صفحه نخست > دیدگاه > انتخابات > چالش های انتخابات و رقابت های انتخاباتی در افغانستان

چالش های انتخابات و رقابت های انتخاباتی در افغانستان

نبود امنیت در برخی نقاط جنوب و غرب ، شدت حملات هراس افگنی از سوی گروه شورشی طالبان ، ملی نبودن رأی و ترفند های سیاسی - اجتماعی ، تقلب و خریداری رأی ها ، فریب رأی دهنده گان از ابعاد معنوی و مالی از سوی کاندیدان تشنه به قدرت ، همه از عواملی اند که اغلب انجام میشوند و روند سالم بودن انتخابات را بطی و یا با لغزش روبرو می کنند و شفافیت این پروسه را زیر سوال میبرند
حبیب گویش
دوشنبه 11 می 2009

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

انتخابات، مفهومی است پیچیده توأم با مسوولیت فردی و اجتماعی، انسان زمانی در آستانه ی انتخاب و انتخاب شدن قرار می گیرد که محیط و جغرافیای آن برای آزمون جدید آماده می شود. به همین دلیل انتخابات ریاست جمهوری 29 اسد سال 1388 خورشیدی دومین آزمون ملی و تجربه دموکراسی ، برای افغانستان است . شهروندان این کشور می توانند در روند مشارکت سیاسی و رقابت های میان گروهی و فردی بنابر حقی که قانون اساسی افغانستان به رسمیت شناخته است حضور یابند و به کاندید مورد پسند خود رای دهند و یا هم کاندیداتوری خود را اعلام کنند.

افغانستان در مرحله ی زمانی قرار دارد که از هر سو دستانی بنام های دوست استراتیژیک ، دشمن مسلح ، همسایه گان مغرض و دوست های بین المللی مشکوک، این کشور را از هفت سال گذشته به این طرف گاه به بحران ویا هم در پیشرفت های انگشت شماری سوق میدهند. ضرورت این همه تنشها و بحران های موجود در افغانستان را می توان با به کار گیری ابزارهای سیاست واضح و شفاف ، در ابعاد مختلف چون امنیت ، تأمین عدالت اجتماعی ، صلح سراسری ، بلند بردن ظرفیت های اقتصادی کشور، .... که مردم این کشور به آن نیاز جدی دارند و همچنان در مشارکت عموم شهروندان برای انتخاب دقیق آنها از شخصیت مناسب در این پروسه ملی دریافت کرد. نیاز برای انتخابات سالم ، این است که شهروندان بتوانند در یک فضای کاملاً افغانستانی و ملی برای دست یابی قدرت و افزایش آن به رقابت های میان گروهی و صنفی خود بپردازند. در این میان ضرورت اساسی این است که رقابت کننده گان بازار قدرت و سیاست باید از توانایی های دموکراتیک و عقلانی برخوردار باشند یعنی عقلانیت سیاسی و بردباری سیاسی را رویکرد اصلی خود سازند تا فضایی دموکراتیک و انتخابات شفاف بوجود آید، نه اینکه برای بدست آوردن موقفی در نظام آینده با اشخاص مطرح در این انتخابات معامله کنند.

در حالی که برای به دست آوردن اریکه ی قدرت در افغانستان 44 نفر خود را در انتخابات ریاست جمهوری کاندید کرده اند ، هستند کسانی که یا ظرفیت و علمیت مبارزات انتخاباتی رادر این جمع ندارند ویا هم در میان آنان اشخاصی وجود دارند که مردم افغانستان به هیچ عنوان از آنها بنابر سابقه ی جرمی و یا حقوقی شان حمایت نمیکنند. پس بر شهروندان است مسوولیت خود را در برابر کسانی که گذشته جرمی دارند ، در کمیسیون انتخابات ، شکایت های خود را تا میعاد تعیین شده از سوی این کمیسیون ، بفرستند تا وجیبه انسانی و ملی شان در این مرحله ی نهایت حساس انجام شود.

گذشته از این همه چالش های زیادی دیگری نیز در برابر پروسه انتخابات وجود دارند ، نبود امنیت در برخی نقاط جنوب و غرب ، شدت حملات هراس افگنی از سوی گروه شورشی طالبان ، ملی نبودن رأی و ترفند های سیاسی - اجتماعی ، تقلب و خریداری رأی ها ، فریب رأی دهنده گان از ابعاد معنوی و مالی از سوی کاندیدان تشنه به قدرت ، همه از عواملی اند که اغلب انجام میشوند و روند سالم بودن انتخابات را بطی و یا با لغزش روبرو می کنند و شفافیت این پروسه را زیر سوال میبرند. پیش بینی میشود در صورت سد قرار گرفتن این چالش ها در برابر انتخابات ، نظام آینده ی افغانستان یک بار دیگر شاهد نا هنجاری های سیاسی و امنیتی جبران نا پذیرخواهد شد. با این حال برنامه ی موفق درپروسه ی انتخابات استراتیژی است که برخاسته از منافع ملی در چشم انداز آینده نگری مثبت از سوی کاندید موفق و کارا باشد. یعنی اینکه درونمای سیاست داخلی و خارجی حکومتی آن بر مبنای حقایق مثبت جامعه برای بهبود امور سیاسی و اجتماعی همه ی اقشار و اقوام کشور با دلایل منطقی و عملی تدوین شود. در مبارزات انتخاباتی که رقابت میان چند جریان سیاسی و یا هم میان شخصیت های مستقل جریان دارد برنده کسانی خواهند بود که ازیک استراتیژی موفق پیروی کنند واز برنامه هاو طرح های خود استفاده سالم نمایند، نه این که از اعتماد رأی دهنده گان سؤ استفاده کرده و مردم را فریب دهند.

بنابرین انتخاب دقیق مسئله حساس در پیش برد زنده گی بهتر برای شهروندان است که هرازگاهی یک جامعه به آن مواجه میشود. پس بر مردم افغانستان است با توجه به داشتن مسوولیت های اجتماعی و ملی و حقوق شهروندی شان ، برای بیرون رفت افغانستان از چالش های سیاسی و امنیتی به سوی یک کشور مستقل و مقتدر تلاش نمایند و بهترین ها را انتخاب کنند.


فهرست کامل نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در سال 1388

رمضان بشردوست/ حامد کرزی/لطیف پدرام/ اشرف غنی احمدزی/ هدایت امین ارسلا/ عبدالله عبدالله / شهلا عطا/ بشیر بيژن/ نصرالله بریالی/ جبار ثابت/ شهنواز تنی/ گل احمد یما/ محمد اکبر بای/ ملا عبدالسلام راکتی/ و...همراه با نام معاونان انتخابی آنان و شرحی کوتاه از گذشته و عملکردشان

يكشنبه 10 مه 2009


ما به بنيادگرايان، طالبان، جنگ سالاران، مافیا، نژادپرستان، دزدان، قاچاقچیان و فرصت طلبان رای نمی دهیم

انتخابات ریاست جمهوری را تبديل به محکمه ابتدایی دزدان، خاينان و جنایتکاران کنیم/ کمپاینی جدید بزودی در کابل پرس

دو شنبه 11 مه 2009


داکتر رمضان بشردوست با 24 هزار و 450 رای و کبوتر سپید رسما وارد رقابت های انتخابات ریاست جمهوری شد!

داکتر بشردوست: معاونین من اولاد این کشور میباشند که دست شان به خون مردم ، به غصب زمین ، خانه و پول مردم آلوده نیست. / داکتر رمضان بشردوست آقای محمد موسی بارکزی استاد انستیتوت زراعت کابل و خانم عفیفه معروف کارمند کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان را به عنوان معاونان خود برگزيده است. ايشان همچنين در محل کمیسیون مستقل انتخابات کبوتر سپید را به عنوان نشانه ی انتخاباتی خود انتخاب نمود.

پنج شنبه 7 مه 2009

واژه های کلیدی

انتخابات در افغانستان
آنلاین :
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • انتخابات درافغانستان مانند فریب به کودکانی است که پدربی پول شان هرروزوعده خرید سامان بازی را برایشان میدهند ولی خواست آنها رابرآورده نمیتوانند.

    • مه یک چل بسیار جانانه ره ده قسمتی انتخابات بریتان میگوم بشرطی که ده کسی نگوین و ای نفرای کاندید شودگی ها ره خبر نکونین . اگه نی پلان مه برباد میشه . خوده یک کمترک ده گپ برسانین که ای گپ یک باریکی دبل داره تا خوده باریک نکونین ازی دروازی لاوری برامده نمیتانین . سر از امی روز ده عملی کدن پلان کارتانه شروع بکونین . خوب متوجه شوین که چه میکونین . چند نفره ده جان امو رهبر های که شوق پاچا شودن ره دارن و نامایشانه ده ای لیست سیا کدن برین و ده اونا بگوین : او بیادرا مه از یک گپ خبر شودیم که پاچای امریکا تصمیم پخته گریفته که هر کس انتخاب میشه تا ریشیش کل نباشه و نکتایی نزنه و دریشی نپوشه مه نمی مانوم که صندوق پاچایی بانه و مه باید عکسیشه پیش از پیش ببینوم . کاری ازیناره خو بیغم باشین که ده امیقه گپ جور کدین و سبایش برین و عکسای نیکتای داری دریشی کده گی و صورت چپه تراش شوده گی ره از پیششان بگیرین . مسله سر پاچایی است گپی مزاق نیست یک ریش کلکدن . نیکتایی زدن دیگه چه مشکل خات بود . اونه استاد عطاره ندیدین که یک متر ریشه ده یک ملی متر بخاطری والی شودن داد ای خو پاچایی است جان بیادریش . عکسای ایناره که گریفتین پیشی اونا برین . یانی که پیشی افغان جرمن ها و افغان امریکا و افغان انگلیس ها و افغان شوروی ها و افغان هالندی ها رفته ده اونا دیگه گپ بزنین " یک کمترک دروغ بازی ام خو میشه لاکن بخاطر سرنوشت ما و شوما خیر است " ده اونا بگوین که ما خبر شودیم که اوباما تصمیم داره که از یک سیاست نو کار بگیره تا مردوم دونیا نفامن که دیست مه ده انتخابات افغانستان کار میکونه ازی خاطر رهبری که ریش نداشته باشه و لونگی نزده باشه و قدیفیش سر شانیش نباشه قطعن پاچا شوده نمیتانه و پیش از انتخابات مه باید عکسایشانه ببینوم . امیس آشنا جان که کولگیشان ریش ماندنه شروع میکنن و پشت عکسی ازینا یک بیست روز بعد برو که کلگیشان ملنگ خدا جان شوده ماندن یا نی . انموست که عکسکایشانه با قدیفه و لونگی های پهلوی گریفته راسن ده پیشی مه بیارین . و مه واده میتوم که امی نفرا یک دانه رای ره ام نخات گریفتن . اگه نی مه خو نمی خایوم بگویوم که ای عکساره چه میکونوم خو باز از خاطریکه شوما گپی مه ره باور نمیکونین مجبور میگوم . مه ای عکس ها ره بسیار چاپ میکونوم و روز انتخابات ده سری صندوق هایشان میزنوم و ده زیریش نویشته میکونوم بلیاظ گور موردایتان ده مه رای بتین که از خاطر امی پاچا شودن خوده اینی رقم رسوا کدیم . چه فکر میکونین باز مردوم ده اینا رای می پرتن ؟ اگه بازم ای مردوم ده اونا رای دادن . باز ده امی رقم مردوم امو رقم پاچا زیب خات داشت . و مه ام نقشی افغانستانه گریفته تکه تکه کده زیر پایم مژغلک کده سریمه گریفته می برایوم . و ده هر جای که باشوم روزانه یک دو و دشنام جانانه ده ای مردوم خود از طریق کابل پریس جان روان خات کدوم . خدا کونه گپ ده اونجه نرسه ...

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس