کي د لنډ مهال لپاره مېلمه پروفيسر.
      يو کال د امريکا د متحده ايالاتو په ستر پوهنتون بکلي کي استاد.
      اته کال د امريکا په مشهور پوهنتونن جانزهوپکنز کي استاد.
      لس کاله د نړيوال بانک د پاليسۍ او سټراتيژۍ جوړولو په برخه کي مهم مشر.

      د يادولو وړ ده چي په نړيوال بانک کي د کار پر مهال ښاغلي ډاکټر اشرف غني په لومړيو پنځو کلونو کي د ختيځي او سويلي آسيا د هيوادونو لپاره کار کاوه، او په پاته نورو پنځو کلونو کي يې د بېلابېلو نړيوالو چارو د سمون او په ځانګړي ډول د روسيې د اصلاحاتو په اړه د يادولو وړ کارونه ترسره کړل، چي ويل کېږي د روسيې د هر اړخيزي اقتصادي رغوني بهير يې خورا چټک کړ.
      ښاغلي ډاکټر محمداشرف غني د خپل هر اړخيز ژوند په اوږدو کي د نړۍ په لسګونو هيوادونو ته سفرونه کړي او د نړۍ په بېلابېلو برخو کي يې زيات شمېر اغېزمن کارونه کړي، چي د ټولو بيان يې په دې لنډه بيوګرافۍ کي ناشونى کار دئ. اما د ده د سفرونو په باب ښايي دا مهمه وي چي ووايو ډاکټر غني د ځوانۍ پر مهال د افغانستان ډېرو ليري پرتو سيمو ته پر آسونو، او نورو مروجو سپرليو او آن پر خپلو پښو سفرونه کړي او د دې هيواد په اړه يې هغه مهال ډېر اغېزمن تحقيقات ترسره کړي دي.
      ډاکټر غني د خپلو همعصرو څېړونکو په جمله کي يو له هغو کسانو څخه دئ، چي په انګرېزي ژبه يې د افغانستان په اړه ډېري ليکني کړي دي، او هغه مهال په ډېرو معتبرو سرچينو کي خپرې شوي دي.
      نوموړي خپلي لومړۍ علمي څېړني په افغانستان کي د اسلام د مبين دين د نفاذ، د ښځو حقوق او ټولنيز عدالت له موضوعاتو څخه پيل کړې او په دې باب يې ډېري ليکني وکړې.
      همدا راز يې په قبايلي ټولنه کي د اسلام او دولت جوړول تر سرليک لاندي يوه مفصله څېړنه وکړه.
      ورپسې يې د اسلامي شريعت په محکمه کي د شخړو هوارى، تر نامه لاندي موضوعات راوسپړل، چي د تحليل لپاره يې د عبدالرحمن خان د سلطنت لومړۍ لسيزه وټاکله او د کنړ ولايت د محکمې پر اسنادو يې څېړنه پيل کړه.
      تر دې وروسته يې د افغانستان پر معاصرو ادبياتو څېړنه وکړه او د دري ژبي د معاصري ادبي دورې په هکله يې معلومات راټول کړل، چي له علامه محمود طرزي څخه رانيولې د ثور تر کودتاه پوري يو شمېر عمده برخي يې څېړلي دي.
      د دې تر څنګ نوموړي د افغانستان پر اقتصاد، تاريخ او دولتي جوړښتونو باندي هم زيات شمېر مقالې ليکلي او خپرې کړي دي.
      د عملي څېړنو په لړ کي د ډاکټر غني يو بل ستر کار د افغانستان د څلور سوه کلن تاريخ په باب څېړنه ده، چي له پنځلسمي ميلادي پېړۍ څخه تر نولسمي ميلادي پېړۍ پوري ډېر موارد پکي تر څېړنيز پوښښ لاندي راغلي دي او پوره لس کاله پرې نوموړى بوخت و.
      ډاکټر اشرف غني د خپل علمي ژوندانه په بهير کي ګڼ شمېر نور آثار هم بشري ټولني ته وړاندي کړي، چي زيات شمېر يې د کتابونو ځيني يې د لکچرونو او ځيني يې په بېلابېلو فورمونو کي د پوهنتونونو د استادانو او محصلانو د استفادې وړ ګرځېدلي دي.
      په دې وروستيو کي يې يو کتاب (ناکام دولتونه او د هغو د کاميابۍ تګلار) تر سرليک لاندي د انګلستان د اکسفورډ پوهنتون له خوا په اروپا او امريکا کي خپور شو، چي د نړيوالو مطبوعاتو له لاري پرې تاوده بحثونه تر سره شول.
      ښاغلي ډاکټر غني د ٢٠٠١ ميلادي کال د سپټمبر له يوولسمي وروسته چي په افغانستان کي د يوې بلي بېساري غميزي د راپېښېدو وېره وه، له نړيوال بانک څخه بې معاشه رخصتي واخيسته او په آزادو مطبوعاتو کي يې يو لړ مقالې چاپ کړې او په لسګونو مرکې يې نشر ته وړاندي شوې.
      په داسي حال کي چي نړۍ د افغانستان په اړه له ژور تشويش سره مخامخ وه د ملګرو ملتونو د هغه وخت سر منشي ښاغلي کوفي عنان له ښاغلي ډاکټر غني څخه غوښتنه وکړه چي د افغان مسئلې د حل لاري د موندلو په منظور دي د دې سازمان له يوه لوړ پوړي چارواکي او د افغانستان لپاره د با صلاحيته استازي ښاغلي لخضر ابراهيمي سره د ځانګړي سلاکار په توګه په کار پيل وکړي، ډاکټر غني دا وړانديز ومانه او د همدې پرله پسې هڅو په نتيجه کي وتوانېدئ، چي د بن د موافقې په ترتيب کي ونډه واخلي او نړۍ وپوهوي چي افغانان کولاى شي د خپل عنعنوي دود يعني لويي جرګې په چوکاټ کي ورپېښي ستونزي آواري کړي او له هغه سيمه ييز ګروپ څخه چي د ټول هيواد استازيتوب نه شي کولاى قدرت د همدې ميکانيزم (جرګې) له لاري ملت ته انتقال کړاى شي، چي د همدې پوهاوي په نتيجه کي د مراحلو ټاکنه وشوه او ور پسې موقته اداره منځته راغله.
      ښاغلي ډاکټر اشرف غني احمدزي د موقتي ادارې تر ختمېدو يوه مياشت وروسته د افغانستان لسو ولايتونو ته کاري سفرونه وکړل او روان حالات يې تر څېړني لاندي ونيول، په همدې وخت کي يې د افغانستان د هغه مهال د ادارې په غوښتنه د ملګرو ملتونو د سازمان او نړيوال بانک ته استعفا ورکړه او له هر ډول مالي امتياز پرته د ولسمشر ځانګړى سلاکار مقرر شو.
      يوه موده يې په پوره برياليتوب دا دنده پر مخ يوړه او وروسته بيا په افغانستان کي د مرستو د انسجام د ادارې مشر وټاکل شو، ښاغلي غني په دې اداره کي د پام وړ کارونه سرته ورسول، د ساري په توګه ويلاى شو چي لومړى يې د ملي بيا رغوني سر تاسري بنسټونه او اصول وټاکل، ورپسې يې د هغه کال د حمل په مياشت کي د مرستو د جذب نړيوال کنفرانس ته چي په کابل کي جوړېدئ تيارى ونيوئ، په دې کنفرانس کي ډاکټر غني نړيوالو ته د افغانستان د حکومت او خلکو لومړيتوبونه په ګوته کړل او يوه سالمه مهالنۍ تګلاره يې وړاندي کړه.
      تر کنفرانس وروسته نوموړى د يادي شوي ادارې له خوا بېړنۍ لويي جرګې ته د ماليې د وزير په توګه وپېژندل شو، چي جرګې دا وړانديز ومانه او ښاغلى ډاکتر اشرف غني د انتقالي دورې د ماليې د وزير په حيث مقرر شو.
      د هېرولو نه ده چي دا وخت د افغانستان مالي او پولي سياست جګړو دومره ځپلى و، چي د نړۍ په کوم بل هيواد کي يې سارى نه شو ليدل کېداى، خو ډاکټر غني وتوانېده چي د ګمرکونو او عوايدو په مرکزي کولو کي د امنيت شورا فيصله يوازي په شپږو اونيو کي عملي کړي او د پولي او مالي سياست په برخه کي بنسټيز اصلاحات رامنځته کړي. د دې ترڅنګ يې د هيواد عمده ولايتونو ته سفرونه وکړل او د ملي پيوستون، مخابراتو او صحي پروګرامونو په ترتيب او له نورو وزارتونو سره د اړيکو په تنظيم کي يې اغېزمن رول ولوباوه، د هيواد په دننه کي يې د مالي چارو د تنظيم په موخه کاري پلانونه ترتيب کړل او له هيواده بهر يې هم د نړۍ د خبرولو لپاره د يادولو وړ ګامونه واخيستل، چي يو مهم کار يې د توکيو کنفرانس لپاره افغان دولت ته د يوې داسي بيانيې او پروګرام تيارول و چي نړۍ يې له افغانستان سره د مرستي کولو ته قانع کړه. ورپسې د برلين د کنفرانس وار راغئ، او دا وخت نړۍ غوښتل افغانستان ته يوازي يو ميليارډ ډالره مرسته ورکړي، اما د وخت د ماليې د وزير پرله پسې هڅي وې چي نړۍ حاضره شوه، په هماغه کنفرانس کي له افغان حکومت سره د ٢، ٨ ميليارډو ډالرو مرستي ژمنه وکړي، په عين حال کي نړۍ دا هم ومنله چي په افغانستان کي ٥، ٢٦ ميليارډو ډالرو بهرنۍ پانګوني ته اړتيا ده، د افغانستان په ټول تاريخ کي دا يو بېسارى کنفرانس و چي يو نېستمن او جګړه ځپلي هيواد وکولاى شول، خپل د بيا رغوني پروګرامونه وړاندي کړي او نړۍ پرې قانع کړي.
      د پورتنيو ښو کارنامو په پايله کي په ٢٠٠٣ ميلادي کال ښاغلى ډاکټر غني د آسيا د ممتاز او کامياب ماليې وزير په توګه وپېژندل شو، چي د کال د وزير جايزه يې هم ترلاسه کړه.
      وروسته د انتقالي دولت دوره پايى ته ورسېده، خو ډاکټر محمداشرف غني ونه غوښتل چي په بله کابينه کي ګډون وکړي او د لوړو زدکړو د بهير د اصلاح په منظور يې د کابل پوهنتون د بيا رغوني چارو ته مخه کړه. پوره يو کال يې د کابل پوهنتون له استادانو او محصلينو سره کاري ليدني کتني وکړې او په دې چوکاټ کي يې د اساسي جوړوني پايله ترلاسه کړه، چي يوه اندازه لومړنۍ او ضروري مرستي ترلاسه شوې.
      ډاکټر اشرف غني احمدزى په ٢٠٠٦ کال د نړيوالو مطبوعاتو له لاري د ملګرو ملتونو د عمومي سرمنشي د کانديد مرحلې ته د سرمنشي په توګه مطرح شو او بيا د افغان حکومت له خوا دا وړانديز رسماً هغې ادارې ته وړاندي شو.
      په ٢٠٠٧ کال د ده نوم بين المللي مطبوعاتو د نړيوال بانک د رئيس په حيث وړاندي شو.
      نوموړى چي تېر دوه کاله په سفرونو بوخت و، په يو شمېر نړيوالو مواردو کي يې څېړني ترسره کړې، چي همدا اوس يې د (ناکام دولتونه او د هغوى د کاميابۍ تګلاره) تر سرليک لاندي يو کتاب له چاپه راوتلى او په نړيواله کچه د ډېرو سترو علمي او تحقيقاتي مراکزو او مطبوعاتو له خوا پرې بحث روان دئ.
      ډاکټر غني په تېرو دوو کلونو کي د نړيوالو موسساتو په غوښتنه د سوډان، کوسوو او نيپال دولتونو ته مشورې ورکړي دي.
      همدا راز ډاکټر صاحب له يوې بلي تحقيقاتي او مشورتي موسسې سره چي د معاصرو دولتونو جوړېدو د ادارې په نامه منځته راغلې دنده پر مخ يوړه، دا موسسه د کاميابو دولتونو هغه تجربې او تګلاري چي د ناکامو دولتونو له ځينو شرايطو سره سمون خوري او ناکام دولتونه ورته اړتيا لري، تر څېړني لاندي نيسي.
      دا چي ډاکټر غني په تېرو څلورو کلونو کي له دولته بهر و په ډېرو نړيوالو کمېسيونونو کي يې برخه اخيستې چي له هغې جملې څخه يو د ملګرو ملتونو د قانون له نظره د بېوزلو خلکو بسيا کول نومېږي. په دې موده کي نوموړى د امريکې د وکيلانو د نړيوال عدالت په پروګرام کي د قانون د حاکميت د پروژې د عالي مشورتي کمېټې غړى و، همدا رنګه د بروکنګ د موسسې (په نړۍ کي د امن او سولي د راتګ) د پروژې د عالي کمېټې غړيتوب يې هم درلود. او د دې په خوا کي يې نوري ډېري بشري چاري هم سرته رسولي چي د ټولو بيانول په دې لنډه ليکنه کي ناممکن دي.
      ښايي دا ساده مسئله نه وي چي ښاغلي غني لس کاله د افغانستان په څلور سوه کلن تاريخ او تېرو هېرو واقعاتو پسي پلټنه کوله او تر دې وروسته يې بيا د دغه زخمي هيواد د زخمونو د درمان لپاره تر خپله وسه لسيزي مبارزه کوله، بلکي د دې هڅي او تلاښ تر شا يو فکر پروت دئ، چي ښاغلى غني به هيڅ وخت آرام ته پرېنږدي. دا پټ او غلى احساس هغه دردوونکى کيفيت دئ، چي د شلمي پېړۍ ستر افغان جناب الفت يې هم آرام ته نه پرېښوده ويل به يې:
      يو پټ غلى احساس دئ چي آرام مي نه پرېږدي
      پر اور مي کړوي، لکه چي خام مي نه پرېږدي
      ډاکټر غني د افغاني ټولني له روايت او ثقافت څخه الهام اخيستى و، چي کلونه يې د دې ټاټوبي د صوفيه کرامو د پېښليک او ژوند او اند په راسپړنه تېر کړل، او لا تر اوسه هم د دې هيواد په اساسي مطالعه او څېړنه بوخت دئ.

  • کاندیداتوری داکتر عبدالله را برای همه کسانی که اعتفاد به تغییر ودگرگونی دارند تبریک می گویم .داکتر در شرایط موجود یگانه کسی است در شمار نامزد ها که می توان بر وی امید بست .متین ،با وقار، منظم ومتعهد، با فهم سیاسی و آگاهی دیپلوماتیک و واقف به رموز جریانات جهانی ومنطقوی.داکتر صاحب موفق باشید .

    • salam hamagi khaen astand

    • دوستان فقط داکتر بشردوست دامنش از هرگونه خیانت و زدبند ها پاک است او یک افغان وطن پرست است فقط به ری بدهید وسلام

    • با عرض سلام
      مطالب درج شده را همه دنبال کردم و چیزهای جالبی یافتم. من در مورد دیگران قضاوت نمی کنم، چون مدارک موثق ندارم. ولی در مورد عبدالله عبدالله اتهاماتی که زده شده اند، از روی صداقت نیست. نمی دانم بغض یا شاید حسادت و یا هم شاید عدم پذیرش یک تاجیک و یا خلط از تاجیک و پشتون را دارند و این باعث شده که در مورد او قضاوت نادرست صورت گیرد. من چند نکته را اینجا یاد آور میشوم در صورتیکه من اشتباه نموده باشم میتوانید مرا متوجه سازید. اولاً اینکه مسئله جنایات جنگی اش برایم گنگ و مبهم است، ثانیاً چنانچه او را متهم به دست داشتن به قتل احمد شاه مسعود یک دروغ محض است. شما شاید نمی دانید، زمانی که مسعود به قتل رسید، خواهرزاده داکتر عبدالله فهیم دشتی، که فعلا یکی از ژورنالیستان تقریباً شناخته شده است، حضور فزیکی داشت و از اثر این واقعه او نیز تمام بدنش به درجه خیلی بالای سوخت. بعد از این واقعه او به تاجیکستان انتقال داده شد و تداوی گردید. اگر داکتر عبدالله به هر پیمانه ی که شما او را خائین و یا جانی میدانید، هم باشد، هیچگاه نمی گذاشت که خواهر زاده اش در آنجا در حین این واقعه حضور داشته باشد، که بعید است. میتوانست به بهانه های مختلف او را از صحنه خارج کند. چنانکی دیگران به این ترتیب در صحنه حضور نیافتند... این تهمت محض است بالای او که در قتل مسعود دست داشته است. ثالثاً موضوع "فاسدترین اداره" یعنی زمانی که او وزیر خارجه بود. حتی نزدیکترین کسانی که در جبهه با ایشان سخت ترین روزها را تجربه نموده بودند، نتوانستند به پست های بلند راه بیابند. از جمله افرادی که وزارت خارجه آن زمان را در خواجه بهاوالدین تمثیل می کردند... اکثریت شان از او ناراضی بودند، که ما در دوران مقاومت در بدترین شرایط با اینها بودیم، ولی ما را موقفی نمیدهند. این میتواند صداقت داکتر عبدالله و کار او را منحیث وزیر خارجه آن زمان، مهر تایید بزند. شما را خدا، اگر مشکلی جدی با یک قوم، یا تیپ و یا "قواره" دارید،مسایل را اینطور وارونه و دروغین مطرح نکنید. شاید مدارک قوی و مستندی بیابید، بعد میتوانید مسایل را هر طوری که مایل هستین مطرح کنید...
      یا حق

  • برادران محترم سلام برسد! به ناحق خودراسرگردان نکنید این تنها یک نما یش است که درافغانستا ن هم انتخا با ب صورت می گیرد، اگرنه بچه فیلم وقت انتخا ب شده است. شما با ید بفهمید درافغانستا ن کسی به چوکی می رسد که جنا یت زیادتر کرده باشد. دگر ضرورت به رای وسرگردانی شما نیست، برای هرکسی که رای میدهید بدهید ولی بچه فیلم هما ن است که است.

  • سلام بر همه خوانندگان !
    فقط یک کره خر مه هم دارم می خواهم در کنار این کاندیدا وارد بازار کاندیدی کنم وده میتر لنگوته دور گوشهایش بپیچانوم وبه سر تخت پادشاهی بنشانوم.

    • برادرعزیز آزاد. نظری را که شما نویشه اید دور از انسانیت ،شرافت و اسلامیت میباشد شما باید مقام والای انسان را احترام کنید، شرف وکرامتی که خداوند به انسان ها داده است آن را مد نظر بگرید و هیچ گاهی کسی را توحین نکنید. برادرانی که خودشان را کاندید ریاست جمهوری آینده افغانستان نموده اند همه شان برادران هم وطن ما هستند ما باید ایشان را تشویق کنیم و از بین همه بهترین و وطن پرست ترین را انتخاب کنیم وسایرین را قدرکنیم این حق هر فرد ملت ما است که اگرخواسته باشد خودش را کاندید نماید، بلی هرانسان اشتبا و خطاهای دارد مگربه چنین کلمات که شما ایستفاده نموده اید گناه است باید هرانسان را احترام کرد ما خودمان هم ممکن گنهکار باشیم پس چطوربه خود اجازه دهیم که دیگران را توحین کنیم بیایید که فرهنگ انسانیت ، مردم دوستی و گذشت را بیاموزیم و یگدیگر را دوست داشته باشیم نباید مانند گذشته ها یگدیگر را نفرین کنیم و به یگدیگر تجاوز کنیم
      تشکر

    • دو تا دزد خری دزدیدند / سر تقسیم به هم جنگیدند / این دو دزد بود گرم زدو خورد / دزد سوم آمد و زده خره بُرد....

      دزدان گرامی! شما گرم زدخورد "کی" باید هایید... ولی خبر دارین که دزد سومی "کمیسیون مستقل انتخابات" نوخته ی خر را گرفته کشان کشان روان است؟؟؟ دزد سومی میگه 17 ملیون نفر ده دست شان است... "کارت رای دهی"... 6 ملیون کارت مجهول است که در نمیدانم کجاها توزیع گردیده که اصلا ارقامی و ثبت و راجستری وجود ندارد... در بعضی از مناطق نا امن، البته دزد سومی این را تایید هم میکند، که نرینه های این مناطق به نمایندگی مادینه های شان به سایت ها مراجعه نموده می گویند: ما 15 سر ایال هستیم... یعنی 15 قطعه کارت رای دهی به ما بدهید، زیرا ما نرینه ها به نمایندگی از مادینه های خود میخواهیم کارتهای ایشان را بگیریم.... در هلمند، این را دزد سومی تایید نموده است، که مخالفان دولت نیز در انتخابات شرکت خواهند نمود و کارت رای دهی اخذ نموده اند، ولی با این تفاوت که گفته اند پولیس باید از کارمندان کمیسیون انتخابات حراست نکنند، ما خود امنیت شانرا میگیریم، و آنها را در مناطق خود اسکورت نموده برده و کارتهای رای دهی را ثبت و توزیع نموده اند... منتظر بمانید، که در شمارش آراء صندوق های پُر شده از قبل (همین حالا) در سایت ها از سمت های ناسویی خواهند آمد و لست کان دید (کسانی که "کان" یعنی خزانه را"دید" نموده اند) مورد نظر را پُر خواهند کرد.... وا به حال شما دزدان از جان بی خبر....

  • دو خبر تازه در مورد گل اغا شیرزی

    گل اغا شیرزی در یک مصاحبه خود با رادیو بی بی سی ادعا کرده است که کمپوز اهنگ های فلم مشهور هندی دیوداس را او ساخته است!!!!!!!!!!

    خبر جالب دیگر اینکه شب گذشته از طریق برنامه زنگ خطر گزارشی از سخنرانی گل اغا شیرزی در جلال اباد به نشر رسید که ترجمه گفته های شیرزی از این قرار است.

    ساعت دوازده شب به خانه کرزی رسیدم ودرانجا با خانم برادرم مانده نباشی کردم (هدف از خانم برادر خانم اقای کرزی است). بعدا یکجای نشستیم وانها میرویس جان را برایم اوردند (فرزند اقای کرزی). زمانکه میرویس را دیدم به خود گفتم که این بسیار ناجوانی خواهد بود که من این طفلک مقبول را از ارگ بکشم بیرون وبعدا اطفال خود را بیاورم!

    با این گفته ها بعض گل اغا ترکید وگل اغا مانند یک طفل که ایس کریم اش به جویچه افتیده باشد به گریه اغاز کرد ولی دفتعا از جیب خود دستمال بینی خود را کشید ونخست بینی وبعدا چشم های خود را پاک کرد!

  • وقتی به باغ وحش میروید در جیب تان میقداری تخمه به همرا داشته باشید ،
    با مسئوولین باغ وحش با احترام برخورد کنید ،
    انعام آنها را سر وقت پرداخت کنید (پیش ازاینکه چشم ها از حدقه برآید ) ،
    باحیوانات منزوی بخصوص میمون ها خوب رفتار نمایید ،
    اینجا افغانستان است ، همانجا که ویران است ،
    ممکین است یکی از همین ها فردا رئیس جمهور آدم ها شود .

    اجمل بیخدا


    وبشر خدا را آفرید .

    • اقا صاحب سيد جلال كريم
      سخنان اقاى رحمت الله درباره شخصيت شما اقاى سيد جلال كريم يك حقيقت اشكارا بوده واين يك اقعيت است كه همه ملت افغانستان انرا خوب مى دانند كه در حقيقت جناب شما نابغه نبوده ونخواهد بوديد بلكه اصلا جناب معلم صاحب عبدالكريم خان استاذ مضمون سانيس پدر بزرگوار شما واقعا ايشان نابغه هستند كه سى سال قبل توانست مردم بيتجاره افغانستان كه 75 در صد ان بى سود بودند ومسولئين وزارت معارف ودولت انزمان كه اكثريت شان فقط دوازده باس بودند انها را قانع سازد كه فرزندعزيزش كه شما بوده باشيد يك( نابغه هستيد) ايشان يك جند فرمول ساينسى را در خانه برايتان ياد وتدريس مى كرد وبرايتان انهارا حفظ مى داد وشما انرا بلبل وار در صحنه ومجالس در انزمان ترديد مى نموديد ومردم بيتجاره نابغه بودن شمارا با نوشتن جند فرمول عادى تصديق كردند در حقيقت جناب پدر شما ايشان با اين كار خود مى خواستند خودرا شهرت بدهند واز اين كار وغريبى خود جند لقمه نان بدست اورند وميان رفقاى خود سربلند كند ويك درجه ترفيع نمايد كه در اين برنامه وپلان خود تاحدى موفق شد كه سزاور اهداء نشان قهرمان ملى احمد شاه مسعود است

      جناب پدر شما جندى بعد از انكه شمارا در كابل بصفت يك نابغه معرفى كرد بود ولى بس از مدتى در يافت كه بازار جهاد ومجاهدين در پاكستان وغرب خيلى گرم شد است لذا جناب معلم صاحب عبد الكريم خان پدر بزرگوار تان در فكر ان شد تا شمارا باخود به پيشاوربيا ورد وبراى احزاب مجاهدين شمارا به لليلام بگذارد تا يكبار ديگر از نام نابغه بودن فرزند عزيز خود كه شما بوده باشيد استفاده كند وبكدام يكى از كشورهاى غربى مهاجر ومسافرت نمايد وبمجرد مواصلت به بيشاور شمارا براى شيخ صاحب ربانى رهبر جمعيت مطرح كرد و جناب اقاى ربانى خواست از نام نابغه بودن شما ايشان هم به نفع حزب خود استفاده كند وشمارا وادار ساخت تا يك جند نوار كست راديوى را ثبت كنيد ويك جند عكس ومصاحبه ها شمارا در مجلات خود بنشر رساند تا حزب جمعيت خودرا يك حزب نابغه دار اعلام ووانمود نمايد ومتعقبا جناب استاذ ربانى شمارا به مقامات سعودى كه دران سالهاى به بيشاور رفت وامد زياد داشتند مطرح و لليلام كرد وشما را بصفت يك نابغه به سعودى ها سپرد بى خبر از انيكه شما بيتجاره حتى سوى تحصيلى يك متعلم صنف هشتم ابتدائى را هم نداشتيد وبا فرستادن شما به عربستان سعودى ومطرح كردن نابغه بودن شما در مطبوعات انتشار يافته احزاب مجاهدين يكبار ديگر خيانت در حق ملت افغانستان صورت گرفت جون جهان وقتى ديدند كه نابغه افغانستان يك شخص جاهل است وسوى يك طفل متعلم ابتدائى را ندارد بس اشخاص عادى ملت افغانستان جه خواهد بودند وداستان ناكامى وشرمسارى تانرا در پوهنتون هاى سعودى يكبار ديكر اينجا تكرار نمى كنم جون براى همه معلوم است واحتاج به بيان مكرر اينجانب ندارد

      بهر صورت عزيزم سيد جلال جان اگر فكر مى كنيد با درج نمودن جمله كانديد اسبق رياست جمهورى در كارت شخصى خود( بزنس كارت) شما مى توانيد در اينده صاحب كدام شخصيت سياسى يا اجتماعى ميان افغان ها يا كفيل سعودى تان شويد يا انيكه اهتمام كدام يكى از احزاب سياسى موجوده در افغانستان را بخود معطوف وجلب سازيد ويا رغبت شديد خودرا در تقرر يافتن در كدام يكى از سفارت خانه ها افغانستان در خارج هستيد بيسار اشتباه نموديد جون اكنون هر فرد وشخص هوشيار اينرا خوب مى داند كه هركس وهر تبعه افغان كه سن وسالش بيشتر از 40 سال باشد وشرائط درج قانون انتخابات را طى نمايد مى تواند خودرا در انتخابات كانديد نمايد در حاليكه اصلا جناب شما خوب مى دانيد كه نمى توانيد حتى همان شرايط اساسى درج يافته قانون انتخابات را براورده سازيد اما اينكه فقط از اعلان رغبت درامادگى براى كانديدى در انتخابات را مى نمايد همه جهان مى دانند كه در هركشور هر تبعه ان جه هوشيار وجه بى عقل و هراستفاده جو مى تواند اظهار رغبت كانديدى خودرا نمايد وحتى هر كس وناكس و حتى مريض عقلى وعصبى در سرك وبازار وشفاخانه ها خود مى توانيد اعلان اميدوارى كانديدى خودرا نمايد اما شخص هوشيار كه حد وتوان واقعى خودرا مى شناسد اينكار را نمى كند در غير ان اضافتر ازبيست مليون شخص تبعه افغان از رغبت وخواهش رئيس جمهور بودن خود اظهار واعلان اميدوارى شانرا در كانديد شدن در انتخابات رياست جمهورى مى نمودند عزيزم جلال جان اعلان وسعى شما در اين زمينه ايجاب شخصيت بودن شمارا نمى كند لذا همه تلاش ها ومساعى وبرنامه ها وپلان ها وخواب هاى شما( نابغه) دراين زمينه بدون كدام فايده خواهد رفت ورفته است بهتر است دوباره نزد كفيل سعودى خود مى بخشيد( امير سعودى) برگرديد تا نشود خدا ناخاسته وظيفه مستشاريت خود واقامه را از دست ندهيد ولى قبل از عودت خود بايد در صدد يافتن جند دروغ جديد جهت فريب دادن كفيل خود تبرئه دادن خود از مصرف بيجاى بول ومال كفيل سعودى تان بوده باشيد ودر فكر يافتن كدام زمينه ومجال ديگرى براى فريب دادن مردم وشخصيت دادن براى خود شويد خداوند شما وامثال تانرا براه راست وخير هدايت نمايد
      حقجو-قاهره

    • ائتلاف عجيب و تاريخی ضياء مسعود با گل آقا شيرزی ( از سوداگران مواد مخدر) نه تنها مشت گروه مسعود يان را باز ميکند بلکه کارنامه قوماندان مسعود را نيز زير سوال می برد! چشم همه روشن بخصوص مديحه ساز قبيح فرشته حضرتی که مسعود گويان ، رقص صوفيانه ! ميکند! احترام . ثريا

    • ثریا جان

      اول باید دهنت را هفت بار بشوی بعد نام بانو حضرتی این بانوی دلیر و فرهیخته را بگیری . اگر مسعود و مقاومت نمیبود حالا خودت هم یا شوهر پنجابی داشتی و یا مانند حیوانات در قفس زنده گی میکردی . مگر چنین نیست ؟ تابکی بخاطر تعصب و قوم پرستی میخواهید از حقیقت بگریزید و اگر شهامت و حس انسانیت در وجود تان نمرده است و اگر منطق برای استدلال دارید وارد میدان شوید و گفته های بانو حضرتی را با دلیل رد نماید . توهین و اعانت کاری انسانی نیست که به خود ارزش قایل است.

  • hello every one! some of my brother told the drag dealer are humane but i cant belief that they are humane. some of them (candida) are worse then animal belief me. animal is very better then them. don’t camper them whit animal they are worse then animal.

    • در شرایط کنونی افغانستان داکتر عبد الله کاندید مناسب برای احرااز پست مقام ریاست جمهوری افغانستان می باشد. جناب محترم رمضان بشر دوست شخصیت دل سوز به وطن وصادق به نظر می رسند . اما ازعهدهء ادارهءافغانستان در شرایط کنونی عاجز می باشند، توان وقدرت این کار را ندارند. زیرا جناب شان با مسایل همیشه احساساتی وهیجانی بر خورد می نمایند نه با متانت وحوصله مندی.

    • آدم با یک نگاه به این آدمها به این نتیجه می رسد که اگر به کرزی رای بدهیم بهتر است. اول اینکه به غیر از اقای بشردوست و لطیف بدرام و شهلا عطا دیگرانی که سر شان به تن شان می ارزد از نوکران کرزی بودند.

      اشرف غنی یک فامیل بسیار بد اخلاق و متعصب و کوچی و جاهل دارد و در نتیجه خودش هم بسیار متعصب است. برادر او حشمت غنی را می توان سردار تعصب و جهالت نامید تا جایی که او غیر از کوچی ها تمام مردم افغانستان به شمول بشتون های شهری و دهات نشین را تحقیر و توهین می کند.

      انورالحق احدی یک عیب کلان دارد و آن این است که صداقت را اصلا نمی داند که چه است. او واقعا یک ابوجهل است. خاصیت موشها را دارد و به همین خاطر او را آدمهای هوشیاری مثل کرزی می توانند مثل یک کدی استفاده کنند. حماقت در خون او موج می زند.

      داکتر عبدالله عبدالله گرچند سابقه شورا نظاری دارد اما هنوز از او کسی تعصب ندیده است. عیب او در این است که به ظاهر ارام و متین است اما در نهان یک مار است که مخفیانه نیش می زند. خیلی شکم باره بول دوست است. یک کمی هم بی غیرت است که اگر به او مقام و بول بدهی هر کاری بخواهی برایت می کند.

      کرزی در فریب دادن رقیبان اش زرنگ است اما تنها وقتی که آمریکایی ها خر فهمش بکنند ور نه کرزی بسیار ساده لوج و دهاتی و بی نزاکت است. امتیاز کرزی در این است که نرم است و از حرکت های انقلابی بیزار است. عمل گرایی او برایش در میان تمام اقوام حمایت اورده است. قاطعیت ندارد و در تصمیم گیری بسیار بی اراده است. معاونین او که همان فهیم و خلیلی استند تیاتر سیاست افغانستان را تکمیل می کنند. خلیلی به روباهی می ماند که تمام هنرش در دزدی های کوچک و زنده ماندن است. او در این کار حتی تمام روباههای افغانستان را فریب می دهد. اما همین از او یک کودن خنده آور ساخته است. کسی که دل اش به این خوش است که در شش ماه سال یک بار تیم ملی خردوانان کشور را ملاقات کرده است !!! فهیم اما نقش خلیلی را در آینه مقابل تکمیل می کند. یعنی فهیم به تمام معنی به گاوی دیوانه ای می ماند که از تمام دنای فقط شاخهای خود را می تواند استفاده کند. به نظر می رسد که هنر او در سواری دادن به افراد هوشمند تر از خودش است. اگر آدم کمی از مغز خود استفاده کند می تواند به وسیله فهیم زمین های زراعتی افغانستان را قلبه کند !!!

      راستی

      این سراج خان چه؟

      ابله مردک به فکر آن باشد
      که مرا جد و بابه خان باشد

      به امید موفقیت هر که مزدور تر است !!

  • روز برگشته گی را ببین که شهروندان آمریکایی رییس جمهور کشور آزادمردان شوند . بخش اعظم وکیلان شورا ها و کابینه ، اجنت های پاکستان و انگریز و آمریکا و ایران و دیگران اند ، همه غلامان حلقه به گوش بیگانه و دروازه بازکن های استعمار . انسان وابسته ، انسان نیست ، هیچ بدبختی و شقاوتی برای من وحشتانکتر ازین نیست که خویشتن را در برابر دیگری درمانده و بیچاره ببینم و او بتواند مرا به گردن نهادن به هوا و هوس و ارادۀ خود مجبور کند . ملتی فاقد حافظۀ تاریخی ، جامعۀ شبان رمه گی ... برای استقلال ، آزادی و عدالت اجتماعی ، انقلاب دیگری بایستی و جوی های خونهای فرزندان در مسیر دریای خون پدران . بر بخت بد لعنت .
    هر که نامخت از گذشت روزگار / هیچ ناموزد ز هیچ آموزگار .

  • هرچند داکترعبدالله پرونده خوب ندارد، اما درجمع این همه ناقضان حقوق بشر(غیرازبشردوست)ازاینکه خواهان نظام پارالمانی وصدارتی وانتخابی بودن والیان وشهرداران گردیده، برای جلوگیری ازتمرکزقدرت وقانونمند گردیدن جامعه برای فردای تامین هرچه بیشتردمکراسی قابل حمایت میباشد. چون شعارهایش به آوردن دمکراسی یاری میرساند،مشروط براینکه درسکوی قدرت دروغ نگوید وبه تعهداتش خیانت نکند. پس یک گام دیگربرای تضمین پیروزی وتامین عدالت قومی بردارد. ازاینکه هم خودش وهم معاون اولش پشتون ومعاون دومش هزاره است، پس صدارت را حتماً برای ازبکها باید تخصیص بدهد. همانگونه که کادرهای سرشناس را معاونان خود تعین نموده است، با مشوره محقق ودوستم باید یک چهره علمی وشناخته شده را بحیث نخست وزیرپیشنهاد نماید.جایگاه بشردوست محفوظ اما درشرایط کنونی تقلبات وچشم به بیرون دوختن وآنهم درموجودیت بیش از70 هزارسربازاشغالگرشفافیت هرگزوجود نداشته وشانس پیروزی آقای بشردوست خیلی کم است هرچند شخصیت علمی وپایگاه قومی مستحق دارد. ولی متا سفانه جامعه قبیلوی ما هنوزآماده نیست. پس بشردوست ریزرفی باشد برای دوران شفافیت ودمکراسی.

  • خانم ، یا آقای 786 .
    یکی بُز نر را میدوشد ، تو زیر آن غربان گرفته یی . احسنت ، ای والله . اگر به حساب قومی گز میکنی ؟ همین عبدالله عبدالله ی شما تحفۀ یک میلیون دالری به خانم پادشاه مراکش داده است ، در قبال خوش خدمتی آنچه گرفته است در حادثۀ قتل احمد شاه مسعود با دستیاری قسیم فهیم و سیاف وهابی . پس از یازده سپتامبر وختی نمایندۀ آمریکا با هلیکوپتر روسی کرایی پاکستان به پنجشیر سفر کرد ، مبلغ پنج میلیون دالر نوت های صد دالری روی میز گذاشت . برای یونس قانونی ، قسیم فهیم و همین عبدالله عبدالله ی شما . وگفت : خرچ آزاد است ، بقیه باشد برای بعد . پنجاه هزار دالر را هم عارف سروری مسؤول امنیتی گرفت . بر منکرش لعنت . رشوه خواران ، خاینان بر حقوق عمومی . اگر برای این گرگ های دهن آلوده و یوسف ندریده کامپاین میکنی ، راهی به دهی نمیبری . هرگونه سر سپرده گی به بیگانه ، حاصلی جز بدنامی برای خود و ذلت و بدبختی برای ملت ندارد . یک روز کالای کثیف اینان بر طناب بیرون از خانه هموار میشود ، تا همه گان آنرا تماشا کنند . جامه ات زین خُم نمی آید برون هربار سرخ / رنگ ها دارد جهان مغرور آرایش مباش . لطفاً خونسرد باشید .

  • Salam dostan

    Kasany ki tawanmandy darad chun qudrat mafiyaye wa pool nadarad entekhab namay shawad, wa kasy ki entekhab may shawad shakhsiyat, sharafat wa wijdan nadarad, liza khud ra haich zahmat nadehid wa narahat nasazid

    Asad

  • آقای کمال کابلی سلام برشما!
    شما بی جهت ناراحت شدید. یادداشت من صراحت دارد. درآنجا جزبشردوست که ناقض حقوق بشرنیست، دیگران(منظورم کاندیدان مطرح است وآنهاعبارت ازکرزی، عبدالله ،احمد زی وامین ارسلان میباشند)همه بگونه ای مشکل دارمعرفی شده وبنحوی درجنایات برعلیه مردم سهیم دانسته شده اند. چه کسی نمیداند که شهنوازتنی ودکترحبیب منگل درجنایات علیه بشریت سهیم اند. تمام بدبختیها برمیگردد به کودتای ننگین هفت ثورکه این آقایون دیده درا وپررو ازرهبران طرازاول آن حزب جنایت کاراند. ناقضان حقوق بشروآدمکشان زیرنام جهادی(جهاد ملت وشهدای فراوان راه جهاد ومبارزه علیه اشغالگران روسی حرمتش بجای خود محفوظ است) نیزخلف ناخلف همان نظام مزدوراست. چون نتیجه جنایت جنایت است ونتیجه مزدوری مزدوری. جنگ دربرابریک نظام تا دندان مسلح با آن پشتوانه بزرگ شوروی آن زمان، مزدوری برای دیگران را بطورطبیعی به ارمغان داشت ونتیجه همین مزدوری چندگانه بود که هرارباب برای صید طعمه خویش مارا بخاک وخون کشاندند. درکشورما نیزخون را متاسفانه با خون پاسخ میگویند. من می پذیرم آنهایی که نام بردید بدون هیچگونه عاقبت اندیشی درداخل یک طیاره نظامی ودربدل مطاع ناچیز معامله کردند وحاجت الزام وحجت جناب شما نیست. اینهای که خرنداشتند، امروزملیاردراند، برهمه کس که سواد دارد یا ندارد، آدم باشد، میداند. درمیان کاندیدان دیگر که بجزسه تن(پدرام، کوشانی وبشیربیژن)با نام وآدرس دیگران بلدیت ندارم، شاید ازنظرشما این هرسه تن مشکل داشته باشند. پدرام که جزقلم وسخن هنردیگری ندارد، حتماشریک شورای نظارمحاسبه گردیده، کوشانی هم جزائتلاف ننگین دکترنجیب الله بود وبشیربیژن هم عضوحزب دمکراتیک خلق. سرنوشت اینها هم معلوم است که برای شریک گردیدن درسفره قدرت می اندیشند ورنه هیچ برگ برنده نداشته وسرنوشت شان معلوم است. کاندید مورد نظرشما آقای بشردوست که تا هنوزپرونده نقض حقوق بشر ندارد اما متاسفانه برنامه آخوند ملا عمروحبیب الله کلکانی را پیش کشیده وهمه ملا های کشوررا که عامل همه بد بختیها اند، ازمال بیت المال حقوق 7000 افغانیگی تعین نموده است ونمیدانم ازکدام بودجه ریزرفی. آنهم درکشوری که روی شانه خارجیها قراردارد. اتکا برنیروی اجنبی را هیچ آدمی که دو درصد احساس ملی داشته باشد، تائید نمیکند. پس درکشوری که سرنوشتش دردفتریونما سازمان استخباراتی ملل متحد وامریکا وانگلیس تعین میگردد، پیشنهاد شما آقای کمال کابلی چیست؟ من روی شعارهای دکترعبدالله تاکید کردم نه شخصیت داکترعبدالله. وگفتم هم که اگردرسکوی قدرت به تعهداتش خیانت نکند. انسانها تا وقتی برمرکب قدرت سوارهستند، عقل شان هم مرکبی است ووقتی ازقدرت افتادند متوجه بی عقلیهای خود میشوند وشاید ازگذشته شان تجربه گرفته واجباراً نه ازروی اراده ووجدان شاید برای رفع اشتباهات وناعقبت اندیشیهای گذشته درصدد جبران برایند. من به شخصیت عبدالله که چه نارسانیها دارد، کاری ندارم. اما شعارهای مطرح شده اگرعملی شوند به نفع مردم درآینده خواهند بود. وقتی یک اساس درست گذاشته شود، فردا هرکسی که روی صحنه بیاید ناگزیراست به فیصله های معقول گردن بگذارد. پس آقای کابلی عزیز! من فکرمیکنم درحرفهای من نیت قومی نبوده باشد. چون دریک ساختاری که مردم هرمحل دراداره وساختمان کشورسهیم گردند، انگیزه کاربوجود آمده ووطن عاقبت درمسیرفراخورقرارمیگیرد. لذا نیت من روی طرح است نه افراد مشروط براینکه طراحان به طرح ووعده های خود خیانت نکنند. اگربه تعهدات شان پشت پا زدند. آنوقت من به آقای کمال کابلی محترم رای اعتماد داده ومشترکاً این وطن را یکجا با کسانی که مثل شما فکروطن پرستانه دارند، خواهیم ساخت. ناراحت نباشید. عاقبت درست خواهد شد. تا ابد این وضعیت باقی نمی ماند. روزی حتماً واجباراً براساس منطق زندگی وخواست زمان این وطن قطعاً درست گردیده ومردم افغانستان بدون تمایز وبرادروارزندگی خواهند نمود. آن روزانشاء الله دورنخواهدبود. به امید روزی که همه یکدیگررابرادروهم میهن بدانیم. یا هو!

  • man Faqt Ba habib Mangal Ray medeham.
    thanks
    Elham

  • سلام به همه!

    دربین کاندیدان چندنفرمحدود دیده میشوند که هیچ کدام قدرت رهبری کامل راندارد دربین رمضان بشردوست است که وی هم تجربه کار اداری وسازمان دهی راندارد چون گپ زدن تا عملکردبسیارفرق دارد .باید گفت که امریکا میخواهد دوباره کرزی را بالای این ملت قبول نماید وای به حال این ملت اگرکرزی دوباره ایدکرزی به امریکا خوبترین ادم است چون هرچی بگویند کرزی با عقل کم خود انراقبول میکند فقد درقدرت باشد وامریکاهم همین طوریک غلام کار دارد.

    • قدرت رهبری بنظر شما یعنی کشتن و دزدیدن و قوم پرستی و دروغ گفتن...

      عاقلان گفته اند که حتی دیوانه در کار خود هوشیار است چه رسد که کسی تحصیل یافته اروپا باشد...

      متاسفانه بی عقلی بعضی افغانها اینست که کارت رای دهی در جیب شان است ولی منتظر اشاره و ملالت کردن دیگران استند و اینطور اشخاص جهالت و نادانی خود را فراموش کرده که نمی توانند در حصه اینده خود تصمیم بگیرند بعد به انتقاد رهبران پاک نفس می پردازند...

      اگر کسی در یادش باشد چنین امده در هر کار و موقعیتی بهترین شما باتقوا ترین شما است...یعنی تجربه و ساجق از دهان زدن را مهم ندانسته اند..

      حالا دوست محترم اگر تو این قدر کودن استی که انسان با تقوا و بی تقوا از هم تفکیک کرده نمی توانی پس در صورت غفلت خودت در همچو شرایط دشوار لازم نیست که چرندیات بگوی و نه در اینده از امریکا و نه از طالبان گله کنی...

    • از همه دوستان که رای داده اند سپاس و سلام
      من می بینم که ما زاده های این سرزمین هنوز هم کور کورانه و به گفته خود شما بی تدبیرانه و بی نهایت مغرضانه عمل می کنیم.
      آیا کرزی به پشنون ها کدام نیکی کرد؟ تگاب پکتیا پکبکا و این همه دیگر مناطق پشتون نشین و فراه و دیگر مناطق را جز باداران کرزی کسی دیگری بمبارد کرد آیا دیگر این پشنون ها آنقدر بی معرفت اند که یکی را طالب و دیکری را بادار بادارش به قتل برساند و آقا پشنون با آن همه بی دانشی اش بگوید که ..............
      اوف بس است چرا از شاه شجاع خود پند نمیگرید؟ دیگر این بار فقط منحیس یک افغان نه پشتون و غیره...........
      رای من به بشر دوست خواهد بود.

    • سلام بر تمام مردم سزرمینم افغانستان امروز و آریانای پریروز و خراسان دیروز عزیزان من ،من به این عقیده ام که در افغانستان امروز انتخابات نه شفاف است نه شرعیست و نه مردمی در کشور که نفوسش معلوم نیست ،سرحداتش مشخص نیست ،رهبرانش فاقد دانش سیاسی اند وشهروندانش قرار اطلاعات نود درصد از سواد خواندن و نوشتن محروم اند در کشور که مردم آن عملا خود با دانش و خرد ورایی خود داوطلبانه به انتخابات نمی روند ،در کشور که مردم را افراد.....دست گرفته به انتخابات می برند و به فرموده این افراد.....رای خود را به صندوق های کاندادان میریزند از بیخ و بنیاد انتخابات خطا است بنان ریس جمهور منتخب نیز در این کشور بجا نبوده و مشروعیت هم ندارد با این همه مشکلات که ما در عرصه ی انتخابات داریم توقع من از شما نظر دهنده گان و نظر خوانان این است که به کسی کمپاین کنید و رای بدهید که حد اقل برنامه مشخص برای دیگر گونی بنیادی اقتصادی فرهنگی اجتماعی تاریخی و جغرافیای داشته باشد حد اقل برنامه های کاریش ویران گر رژیم های تک قومی و تک حزبی باشد حد اقل برنامه هایش برای از میان برداشتن تفکر حکومت داری بطوری قبیله ی باشد حد اقل در برنامه هایش مشکلات ما را با همسایه های ما برای ابد خاتمه بدهد شناختن چنین افراد کار مشکل نیست این افراد هر روز در بغل گوش های شما صدا می زنند و شعارنابود نمودن جعل خوانی و جعل شنوی را زمزمه می کنند یک کمی گوش ها را باز کنید صدایشان را میشنوید با آدم های تجربه شده ترسو زبون و لومپن که گپ زدن خود را نمیدانند به جای نخواهیم رسید یک دوست من میگوید (( آن کس که نداند جای خر بستن خویش - هم گردن خر بشکند هم گردن خویش)) شعار دادن و بلند کردن بیرق حکام ظالم ما را منفور مردم خود و سرزمین مان خواهد ساخت با احترام امیر شهسوار

  • من برای شهلا عطا رای میدهم !!!

    از آنجائیکه بنده شخصاً به یک جامعه باز علاقه مند میباشم ، جا معه ایکه در آن آزادی های مدنی و حقوق بشری افراد از مصئونیت عام و تام برخوردار باشد و افراد جامعه بتوانند بدون دغدغه حیات بسر برند و چون خانم عطا در ایجاد چنین جامعه باز با تجارب ایکه از دامان خانواده های اشرافیت و نیز فرهنگ غنی غرب در یافته اند یگانه کسی خواهد بود که چنین فضایی را در کشور عقب مانده ما ایجاد نماد میخواهم فقط برای ایشان رای دهم .
    به امید موفقیت این خانم مقبول و توانمند!!!

    • نام بعضی ها را برای نخستین بار است که می شنوم و چند نام دیگر را که از نزدیک می شناسم خیلی برایم خنده آور و کمدی است. یکی از اینان در یکی از کشور های همسایه یک مکتب افغانی داشت که همان مکتب را نیز نتوانست اداره کندو بالاخره کمک هایی که به مکتب می شد را به امریکا فرار داد.
      به جز رمضان بشر دوست که از قلب توده ها برخواسته، دیگر در یکی از این بزرگواران آینده ی آرام کشور و افغانستان مستقل را نمی بینم.
      به جز از همین سر های ننگ گردن دیگر هیچ کسی نیست که مانند بشر دوست از قلب توده ها برخواسته باشد؟؟؟
      گاه گاهی به حال ملت فقیرم دلم می سوزد

  • salam khod ra khadmat hama karkonan kabul press? taqdim midarm .dostan aziz sham ki en hama kandidan ryasat jamhori ra bad migoid chator vajdan tan ba shama ejaza midahad . dar jomli ashkhas maz kor basyar ashkhas vatan dodti hma vajod darad mosl ashraf ghani ahmad zi aliahmad jalali anwrulhaq ahdi . v aghira shama sar nam ramazan bashar dost ra sar zaban tan mi avrid bas. hma mardam afghanistan mi famad ki ramzan bashar dost nokar france ast dar en ja khod ra ba jami shakhs vatan dost marafi karda.

  • نویسنده .داریوش

    تمام اشخاص که نوشته اند که پشتون ها چنین خیانت نموده اند ویا تاجک چنین خیانت نموده است ویا اینکه تاجک یا پشتون نمیتوانت ریاست جمهوری نمایت بنظر من احمقترین اشخاص استند وشایت هم افغان نباشند

    • اول سلامهای خود را تقدیم میکنم بعد ازسلام.
      بعد از سلام کسی که گفته که پشتون های خاین هستند یا تاجک ها خاین هستند ای یکبار سر در گریبان خود کند که ایا ای کی است از کدام قوم است نه باید در اینجا قوم قوم بازی مطرح شود کسی را ما انتخاب کنیم که یک افغان واقعی باشد و به تمام اقوام اقغانستان خدمت کند.

  • قولهای که حامد کرزی برای مردم غیور افغانستان داده است.1 کیشت و قوچاق موادی مخدیر
    2 .بوجوداوردن نا امنی در ولایت های افغانستان.
    3.تجاوز جنسی بالای دختران خورد سال.
    4.اوردن دوباره طالبان به کشور.
    5.بسته کردن مکاتب ودانشگاها بروی دانش اموزان.
    6.کشتن مردم بیگناه............وغیره بی عدالتی های دیگر .

    • برادران محترم!!!

      ازاین گپ ها و قصه های مفت بگزرید! و نه به این و آن توهین و رای بدیهد!

      شما میدانید که در کاخ سفید قبل از وقت اوباما و کرزی تعهدنامه را امضاء نموده اند و کرزی در کاخ سفید شیرینی باز ریس جمهور شدند را برای اوباما داده است و دست هایش را بوسید که لطف کردی....

      پس برادر برو پشت کار و باریت ناق خوده درد سر نتی!!!!

      برادرک شما!!!!!

  • دوستان گرامی سلام،

    مطالبی زیادی را دربارۀ انتخابات و کاندیدها نوشتم متاسفانه که موقع فرستادن اشتباهی رخ داد که همه زحمات من هدر رفت. به هرحال. مختصراً از شما صمیمانه خواهش میکنم که از پیوند ذیل دربارۀ انتخابات دیدن نمایید:

    http://www.esalat.org/images/e...

    همچنان در پیوند ذیل مطالبی خیلی جالب درباره انتخابات را نیز میتوانید مطالعه نمایید:

    http://www.esalat.org/

    با عرض حرمت،

    خبرنگار آزاد

  • درود برشما !من سخنم را با این بیت کوتاه آغاز ودر صورتیکه اقای کرزی دوباره انتصاب ویا انتخاب شود، با همین بیت ختم میدارم:
    آنکس که طویله ها جوابش بکنند..... کمتر ز خر مرده حسابش بکنند..... این امت درماندهء پرورده به جهل.... ترسم که دوباره انتخابش بکنند....؟؟
    درویش

    • یکی بگو و پخته نسبت به اینکه سطر ها نوشته کنی . بخدا قواره های همه کاندیداتور ها غیر از یکی دو نفر آن ، به قاتل و آدم کشان می مانند. از قواره های شان بوی خون می آید. خداوند بالای ملت مظلوم ما رحم کند. اگر این ها بالای سر حیوان حامله دار بروند . طفل حیوان بیچاره در بطن مادرش از ترس زاره ترق میشود

  • در جواب برادر خود نعمت الله بايد بگويم که آقای خرم یک شخص فرهنگی و دارای تحصیلات عالی می باشد این که وی گفته که در کراچی پاکستان وی کراچی را پر کرده و خودش خالی می کرد، بايد بگويم که در غربی عيبی نيست و کسانی که کار وبار کراچی را می کنند معلوم دار هستندکه در اين سالهای اخیر از برکت ضعف آداره آقای کرزی شاخ کشيده اند و کراچي وانی را فراموش کرده اند.

  • آيا شما در باره سخن صلح طالبان در انتخاات 2009 را شنيده ايد اگر توفيقي در انخابات پيروز شود ما همراي صلح هستيم

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس