شرکت آریانا لانۀ قوم پرستی و سیاسی گری شده است
نويسنده: سلیم مروت
زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )
در طی شش سال ا خیر،شرکت هوایی آریانا بعد از چند مرحله غارت هوشمند از سوی مسئولان مصلحتی حکومت، که هریک تابعیت امریکایی داشتند، اینک در وضعیتی قرار گرفته است که بیشتر به طنز تلخ و نمونۀ عبرت شبیه است. مسئولان قبلی اکنون درامریکا هستند و حکومت درین باره سکوت پیشه کرده است. گزینش مسئولان در شرکت هوایی آریانا که تا زمان انتصاب آقای عصمتی ، تا اندازه یی جنبه مالی و پولسازی داشت؛ اکنون بیشتر جنبه سیاسی به خود گرفته است. آقای عصمتی بر اساس اجندای سیاسی یک حلقه حاکم در قدرت به ریاست آریانا گماشته شد. درحالی که موصوف تحصیلات در رشته حقوق دارد و ازهرگونه تجربه و تخصص لازم در عرصۀ مدیریت یک شرکت هواپیمایی محروم است. مضاف برین، اطلاعات ثقه موجود است و وضعیت فعلی آقای عصمتی نیز نشان می دهد که وی نه از لحاظ توانایی ذهنی ونه از حیث فهم و کار آزموده گی، نمی تواند کشتی در گل نشستۀ آریانا را نجات دهد.وی در اواخر سال های دهه پنجاه خورشیدی به زندان افتاد و در جریان بازجویی جمجمه اش صدمه دیده و قسمت هایی از سرش خرد و خمیر شده است و قوه دماغی اش را به حیث یک فرد دارای سلامتی عادی از دست داده است. حتی به اساس گزارش خالد قادر نماینده خالد قادر نماینده آی ، او ، ام در دوبی، خانوادۀ آقای عصمتی به دلیل ضعف مزاجی و ناملایمت لاعلاج صحی، از سال ها به این سو تحت فشار قرار دارند. به همین سبب بسیاری از ماموران و مراجعان اداره آریانا می گویند که وی به جای آن که مانند یک مسئول دولت، از روی منطق، دلیل و برخورد چاره جویانه با مسایل برخورد کند، با صراحت تمام مسایل را رنگ سیاسی داده و پیوسته از زور حرف می زند. یک نمونه ازین نوع برخورد های شخصی وغیر حرفه ای آقای عصمتی آن است که وقتی بالای عبدالباری ستانکزی معاون تجارتی آریانا خشم گرفت ، به طور شفاهی امر داد که او را در آشپزخانه تبعید کنند و به جای معاونیت تجارتی آریانا ، امور مربوط به حفظ و مراقبت را پیش ببرد! در حالی که آقای ستانکزی در جلسه هیات عامل از سوی کارشناسان این عرصه به حیث معاون تجارتی آریانا مقرر شده بود. تغییر و تبدیلی خارج از قانون ونورم های حرفه ای تقریبا همه روزه و هفته وار در آریانا صورت می گیرد و به یک موسسه شخصی و قومی مبدل شده است . حتی خود آقای عصمتی اعتراف کرده است که من ازین همه جابه جایی افراد مختلف و بی جا کردن کادر های دیگر، خسته شده ام و هیچ نتیجه دلخواه به دست نیامده است .قوم پرستی آقای عصمتی آن قدر برجسته گی دارد که درکرسی های مهم از جمله ریاست مالی، تخنیکی ، عملیاتی و تجارتی، پشتون ها را مقرر کرده است. نکتۀ جالب این جاست که وی به حیث سخنگوی "حزب جمهوری" به رهبری حامد کرزی نیز به شمار می رود.
خساره به آریانا:
زمانی شرکت هواپیمایی آریانا با رنگ آبی و سفید و خدمات عالی برای مسافران ، نام وآوازه یی درخشان داشت اما درسال های اخیر به علت تعیین رؤسای مصحلتی، سیاسی، غارتگر و ضد ملی، به یک شرکت غیر استندرد، بی اعتبار و فاقد برخورد های حرفه ای تبدیل شده است و در ورطۀ فساد لجام گسیخته غوطه ور شده است.
اجاره طیاره ایربس 321 از شرکت هوایی ترکی به نام بست ایر یکی از نمونه های اسفبار مدیریت ناسالم و غیر حرفه یی آقای عصمتی است. براساس قرار داد میان شرکت آریانا و کمپنی ترکی، این طیاره در یک ماه 250 ساعت پرواز می کند و درآمد فی ساعت طیاره مبلغ 4500 دالر بر آورده شده است. کرایه این طیاره ماهانه بیش از یک میلیون دالر از سوی شرکت هواپیمایی آریانا به حساب کمپنی ترکی واریز می شود.این پرداخت به موضوع پرواز و عدم پرواز طیاره هیچ ربطی ندارد. این درحالتی است که چهار فروند بوئینگ های 727 ملکیت آریانا در میدان هوایی کابل توقف داده شده اند و هشت تن از پیلوتان این طیارات هریک مبلغ 2500 دالر از شرکت دریافت می کنند. حال سوال این است که آیا عواید طیاره کرایه شده به اندازه یی است که کلیه مصارف آریانا و همچنان مبلغ بیش از یک میلیون دالر کرایه ماهانه خود را تأمین کند؟ متخصصان آریانا می گویند که این طیاره به طور قطع نمی تواند مصارف کرایه و سایر مصارف از قبیل تآمین سوخت ، تهیه خوراک و مصارف یومیه برای حفظ و مراقبت طیاره را پوره کند. این متخصصان می گویند: وقتی یک کمپنی طیاره یی را به اجاره می گیرد، باید بالاتر از ظرفیت تعیین شده پرواز در قرار داد، ماموریت سفر انجام بدهد تا بتواند بالاتر از هزینه های مصرف شده خویش درآمد داشته باشد. اما به گفته این آگاهان، تفاوت میان مصرف و عواید طیاره اجاره شده بسیار زیاد است و با گذشت هر روز، بخشی از سرمایه ملی بر باد می رود. شاید رئیس آریانا در ظاهر امر استدلال کند که طیاره اجاره شده تا اندازه یی مدرن است و می تواند پولساز باشد اما این یک تصور غلط و دروغین است. اگر این طیاره اجازه داشته باشد که به طور منظم روزانه چندین پرواز به کشور های اروپایی انجام دهد ، ممکن است بتواند مصارف کرایه خود را اکمال کند اما مشاهده می شود که این طیاره صرفا به دوبی ، استانبول و جده پرواز می کند. پرواز به جده به قیمت نهایت ارزان هم صورت می گیرد.بدین ترتیب این طیاره سراسر به ضرر حکومت است و باید حکومت جلو این خودسری را بگیرد. موضوع جالب و درعین حال تاسف انگیز آن است که همزمان با بلند رفتن سی درصد نرخ سوخت طیاره ، آقای عصمتی سی درصد تخفیف را در پرواز های این طیاره برای مسافران اعلام کرد؛ این درحالی است که طیاره به کرایه گرفته شده و این نشان می دهد که کلیه فعالیت های این طیاره به ضرر حکومت و مردم افغانستان است.
طیاره های متوقف مانده:
گفته می شود که چهار فروند طیارات 727 که به فرمان عصمتی توقف داده شده اند، همه آماده پرواز اند و این طیاره ها به توجه به معادله مصرف و عواید، نسبت به تمامی طیاره های کرایی پولساز تر هستند. سوال این جاست : اگر این طیاره ها قابلیت پرواز را از دست داده اند؛ چرا در زمانی که طیاره کرایی در فرودگاه کابل متوقف می ماند، همین طیاره های متوقف مانده و به ظاهر غیر قابل استفاده ، وادار می شوند که به شهر های تهران، دوبی، ارومچی و بعضا دوبی پرواز کنند؟ دلیل این امر تا کنون برای مردم روشن نشده است و حکومت نیزبه دلایل سیاسی، درین باره خاموش است. متخصصان فنی طیارات می گویند که توقف طیارات ملکیت آریانا علاوه ازین که نقصان مالی فراوانی را بر بودجه آریانا و سرمایه های ملی وارد می کند، خود طیارات نیز به مرور زمان از نگاه تخنیکی و فنی به شدت آسیب می بینند. به گفته این متخصصان ، اکثر بخش های طیارات با ماده کیمیاوی هایدرولیک فعالیت می کنند و بلا استفاده گذاشتن ماشین و بدنه این طیارات سبب می شود که سیستم های پیچیده و حساس این طیارات از بین بروند و یا محور های حساس و نرم افزاری ماشین های آن به شدت آسیب پذیر و خطر آفرین شوند. با توجه به این مسایل، ضروری است تا رئیس جمهور وارگان های حکومت در امور آریانا مداخله کنند و حساب دخل ومصرف این شرکت را براساس اسناد ومدارک مشخص معلوم کنند.
پيامها
3 فبروری 2008, 01:07, توسط محمد انور
جناب مروت شرکت آریانا یگانه تصدی یی نیست که نتوانسته در جریان شش سال بر مشکلات خویش فایق آید بلکه تنها یکی از دها تصدی دولتی است که هنوز هم در منجلاب فساد و نابسامانی اداری دست و پاه میزند، چندی قبل در آخبار تذکر رفته بود که شرکت " قطر ایر وی " در نظر دارد به ارزش هژده ملیارد دالر ۸۱ بال طیارات مسافربری ایربوس و بوئنگ را از شرکتهای مربوطه خریداری نماید توجه نمائید آن شرکت که فقط چند سالی از شروع فعالت آن میگذرد میتواند هشتاد ویک بال آز آخرین مدل طیارات مسافر بری را برای استفاده خویش خریداری ولی آریانای ما با بیشتر از پنجاه سال سابقه و حمایت مالی جامعه بین المللی قادر نیست یک بال طیاره مسافر بری جدید خریداری و برای انتقال مسافرین از ترکیه هواپیما مسافربری ماهانه به کرایه ئی بیش از یک ملیون دالر به اجاره میگیرد. اینرا میگویند تفاوت زمین تا آسمان.
در مورد تقاضای تان از مقامات حکومتی برای حل مشکلات شرکت آریانا زیاد امیدوار نباشید زیرا حتی اگر آقای عصمتی ازین پست دور شود بعوض آن اقایان قادری ، واصفی ، فراهی و قندهاری های دیگری که در لست منتظرین پست های پر درآمد قرار دارندآن پست را آشغال خواهند کرد که باز هم این آش خواهد بود و همین کاسه.
خود را بیهوده درد سر ندهید. وسلام
3 فبروری 2008, 04:10, توسط قدوس
آقای مروت...
واقعا مطلب جالبی نوشته اید که امیدوارم به گوش مسوولین برسد.اما در بخش گزینش واژه ها بهتر بود به جای (طیاره) که یک واژه تازی است، واژه زیبای فارسی (هواپیما) راانتخاب میکردید.بهر حال این دیدگاه من است و شما ناگزیر نیستید. موفق باشید.
3 فبروری 2008, 06:12, توسط جمال
آقای محمد انور خان شما باید بدانید که این همه قندهاریهایکه در لست تان ذکر شده اند باشرفتر از نادر خان آتش اند که آوازه دزدی و گرگی اش تا به آسمان ها بلند شده بود. شرافتمندانه بگویید که در باره ایشان هم چیزی به کابل پرس? و یا جای دیگر نوشته بودید؟
3 فبروری 2008, 10:31
آقای جمال
به جواب سوال شما باید بکویم که اقا نادر اتش غدار نه بلکه یک انسان پاک دلسوز و روشن فکر بود که توسط باند مافیا که فکر میکنم شما هم عضو این باند باشید علیه ایشان یک توطیه بود شما این را فراموش کردید که اریانا یک منابع خوبی عایداتی برای اکثر اشخاص بلند پایه دولت فعلی مثلی اقا احمد ضیا معسود و اشخاط امثال او میباشد و انها یک انسان پاک مثلی اقای نادر اتش را هیچ وقت نیخواستند که در این پوست گماشته شود تا جلو قاچاق و درآمد ایشان را بیگرد .
5 فبروری 2008, 01:00, توسط رامین راستین
آقای محترم!
آیاشرمت نمیاید که یک خاین و دزد مشهور را می خواهی بری الذمه ثابت سازی, عزیزم می گویند شتر مرغ سرش را در ریگ داخل می کند و فکر می کند که کسی نمی بیندش اما این معلومدار است که این شتر مرغ است که کسی را نمی بیند و دیگران همه چشم دارند و همچنان نوسینده مقاله این را در نظر داشته باشد که ستانکزی هم یک پشتون است, پس اگر وی مورد غضب ریس آریانا واقع شده است بدین معنی است که شما در نوشتن مطلب تان صداقت نداشته اید و ریس آریانا را متهم به قوم گرایی می نمایید وواقعآ اگر صادق هستید و جرعت اشرادارید در باره تشکیلات ریاست عمومی امنیت ملی نیز تحقیقات تانرا آغاز نمایید تا هموطنان از وضیعت اداراتی که چشمان تیز بین شمابخاطر بعضی ملحوظات شخصی آنرا دیده نمیتوانند نیز با خبر شوند..
3 فبروری 2008, 11:51, توسط سلیمان
اقای جمال
من نمیدانم که شما از حقیقت چشم پوشی مینماید یا اینکه که حقیقت را نمیدانید.
حقیقت این است که داکتر نادر اتش یک انسان پاک روشنفکر و دلسوز به وطن است و به همین منظور به وطن بازگشت تا خدمتی را که بالای هر افغان فرض است به این وطن نماید ولی بی خبر از این که هنوز هم دست وطن فروشان و توطیگران و مافیا گران از این ملک کوتاه نشده است.
اقای اتش به هدف این که چون اریانا حیثت ملی افغانستان است تا دوباره احیا و شهرت که چهل سال پیش داشت برایش بدهدریاست اریانا را پذیرفت ولی بدبختانه از طرف یک تعداد اشخاص خاین وطن فروش کمونست و مافیا مثلی احمد ضیا معسود و خود شخصی عصمتی و امثال انان که خیال چور و چپاول هنوز هم بر سر ایشان غلبه دارد مورد کار شکنی و توطیه سازی قرار گرفت.
امید است که در اینده اول حقیقت را دریابید بعد نظر خویشد را ارایه کنید.
3 فبروری 2008, 21:51, توسط kabulboy
ki nemefama ke dar ariana online ya ariana tv
nijad parasta vojod nadara???aga shoma ´manaiAriana bofamin baz khad famid ke cheqa nijad parast name ast.
Dar keshvare aziz-e- mah afghanistan har qawmo nijad vojod va besyare azi qawmo nijad ba ariayi hich ertibati nadara khob choto yak sherkati ke name nijad parastana dara meli yadshawa wa hamagira yaksan bebina??
Baz ham tashakor az maqali ke royish kar kadi…