صفحه نخست > دیدگاه > اقتصادی > مس عینک، چالش و فرصت برای انکشاف

مس عینک، چالش و فرصت برای انکشاف

طرف افغانی ما و طرف ديگر
Muhandis Pasoon
پنج شنبه 17 جنوری 2008

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

کشور عزیز ما افغانستان با وجود اینکه محاط به خشکه است و به بحر راه ندارد، ولی از جهات دیگر و با توجه به موقعیت و ساختار بی نظیر موقعیت جغرافیایی دارای منابع و ذخایر طبعیی میباشد. با توجه به عوامل دیگر مانند کمی نفوس کشور و منابع سرشار، ملت ما دارای یک پوتانسیل مخفی، دست ناخورده و زمینه فوق العاده برای انکشاف و بهزستی افراد مملکت را در خود دارد.

با توجه به انواع منابع انرژی اعم از انرژی آبی یا هایدرو انرژی، انرژی آفتابی یا سولر انرژی، انرژی باد، انرژی حرارتی و غیره ، کشور ما چانس و ظرفیت فوق عادی را در راستای بهره برداری از این منابع با بکار گیری خرد و دانش ملزوم آنرادارا میباشد.

درست است قسمیکه در اول تذکر دادم، ما به بحر و بنادر بحری راه و دسترسی آزاد نداریم ولی کشور ما چون یک کشور 75% کوهستانی است و سلسله جبال های مرتفع و سر به فلک کشیده کشور ما دارای قدرت ذخیره کردن به ملیارد ها متر مکعب آب را در یخچال های طبعیی خود دارا میباشد.

از همین آب ذخیره شده در یخچالهای طبعیی میتوان به صد ها و هزاران پروژه خورد و بزرگ را براه انداخت و از ظرفیت نهان آن که در هر ثانیه زیر نظر و دیده گان مان به هدر میرود، بهره برداری اعظمی کرد و در را تعالی، بهزیستی و رفاه افراد کشور بکار انداخت.

چون موضوع ذخایر و منابع طبعیی یک موضوع پیچیده و وسیع الساحه میباشد و بحث بالای همه جوانب آن لزوم وقت و فرصت خاص را ایجاب مینماید و فعلا" به یکی از ذخایر طبعیعی کشور که عبارت از مس عینک لوگر است عطف توجه مجملی خواهم داشت.

مس عینک لوگر همانطور که از منابع مختلف مشهود است یکی از معادن کم نظیر در کره ارض میباشد. مس عینک با داشتن در حدود کم و یا زیاد 15 ملیون تن مس بسیار اعلی و با فیصدی بسیار بالا نظر به معادن دیگر در جهان میباشد. مس عینک نتنها که مس است بلکه سالانه به ده ها تن طلا بسیار ناب از آن استحصال میشود.

ارزش اصلی مس نظر به دید دیروز به مس تا به امروز بسیار فرق میکند. مس امروز تنها این نیست که دارای قابلیت بلند هدایت برقی میباشد و در وسایل برقی و لاین های انتقال برق استفاده میشود. بلکه دید امروز از مس نظر به دیروز بسیار وسیع شده است و مس به یک عنصر بسیار با ارزشتر از ضروریات و بکار گیری دیروز است چون در راکت های فضای، نیرو گاه های هستوی، نیروگاه های تولید برق، لابراتوار ها و ده ها موارد حساس و پر ارزش دیگر استفاده میشود.

طلا که از این معدن در پهلوی مس استخراج میشود طلا عادی نخواهد بود. طوری که گفته میشود لا اقل لا اقل سالانه 10 تن طلا از این معدن استحصال خواهد شد. موضوع دیگر که در برابر این معدن مشکوک و لاینحل است موجودیت بعضی عناصر بسیار با ارزش و گرانبها مانند موجودیت یورانیم در این معدن و نواحی آن، دور از احتمال نیست. احتمال بسیار اغلب و قوی وجود دارد که معدن دارای عناصر نفیسه و گرانبها مانند یورانیم را در خود داشته باشد.

دور از موقع نخواهد بود تا یک مکث بسیار کوتاه بالای عنصر یورانیم خدمت شما خواننده گان معظم بکنم. یورانیم عنصر است که در تولید انرژی هستوی با داشتن خواص ویژه خودش یک عنصر بسیار ناب و با ارزش بشمار میرود.
هرگاه از یورانیم با طی پروسس تخنیکی آن در نیروگاه هستوی کار گرفته شود قدرت تولید یک انرژی خارق العاده از آن متصور است. به این معنی که یک مقدار بسیار کم آن هرگاه از آن بهره برداری انرژی هستوی شود، معادل هزاران متر مکعب هایدرو انرژی یا انرژی آبی معادل چندین ستیشن تولید برق آبی برای سالیان متمادی خواهد بود.

مسأله مهم دیگر این معدن مسله محیط زیستی و اثرات آن بالای محیط زیست است. عموما" در استخراج همچو معادن باالخصوص مس تاثیرات بسیار عمده و حساس بالای محیط زیست اعم از اجزای آن یعنی آب، خاک، هوا، فرش نباتی، محلات تاریخی و غیره را خواهد داشت.

اگر در استخراج همچو یک معدن بزرگ یک پلان و برنامه دقیق محیط زیستی و جلوگیری یا کاهش دهی اثرات وضع و تطبیق نشود، اثرات سو آن یک فاجعه در شاخص های آسیب پذیر محیط زیستی مانند آب ( سطحی و زیر زمینی) ، هوا و خاک را بوجود خواهد آورد و آثار آن تا به سالهای متمادی در بهزستی و صحت باشنده گان دور و نزدیک اثر گذار منفی خواهد بود.

ولی اگر به عمق این موضوع روز یعنی استخراج مس عینک و عقد قرار داد آن با یک کمپنی چینایی بعد از به اصطلاح طی مراحل آن برویم، موضوع چیزی دیگری است.

ببینید، بعد از جنگ جهانی دوم کشور بعد از یک آرامی نسبی و طولانی به هر عنوان و رژیم که بوده، دچار یک سلسله نا بهنجاری ها و کشمکش ها در همین 30 سال اخیر گردید. به گفته ناپلًون بزرگ " در کشور که سه سال جنگ شود سی سال به عقب میماند" در کشور ما 30 سال جنگ و در بدری بوده است و نظر به فرضیه ناپلیًون بزرگ باید 300 سال از تمدن و جامعه جهانی به عقب باشیم.

ولی این در اینجا خلاصه نمیشود. در احوال و سرنوشت یک ملت جریان و تحولات میاید که هرگاه از آن بهره برداری خردمندانه و مدبرانه در زیر لوای یک رهبر بزرگ و خارق العاده صورت بگیرد، نسل فعلی چه که به نسلها در رفاه، آرامش، سعادت، خوشبختی، کامگاری و فلاح زنده گی خواهد کرد. ولی بر عکس اگر همین ملت بد بخت با وجود اینکه همای سعادت و چانس طلای خود درب اینها را دق الباب کرده باشد ولی این ملت از ازل بدبخت با یک سردمدار و زعیم بی خرد، ضعیف، کم فکر، بی تصمیم و ترسو داشته باشد، ملت مذکور نسل فعلی چه که نسل های آینده که امروز هنوز وجود ندارند در غربت، زبونی، فقر، تنگدستی، بی عزتی،نوکری،خواری احتیاجی و دربدری بسر خواهند برد.

اگر بیایم دوباره به موضوع بحث خود که همانا فروش مس عینک به چینایی ها در مقطع زمانی فعلی کشور ما است و بی ارتباط به گفته های بالا ما نخواهد بود، میپردازیم.

ببینید، بعد از سقوط طالبان در 2001 روی کار آمدن ادارات موقت و انتقالی و بعدا" دولت و پارلمان به اصطلاح منتخب و همچنان به اصطلاح صاحب یک ریس جمهور منتخب شدیم.

در حال که در زمان طالبان هیچ مطرح نبودیم، تمامیت ارضی، استقلال، نوامیس ملی و... ما هیچ معنی نداشت و تمام بودجه سالانه ما اعم از بودجه عادی و انکشافی به 150 تا 200 ملیون دالر نمیرسید. بعد از سقوط طالبان و روی کار آمدن آقای کرزی به ملیارد ها دالر به مثل سیلاب در این مملکت سرازیر شد. به هزارن متخصص و Expert های خارجی در این مملکت از هیچ صاحب هر چیز شدند. به هزاران هزار موتر های لکس و مفشن و مود روز وارد این مملکت به کاسه گدایی نشسته وارد گردید.

اشخاص که هیچ نداشتند و هیچ نبودند و نیستند از همین جریان و نظام به ملیارد ها زر اندوزی کردند. روز ها به هفته ها، هفته ها به ماه ها و ماه ها به سالها تبدیل شد ولی یک خشت روی خشت گذشتانده نشد.

نظر به راپور های اخیر Sunless و راپور انکشاف بشری افغانستان
Afghanistan Human Development Report AHDR، از 2002 یعنی از 1381 به این طرف آنکه حسابش معلوم است 15 ملیارد یعنی 15 هزار ملیون دالر مصرف شده است.

با وجود این همه مصارف و اتلاف وقت ، درهمه عرصه های زنده گی اعم از صحت، تعلیم، راه ها و شاهراه ها، کلینیک ها و شفاخانه ها، معاشات دولتی، زراعت و آبیاری، مسکن، آب آشامیدنی، اشتغال زایی، فقر زدایی، عودت مهاجرین، معلولین و معیوبین، تقاعد، قوای مسلح، معادن، برق، سیلو ها، محیط زیست و پلان های شهری و ...... به هزاران چالش و پرابلم روز افزون شده میرود ولی راه بیرون رفت نمیابد و بدتر شده میرود.

ببینید علت در کجاست؟ همانا ضعف رهبری و مدیریت در نظام. اگر ما یک زعیم قاطع و آهنین میداشتیم، با حفظ منافع و خواسته های حمایتگران بین المللی ما، میتوانست طرح های بسیار وسیع، همه جانبه و گسترده را در چندین بعد به کمک کننده گان و دوستان بین المللی ما از همان اوایل سال 2002 یا 1381 بدهند و سرسختانه و مجدانه در فکر پیگیری آن میبود.

ولی افسوس که چنین نشد و نخواهد شد. چرا که ما اصل کلید و رمز سعادت که همانا داشتن یک رهبری فولادین و مدبر باشد هنوز نیافته ایم.

پس قضاوت بدست شما دوستان عزیزم که مطلب مرا میخوانید.

در زمره این نظام که ما داریم، یکی هم وزارت معدن است. از هر طرف یا به هر شکل که بوده است. خواستند این ریسک بزرگ یعنی فروش مس عینک را بعهده بگیرند. بیاید هر دو طرف قضیه یعنی وزارت معدن ما و طرف چینایی را در یک چند نکته مورد مقایسه قرار میدهیم.

طرف افغانی خود ما:

1- نداشتن انجنیران و متخصصین ورزیده در عرصه استخراج معادن که به معیار های امروزی برابر باشند. جبر زمان همه را نسل جنگ ساخته درجات و تحصیلات که در سابق هم داشته اند امروز در هیچ به شمار میرود و نا بکار آمد است.

2- ملت امروز 95% بیسواد است. چه رسد به اینکه ما یک گروپ یا گروپ ها و هسته های از انجنیران ورزیده و جوان مجهز با دانش نوین و دخیل در پروسه های عملیاتی تخنیکی مدرن بصورت همه روزه در جریان پروسه انکشافی و پروژه ها را داشته باشیم. نصاب تعلیمی و کاریکولم مکتب و پوهنتون ما در همین چند سال حتی چندین بار تغییر و تبدیل و دستخوش بحران ها گردیدند و در مجموع به عیار 100 سال پیش است.

3- لابراتوار های مجهز نداریم تا بتوانیم نمونه های که از معادن مختلف باالخصوص مس میگیریم، تحلیل و تجزیه نمایم.

4- به علت نداشتن کدر ورزیده و مجهز به دانش لازم و نوین، به ارزش معادن و مشتقات که از آن بدست میاید، بی خبر هستیم.

5- با وجود مصرف ملیارد ها دالر، به سطح مامورین و به اصطلاح انجنیران معادن به یک پنسل عادی و یک کتابچه دسترسی نداریم، چه رسد به اینکه به انترنت، تکنالوژی معلوماتی و وسایل مدرن ارتباطی پیشرفته امروزی جهت تحقیق تخنیکی، مالی، بازار یابی و غیره دسترسی پیدا کنیم.

6- به تمام سطح وزارت و دولت حتی یک عراده واسطه ثقیله نقلیه و ساختمانی مخصوص فعال، که تا مس عینک رفته بتواند نداریم. و اگر با ما کمک هم شده باشد از تیل و روغنیات آن اختلاس صورت گرفته است. ولی در مقابل به اصطلاح وزیر صاحبان مان که کانون معرفت و تدبیر هستند در موتر های 100 هزار دالری گشت و گذار مینمایند.

خوب بیاید طرف مقابل خود را به اصطلاح حلاجی کنیم:

1- داشتن کدر و پرسونل فوق العاده مجهز، رسیده و آگاه از تمام ضروریات موضوع.

2- داشتن لابراتوار های مجهز پیشرفته و مدرن برای تجزیه و تحلیل نمونه های گرفته شده از معدن مس.

3- چون نصاب تعلیمی آنها در تبانی با مقتضی عصر بوده؛ انجنیر آنها، متخصص آنها، منیجر آنها، کارگر آنها و خلاصه تمام ابزار و وسایل آنها اعم از نیروی بشری و وسایل مادی در تفاوت آسمان تا به زمین با ما قرار دارند.
4- داشتن پول و سرمایه هنگفت برای قاپیدن مس عینک ما که طی اینقدر زد وبند ها و فراز و نشیب ها حفظ شد، ولی امروز رایگان از دست ما میبراید.

5- داشتن وسایل ثقیله ساختمانی و ترانسپورتی و در پهلوی آن پرسونل رسیده و فنی برای بکار اندازی و فعال نگهداری این وسایل. و ده ها برتری دیگر که ما در 500 سال آینده هم به آنها نمیرسیم.

فعلا" قضاوت بدست شما خواننده گان عزیز این مطلب. با داشتن چنین یک نظام ناکارآمد. با داشتن چنین یک ظرفیت پایین، با توجه به وضعیت شکننده امنیتی، مالی، اداری، صحی، محیط زیستی و بشری کشور که همه از جبر و کم ظرفیتی رهبری فعلی و نظام فعلی نشًت کرده است. با داشتن چنین یک دستگاه علیل و معیوب، چطور میشود که ما یک ثروت ملی خود که همانا مس عینک است بالای چینایی ها بفروش برسانیم و از آن استفاده کنیم و نفع و غلبه از آن ما باشد.

شما خواهید گفتید که سالانه 400 ملیون دالر برای ما میپردازد. 400 ملیون در حقیقت امر، تنها از خاک پس مانده آن حاصل شده میتواند، چه رسد به طبقات اولیه در مراحل استخراج که دارای مس کم نظیر در جهان است.
شما خواهید گفت که برای ما خط آهن میکشد از تورخم تا شیرخان بندر از راه کوتل حاجی گک. اینقدر هم باید ساده لوح نباشیم. دشمن و معامله گر به مراتب از ما هوشیار است و زمانی که یک قدم بر میدارد، به ده ها قدم را پیش بینی کرده است. زمانی که خط آهن را باالفرض محال از را حاجی گک کشید. فردا آهن حاجی گک ما را که دارای 75% آهن و به ظرفیت 4 ملیارد تن تخمین شده است میخواهد با بازی دادن به اصطلاح نابغه گان قرن ما آنرا بربایند.
شما خواهید گفت که برای ما یک نیرو گاه برق حرارتی با ظرفیت 400 میگاوات میسازد که با ذغال سنگ کار میکند. با این حرکت، معامله گر خواهد گفت که برای این نیرو گاه چون حرارتی است سنگ ذغال لازم است و چون قبلا" گفته است که خط آهن میکشد و دسترسی آزاد به معدن ذغال سنگ کهمرد در ولایت بامیان ما که در ابتدا دره شکاری موقعیت دارد دسترسی پیدا خواهد کرد.

بنا" من به عنوان فرد این مملکت که در همه فراز و نشیب های این سرزمین بوده ام و این فراز و نشیب ها تا مشاهده کشته شدن 60 هزار انسان بی گناه را در کابل به چشم، گوش و پوست خود احساس کرده ام و مسوولیت وجدانی خود را دانسته ام تا دسایس و کمین که از طرف دشمنان وطن وجود دارد تا ثروت ملی ما را بربایند، آگاه سازم.
جهان و ادراه امورات آن امروز شکل بسیار پیچیده را به خود گرفته است و مستلزم عقل و فراست فوق عادی را مستلزم است. در غیر این صورت یعنی در صورت عدم آگاهی از پیرامون و عدم تدبیر اندیشی لازم با الخصوص که از جانب متصدی های امور باشد، ملتی را برای سالها و قرن های متمادی به برده گی و ذلت مواجع خواهد ساخت.

آنلاین :
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • باعرض سلام به همه عزیزان .با ابراز تشکر ازانجنیر صاحب پاسون که موضوع بسیار مهم را مطرح نموده اند واین نشاندهنده احساس نیک شان درمقابل وطن عزیزاست و مطالب ارایه شده شان کاملا قابل تایید است . پروژه مس عینک به یقین کامل یکی از بزرگترین پروژه های بزرگ اقتصادی کشور بوده و دربهبود اقتصاد کشور رول بس بزرگ را خواهد داشت کمپنی چینایی برنده اعلان شد که درنشر خبر مذکور وضاحت کامل وجود نداشت و طوری معلوم میشد که به اصطلاح عام مردم ما( کاسه زیر نیم کاسه )است .بااینکه کمیسیون بزرگی بخاطر پیشبردارزیابی مسایل داوطلبی و پیشنهادات کمپنی ها کارمیکرد اما اخبار ان به شفافیت نشرنگردید که بیگمان شک و شبهات را بوجود اورد که شاید دستانی نامرعی کارخود را کرده باشد .پیشنهاد من اینست که کابل پرس? با حس وطندوستی که دارد موضوع را دنبال کند تا سطح ریس جمهور و پارلمان باید موضوع انعکاس یابد هنوز هم سر وقت است و قرارداد امضا نشده که اگر غور مجدد شود شاید به نفع کشور تمام شود و در مجموع موضوع به غور بیشتر نیاز دارد .درخبر برنده شدن کمپنی چینایی امده بود که کمپنی مذکور 808 میلیون دالر به افغانستان نقدا طور تضمین میدهد که درخبر کابل پرس طوری دیگری گفته شده حتی من شخصا به گوش خود از رادیوی ملی به همین لفظ شنیدم که گویا کمپنی چینایی مبلغ 808 میلیون دالر بطور تحفه وبخشش به دولت افغانستان میپردازد که قابل غور است .در خبر امده بود که دولت افغانستان سالانه چهارصد میلیون دالر از مدرک استخراج مس عینک عاید خواهد داشت که درجای دیگر خبر گفته شده بود که سالانه دوصد هزار تن مس استخراج خواهد شد و قیمت ان در خبر مزکور از قرار فی تن 900 دالر گفته شده بود که هر گاه دوصدهزار تن به فی تن 900 دالر بفروش برسد مجموعا 180 میلیون دالر خواهد شد وفرضا اگر 20میلیون دالر مالیه هم ضم ان شود جمله دوصدمیلیون دالر خواهد شد پس رقم 400 میلیون از کجا شدوهمچنان درخبر مذکوردرمورد ساختن خط اهن وضاحت وجود نداشت در بعضی رسانه ها گفته شدکه خط اهن از لوگر تا یکی از سرحدات احداث خواهد شد و در بعضی رسانه های دیگر طوری اذهان شد که گویا خط اهن از سرحدطورخم تا شمال کشور امتداد خواهد یافت ؟؟؟؟؟؟؟ و ازجانب دیگر درخبر امده بود که مدت قرار داد سی سال است که خود سوال برانگیز است و درختم سی سال وسایل مربوط دولت افغانستان میشود یا خیر ؟؟؟...با در نظرداشت بحث حاضر میخواهم به عرض برسانم که کشور چیلی هم دارای بزرگترین معدن مس در جهان است و اغلب عایدات کشور مذکور از طریق فروش مس است که چیلی از صادرکنندگان بزرگ مس در جهان است چندی قبل در ساحه معدن مس درچیلی زلزله رخ داده بود هنوز از خسارات زلزله خبری نیامده بود که قیمت مس در جهان بالا رفت و تاثیرات خبرزلزله نمایان شد .چون تجربه افغانستان دراستخراج معادن بزرک کم است لازم خواهد بود تا با کشور چیلی که درمورد تجربه کافی دارد تماس برقرار شود ویا حد اقل از طریق نشرات شان نتایج استخراج و طرق ان وهمچنان صادرات وفروش مس وغیره مسایل ان مطالعه شود تا واقعا از این نعمت بزرگ که خدواند کریم به وطن ماوشما ارزانی فرموده استفاده مفید شده بتواند ونشود که ضرب المثل مشهور (ریش از ما و واکش از دیگران ) صدق کند وتمام منافع به جیب های اشخاص وافراد داخلی وخارجی رفته و در زندگی عادی مردم ما هیچ تغییری نیاید ... که اگرچنین میشود بهتراست معدن درجای خود سنگین باشد واصلا استخراج نشود شاید به درد نسل های بعدی که بسیار قرضدار خواهند بود بخورد و در رهایی شان از قروض کشورهای خارجی مفید واقع شود . از جریانات مصاحبه های هیات رهبری وزارت معدن معلومات بسیار کمی که ارایه شده چنین برداشت گردیده که مسوولیت کمپنی چینایی همانا اعمار شهرک اعمار فابریکه تولید برق اعمار خط اهن وبکارگماشتن افراد داخلی میباشد که دربدل ان چینایی ها معدن را استخراج و به خارج صادرخواهند نمود و ازمجموع عواید بدست امده ازصادرات مس صرف 19 فیصد ان مربوط دولت افغانستان گردیده و 81فیصد ملکیت چینایی ها خواهد شد که این فیصدی ها برای مدت طولانی 30سال ناعادلانه است و زیادترین نفع به طرف مقابل خواهد رسید و از مواد دیگرمعدنی مانند طلا ویورانیم وغیره که درهنگام تصفیه مس بدست اید مقامات وزارت معدن اصلا یاداوری هم نکرده اند قابل تذکراست که از یک کیلوگرام یوارنیم تا یک میلیون کیلووات برق تولید شده میتواند که قیمت ان نظر به این مقدار برق تخمین شده میتواندو عدد چهارصد میلیون دالر که وزارت معدن از ان یاداور شده وبرای ملت گفته اند درحین حال که نظربه اهمیت مس و کیفیت مس عینک بسیار کم است واقعی هم نیست و اگر 19 فیصد را درنظربگیریم ازمجموع قیمت دوصدهزارتن که اگردریکسال استخراج شود صرف حدود 35 میلیون دالر خواهد شد و اگرفرض کنیم که 15 میلیون دیگر مالیه بدهند باز هم 50 میلیون خواهد شد و اگردرمجموع اعمار شهرک و فابریک برق و خط اهن وپول نقدتادیه شده کمپنی چینایی را محاسبه کنیم و تقسیم مدت 30 سال نماییم بازهم برای هرسال حدود 150 میلیون دالر خواهد شد که اگربا 50میلیون دالرفوق الذکرجمع شود سالانه دوصدهزاردالر خواهد شدکه نیم عدد داده شده وزارت معدن است ؟؟؟؟؟ درمجموع سوالهای زیادی در مورد مس عینک وجود دارد متاسفانه شخص وزیر معدن نمیخواهد در برنامه های نشرمستقیم رسانه های صوتی وتصویری حاضرشود چنانچه رادیو کلید بارها از جناب سخنگوی شان تقاضا نموده اند تا جناب وزیربه رادیو تشریف اورده به سوالهای مردم خودشان جواب بدهند اما جناب وزیرصاحب نپذیرفتند که خود باعث تشویش است و لازم است که قبل از عقد قرارداد نظریات بسیار نیک صاحبنظران واندک متخصصین بخش معدن که داریم ومخصوصا استادان فاکولته جیولوژی پوهنتون پولیتخنیک کابل استفاده شود و اگر قرارداد عقد شد انگاه هیچ کاری وهیچ نظریه ای مفید نخواهد بود.

  • با ابراز تشکر از اژانس خبررسانی پژواک خبرمنتشره درمورد مس عینک تقدیم میگردد.يک شرکت چينايى در داوطلبى پروژۀ استخراج مس عينک برنده اعلام گرديد

    کابل
    آژانس خبرى پژواک، ٢٩عقرب 1386

    يک شرکت خصوصى چينايى (MCC) در داوطلبى پروژۀ استخراج مس عينک لوگر که با تطبيق آن دولت افغانستان سالانه ٤٠٠ ميليون دالر امريکايى، عايد خواهد داشت ، برنده اعلام گرديد.

    انجنيرمحمد ابراهيم عادل وزير معادن کشور ضمن اعلام اين مطلب به تاريخ ٢٩ عقرب در کابل گفت که شرکت يادشده چينايى، بيش از ٢،٨ ميليارد دالر امريکايى به صورت مستقيم در بخش استخراج اين معدن سرمايه گذارى مى نمايد

    بۀ گفته موصوف ، اين معدن براى مدت سى سال در اختيار شرکت يادشده چينايى گذاشته مى شود و در بدل آن شرکت مذکور برعلاوه تکس سالانه که حدود ٤٠٠ ميليون دالر خواهد شد ، مبلغ ٨٠٨ ميليون دالر امريکايى به دولت افغانستان مى پردازد.

    وى گفت که در داوطلبى يادشده که به صورت شفاف توسط هيئت متشکل ازشخص وى، مشاور رئيس جمهور در بخش معادن ، وزراى تجارت، اقتصاد و بعضى ازمعينان وزارت ها انجام شده است ، ٩ شرکت خصوصى خارجى اشتراک نموده بودند.
    و ى گفت که اين نُه شرکت به کشور های آمريکا ، استراليا، کانادا، روسيه، چين، هند و قزاقستان تعلق دارند.
    به اساس معلومات مسوولين وزارت معادن کشور ، اين معدن که در ٣٠ کيلومترى جنوب شرق شهرکابل موقعيت دارد، باداشتن بيش از ١٢ ميليون تُن مس ازجمله بزرگترين معادن مس در سطح جهان مى باشد.

    به گفته آنها ، مس عينک لوگر در سال ١٣٥٣ کشف ، درسال ١٣٥٧ سروى آن آغاز و درسال ١٣٥٨ تکميل گرديد که تا کنون از اين معدن، استفاده نشده است .

    به اساس معلومات عادل ، قرار است تا سه ماه آينده قرار داد رسمى با شرکت يادشده چينايى ، امضا گردد و کار هاى مقدماتى اين پروژه که در آن براى بيش از سه هزار تن زمينه کار مساعد خواهد شد، آغاز يابد .

    به اساس معلومات اداره امور و دارلانشاى شوراى وزيران ، در شوراى وزيران فيصله به عمل آمده که متن قرارداديكه با كمپنى برنده عقد ميگردد، بايد توسط متخصصين حقوقى و اقتصادىكشور جهت جلوگيرى از ابهامات در آينده ارزيابى گردد و همچنان براى پيگيرى كار پروژه كميته متشكل از متخصصين ايجاد گردد.

    عادل گفت که شرکت برنده ، قبل از آغاز استخراج مس ، فابريکه توليد برق به ظرفيت ٤٠٠ ميگاوات برق را به مصرف ٥٠٠ ميليون دالر احداث و يک شهرک بزرگ براى کارمندان شرکت در ساحه معدن ايجاد مى نمايد.

    به گفته موصوف ،از ٢٠٠ ميگاوات برق اين فابريکه ، شرکت يادشده استفاده خواهند کرد و ٢٠٠ ميگاوات متباقى برق براى باشندگان ولايت لوگر، از طريق وزارت انرژى وآب در مقابل پول توزيع خواهد شد.

    همچنان وى گفت که اين شرکت چينايى قبل از آغاز کار استخراج مس به منظور انتقال مس و غيره توليدات ، به مصرف مجموعى بيش از سه ميليارد دالر امريکايى، خط آهن از بندر حيرتان الى بندر تورخم احداث مى نمايد .

    وزير معادن همچنان خاطر نشان ساخت که شرکت تطبيق کننده استخراج مس عينک، سالانه بيش از ٢٠٠ هزار تُن مس را از اين معدن استخراج و بعد از پروسس به شکل پخته از افغانستان به خارج صادر خواهد کرد.

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس